Încă o țară impune restricții cetățenilor români, începând cu data de 8 august

Ministerul Afacerilor Externe de peste Prut a anunțat oficial că România a fost inclusă de Elveția pe lista statelor cu risc epidemiologic ridicat. Acest lucru înseamnă că toți cetățenii români care vor intra pe teritoriul elvețian trebuie să intre în carantină sau autoizolare timp de 10 zile, indiferent dacă au un test negativ pentru Covid-19.

separator

Autoritățile elvețiene au anunțat care sunt noile condiții de intrare pe teritoriul Confederaţiei Elveţiene, măsuri care se aplică şi pentru intrarea pe teritoriul Principatului Liechtenstein. Aceste măsuri sunt valabile începând de sâmbătă, 8 august, ora 00:00.

Astfel, începând din 8 august, toate persoanele care s-au aflat în România în ultimele 14 zile trebuie să intre în carantină (autoizolare) la domiciliu sau la o altă locaţie adecvată pentru o perioadă de 10 zile, imediat după ce au intrat în Elveția. De asemenea, cei care intenționează să meargă în Elveția trebuie să contacteze autoritățile sanitare cu două zile înainte de intrarea pe teritoriul elvețian.

Persoanele care nu respectă carantina și izolarea pot fi sancționate cu amendă de până la 10.000 de franci elveției, echivalentul a 9.000 de euro, conform informațiilor transmise de Ministerul Afacerilor Externe.

Există însă și categorii de persoane excluse de la măsura carantinării. Este vorba despre transportatorii de marfă, persoanele care doar tranzitează Elveția (în acest sens, pot fi solicitate documente care să probeze afirmația), persoanele care doar au tranzitat România, angajații din sistemul medical, precum și persoanele care călătoresc în Elveția în scop profesional sau medical, pentru cel mult cinci zile, iar deplasarea nu suportă amânare.

În aceste condiții, comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, vine cu câteva recomndări: „Călătoriile sunt deja în cărți pentru multe destinații. Comisia Europeană monitorizează și ajută statele membre să ia decizii referitoare la măsurile necesare pentru a permite călătoriile. Mulți oameni cred că se gândesc sau deja au rezervat vacanțe. Trebuie să vă informați foarte bine înainte să luați o decizie unde să călătoriți vara aceasta. Realitatea este că nu putem prezice situația epidemiologică din fiecare stat membru. De exemplu, în Belgia, se emit recomandări în fiecare saptămână. Pentru săptămâna aceasta știm care e situația. Până săptămâna viitoare se poate schimba”, a declarat comisarul pentru transporturi, Adina Vălean.

Astfel, pentru o bună informare, sfatul comisarului Adina Vălean este să consultați site-ul RE-open EU, care are și variantă în limba română. Aici găsiți informații despre situația dintr-o posibilă destinație pe care o alegeți, dacă este vorba despre o țară membră a Uniunii Europene, plus Elveția și Norvegia, țări care fac parte din Spațiul Schengen.

De asemenea, puteți consulta aici lista pusă la dispoziție de MAE cu toate țările din Europa și regimul pe care îl au față de cetățenii străini, în contextul pandemiei de COVID-19.

Codul Electoral va fi modificat, după decizia Curții Constituționale

Majoritatea parlamentară din Republica Moldova va face modificări la Codul Electoral, în urma deciziei recente a Curții Constituționale, scrie evz.ro.

Codul Electoral va fi modificat

Comisia juridică, de numiri și imunități din Parlamentul de la Chișinău va analiza motivele invocate de Curtea Constituțională în legătură cu declararea neconstituționalității unui articol din Codul Electoral, care interzice unor persoane asociate partidelor politice scoase în afara legii să participe la alegeri.

Președinta comisiei, Veronica Roșca, a anunțat că majoritatea parlamentară va interveni cu modificări, astfel încât legea să fie conformă prevederilor hotărârii Curții Constituționale.

