Încă doi bărbați care au suportat Covid-19 au donat plasmă

Au reușit să învingă boala și au decis să ajute cel puțin trei pacienți, infectați cu Covid-19. Este exemplul donatorilor de plasmă sanguină din țara noastră care au răspuns la apelul autorităților din sănătate. Tot mai mulți oameni, care au trecut prin această experiență, se solidarizează cu cei care au nevoie de ajutor.

separator

Doi dintre ei sunt Alexandru Comanici și Nicolae Timanovschi. Bărbații de 31 și respectiv 48 de ani, au mers la Centrul Național de Transfuzie a Sângelui pentru a dona fiecare câte aproximativ 600 de ml de plasmă, care a ajuns la bolnavii aflați între viață și moarte.

10 minute. Atât a fost suficient ca Alexandru Comanici să se infecteze cu noul tip de coronavirus. Bărbatul activează în calitate de felcer la oficiul medical din Bălceana, Hâncești. A fost testat pozitiv după ce a interacționat cu prima femeie care a contractat virusului și care revenise de peste hotare.

„I-am prelevat analizele, i-am verificat temperatura și valorile tensiunii arteriale… Când s-a prezentat la oficiul medical, femeia nu avea nici gripă, nici tuse, nici febră”, afirmă Alexandru Comanici.

După patru zile, felcerului i-a apărut febra, iar după ce starea de sănătate i s-a înrăutățit, a chemat ambulanța. Situația a devenit și mai complicată atunci când a aflat că soția sa și cei doi copii, de 8 și 13 ani, sunt infectați. „Am fost internat la Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”. Recunosc, mi-a fost puțin frică, nu știam aproape nimic despre acest virus. Tratamentul a durat 14 zile. Copiii și soția mea sunt bine acum. Nici un membru al familiei nu a avut complicații. M-am simțit puțin vinovat după ce i-am infectat. Dar nici un om nu are imunitate în fața coronavirusului”, spune felcerul.

După 14 zile de tratament și alte 14 zile de izolare, a decis să ajute pacienții în stare gravă și extrem de gravă să se vindece.

„Nu am stat mult pe gânduri. Mă simt bine, consider că am procedat corect. O să mai donez plasmă dacă va fi nevoie. Cred că mulți ezită să facă acest lucru pentru că nu sunt informați și nu știu cât de important poate fi gestul lor. Unora le este frică. Eu am învins boala, am fost mai puternic decât ea, sper că și pacienții care vor primi plasma mea vor reuși. Prin ea le-am transmis o parte din voința și puterea mea”, precizează donatorul.

Și Nicolae Timanovschi este mândru că gestul său va aduce în cel puțin trei familii puțină speranță. Bărbatul s-a vindecat de COVID-19 cu ajutorul medicilor de la Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”. „Nu am cuvinte să descriu suportul care mi-a fost oferit și atitudinea lucrătorilor medicali. Îngrijeau de fiecare pacient ca de propriul copil. S-au expus foarte mult. Tratamentul a durat 10 zile. Acum mă simt obligat să ajut alți oameni, în semn de recunoștință pentru toți cei care m-au salvat”, afirmă Nicolae Timanovschi.

Donatorul spune că virusul este nemilos cu vârstnici contaminați care se bucură de fiecare gură de aer ca de un răsărit de soare. Speranța din ochii lor și dorința de a fi din nou alături de familie, l-au motivat să doneze plasmă.

„Eu m-am vindecat ușor, dar știu că tratamentul este foarte complicat pentru vârstnici. Din fericire, soția și copii mei nu s-au infectat pentru că m-am izolat după ce au apărut primele simptome de boală. Am stat separat într-o altă încăpere, soția îmi lăsa mâncarea la ușă și medicamentele. Acum, după ce am donat plasmă, mă simt de parcă aș fi renăscut”, povestește bărbatul.

