În spații închise, virusul se transmite și între persoane care au mască. Ce recomandă experții?

Aerisiți bine fiecare încăpere în care stați mai mult de două ore, chiar dacă purtați mască. Fără ventilație, virusul Sars-Cov 2 poate fi transmis chiar și între persoane care au mască într-un birou sau o sală de clasă. Este concluzia cercetătorilor spanioli țară în care rata de infectare a ajuns la 4,86 la mia de locuitori.

separator

În Germania sau Austria copiii care merg la școală fac orele cu ferestrele deschise aproape în permanență chiar dacă le este frig.

Conform ghidurilor Consiliului Național de Cercetare Spaniol întocmite pe baza unor cercetări ale Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din Statele Unite şi de la Universitatea din Colorado guvernul iberic a cerut ventilarea sistematică a sălilor de clasă în şcoli. Chiar dacă afară e tot mai frig.

O reprezentare grafică arată că într-o clasă în care nimeni nu poartă mască şi un profesor vine infectat, după două ore, se pot infecta jumătate din cei 24 de elevi, dacă ferestrele rămân închise. În aceleaşi condiţii, dacă toată lumea poartă mască, specialiştii spanioli sugerează că tot pot fi infectate doar 5 persoane, din cele 24, în două ore. În schimb, dacă toţi poartă masca şi încăperea este bine ventilată, cel mult o persoană, cea mai apropiată de persoana infectată, poate lua virusul, după 2 ore.

Când încăperea nu este bine aerisită, chiar dacă cel infectat rămâne pe loc, poate crea în doar 60 de minute în jurul său un adevărat nor. Virusul poate fi luat prin ochi, dacă e purtată masca. Fără ea, particulele infecţioase invizibile se comportă similar fumului de ţigară, pe care îl inspiră fumătorii pasivi, susţin epidemiologii spanioli.

Fără ventilaţie, aerosolii rămân suspendaţi în aer şi devin tot mai denşi, aşa că specialiştii recomandă că persoanele din încăpere să stea cât mai mult pe loc, pentru a evita norul format.

Cercetătorii spanioli au explicat şi ce se poate întâmpla în vizitele făcute acasă, pe baza unor date primite de la o Universitate din Korea de Sud. La o întâlnire între 6 prieteni, cineva e infectat. Stau toţi într-o sufragerie deloc ventilată şi, după 4 ore, se infectează. Chiar dacă poartă mască, dar ferestrele sunt închise, tot iau virusul 4 din cele 5 persoane sănătoase.

Dacă sugraferia este bine ventilată, cel mult o persoană va fi infectată. Autorităţile spaniole precizează că o treime din cazurile de contaminare din peninsulă au avut loc între rude şi cunoştinţe care s-au vizitat acasă.

Specialiştii vest europeni au dat recomandări şi pentru baruri şi restaurante, unde ar trebui să se facă permanent o bună ventilaţie, naturală sau prin sisteme profesionale. Norul de particule format ar fi mult diminuat, în condiţiile în care, oricum, oamenii renunţă la mască atunci când mănâncă şi beau.

Trebuie evitate şi strigătul ori cântatul în spații închise şi slab ventilate.

Cercetătorii japonezi au fost primii care au arătat că picăturile mari pe care le expulzăm atunci când tuşim sau strănutăm constituie principalul vector de transmisie.

Primii copii ucraineni au reușit să se întoarcă acasă din captivitatea rusă! Ce pedepse au îndurat pentru că au strigat „Slava Ucrainei”. Imagini emoționante

Ucraina a organizat întoarcerea acasă a 17 copii pe care Federația Rusă i-a deportat de pe teritoriul regiunilor Herson și Harkov în timpul ocupație, anunță agențiile de presă, care citează o declarație de presă făcută de organizația caritabilă Salvați Ucraina.

Copii/Captură video

Potrivit sursei citate, voluntarii au reușit să găsească copiii pe care rușii, după deportarea din Ucraina, i-au transportat pe teritoriul Federației Ruse și pe care au refuzat să-i returneze părinților, relatează Ziare.com.

Copiii au declarat reporterilor că în Rusia au fost amenințați cu trimiterea în internatul din Pskov, li s-a spus că părinții i-au abandonat, au fost bătuți cu tije de metal și au fost izolați pentru că au strigat „Slava Ucraina”.

Invadatorii le-au mai spus copiilor că eliberarea Hersonului „nu este adevărată” și că vor rămâne pentru totdeauna „copii ai Rusiei”.

Operațiunea de întoarcere a copiilor a fost însoțită de o logistică complexă sub pericolul amenințărilor constante din partea Federației Ruse.

Ei au putut să se reîntâlnească cu părinții lor cu o zi înainte, pe 22 martie, mai arată sursa citată. Video:

Noi locuințe sociale în Moldova. Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei oferă 27 de milioane de euro

Pentru construcția locuințelor sociale noi în R. Moldova, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei va oferi 27 mln. de euro. Dintre aceștia, 20 mln. de euro vor fi sub formă de împrumut pentru faza III a Proiectului de construcție, iar restul vor fi oferiți sub formă de granturi.

Câte locuințe sociale au fost construite în țară anul trecut - Stiri.md

Este vorba despre un grant de 1 mln. de euro din Fondul Verde de Investiții Sociale, precum și un grant de 6 mln. de euro din Fondul E5P pentru măsurile de eficiență energetică.

