În vânzare au apărut sicriele ,,cu geam” pentru răposații de Covid

În nouă cimitire din orașul Chișinău nu mai sunt locuri de înhumare a răposaților. Numărul celor morți a crescut începând cu luna iulie, dar nu toate decesele sunt asociate noului coronavirus, spun autoritățile. Într-un fel sau altul, acum sunt solicitate sicriele cu un așa-numit geam, confecționate anume pentru persoanele care au decedat din cauza virusului.

separator

La întreprinderea municipală “Combinatul Servicii Funerare” se vând sicrie de tot felul. Mai nou, aici sunt comercializate sicrie cu un așa-numit geam, în care sunt înmormântați oamenii morți de COVID-19. Am reușit să filmăm un singur sicriu de acest fel, pentru că celelalte au fost vândute, scrie Jurnaltv.md

LUDMILA BOȚAN, directoarea Întreprinderii Municipale: „O bună parte din sicrie acum sunt confecționate cu acea ferestruică, unde se vede doar fața defunctului, pentru că acum nu se mai permite deschiderea sicriului și respectiv oamenii când își iau rămas bun preferă să vadă totuși persoana dragă, care pleacă. Cu referire la comerț nu pot să vă spun că au crescut prea mult, pentru că avem mulți concurenți, care practică aceleași servicii de a comercializa cu rechizitele funerare.”

Angajații întreprinderii se ocupă și de transportarea răposaților de la morgă la domiciliu sau îi duc direct la groapă.

LUDMILA BOȚAN, directoarea Întreprinderii Municipale: „Acum o bună parte de persoane care mor în urma COVID-ului sunt imediat transportați de la morgă direct la cimitir, nu mai are loc transportarea defunctului pe la case sau localuri. Noi acum vedem cauza, până acum era doar acel cod, dar acum când este vorba despre Covid o vedem și noi în certificate. E normal să fim informați pentru protecția noastră, a muncitorilor.”

În cele zece cimitire municipale, administrate de “Combinatul Servicii Funerare” se fac mai multe înhumări comparativ cu anul trecut. Acest fenomen a fost observat începând cu luna iulie, iar în lunile următoare a tot crescut numărul decedaților. De exemplu, în luna octombrie anul trecut, în cele zece cimitire municipale au fost înhumați 314 oameni, iar în anul curent – 600. Dintre aceștia, 129 au murit din cauza COVID-19.

LUDMILA BOȚAN, directoarea Întreprinderii Municipale: „A crescut numărul decedaților. Spațiul liber nu mai avem la celelalte 9 cimitire deci se efectuează înhumările în aceleași morminte și practic facem tot posibilul ca să înhumăm doar membrii familiei lor. În rest, ceilalți merg doar la Sfântul Lazăr. Acum avem acele 37 de hectare, din terenul comunei Grătiești, în care se efectuează înhumările masive. Nu pot să spun că majoritatea sunt cauza COVID-ului.”

Pentru înhumări sunt acum disponibile 27 de hectare din terenul comunei Grătiești.

3,5 milioane de euro vor fi investite la Universitatea de Stat din Moldova

3,5 milioane de euro vor fi investite la Universitatea de Stat din Moldova pentru modernizarea procesului didactic şi îmbunătăţirea abilităţilor practice ale studenţilor. Astăzi au fost lansate cele şase subproiecte, finanţate cu aceşti bani, care fac parte din Proiectul „Învățământul Superior din Moldova”, implementat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării din Republica Moldova și finanțat de Banca Mondială, scrie tvrmoldova.md.

ANGELA LIS, manager proiect: Deci, titlul acestui subproiect este: Crearea unui Cluster educaţional-ştiinţific pentru suportul biotehnologiilor moderne în economia naţională. Bugetul pentru acest proiect este 249 mii de euro şi vizează domeniul ingineriei şi activităţi inginereşti.

VITALIE SOCHIRCĂ, manager proiect: Modernizarea procesului didactic în domeniul ştiinţelor biologice, fizice şi ale mediului în contextul rigorilor pieţei muncii. De ce? Deoarece conexiunea cu piaţa muncii este încă insuficientă. Din resursele financiare alocate acestor proiecte se vor cumpăra echipamente de laborator, echipamente tehnice, mobilier şi servicii.

IGOR ŞAROV, rector, Universitatea de Stat din Moldova: Ritmul cu care se implementează activităţile din runda a doua ne permite să afirmăm cu certitudine că cele 6 sub proiecte vor fi implementate în termeni stabiliţi, până la data de 15 septembrie, anul 2025. Unele dintre aceste proiecte vor fi finalizate înainte de termen.