Cei care deja au donat plasmă speră că gestul lor va fi urmat și de alți pacienți vindecați. Ei spun că atunci când se așteptau mai puțin au primit o nouă lecție de viață. Virusul i-a învățat să privească lumea cu alți ochi, să se bucure de lucruri simple și să se fie mai buni, fără a aștepta ceva în schimb.

Sursa: www.msmps.gov.md

Polițiștii, în comun cu voluntari, vânători și localnici continuă căutările fetei de 19 ani din Orhei, care de o săptămână este de negăsit

Polițiștii în comun cu colegii altor subdiviziuni specializate, voluntari, vânători și localnici continuă căutările fetei de 19 ani, care de o săptămână este de negăsit, după ce a urcat într-o mașină de ocazie pe o stradă din Orhei.

Au apărut noi circumstanțe care au determinat poliția să extindă căutările și în raionul Telenești.

Oamenii legii continuă investigarea cazului, iar șoferul mașinii în care a urcat fata este în custodia poliției și refuză în continuare să colaboreze cu ancheta.

Apă otrăvită pentru un sat din țară, unde autorităţile au dat în exploatare un apeduct, pe teritoriul unei foste ferme de vaci

Apă cu amoniac în loc de apă potabilă. Peste patru mii de locuitori dintr-un sat din Republica Moldova au fost puşi în situaţia de a consuma apă cu amoniac şi alte substanţe nocive, care le poate afecta la greu sănătatea. Este vorba de satul Logăneşti din raionul Hânceşti, unde autorităţile au dat în exploatare un apeduct cu apă „potabilă”, pentru care s-au cheltuit aproape 10 milioane de lei (peste 528.000 euro), scrie evz.ro.

Mai multe analize au arătat că apa nu este bună pentru consum, însă autorităţile locale merg la orice pentru a convinge locuitorii din Logăneşti că au cea mai bună apă. În ciuda eforturilor Primăriei Logăneşti, la mai puţin de trei luni după ce a fost dat apeductul în exploatare, Agenţia Naţională pentru Suguranţă Alimentară (ANSA), a interzis consumul apei din apeductt şi obligat administraţia locală să asigure şcoala şi grădiniţa cu apă îmbuteliată.

Proiectul din Logăneşti a fot finanțat de către Fondul naţional pentru dezvoltare regională.

Cuantumul Fondului este de 1% din veniturile bugetului de stat, aprobat prin Legea bugetului de stat pentru anul respectiv. În Fond se regăsesc şi alte mijloace financiare din sectorul public şi din cel privat la nivel local, regional, naţional şi internaţional. Precum şi mijloacele oferite prin programele de asistenţă ale Uniunii Europene.

Apă de pe locul unde a fost o fermă de vaci

Primăria din Logăneşti a ales pentru sondele de apă teritoriul unei foste ferme de vite. Oamenii din sat spun că pe acest loc, timp de cel puţin 30 de ani, a fost un depozit de furaje. Şi că în perioada sovietică acestea erau tratate cu amoniac pentru a evita rozătoarele.

Mai mult, în imediata apropiere, se regăseşte şi în prezent o fermă de vite şi nu este exclus ca deşeurile de acolo să contamineze izvoarele subterane.

Întreprinderea Vipart Plus SRL, care a câştigat, în octombrie 2022, licitaţia pentru construcţia apeductului, a trimis probele de apă din viitoarele sonde la un laborator privat, înainte să înceapă lucrările. Rezultatele au arătat că apa conţine un nivel ridicat de amoniac şi nu poate fi folosită ca potabilă sau în alimentaţie.

Totuşi, cu acordul Primăriei Logăneşti, sondele au fost săpate anume în acel loc.

Consilierii locali au declarat, sub protecţia anonimatului, că primarul Valentin Danu ar fi insistat pentru acel loc din considerente economice. În apropiere se află liniile de înaltă tensiune şi nu trebuie mijloace suplimentare pentru conectarea la energia electrică. Totodată, izvoarele cu apă se află la o adâncime de până la o sută de metri.

