În unele țări din Europa, bunicii pot beneficia de concediu parental și sunt plătiți pentru îngrijirea nepoților

În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită. Cei care au grijă de nepoți beneficiază de concedii plătite din partea statului sau indemnizații lunare.

În Suedia, bunicii au devenit, în această săptămână, eligibili pentru concediu parental plătit. Acest lucru se va întâmpla atunci când vor avea grijă de nepoții lor, pe o perioadă de până la trei luni din primul an de viață al nepotului, transmite Digi24.

La fel, și în Polonia bunicii pot fi plătiți pentru îngrijirea copiilor. Mamele care se întorc la muncă după concediul de maternitate, vor primi beneficii de la stat în valoare de 120 de euro pe lună. Bani alocați pentru programul „plăți pentru bunici”, pentru că bunicile sunt adesea cele care au grijă de copii în timp ce mamele muncesc.

Într-un alt oraș din Portugalia, bunicii beneficiază de concediu cu plată pentru nașterea primului nepot. Și în Irlanda au existat discuții legate de acordarea unui grant din partea Guvernului pentru bunici. Atunci s-a vorbit despre o sumă de circa 1.000 de euro pentru bunicii care stau mai mult de 10 ore cu copiii pe săptămână.

Taximetriștii, luați la ochi de inspectorii fiscali

Serviciul Fiscal de Stat informează că, aplică acțiuni de conformare benevolă/forțată continue față de operatorii de transport în regim de taxi, în vederea combaterii activității ilicite, cât și promovarea utilizării echipamentelor de casă și control în cazul decontărilor mijloacelor bănești în numerar și eliberarea bonului de casă (bon fiscal), informează unica.md cu referire la un comunicat al instituției.

În urma acțiunilor întreprinse față de operatori de transport în regim de taxi au fost identificate riscuri de administrare fiscală ce țin de:

  • neutilizarea echipamentelor de casă și de control la efectuarea decontărilor în numerar;
  • ne(sub)declararea veniturilor real obținute;
  • utilizarea muncii ne(sub)declarate și achitarea „salariilor în plic”;
  • desfășurarea ilicită a activității de întreprinzător în domeniul transportului rutier de persoane în regim de taxi.

Astfel, în primele 6 luni ale anului curent au fost supuși controalelor fiscale 109 de contribuabili, fiind efectuate 355 controale fiscale prin metoda verificării tematice, parțiale, operative, inclusiv 3 controale fiscale prin metoda verificării totale.

În consecință, au fost calculate suplimentar la Bugetul public național impozite și taxe în sumă totală de 14,6 milioane lei, majorare de întârziere în sumă totală de 8,8 milioane lei și sancțiuni fiscale în sumă totală de 5,4 milioane lei.

Suplimentar, în cadrul controalelor efectuate au fost identificate 540 cazuri privind desfășurarea ilegală a activității de întreprinzător în domeniul transportului rutier de persoane în regim de taxi, fiind calculate sancțiuni fiscale în sumă totală de 880,8 mii lei.

Serviciul Fiscal de Stat manifestă toată deschiderea pentru a oferi asistența necesară contribuabililor pentru conformarea voluntară la respectarea legislației fiscale în vigoare și îndeamnă la cooperare, declararea și achitarea obligațiilor fiscale față de buget în termen și în volum deplin.

Doar împreună putem să construim o societate prosperă și onestă.

Șoferiță beată criță, pe străzile din Bucovăț

Acum câteva ore, o femeie de 34 de ani a fost stopată de polițiștii de patrulare, în orașul Bucovăț, în timp ce conducea neuniform un Renault, informează unice.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Rezultatul testului Drager a arătat 0,89 mg/l vapori de alcool în aerul expirat.

Mașina a fost dusă la parcarea specială, iar persoana de la volan este cercetată penal pentru conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate avansată.

Maia Sandu, apariție elegantă la summitul Comunității Politice Europene. Cum a arătat președintele țării la întâlnirea cu liderii europeni

Președintele Maia Sandu, doamna emblemă a țării noastre, a avut o apariție rafinată și elegantă la summitul Comunității Politice Europene, informează unica.md.

Șefa statului a strălucit la această întâlnire. Într-o postare pe Facebook, Maia Sandu a publicat câteva fotografii în care apare într-o ținută rafinată în nunață ivory și pantofi clasici pe toc. S-a coafat simplu și a ales un machiaj subtil. De altfel, șefa statului întotdeauna alege ținute simple, dar care o pun în valoare.

”Astăzi mă alătur liderilor europeni la summitul Comunității Politice Europene, unde discutăm despre securitatea continentului european, dar și reziliența Moldovei. Îi mulțumesc gazdei noastre, Prim-ministrul britanic, Keir Starmer, pentru ospitalitate.”, a scris președintele în postarea sa.

Maia Sandu a avut ieri o întâlnire cu mai mulți lideri europeni importanți, reuniți la summitul Comunității Politice Europene. Este vorba despre conducătorii Marii Britanii, Franței, Germaniei, României, Poloniei și Consiliului European. Șefa statului a stat lângă Emmanuel Macron, președintele Franței și prim-ministrul britanic, Keir Starmer, și vis-a-vis de Klaus Iohannis, omologul român.

”La summitul Comunității Politice Europene, mai mulți prieteni ai țării noastre s-au reunit pentru a discuta despre cooperarea pentru o Moldova pașnică și stabilă…

Ne-am angajat să continuăm să muncim împreună pentru a face Moldova tot mai puternică, pentru a menține pacea și, în acest climat de siguranță, să dezvoltăm economia și să îmbunătățim condițiile de viață ale cetățenilor noștri.”, scrie Maia Sandu într-o postare pe Facebook.

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă
Articolul anterior
Fostul președinte al României, Emil Constantinescu, a vizitat Mitropolia Basarabiei
Articolul următor