În trei spitale raionale a fost modernizat echipamentul medical, grație proiectului finanțat de către Guvernul Japoniei

La Spitalele raionale Fălești, Edineț și Rezina a fost modernizat echipamentul medical, în cadrul a trei proiecte finanțate de către Guvernul Japoniei, prin intermediul Programului de granturi pentru Securitate Umană „Kusanone”.

În trei spitalele raionale a fost modernizat echipamentul medical

Rezultatele celor trei inițiativei au fost prezentare astăzi, 16 februarie, la un eveniment online de finalizare a proiectelor, transmite IPN.

Proiectul de modernizare a echipamentului medical la Spitalul Raional Fălești a fost lansat în 2018.

Instituția medicală a beneficiat de un grant în mărime de 83.279 de dolari pentru achiziționarea echipamentelor.

Procurarea acestora fortifică capacitatea instituției de a oferi servicii medicale moderne de diagnosticare a afecțiunilor sistemului digestiv, respirator, și afecțiunilor oncologice.

În cadrul altui proiect, lansat tot în 2018, Spitalul Raional Edineț a beneficiat de un grant în mărime de 60.504 dolari, pentru achiziționarea dispozitivelor pentru Centrul Perinatal.

Printre acestea un incubator neonatal, două mese ginecologice mecanice şi 10 paturi pentru nou-născuți.

Procurarea acestor echipamente vine să îmbunătățească capacitatea instituției de a oferi servicii medicale prenatale și de naștere moderne și cu un grad înalt de siguranță.

Proiectul de modernizare a echipamentului medical la Spitalul Raional Rezina a fost lansat în 2019.

Instituția medicală a beneficiat de un grant în mărime de 78.690 de dolari, pentru achiziționarea mai multor echipamente.

Procurarea lor va contribui la sporirea volumului și calității investigațiilor de laborator și imagistică, tratarea afecțiunilor respiratorii și intervenții chirurgicale de înaltă calitate.

Opozantul rus Alexei Navalnîi a dat în judecată penitenciarul unde este închis

Opozantul rus Alexei Navalnîi a dat în judecată închisoarea unde ispășește o pedeapsă de nouă ani, scrie The Moscow Times. Potrivit lui Navalnîi, colonia penitenciară IK-6 nu a publicat informații despre cumpărătorul bunurilor produse în închisoare. În plus, opozantul lui Vladimir Putin a înființat un sindicat în închisoare, pentru a apăra drepturile deținuților care lucrează „în condiții oribile”.

Opposition leader Alexei Navalny appears on a screen set up at a courtroom of the Moscow City Court via a video link from his prison colony during a hearing

Serviciul de presă al tribunalului regional a precizat că cumpărătorul a refuzat să face publice „informații despre fabricarea produselor sale în instituții corecționale”, mai arată Moscow Times.

Alexei Navalnîi, care lucrează la secția de cusătorie, a spus că a înființat un sindicat pentru a apăra drepturile lucrătorilor din închisoare.

„La momentul de față, sunt aproximativ 600.000 de deținuți în închisorile din Rusia. Marea lor majoritate lucrează. Este muncă de sclavi, aproape pe degeaba, în condiții oribile”, a scris el pe Twitter.

Navalnîi susține că salariul pe care îl primește pentru munca în închisoare este de 5.173 de ruble (85 de dolari), ceea ce, spune el, este considerat un salariu „imens”.

Închisoarea IK-6 din regiunea Vladimir este cunoscută pentru condițiile sale dure, existând mărturii despre deținuți torturați.

Opozantul lui Vladimir Putin afirmă că lucrează șapte ore pe zi, începând de la 6:40 dimineața, cu o pauză de 15 minute.

Munca în închisori este o practică obișnuită în Rusia.

Alexei Navalnîi a fost transferat în colonia penitenciară de maximă securitate IK-6 în iunie, după ce pedeapsa lui a fost extinsă la nouă ani de închisoare, pentru fraudă, acuzații pe care le respinge ca fiind motivate politic.

sursa: www.digi24.ro

Germania: Două trenuri roller coaster s-au ciocnit. 34 de răniți

Două trenuri roller coaster s-au ciocnit astăzi la un parc de distracții din sudul Germaniei. Cel puțin 34 de persoane au fost rănite, dintre care două sunt în stare gravă, potrivit presei germane citate de Associated Press.

Germania: Două trenuri roller coaster s-au ciocnit. 34 de răniți

Un tren de tip roller coaster a frânat puternic cu puțin timp înainte ca un alt tren să se izbească de el în parcul Legoland din Guenzburg, a informat agenția de știri germană dpa, transmite tvr.ro.

Serviciile de salvare au intrat imediat în alertă. Și pompierii au fost chemați în ajutor.

La locul accidentului au fost trimise 3 elicoptere.

Lângă Cernobâl se întâlnește o cireadă de vaci care trăiesc liber în sălbaticie

După accidentul de la Cernobâl, în jurul centralei nucleare s-a creat o zonă unde oamenii nu mai pot locui, din cauza nivelului înalt de radiație, însă animalele fiind creaturi libere, se plimbă calm aceste teritorii. În urmă cu cinci ani, aceste teritorii erau recunoscute ca o zonă protejată, iar recent animalelor sălbatice din zonă li s-au alăturat și un ”grup” de animal domestice –  o cireadă de vaci, care au rămas fără stăpâni.

Vacile aparțineau odinioară locuitorilor din satul Lubyanka, care este situat la granița cu zona protejată. Cu câțiva ani în urmă, nu mai rămăsese nimeni în sat, decât animalele. Iar din 2017, vacile sunt supravegheate de colaboratorii zonei protejate, scrie calatorul.net.

De-a lungul anilor, vacile s-au sălbăticit, așa că acum nu prea se diferențiază de o turmă de bivoli. Până nu demult acestea erau întâlnite lângă satul Lubyanka, păscând iarbă și adăpându-se dintr-un mic râu din apropiere. Acum această cireadă a devenit mai mare. Vacile adulte protejează vițeii tineri, aceștia stând întotdeauna în centru, iar vacile și taurii pe lateral.

Specialiști urmăresc cu atenție această cireadă de vaci, deoarece întoarcerea în sălbăticie a animalelor domestice este un fenomen destul de rar întâlnit în zilele noastre. Aceștia afirmă că totuși aceste vaci treptat au capătăt trăsături dferite de ale celor domestice, anume prin faptul că formează o ”echipă”, atunci când vine vorba de protecția vițeilor mai tineri. Această ”protecție” este mai rar întâlnită, sau chiar deloc, în cirezile de vaci domestice. De obicei, în rândul celor domestice, fiecare mamă, stă lângă vițelușul său. Aceeași specialiști au afirmat că și vițeii mici din sălbăticie se adaptează ușor la astfel de condiții de trai. 

Asistentă medicală din Ceadâr-Lunga, răpusă de Covid la doar 54 de ani
Articolul anterior
Cumnățica Cleopatrei Stratan a împlinit 3 anișori. Ce imagine a postat artista
Articolul următor