Încă o demisie importantă în Ucraina! Anunțul vine la scurt timp după ce Zelenski a precizat că va demite o parte dintre funcționarii administrației prezidențiale

Kyrylo Tymoșenko, adjunctul șefului biroului președintelui Ucrainei, a demisionat din funcție. Anunțul acestuia a venit la scurt timp după ce șeful statului Volodimir Zelenski a precizat că va demite o parte dintre funcționarii administrației prezidențiale.

Kyrylo Timoșenko, adjunctul șefului biroului președintelui Ucrainei, și-a anunțat recent demisia, la câteva ore după ce președintele ucrainean a anunțat că va demite o parte dintre înalții săi funcționari, a relatat agenția de presă Sky News. 

Kyrylo Timoșenko a transmis un mesaj de rămas bun

„Îi mulțumesc președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru încrederea acordată și pentru oportunitatea de a face fapte bune în fiecare zi și în fiecare minut.”, a transmis Kyrylo Timoșenko într-un mesaj pe Telegram.

De asemenea, în mesajul său de rămas bun, el le-a mulțumit șefilor administrațiilor militare regionale, forțelor armate, dar și soției și fiului său.

Alexei Arestovici, consilierul președintelui ucrainean și-a înaintat demisia

Alexei Arestovici, consilier prezidențial din Ucraina, a demisionat imediat după ce a sugerat că țara sa a doborât racheta care a lovit o clădire rezidențială din orașul estic Dnipro, declarația sa fiind preluată apoi de propagandiștii ruși. Acesta și-a prezentat demisia marți, 17 ianuarie 2023, în fața președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, potrivit aceleiași surse.

Alexei Arestovici a spus inițial că sistemul ucrainean de apărare antiaeriană a doborât racheta rusească Kh-22, comentariile sale fiind preluate apoi de propagandiștii ruși, care au spus că un bloc din Dnipro a fost lovit de fapt de o rachetă de apărare ucraineană, ci nu de o rachetă rusească. Ulterior, el a explicat că armata Ucrainei nu are capacitatea de a doborâ racheta Kh-22.

„Am scris o declarație de demisie. Aș vrea să arăt un exemplu de comportament civilizat: o greșeală de principiu, deci, demisia.”, a scris Arestovici pe contul lui de Facebook.

Rusia folosește propaganda pentru a destabiliza situația internă a Ucrainei

Cu trei ore înainte de a-și prezenta demisia, Arestovici a postat pe rețelele sociale un videoclip în care și-a cerut scuze victimelor de război și rudelor lor, locuitorilor Niprului și „tuturor celor răniți profund de eroarea prematură a motivului pentru care racheta rusească a lovit o clădire rezidențială.”

„Nivelul de ură față de mine este incomparabil cu consecințele unei erori în direct. Acest lucru nu a adus nici consecințe reputaționale, nici legale pentru Ucraina. Dar acei oameni care învârt acest subiect intenționat au obiective foarte specifici. Moscova extinde (propaganda) pentru a slăbi influența informațională ucraineană.

Opoziția ucraineană atacă puterea în acest fel, câștigând puncte politice în timpul războiului, cu gândul la viitoarele alegeri. Munca pentru divizarea ucrainenilor în momente cruciale ale istoriei este cea mai de succes strategie a Kremlinului, pe care a folosit-o cu succes în ultimii 400 de ani, sau poate mai mult. Munca opoziției noastre de a diviza ucrainenii și de a căuta trădători printre dividenci politici este un joc pe care Kremlinul l-a folosit cu pricepere și încă îl folosește.”, a conchis acesta.

Colete din Republica Moldova, trimise către conaționalii de peste hotare, reținute de polițiștii de frontieră

Colete din Republica Moldova, cu bunuri în valoare de peste 25.000 lei românești, echivalentul a peste 100.000 de lei moldovenești, care urmau să ajungă la moldovenii de peste hotare, au fost reținute pe 25 ianuarie de către poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi.