Costul total al proiectului este de 34 mln. de euro. Diferența de bani, de 7 mln. de euro, va fi acoperită de către autoritățile publice locale care vor aplica la proiect. Contribuția va fi formată din valoarea construcțiilor existente nefinalizate sau abandonate, valoarea terenului și documentația tehnică de proiect.

În baza proiectului vor fi construite 455 locuințe sociale în 12 localități ale Republicii Moldova, care vor asigura cca 1600 beneficiari, renovarea/modernizarea căminelor studențești în 4 localități, care ar asigura cca 750 beneficiari și construcția caselor pentru bătrâni în 16 localități, care ar asigura cca 750 de beneficiari.

Potrivit Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale proiectul prevede asigurarea cu locuințe sociale pentru diverse categorii de populație, construirea și reabilitarea caselor pentru bătrâni și căminele studențești, cu înlocuirea întregii anvelope a clădirilor, astfel, ca să fie reduse din costurile la încălzire, aplicând conceptul de eficiență energetică pentru clădiri. 

De asemenea, vor fi evaluate construcțiile publice existente și nefolosite din toată țara, în vederea renovării lor pentru a fi oferite familiilor cu venituri mici, familiilor tinere, specialiștilor care contribuie la dezvoltarea comunităților locale.

Obiectivele proiectului de construcție a locuințelor sociale sunt:

  • Suportul persoanelor cu venituri mici în asigurarea cu spațiu locativ;
  • Suportul persoanelor în vârstă și a celor cu dizabilități pentru asigurarea cu locuri în aziluri specializate;
  • Asigurarea studenților cu locuri în cămine modernizate;
  • Atragerea funcționarilor din cadrul sistemului bugetar al Republicii Moldova și reducerea fluctuației de cadre în rândurile angajaților publici în zonele rurale, prin oferirea de locuințe la locul angajării;
  • Îmbunătățirea calității vieții persoanelor social vulnerabile;
  • Dezvoltarea regiunilor prin atragerea și reținerea funcționarilor publici în urbele mici și localitățile rurale ale Republicii Moldova;
  • Creșterea eficienței energetice în imobilele publice, ceea ce va duce la reducerea poluării mediului și la scăderea cheltuielilor.

Proiectul vizează atragerea și menținerea specialiștilor din domeniul educației, sănătății, protecției sociale și administrației publice în mediul rural pentru a asigura furnizarea în continuare a unor astfel de servicii și astfel să contribuie la creșterea calității vieții pentru cetățeni, prin oferirea acestora la prețuri accesibile în locațiune.

Președintele Finlandei a semnat legea privind aderarea țării sale la NATO

Preşedintele finlandez Sauli Niinisto a semnat joi legea privind aderarea ţării sale la NATO, transmite Agerpres.

Finlanda intenţionează să construiască un gard la graniţa cu Rusia -  Stiri.md

Legislaţia care încorporează tratatul fondator al NATO a fost adoptată de parlamentul de la Helsinki la 1 martie cu o largă majoritate.

Sauli Niinisto anunţase după acel vot că doreşte să promulge legea înaintea alegerilor parlamentare din ţara sa, prevăzute pentru 2 aprilie.

Finlanda încă aşteaptă ca Turcia şi Ungaria să ratifice cererea sa de aderare la NATO. Toate celelalte 28 de ţări membre ale organizaţiei au aprobat deja intrarea Finlandei în Alianţă.

Ungaria intenţionează să ratifice aderarea Finlandei la 27 martie, în timp ce Turcia a anunţat că o va aproba în curând.

La scurt timp după Summitul de la Madrid din 28-30 iunie 2022, Suedia şi Finlanda au ajuns la un acord cu Ankara. Cele două ţări nordice şi-au exprimat sprijinul pentru Turcia în combaterea ameninţărilor la adresa securităţii sale naţionale şi au promis că vor facilita expulzarea suspecţilor urmăriţi de autorităţile turce.

Ulterior, Turcia le-a prezentat celor două ţări nordice cereri de extrădare pentru 33 de persoane, majoritatea considerate ”terorişti” de către Ankara. Extrădările militanţilor kurzi sau ale personalităţilor ostile regimului turc refugiate în Suedia constituie aspectul cel mai delicat al cererilor formulate de Turcia.

Decizia Suediei de a autoriza în luna ianuarie o manifestaţie în faţa ambasadei Turciei la Stockholm, în cursul căreia a fost ars un exemplar din Coran, a cauzat o reacţie dură din partea Ankarei, care practic a suspendat ratificarea aderării celor două ţări la NATO.

În urma începerii invaziei ruse în Ucraina în februarie anul trecut, Suedia şi Finlanda – ce are o frontieră terestră cu Rusia cu o lungime de 1.340 de kilometri – au prezentat o candidatură comună pentru a deveni membre ale Alianţei Nord-Atlantice, abandonând deceniile de nealiniere militară.

Trei familii distruse şi patru copii orfani. Tragedia lăsată în urma accidentului din raionul Orhei
Articolul anterior
Anunț de ultimă oră! Marea Britanie intră în carantină totală până pe 2 decembrie
Articolul următor