În Ucraina, funcționarii instituțiilor de stat ar putea fi obligați să susțină un examen la limba ucraineană

Funcționarii instituțiilor de stat ucrainene și solicitanții de cetățenie ucraineană ar putea fi obligați să susțină un examen la limbă ucraineană, a declarat comisarul pentru protecția limbii de stat din Ucraina, Taras Kremin.

Anterior, în Ucraina a intrat în vigoare legea „privind asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat”, semnată de președintele la vremea respectivă, Petro Poroșenko.

În aprilie 2019, Vladimir Zelenski, care a câștigat alegerile prezidențiale, a promis că va efectua o analiză amănunțită a legii lingvistice de stat pentru verificarea conformității acesteia cu Constituția. Zelenski a subliniat că legea a fost adoptată „fără o dezbatere preliminară amplă cu publicul”.

Legea prevede utilizarea exclusivă a limbii ucrainene în aproape toate sferele vieții. Norma privind utilizarea obligatorie a limbii ucrainene în sectorul serviciilor va intra în vigoare la 16 ianuarie 2021, scrie radiochișinău.md.  

Deputatul Radei Supreme din partea fracțiunii „Slujitorul Poporului” Maxim Bujanski a propus anularea amenzilor pentru serviciile care nu sunt în limba ucraineană, adăugând că a depus un proiect de lege în acest sens. 

Comisarul pentru protecția limbii de stat din Ucraina, Taras Kremin, a numit inițiativa lui Bujanski drept un atac asupra legii limbii de stat.

De la 1 ianuarie, în Moldova pot fi importate vehicule indiferent de anul fabricaţiei
Articolul anterior
Cum se vor desfășura orele în școlile din Chișinău după vacanța de iarnă
Articolul următor
Alte articole interesante