Încă un lot de 45 de mii de doze de vaccin AstraZeneca va ajunge în Moldova. Dozele vor fi oferite gratuit prin intermediul platformei Covax, inițiată de OMS.
Anuntul a fost făcut de responsabilii de la Ministerul Sănătății în cadrul unei conferințe de presa.
Lotul de vaccin ar urma să ajungă în țara noastră până la data de 24 mai.
Consiliul Europei, îngrijorat de un amestec al Rusiei în viitoarele alegeri din Republica Moldova
Consiliul Europei s-a declarat joi îngrijorat de un amestec al Rusiei în alegerile prezidenţiale din 20 octombrie din Republica Moldova şi referendumul din aceeaşi zi referitor la aderarea ţării la Uniunea Europeană, transmite France Presse citat de digi24.ro.
„Dezinformarea, finanţarea ilegală şi presupusa cumpărare de voturi, susţinute de Kremlin, aduc ameninţări grave pentru suveranitatea, securitatea şi integritatea alegerilor din Moldova”, a scris Consiliul Europei într-un comunicat. O delegaţie a acestei organizaţii ce reuneşte 46 de ţări s-a deplasat la Chişinău marţi şi miercuri.
„Viitoarele alegeri şi referendumul din 20 octombrie ar putea constitui un punct de cotitură pe calea consolidării democraţiei şi a instituţiilor”, au estimat reprezentanţii organismului însărcinat cu apărarea democraţiei şi drepturilor omului pe continentul european.
Republica Moldova, cu o populaţie de 2,6 milioane de locuitori, este din iunie 2022 candidată oficială la aderarea la UE. Însă aceste reuşite „sunt ameninţate de presiuni geopolitice crescânde”, potrivit delegaţiei Consiliului Europei, noteaxă France Presse, citată de Agerpres. În luna iunie, SUA, Regatul Unit şi Canada au avertizat cu privire la un „complot” rus vizând influenţarea alegerilor prezidenţiale şi „suscitarea de manifestaţii” dacă nu va câştiga un candidat pro-rus. Preşedinta pro-europeană Maia Sandu caută să obţină un al doilea mandat. Ea a atenţionat de mai multe ori cu privire la ingerinţele Moscovei în politica internă din ţara sa. Aflat marţi la Chişinău, ministrul demisionar de externe francez Stéphane Séjourné a subliniat necesitatea de a ajuta Republica Moldova să facă faţă ingerinţelor Rusiei şi să-şi îndeplinească destinul său european.
Proiect inedit la Budești, unde va fi construită o sală sportivă cu piscină
Un proiect inedit urmează să fie implementat pentru locuitorii din Budești și cei din comunitățile vecine. În suburbie va fi construită o sală sportivă cu piscină, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
Ideea modernizării și extinderii infrastructurii sportive în Budești aparține administrației publice locale și este susținută de Primăria Chișinău.
Inițiativa se află la etapa incipientă. A fost elaborat proiectul de execuție și urmează să fie identificate fondurile de finanțare a lucrărilor de construcție a obiectivului.
Implementarea proiectului este complexă și va fi executată în mai multe etape. Complexul sportiv va fi aferent Liceului Teoretic ”Budești”.
Paralel, pe teritoriu liceului, va fi amenajat un teren de fotbal cu pistă de alergare. Din bugetul municipal pentru acest proiect vor fi alocate 1,6 milioane de lei.
Infrastructura sportivă din suburbii, ca și cea din Chișinău, a fost în degradare timp de mai mulți ani. Din 2020, municipiul parcurge o amplă reabilitare sportivă cu stadioane moderne în Chișinău și cu terenuri multifuncționale în suburbii.
În acești ani, în parteneriat cu administrațiile locale, au fost construite două stadioane multifuncționale în orașele Vatra și Stăuceni. Anul acesta se pun bazele construcției unui stadion modern la Trușeni. De asemenea, municipalitatea a cofinanțat construcția terenurilor de sport la Cricova, Sîngera, Vadul lui Vodă, Cruzești, Grătiești.
Au fost alocate investiții și în reparația sălilor de sport în școlile din suburbii.
Cu fondurile municipale au fost construite terenuri sportive pe teritoriul grădinițelor din suburbiile Grătiești și Băcioi, iar pe Faleza de la Vadul lui Vodă a fost amenajată o zonă sportivă, unde pot fi practicate diverse activități, precum volei, baschet, tenis, badminton și șah.
Această tendință o vom menține în continuare. Sportul este esențial pentru sănătatea și viața noastră.
Chișinăul va găzdui cel mai mare Festival Internațional de Literatură din Sud-Estul Europei
Cea de-a doua ediție FILIT Chișinău – Festivalul Internațional de Literatură și Traducere, se va desfășura în perioada 26 – 29 septembrie, în mai multe locații din Chișinău.Evenimentul va reuniva reuni prozatori, poeți, traducători și jurnaliști din țară și din străinătate (din țări precum România, Irlanda, Spania, Polonia, Austria, Danemarca, Germania, Franța, Ucraina), alături de poeți, traducători, editori, critici literari, librari, distribuitori de carte, manageri culturali, jurnaliști, artiști din mai multe țări europene, informează Unica.md.
Tradițional festivalului, Trenul Literaturii va porni joi, pe 26 septembrie, ora 11:40, din Gara Socola Iași, care va uni simbolic cele două capitale ale Moldovei – Iași și Chișinău. Trenul caravană va ajunge la Chișinău la ora 16:10. Deschiderea oficială a Festivalului o va face Andrei Pleșu, critic și jurnalist din România, la întâlnirea cu publicul, la Teatrul Fără Nume.
În program:
Pe 27 septembrie, la Teatrul Fără Nume, John Boyne (Irlanda), autorul cărții „Băiatul cu pijamale în dungi” va prezenta publicului cartea.
Pe 28 septembrie, la Teatrul Fără Nume, va avea loc întâlnirea cu Franzobel (Austria), autorul romanului „Pluta Meduzei”.
Duminică, 29 septembrie, scriitorul Joseph Maria Miro invită publicul la Teatrul Fără Nume.
În cadrul festivalului vor avea loc ateliere de creație pentru copii, ateliere de scriere, discuții cu scriitori și traducători.