Potrivit Poliției de Frontieră din România au fost supuse controlului patru autoutilitare încărcate cu bagaje şi colete. Astfel, au fost depistate 1248 litri de vin, 230 litri cu alcool şi 218 kilograme de produse alimentare de origine animală (carne, lapte, ouă, brânză), de provenienţă Republica Moldova, pentru care persoanele nu deţineau documente legale.

Alcoolul a fost confiscat, iar bunurile de origine animală au fost predate autorităţii sanitar veterinare pentru a fi distruse.

Persoanele care transportau coletele au fost sancţionate cu amenzi în valoare de 30.000 lei românești, echivalentul a peste 125.000 de lei moldovenești.

Camioane cu lemne din România, în drum spre Chișinău

Primele cinci camioane cu lemne de foc din România urmează sa ajungă astăzi în Republica Moldova. E o primă tranșă din cei 130 mii de metri cubi de lemn cumpărați din România cu sprijinul Înaltului Comisariat a Organizației Națiunilor Unite pentru Refugiați.

Doar 24 de camioane cu 307 metri cubi de lemn confiscate în 2021 în urma  apelurilor privind transporturi suspecte de lemn

Reprezentanţii Ministerului Mediului de la Chișinău au declarat că lemnele vor fi distribuite solicitanților din raioanele Glodeni și Cantemir, deoarece în aceste regiuni este mai puţin teren împădurit. Lemnele vor ajunge la primării și apoi vor fi distribuite pensionarilor, veteranilor de război şi persoanelor vulnerabile.

Lemnul de foc a fost cumpărat din România la un preţ preferenţial. Deşi iarna şi-a intrat de mult în drepturi, mulţi dintre cetăţenii care au vrut să cumpere lemne de la stat și sunt inscriși pe listele de aşteptare, nu au primit nimic.

Moscova recunoaște că a trimis din greșeală la moarte mii de ruși. Bilanțul procurorului general privind ”mobilizările ilegale” pentru Ucraina

Procurorul general al Rusiei, Igor Krasnov, a anunțat marți, 31 ianuarie, că peste 9.000 de cetăţeni ruşi care au fost ”mobilizaţi ilegal” pentru a fi trimişi să lupte în Ucraina au revenit la casele lor, relatează EFE.

Anunțul a fost făcut în timpul unei întâlniri cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Krasnov a precizat că unii dintre aceștia, ”din motive de sănătate, nu ar fi trebuit să fie mobilizaţi în niciun caz.”

Pentru susţinerea trupelor ruse angajate în campania militară declanşată împotriva Ucrainei anul trecut în februarie, Putin a ordonat în septembrie mobilizarea a circa 300.000 de rezervişti. Au fost mobilizaţi în total circa 318.000 de soldaţi, dintre care aproximativ 150.000 s-au alăturat contingentului desfăşurat în Ucraina, ceilalţi fiind în instrucţie.

Anunţul mobilizării a generat plecări masive ale bărbaţilor ruşi cu vârsta de încorporare către ţări precum Kazahstan, Georgia, Mongolia, Finlanda sau Armenia. Au survenit, de asemenea, protestele, mai ales în regiunile îndepărtate de Moscova şi Sankt Petersburg, după ce au fost mobilizaţi rezervişti cu probleme de sănătate sau taţi cu familii numeroase.

Mai mult, unii dintre cei mobilizaţi sau familiilor lor s-au plâns de insuficienţa echipamentelor şi de condiţiile precare din cazărmi, neajunsuri recunoscute în cele din urmă de oficialii ruşi, care au promis măsuri de îndreptare a lor.

”Mobilizarea s-a desfăşurat într-o perioadă scurtă de timp şi a relevat numeroase probleme importante, care au devenit o lecţie pentru mulţi”, a semnalat procurorul general. Acesta a subliniat necesitatea reorganizării evidenţelor militare şi crearea unor baze de date adecvate.

sursa

O tânără a murit subit după ce și-a amestecat ceaiul cu lingurița greșită. Tocmai fusese cerută de soție
Articolul anterior
VIDEO cu impact emoțional! Momentul în care o fată este bătută crunt de o adolescentă, la Nisporeni
Articolul următor