În ziua alegerilor, funcționarii electorali vor îmbrăca combinezoane

În ziua alegerilor, funcționarii electorali vor primi combinezoane de protecție, iar alegătorii – măști.

Mai mult, potrivit președintelui Comisiei Electorale Centrale, nimănui nu-i va fi îngrădit dreptul la vot, nici chiar celor care vor avea febră sau simptome de COVID-19, transmite publika.md

Declarațiile au fost făcute la Primele Știri de la Prime.

Preşedintele CEC, Dorin Cimil, susține că, din cauza pandemiei, scrutinul din 1 noiembrie va fi organizat în mod deosebit. Alegătorii sunt îndemnați să vină la secțiile de votare cu mască și pix. În caz contrar, ei vor primi gratuit măști, iar pixul pe care îl vor folosi va fi dezinfectat. Totodată, cetăţenilor le va fi măsurată temperatura la intrarea în secţii.

Dorin Cimil, președintele Comisiei Electorale Centrale:”În cazul în care va fi admis în secția de votare un alegător care atestă febră sau anumite simptome, după procedura de vot se va efectua dezinfectarea spațiului unde s-a aflat sau dezinfectarea echipamentelor care au fost folosite.”

Și funcționarii vor fi echipați pentru ca să nu se infecteze cu noul tip de coronavirus.

Dorin Cimil, președintele Comisiei Electorale Centrale:”Veți avea ocazia să vedeți funcționarii și în combinezoane, în situația în care va fi solicitată urna de vot mobilă, pentru a fi prezentată la domiciliu. În acest caz chiar am procurat și combinezoane speciale, pentru a dota persoanele respective, cel puțin doi membri a echipei ai secției de votare.”

Deși suntem în pandemie, Dorin Cimil susţine că alegerile nu se vor desfăşurate timp de două zile, deoarece proiectul care prevedea acest lucru nu a fost susținut de majoritatea deputaților. O altă posibilitate ar fi votul electronic, însă pentru asta este nevoie de voință politică, spune președintele Comisiei Electorale Centrale.

Dorin Cimil, președintele Comisiei Electorale Centrale: ”Cred că în țara noastră urmează a fi testat, urmează a fi implementat în anumite localități. Pentru asta, inițial, este nevoie de voință politică.”

Alegerile prezidenţial vor avea loc în data de 1 noiembrie. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, la urne sunt așteptați în jur de 3,2 milioane de cetățeni. Totodată, vor fi tipărite peste 2,9 milioane de buletine de vot, dintre care aproximativ 765 de mii în limba rusă, iar restul în limba română. În cursa pentru fotoliul de președinte s-au înscris opt candidați.

Alegătorii pot depune cereri privind votarea la locul aflării
Articolul anterior
O fetiţă de 2 ani a trimis poze nud ale mamei sale tuturor contactelor din telefon
Articolul următor
Alte articole interesante