DAN PERCIUN, ministrul Educaţiei şi Cercetării din Moldova: Alături de colegii de la Banca Mondială noi mizăm pe faptul că o să reuşim să extindem proiectul existent cu încă 30 de milioane de euro, bani care ar trebui să fie disponibili în anul 2025, o parte care la fel vor merge în instituţiile de învăţământ superior şi inclusiv spre USM. Învăţământul superior din RM merită investiţiile acestea şi este nevoie de suport adiţional.

ION GONŢA, reprezentant, Oficiul Băncii Mondiale în Republica Moldova: Banca Mondială va continua să sprijine sectorul învăţământului superior din Moldova şi este important ca prin acest tip de investiţii şi intervenţii să contribuim la creşterea calităţii capitalului uman în ţară, dar şi creşterea economică.

Universitatea de Stat din Moldova este una din cele cinci instituții care au primit granturi în cadrul proiectului „Învățământul Superior din Moldova”. Valoarea totală a investițiilor va depăşi 10 milioane de euro.

O bombă a fost depistată în localitatea Tomai, raionul Leova

Geniștii din Batalionul de Geniu „Codru” au neutralizat o bombă de aruncător, calibru 81 mm, depistată în localitatea Tomai, raionul Leova, scrie tvrmoldova.md.

Potrivit Ministerului Apărării, în urma cercetărilor, echipa de deminare a constatat că obiectul exploziv era din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, acesta fiind descoperit de localnici în timpul lucrărilor agricole.

Bomba a fost distrusă în condiții de maximă siguranță, potrivit informațiilor oferite de Batalionul de Geniu „Codru”.

Certificatul de naștere pe suport de hârtie își va pierde statutul

Certificatul medical constatator al nașterii urmează să fie eliminat în varianta pe suport de hârtie. Potrivit unui proiect de lege, prezentat pentru consultări publice, certificatul medical constatator al nașterii se va întocmi doar în format electronic, cu posibilitatea imprimării acestuia pe suport de hârtie, fără semne de protecție, în caz de necesitate sau la solicitare, scrie bizlaw.md.

Actul de naștere pe suport de hârtie își va pierde statutul de document primar.

Cu toate acestea, modelul nou de prestare a serviciului de înregistrare a nașterii, oferă opțional posibilitatea imprimării pe suport de hârtie a înregistrărilor electronice a nașterii la nivel central, cu titlu de arhivare pentru recuperare în cazul unei eventuale distrugeri, unde mai multe înregistrări vor fi imprimate pe hârtie A4, în formă tabelară, citibilă de mașini (machine-readable), cu sau fără participarea factorului uman.

De asemenea, se propune excluderea necesității prezentării documentelor necesare pentru înregistrarea nașterii, care pot fi identificate/verificate în sistemele informaționale de domeniu (documente de stare civilă eliberate în baza actelor de stare civilă înregistrate și aflate la păstrare în Departamentul stare civilă, acte de identitate din sistemul de documentare a cetățenilor Republicii Moldova).

Unul din elementele de bază ale re-ingineriei acestui serviciu îl constituie excluderea aplicării principiului teritorialității la prestarea serviciului de înregistrare a nașterii. Astfel, înregistrarea naşterii se va face de autoritatea abilitată să înregistreze faptul de stare civilă, indiferent de locul unde s-a produs naşterea sau îşi au domiciliul părinţii copilului.

Înregistrarea electronică a faptului nașterii va avea loc în baza Declarației de naștere, care va putea fi depusă fizic sau online, în temeiul: certificatului electronic medical constatator al nașterii, înregistrat de unitatea medico-sanitară publică sau privată în care a avut loc naşterea; certificatului medical constatator al nașterii pe suport de hârtie emis de autoritățile competente din alte state; procesului-verbal şi certificatul electronic medical constatator al nașterii prin care se constată sexul şi vârsta copilului – în cazul înregistrării naşterii unui copil găsit sau hotărârii instanței de judecată cu privire la constatarea faptului nașterii de către o anumită femeie.

În același timp, se propune reducerea termenului de declarare a nașterii copilului de la trei luni la o lună din ziua nașterii copilului.

Pomul de Crăciun a fost instalat în centrul Chișinăului. Vezi cum arată!
Articolul anterior
Controale în Capitală. Cetățenii, avertizați să poarte masca. Poliția: ,,Vom aplica amenzi”
Articolul următor