Încă 17 decese cauzate de noul Coronavirus, în ultimele 24 de ore

Pe parcursul ultimelor 24 de ore, au decedat 17 persoane infectate cu noul coronavirus. Bilanțul victimelor în țara noastră a ajuns la 3.678 de morți. Datele sunt prezentate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.Ministerul Sănătății.

Deces 3662: Femeie de 83 ani, din mun. Chișinău. Internată la IMU. Comorbidități: insuficiență renală, cardiopatie mixtă.

Deces 3663: Femeie de 69 ani, din mun. Chișinău. Internată la IMU. Comorbidități: obezitate, hipertensiune arterială.

Deces 3664: Femeie de 68 ani, din mun. Chișinău. Internată la IMU. Comorbidități: hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă, cardiopatie, obezitate.

Deces 3665: Bărbat de 67 ani, din mun. Bălți. Internat la SC Bălți. Comorbidități: insuficiență cardiacă, anemie, edem cerebral.

Deces 3666: Bărbat de 52 ani, din r-nul Telenești. Internat la SR Telenești. Comorbidități: ciroză hepatică, bolă ischemică a cordului.

Deces 3667: Femeie de 41 ani, din r-nul Telenești. Internată la SR Telenești. Comorbidități: obezitate, diabet zaharat, insuficiență poliorganică.

Deces 3668: Femeie de 57 ani, din mun. Chișinău. Internată la SCR. Comorbidități: cardiopatie mixtă, insuficiență cardiacă, hipertensiune arterială.

Deces 3669: Femeie de 71 ani, din r-nul Ialoveni. Internată la SCR. Comorbidități: hipertensiune arterială, schizofrenie paranoidă.

Dces 3670: Bărbat de 71 ani, din r-nul Cimișlia. Internat la SCR. Comorbidități: encefalopatie cerebrală mixtă, diabet zaharat, hipertensiune arterială.

Deces 3671: Bărbat de 68 ani, din mun. Chișinău. Internat la SCM Gh. Paladi. Comorbidități: hipertensiune arterială, pancreatită cronică.

Deces 3672: Femeie de 81 ani, din mun. Chișinău. Internată la SCM Gh. Paladi. Comorbidități: diabet zaharat, hipertensiune arterială, cardiopatie mixtă.

Deces 3673: Femeie de 74 ani, din r-nul Glodeni. Internată la SCM Gh. Paladi. Comorbidități: diabet zaharat, hipertensiune arterială, cardiopatie mixtă.

Deces 3674: Femeie de 64 ani, din r-nul Anenii Noi. Internată la SR Anenii Noi. Comorbidități: diabet zaharat.
Deces 3675: Femeie de 77 ani, din r-nul Rîșcani. Internată la IF Chiril Draganiuc. Comorbidități: insuficiență cardiacă, hipertensiune arterială.

Deces 3676: Bărbat de 47 ani, din mun. Bălți. Internat la SC Bălți. Comorbidități: anemie cronică, hipertensiune arterială, polichistoză renală.

Deces 3677: Georgeta Răileanu, 72 ani, care activa în calitate de medic imagist la Penitenciarul nr. 16.

Deces 3678: Grigore Bazarnîi, de 82 ani, care activa în calitate de medic la Sanatoriul Preventoriu ”Constructorul”.

Bilanțul cazurilor de Covid-19 în țara noastră a ajuns la 171.514.

În total, 158.619 persoane au fost tratate de COVID-19.

Schemă de spălare de bani, realizată printr-un centru de apel din Chișinău

Ofițerii Direcției combaterea criminalității organizate a INI și procurorii PCCOCS  anunță destructurarea unei scheme de spălare de bani, realizată printr-un centru de apel din Chișinău.

Astfel, timp de câteva luni, cei peste 50 de operatori telefonici au invitat mai multe persoane să investească în acțiuni financiare de pe așa-zise „burse de valori internaționale.” Apelurile erau efectuate printr-un sistem de telefonie instalat de organizatori, prin care numerele de telefon erau falsificate. În așa mod, erau contactați potențiali clienți din Rusia, Kazahstan și state din Europa, ca să-i convingă să investească.

În realitate, cel care administra centrul de apel și complicii săi erau persoanele care gestionau platformele pe care-i invitau pe clienții înșelați să investească.

Prin urmare, aceștia-și însușeau banii. Acum, suma investițiilor cifrează sute de mii de lei. Este de menționat faptul că centrul de apel a fost înființat pe numele persoanei interpuse din regiunea transnistreană, care de fapt nu conducea afacerea.

Urmare a măsurilor speciale, au fost efectuate percheziții la centrul de apel din Chișinău, precum și la domiciliile administratorului acestuia și a superiorului responsabil de sala din care erau efectuate apelurile – bărbați cu vârste de 35 și 25 de ani. De acolo, inclusiv din automobilul administratorului au fost ridicate șase calculatoare portabile, 20 de telefoane și înscrisuri de cioarnă.