Ce și cum se va schimba în Codul Electoral

„Chiar dacă au fost operate modificări s-a declarat neconstituțional din două puncte de vedere, de procedură. Ar fi trebuit să recunosc chiar dacă Regulamentul Parlamentului permite votarea în două lecturi în aceeași ședință. Unele state au la îndemână ordonanța de urgență sau delegarea legislativă.

Iată că noi o avem, dar ea nu este suficient de bine pusă la punct și trebuie de gândit acest mecanism. Doi, a fost declarată neconstituțională și de fond, adică sunt probleme pe care trebuie să le soluționăm ca legislativ”, a spus Veronica Roșca la emisiunea „Dimineața cu Radio Moldova”. 

Curtea Constituțională a decis în favoare membrilor Partidului Șor

Reamintim că, marți, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională legea care interzicea persoanelor asociate cu partidele scoase în afara legii să candideze la alegeri.

Decizia a fost pronunțată în urma sesizării depuse la Înalta Curte pe 16 octombrie 2023 de un grup de deputați ai fostului Partid Șor. 

Hotărârea Curții Constituționale este definitivă și intră în vigoare la data adoptării și publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Reamintim totodată că, pe 19 iunie 2023, Curtea Constituțională a declarat drept neconstituțional Partidul Politic „Șor”, ca urmare a sesizării depuse de Guvern. Executivul anunța atunci că membrii acestei formațiuni politice au încălcat normele statului de drept și au efectuat acțiuni contra suveranității Republicii Moldova.

Patru suspecți implicați în escrocherii săvârșite prin metoda ”ruda implicată în accidentul rutier”, identificați! Trei au vârsta de 18 și 19 ani, iar unul este minor

Polițiștii Direcției de poliție a mun.Chișinău în comun cu cei ai Inspectoratului de poliție Centru au identificat 4 suspecți implicați în infracțiunile de escrocherie săvârșite recent prin metoda ,,ruda implicată în accidentul rutier”.

Suspecții sunt originari din municipiul Bălți. Trei au vârsta de 18 și 19 ani, iar unul dintre ei este minor.

Se prezumă că aceștia sunt implicați în cinci cazuri de escrocherie înregistrate în ultima săptămână de către Poliție, inclusiv în ultimele două infracțiuni comise în sectorul Botanica al capitalei.

Prejudiciul total cauzat victimelor este de aproximativ 900 mii de lei.

Trei dintre suspecți au fost reținuți pentru 72 de ore, iar minorul este cercetat în stare de libertate.

Dacă vinovația acestora va fi demonstrată, tinerii riscă închisoare de la 4 la 8 ani.

Un tânăr din R.Moldova, arestat pe polițiștii italieni după ce și-a sugrumat concubina, o tânără din Ucraina, chiar sub privirile fiicei acesteia

Un tânăr de 34 de ani din R.Moldova a fost arestat pe polițiștii italieni, după ce și-a sugrumat concubina, o tânără de 33 de ani din Ucraina. Cazul a avut loc în localitatea Anzola dell’Emilia din regiunea italiană Bologna, scrie presa italiană citată de deschide.md.

Potrivit sursei citate, cazul a avut loc săptămâna trecută, când femeia, victimă a violenței în familie, a reușit să sune la Poliție și să anunță că a fost sugrumată de concubin. Victima vorbea în șoaptă, pentru a nu fi auzită de partener.

La scurt timp carabinierii au ajuns pe adresa indicată, unde au depistat moldoveanul în stare de ebrietate. Victima se afla alături, cu semne vizibile de sugrumare.

Fiind audiată, femeia a declarat că și anterior a fost umilită și bătută de concubin. În ziua când ea a sunat la autorități, individul a strâns-o de gât, după care i-a aplicat mai multe lovituri. Toate acestea s-au produs chiar sub privirea fiicei victimei.

La cererea procurorilor, individul a fost plasat în arest preventiv – pe numele lui fiind pornită o cauză penală.

Trei bebeluși nou-născuți, salvați din calea exploziei din Beirut! Asistenta a ieșit cu ei în brațe
Articolul anterior
Lichidare de stoc la Walkmaxx – Reduceri de până la -75%!
Articolul următor