O familie de fermieri din Slovacia trebuie să facă față unei situații neobișnuite. În câmpurile lor de mac s-au stabilit cu traiul zeci de lebede, care nu intenționează deloc să părăsească această zonă, pentru că păsările au devenit „dependente de droguri”, scrie baltic.news, potrivit TV8.


Fermierul slovac Balints Pam cultivă maci de mulți ani, dar nu a mai experimentat așa ceva până acum. În februarie, lebedele au zburat în câmpurile sale din jurul orașului Komarno și, de atunci, cu greu s-au mișcat. Păsările distrug recolta viitoare și nu pleacă, pentru că treptat au devenit dependente de maci.
„Au venit treptat. Am numărat aici peste 200 de lebede”, spune fermierul.
De ce s-au așezat lebedele în maci și au început să se hrănească cu lăstarii lor? Și nu, de exemplu, cu rapița de iarnă, cărora lebedele le plac atât de mult încât primăvara ciugulesc suprafețe mari?
Potrivit fermierului, păsările au fost cel mai probabil atrase nu de maci, ci de bălțile mari de apă din câmpurile sale care s-au format după ploile abundente. Apă și muguri verzi într-un singur loc – exact ceea ce are nevoie aceaste păsări de apă.
Apetitul unei lebede adulte care cântărește 14 kilograme este substanțial. Cel mai probabil, păsările au făcut o greșeală – amestecând maci cu rapiță. Lebedele culeg maci de la flori la rădăcini.
Cu toate acestea, această plantă provoacă efectul intoxicației cu narcotice. Lebedele uluite nu mai pot zbura. Obosite, confuze și apatice, devin și prada ușoară pentru prădători.
„Toată păstaia de mac este toxică, cu excepția semințelor. Dar lebedele nu știu asta și se rănesc singure”, conchide fermierul Pam.
După cum au subliniat naturaliștii, este același lucru ca în cazul oamenilor care au devenit dependenți de droguri. Mâncatul unei cantități mici de maci va intoxica păsările. Dar, pe măsură ce mănâncă din ce în ce mai mult din plante, fac supradoze și mor. Câteva zeci de lebede au murit deja.
În patru luni, stolul de păsări a distrus deja cinci hectare de maci. Pierderi de 10.000 de euro au fost cauzate unui fermier slovac. Nimeni nu le va plăti înapoi – nici asigurătorii, nici statul.
Daunele aduse acestor păsări protejate sunt foarte rare în Slovacia, așa că lebedele nu sunt pe lista speciilor pentru care statul plătește despăgubiri.
Fermierul nu știe cum să scape de lebede. Este o specie protejată în Slovacia și este interzisă nu numai vânarea lebedelor, ci și deranjarea acestora.
„Pregătindu-se pentru sezonul următor, cultivatorul ar trebui să solicite o excepție și să permită speriatul păsărilor protejate. Lebedele care sunt deja acolo nu pot fi speriate decât cu mâinile tale. Momentan, nu se poate face altceva”, spune Jans Kalavskis, reprezentant al Serviciului de Stat Slovac pentru Protecția Naturii.
În ultimii ani, când iernile au devenit mai blânde din cauza schimbărilor climatice, tot mai multe lebede și alte păsări de apă iernează în regiunea Carpaților. Multe stau chiar tot anul, dar când vin perioadele reci, merg să caute hrană pe câmpurile fermierilor.
