Încă un pas spre valorile UE: Moldova se aliniază la normele internaționale în domeniul migrației și azilului

Republica Moldova se aliniază la noile instrumente internaționale în domeniul migrației și azilului. În ședința de astăzi, desfășurată la Edineț, Guvernul a aprobat Programul destinat gestionării fluxului migrațional, azilului și integrării străinilor pentru anii 2022-2025. Documentul este unul important în procesul de aderare la Uniunea Europeană.

Implementarea Programul destinat gestionării fluxului migrațional, azilului și integrării străinilor pentru anii 2022-2025 „va contribui la asigurarea unei migrații sigure, stabilirea unor reguli bine conturate privind admisia și procedurile de documentare a străinilor, dar și sporirea calității serviciilor prestate acestora”, se arată în comunicatul Guvernului. 

Programul va consolida sistemul național de azil, va asigura condiții de recepție conform standardelor europene și va întări capacitățile de răspuns, în cazul unui aflux masiv de persoane. În același timp, implementarea Programului va spori dezvoltarea mecanismului interinstituțional, în scopul creșterii gradului de siguranță a populației și va contribui la combaterea migrației ilegale.

Documentul este important în contextul obținerii statutului de țară-candidat pentru aderare la Uniunea Europeană, dar și ținând cont de evoluțiile fenomenului migrațional, ca urmare a provocărilor majore, care au loc la nivel național, regional și global. 

Programul presupune alinierea la noile instrumente internaționale în domeniu – Pactul Global pentru o Migrație Sigură, Reglementată și Ordonată, precum și Pactul Global pentru Refugiați. Acesta este unul din cele șase programe, care urmează a fi aprobate în viitorul apropiat de către Guvern, în vederea implementării Strategiei de dezvoltare a domeniului afacerilor interne pentru anii 2022-2030.

Amenința trecătorii cu un cuțit. Un bărbat, reținut de polițiști, pe o stradă din Capitală

Un bărbat de 41 de ani a fost reținut de oamenii legii după ce amenința oamenii cu un cuțit pe strada Tighina din Capitală.

Reținut, după ce amenința cetățenii cu un cuțit

Cazul a avut loc pe strada Tighina din capitală. Polițiștii au fost anunțați precum că un bărbat amenință cu un cuțit trecătorii.

Imediat, polițiștii Secției asigurare ordine publică s-au deplasat la fața locului și au dezarmat suspectul. Bărbatul de 41 de ani a fost condus la Inspectoratul de Poliție Centru pentru documentare.

Inspectoratul General al Poliției solicită cetățenilor, în cazul în care observă acțiuni ilegale să solicite intervenția poliției la numărul de urgență 112.

Ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Marko Șevcenko, retras din funcție. Zelenski a semnat decretul

Ambasadorul Ucrainei în R.Moldova, Marko Șevcenko, a fost eliberat din funcție. Un decret în acest sens a fost semnat de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, scrie deschide.md.

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe de la Kiev au menționat că retragerea din funcție a lui Marko Șevcenko vine ca urmare a încheierii mandatului de patru ani.

De menționat că Marko Șevcenko a deținut funcția de ambasador al Ucrainei în R.Moldova din februarie 2020.

Delirul Moscovei: Lavrov, indecis dacă R. Moldova vrea să renunțe la regiunea transnistreană sau să o invadeze

Moscova continuă să lanseze falsuri cu scopul de a disemina frică în rândul cetățenilor R. Moldova. De această dată, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a acuzat guvernarea de la Chișinău că ar pregăti rezolvarea diferendului transnistrean pe cale militară, transmite RIA Novosti citată de deschide.md.

Se pare că R. Moldova a decis să renunțe la Transnistria. Chișinăul a respins multiplele propuneri ale transnistrenilor și Federației Ruse de a relua negocierile în formatul ”5+2”. Maia Sandu a declarat că o să organizeze referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană fără Transnistria. Probabil există dorința de unire cât mai rapidă cu România și obținerea, astfel, a unor posibilități adăugătoare. Poate că autoritățile de la Chișinău contează pe rezolvarea problemei transnistrene pe cale militară” a declarat Lavrov.

De asemenea, șeful MID-ului de la Moscova a acuzat Chișinăul că a decis să distrugă relațiile moldo-ruse.

Amintim că autoritățile de la Chișinău au declarat în repetate rânduri că singura modalitate de rezolvare a diferendului transnistrean este pe cale pașnică, prin intermediul diplomației. În același timp, formatul de negocieri ”5+2” nu mai poate fi aplicat, întrucât un participant al său, Rusia, duce deja de mai bine de doi ani un război de agresiune împotriva altui participant, Ucraina.

În același timp, declarația lui Lavrov precum că guvernarea de la Chișinău vrea să distrugă relațiile moldo-ruse vine la doar două săptămâni după ce Moscova a sfidat autoritățile noastre și a deschis, fără permisiunea R. Moldova, șase secții de votare în stânga Nistrului în vederea alegerilor prezidențiale Rusia.

Detalii noi despre accidentul teribil de la Anenii Noi în care au murit trei oameni
Articolul anterior
Republica Moldova va primi de la Guvernul SUA 19,5 milioane de euro pentru consolidarea independenței energetice. Parlamentul va ratifica Acordul
Articolul următor