În trei blocuri din Chișinău, sistemul de distribuție verticală a energiei termice va fi schimbat cu sistemul de distribuție pe orizontală

În trei blocuri de locuințe din Chișinău, sistemul de distribuție verticală a energiei termice va fi schimbat cu sistemul de distribuție pe orizontală, care este mult mai eficient.

Proiect de termoficare pe orizontală în 3 blocuri din ChișinăuFoto: IPN

Proiectul-pilot este susținut de PNUD Moldova și Facilitatea Globală de Mediu (GEF) și implementat de Green City Lab Moldova și Termoelectrica SA, transmite IPN.

Proprietarii apartamentelor vor avea posibilitatea de a conecta, deconecta și regla nivelul temperaturii în funcție de necesitate. Ei vor avea contract trilateral cu gestionarul fondului locativ și cu furnizorul de energie termică, iar consumul va fi monitorizat de contoare individuale. 

Noul sistem va fi folosit și pentru distribuția centralizată a apei calde. Măsurile implementate vor genera economii la facturi de până la 30%, precizează un comunicat de presă emis de PNUD Moldova.

Majoritatea blocurilor locative din Chișinău, conectate la sistemul centralizat de termoficare, au un sistem de distribuție internă a energiei termice pe verticală, cu un termen de exploatare de peste 40 de ani. Acesta a fost proiectat încă în perioada sovietică și nu corespunde standardelor de eficiență energetică. 

Sistemul vertical nu oferă posibilitatea de a seta nivelul de căldură dorit, iar facturile sunt emise în baza consumului comun înregistrat la nivel de branșament.

Achitarea se face prin intermediul gestionarilor fondului locativ, care divizează suma totală la numărul de consumatori individuali, în funcție de câteva criterii, unul din acesta fiind suprafața apartamentului.

În cele trei blocuri de locuințe selectate pentru proiectul-pilot, mulți locatari s-au deconectat de la serviciul centralizat de livrare a apei calde. 

Ei își pregătesc apa caldă menajeră cu boilere electrice, care este o opțiune mult mai scumpă și nu este eficientă din punct de vedere energetic. Acum ei vor beneficia de un serviciu calitativ de livrare a apei calde din sistemul de termoficare, care este mai ieftin, se arată în comunicat.

În cele trei clădiri sunt în total 178 de apartamente. Două dintre imobile sunt situate pe strada Milescu Spătaru, iar unul – pe strada Calea Ieșilor.

Termoelectrica va asigura proiectarea și instalarea punctelor de încălzire individuale pentru fiecare clădire, precum și modernizarea infrastructurii de distribuție. 

Locuitorii care se vor conecta la noul sistem de distribuție vor fi eligibili pentru a primi suport financiar prin contracte de performanță energetică. Acest tip de contracte oferă consumatorilor posibilitatea să ramburseze investițiile pentru schimbarea sistemului din economiile la facturile la energie termică și apă caldă din următorii șase ani.

Contribuțiile planificate pentru acest proiect-pilot sunt de aproximativ 90 de mii de dolari din partea PNUD Moldova și GEF și de circa 200 de mii de dolari din partea Termoelectrica. Noul sistem va fi funcțional începând cu următorul sezon de încălzire.

Peste 70% dintre blocurile multietajate din Chișinău au performanță energetică redusă, iar pierderile de energie reprezintă până la 50% din consumul total de căldură. 

Sistemul de distribuție orizontal poate fi aplicat în peste 80% dintre blocurile multietajate din Republica Moldova, se specifică în comunicat.

Cod galben de vânt puternic în toată țara

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat a emis un avertisment Cod Galben de vânt. Avertizarea este valabilă pentru marți, 18 martie, în intervalul de timp 00:00 – 15:00, și prevede intensificările ale vântului, în rafale de până la 20 m/s, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Pentru a preveni eventuale incidente, cetățenii sunt îndemnați să evite arborii bătrâni, inclusiv parcarea automobilelor sub aceștia.

În cazul înregistrării situațiilor problematice, în urma averselor, oamenii sunt îndemnați să sune la numărul unic de urgență 112.

Un bărbat, dipărut fără urmă de luni bune, găsit mort într-un iaz din Ugheni

Un bărbat de 36 de ani din localitatea Coșnița, Dubăsari, dipărut în luna ianuarie și căutat cu disperare de rude și poliție, a fost gǎsit decedat într-un iaz din extravilanul comunei Boghenii Noi, raionul Ungheni, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Poliția cercetează toate circumstanțele cazului.

Acesta a dispărut la data de 23 ianuarie, în jurul orei 20:30, după ce și-a vizitat părinții din satul Boghenii Noi, raionul Ungheni, ultima dată fiind văzut acolo.
Până în acest moment, însă, nu se cunoaște locul aflării sale.

Boboasele, la mare căutare în Postul Mare: Cât costă la piață

De obicei, într-un oraș mare ca al nostru, cel mai interesante lucruri se întâmplă … la piață. Care sunt acum cele mai întrebate produse și cât costă, scrie tvrmoldova.md.

Se știe: în post, Fasolea e vedetă la tarabe. O găsești de toate felurile – albă, neagră,  tărcată… Și chiar dacă anul trecut a fost secetos, vânzătorii, oricum, au ce-ți arăta.  

Acum, după fasole trebuie să prinzi rând, ca la carne și pește proaspăt. Și să nu stea omul degeaba la coadă, se gândește, între timp, și la o rețetă.

Prețul pentru un kilogram de fasole începe de la 30 de lei și poate ajunge până la 70, năutul se vinde la 40 lei kilogramul, soia e 18 lei, iar mazărea – 14.

Cum sunt copiii născuți în Anul Tigrului
Articolul anterior
Cele mai bune țări din Europa pentru părinții care lucrează
Articolul următor