Acum, procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) i-au atribuit administratorului centrului de apel statutul de bănuit. Investigațiile continuă, inclusiv în vederea identificării altor responsabili în afară de interpușii depistați, timp în care aceștia beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Cum decurge recensământul și unde sunt probleme. A ajuns deja în aproape 300.000 de gospodării din țară

Recensământul populației și locuințelor din Republica Moldova avansează încet, dar constant, la ceva mai mult de o săptămână de la începerea sa, scrie evz.ro.

colaj foto: www.zdg.md

Până acum, recenzorii au vizitat și au introdus în baza de date informații despre aproape 300.000 de gospodării din Republica Moldova, potrivit datelor făcute publice de Biroul Naţional de Statistică.

De asemenea, potrivit aceleiași surse, în perioada 8 – 16 aprilie inclusiv, la recensământul populaţiei din Republica Moldova au fost recenzate 402.000 de persoane.

Printre cei chestionați de recenzori se numără atât persoane cu domiciliul permanent, cât și persoanele fără rezidență permanentă, precum și 290.000 de gospodării, inclusiv cele în care nu locuiește nimeni.

Mulțumiri pentru cei care au răspuns deja recenzorilor

Biroul Național de Statistică le-a mulțumit tuturor cetățenilor care au participat deja la recensământ, oferind recenzorilor răspunsuri complete și exacte la întrebările adresate.

Instituția, care coordonează Recensământul din Republica Moldova, încurajează populația să fie în continuare receptivă și deschisă la participarea la recensământ.

Biroul Național de Statistică a mai precizat că, în ciuda acoperirii pe scară largă a recensământului în mass-media, există cetățeni care continuă să aibă întrebări și îndoieli. Acest lucru se întâmplă mai ales din cauza unui val puternic de dezinformare care are drept scop perturbarea evenimentului.

Recensământul populației și locuințelor, participare obligatorie

Reamintim că Recensământul populației și locuințelor a fost lansat pe 8 aprilie. Biroul Național de Statistică a precizat că întrebările din chestionare de la Recensământul Populației și Locuințelor au fost elaborate în conformitate cu prevederile legale și urmând toate bunele practici internaționale.

Întrebările din chestionarele de recensământ au fost pe larg discutate cu instituțiile interesate și societatea civilă, procesul de consultare fiind lansat încă în decembrie 2022 și a inclus mai multe etape.

Conform legislației, participarea la recensământ a persoanelor care fac obiect al recenzării este obligatorie. Cetățenii trebuie să furnizeze, pe proprie răspundere, informații corecte și complete conform chestionarelor de recensământ.

Dar, la întrebări referitor la caracteristicile etno-culturale (etnie, limbă, religie), respondentul poate să aleagă opțiunea „Nu declar”.

Primăria Chișinău anunță lansarea rutei turistice „Chișinău Sightseeing”

Primăria Municipiului Chișinău anunță lansarea rutei turistice nr. 2 a Troleibuzului Turistic „Chișinău Sightseeing”.

”Începând cu data de 20 Aprilie 2024, în fiecare zi de weekend, ne propunem să vă purtăm într-o nouă incursiune captivantă prin inima orașului nostru.

Ce te așteaptă pe noul traseu:

Teatrul Național „Mihai Eminescu”

Sala cu Orgă

Gara Feroviară

Monumentul „Trenul Durerii”

Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron”

Strada București

Casa lui Alexandru Plămădeală

Biserica Sfânta Teodora de la Sihla

Acestea sunt doar câteva dintre atracțiile pe care le vei descoperi de la bordul troleibuzului turistic.

Cu aproximativ 40 de obiective și locații, îți garantăm că fiecare moment va fi plin de surprize și învățăminte despre istoria și cultura Chișinăului. În plus, pe parcursul călătoriei veți fi însoțiti de selecții muzicale remarcabile, care includ piese ale artiștilor autohtoni.

Capacitatea de îmbarcare în troleibuzul turistic este permisă în limita a 22 de persoane, așezate pe scaune, iar copii până la 7 ani circulă gratuit și în mod obligatoriu, urmează a fi însoțiți de un părinte.

– rută: ora 12:00 (audioghid în

l. rusă)

– rută: ora 14:00 (audioghid în

l. engleză)

  • rută: ora 16:00 (audioghid în

l. română)

Startul – Arcul de Triumf

Finalul – Centrul de Informare Turistică

Prețul pentru o călătorie cu troleibuzul turistic constituie – 30 de lei.

Amintim că Troleibuzul Turistic „Chișinău Sightseeing” este un proiect dedicat sărbătoririi a 585 ani de la prima atestare documentară a localității Chișinău (anul 1436), care a început să călătorească pe străzile capitalei în fiecare weekend, începând cu 1 august 2021 și are drept scop promovarea obiectivelor turistice importante din orașul Chișinău, îndemnând astfel locuitorii și oaspeții capitalei să cunoască și să descopere istoria orașului, istoria străzilor și ale personalităților importante, care au marcat evoluția neamului nostru.

Troleibuzul circulă doar în zilele de Weekend! Descoperă Chișinăul alături de noi și fii parte din povestea orașului nostru!”, anunță Primăria.

Câte cazuri de Covid-19 au fost confirmate astăzi, 16 februarie
Articolul anterior
Asistentă medicală din Ceadâr-Lunga, răpusă de Covid la doar 54 de ani
Articolul următor