Dar cel mai mult, edilul a economisit din timp, deoarece în mai puţin de un an urma să aibă loc alegeri locale. Şi trebuia să convingă oamenii din sat că trebui să fie reales pentru încă patru ani.

Nu se ştie a cui a fost iniţiativa, a agentului econinterzise pentru apa potabilă. În schimb, sunt mult mai ieftine.

Ţeavă folosită la apeductul din Logăneşti/ Sursa foto: EvZ

Locuitorii din Logăneşti au comunicat pentru EvZ că au consultat ingineri în domeniu şi au fost informaţi că astfel de ţevi sunt folosite la petrol. Iar materialul din care sunt confecţionate conţine compuşi cancerogeni.

Acest adevăr a fost recunoscut de Primăria Logăneşti, care a decis la scurt timp după ce a fost dat apeductul în exploatare să schimbe ţevile.

„Primarul nu ne-a spus nimic. Este curios şi pentru noi de ce au schimbat ţevile şi din ce bani au făcut-o. Noi nu am aprobat nimic în acest sens. Un lucru este clar. Primarul a dat-o în bară cu apa potabilă. Sătenii sunt foarte nemulţumiţi”, ne-a spus Tudor Rotaru, consilier din Logăneşti.

Consumatorii, îngrijoraţi de calitatea apei

Locuitorii din Logăneşti, care achită 26.7 (1.42 euro) pentru un metru cub de apă pretins potabilă, au fost alertaţi de calitatea ei.

„Doar am gustat. Parcă aveam fier în gură. Nu o folosesc în alimentaţie. Pentru băut, o cumpăr din magazin”, ne-a declarat o locuitoare din Logăneşti.

Sătenii, chiar dacă au apeduct în gospodărie, merg după apă la cele două izvoare din localitate. Iar unii şi-au făcut puţuri în gospodăriile lor.

Câţiva consumatori au dus probe de apă la două laboratoare din Chişinău – la Regia Apă-Canal şi Institutul de biochimie al Academiei de Ştiinţe. Şi în ambele cazuri s-a constatat că apa din apeductul de la Logăneşti nu este potabilă. Pentru că conţine amoniu în exces, dar şi alţi componenţi nocivi.

Citiți continuarea AICI.

Emilian Crețu, moment emoționant dedicat mamei sale în cadrul emisiunii lui Fuego

Îndrăgitul actor moldovean Emilian Crețu a sensibilizat din nou opinia publică cu un moment emoționant în cadrul emisiunii lui Fuego ”Drag de România mea” de la TVR. Acesta a venit cu un mesaj profund pentru cea care i-a dat viață, mama sa, și i-a dedicat acesteia, dar și tuturor mamemor, un moment poetic și muzical împreună cu artistul român Paul Surugiu-Fuego.

”Tot ceea ce fac în viața asta, chiar dacă, deseori, plângi, o fac în primul rând pentru ca tu să fii fericită”, a spus, cu un nod în gât, Emilian în emisiune.

Fuego a postat momentul pe pagina sa de Facebook:

”Un moment emoționant dedicat tuturor mamelor alături de actorul basarabean Emilian Crețu!”, scrie în postarea sa Fuego.

Puteți vedea AICI.

De 8 Martie, Emilian Crețu și-a felicitat mama prin intermediul unui video emoționant pe care l-a publicat pe pagina sa de facebook. Actorul i-a dedicat mamei sale cele mai dulci și prețioase gânduri pe care orice mamă și-ar dori să le audă de la fiul său.

Emilian Crețu a devenit un promotor și un exemplu frumos de grijă, susținere și dragoste pentru familia sa.

Video! Un tată a opt copii este câștigătorul sezonului 18 ”The Voice” America
Articolul anterior
Video! Irina Kovalsky a lansat un videoclip nou la piesa ,,Arestată”
Articolul următor