Incendiile din Turcia au dat peste cap planurile de vacanță a multor moldoveni. A fost emis alertă de călătorie

Incendiile din vestul Turciei continue să se intensifice. Autoritățile de la Chișinău au emis o alertă de călătorie în Turcia în contextul extinderii incendiilor forestiere în provinciile Aydin, Izmir și Manisa din vestul Turciei, precum și a intensificării flăcărilor în apropierea graniței regiunii Kavaklidere din Mugla, scrie evz.ro.

În acest context, cetățenii Republicii Moldova care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Tsunt îndemnați să verifice starea vremii și urmărească avertismentele oficiale emise de autorități înainte de a planifica călătoria.

„Fiți vigilenți în zonele afectate. Urmăriți cu atenție mass-media locală și informați misiunea diplomatică a Republicii Moldova din Turcia despre prezența în zonele de risc. Asigurați-vă că aveți suficient combustibil, apă și alimente. Dispozitivele de comunicare mobilă trebuie să fie funcționale”, a precizat Ministerul Afacerilor Externe.

Totodată, dacă primiți alerte telefonice cu privire la izbucnirea unor incendii în zona în care vă aflați, respectați cu strictețe instrucțiunile autorităților locale.

Date de contact pentru cetățeni

Pentru mai multe informații, cetățenii pot consulta pagina oficială a unității de gestionare a dezastrelor și situațiilor de urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne: https://www.afad.gov.tr.

De asemenea, pentru asistență consulară, persoanele pot contacta Ambasada Republicii Moldova în Republica Turcia la numărul +90 541 687 21 04. Pagina instituției – ankara@mfa.gov.mdconsulat.ankara@mfa.gov.md.

Consulatul General al Republicii Moldova la Istanbul: +90 535 983 01 73, istanbul@mfa.gov.md.

Incendiul din Izmir este cel mai mare din vara anului curent din Turcia. Flăcările amenință zonele urbane. Circa 4 000 de locuitori din vestul țării au fost evacuaţi în siguranţă. Acest lucru în condiţiile în care incendiile de vegetaţie continuă să ardă în mai multe oraşe şi provincii. Flăcările sunt intensificate de vântul puternic. Pompierii continue să intervină la fața locului.

Fostul președinte Nicolae Timofti face dezvăluiri: Putin insista să nu semnăm Acordul de Asociere cu UE

Fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti, face noi dezvăluiri despre ce a discutat cu Vladimir Putin la Minsk, în cadrul disputei publice pe care cei doi lideri de state au avut-o în 2014. „Dumnealui insista ca Republica Moldova să nu semneze Acordul de Asociere, aducea argumente că Moldovei nu-i va fi bine nici economic, nici politic, pentru că acolo sunt alte interese și poporul e deprins să fie alături de Rusia și țările fostei uniuni. Pe loc i-am respins aceste argumente și i-am spus că noi am ales deja”, a relatat Nicolae Timofti, în cadrul unui interviu de la tv8, scrie unimedia.info.

„Indiferent cu cine am stat de vorbă am fost sincer și deschis și cu domnul Putin la fel. Noi am vorbit înainte să ia cuvântul dumnealui și el insista ca Republica Moldova să nu semneze Acordul de Asociere, aducea argumente că Moldovei nu-i va fi bine nici economic, nici politic, pentru că acolo sunt alte interese, noi suntem în sfera în care ne-am format, ca republică și poporul e deprins să fie alături de Rusia și țările fostei uniuni și noi trebuie să fim împreună. Pe loc i-am respins aceste argumente și i-am spus că noi am ales deja și la noi nu hotărăște președintele, pentru că nu e republică prezidențială. Parlamentul a luat decizia și e țară parlamentară, iar eu susțin pe deplin, de asta și am dat acordul să fiu președinte. Mi-a spus: Gândiți-vă, nu vă grăbiți, prietenește. Nu a fost o amenințare și în diplomație nici nu există asemenea metode. Din motive de diplomație nu se aplică metode să spună: faceți așa sau altfel, pentru că imediat ar fi învinuit că se implică în treburile interne ale statului”, a relatat Nicolae Timofti.

„Nu m-am așteptat că el în raportul său va accentua încă o dată acest moment și că va cere public să nu semnăm Acordul. Noi am mai vorbit, stăteam alături, i-am adus argumentele mele, că Rusia are relații foarte bune cu țările membre ale UE și aceste relații aduc doar beneficii ambelor părți. Și dumnealui tot a insistat, să nu ne grăbim, să ne gândim”, a mai adăugat fostul șef de stat.

Fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a făcut și alte dezvăluiri în legătură cu semnarea Acordului de Asociere cu UE, la 27 iunie 2014, ceremonie la care urma să participe, pentru a-și pune semnătura, dar în cele din urmă l-a împuternicit pe premierul de atunci, Iurie Leancă, să o facă. „Am avut o discuție cu domnul Leancă și i-am spus că nu e bine ce fac, eu auzisem că în Alianță se discută să se ducă Leancă și nu Timofti, și nu am înțeles de ce. E o încălcare a Constituției”, a relatat ex-șeful statului.

Acordul de asociere UE-Republica Moldova a fost semnat la 27 iunie 2014 și a intrat în vigoare la 1 iulie 2016. Acordul a fost semnat la Bruxelles, de către premierul de atunci, Iurie Leancă. Documentul include o zonă de comerț liber și o agendă de asociere care are obiectivul de a stimula integrarea economică și asocierea politică dintre Republica Moldova și UE.

Enoriașii din Cricova au sărbătorit revenirea la Mitropolia Basarabiei

Tot mai mulţi preoţi din Republica Moldova aderă la Mitropolia Basarabiei, din cadrul Patriarhiei Române și parte din trupul Bisericii Ortodoxe Române. Peste 60 de parohii au făcut deja acest pas, iar deciziile sunt susţinute şi de credincioşi. Și enoriașii Bisericii de Lemn „Sfântul Alexandru de Svir”, din Cricova, au sărbătorit revenirea la biserica mamă, în cadrul unei slujbe speciale. La ceremonie a fost prezent şi Înaltpreasfinţitul Petru, mitropolit al Basarabiei, scrie TVRMoldova.md.

A fost sărbătoare mare astăzi pentru credincioşii de la Cricova. Comunitatea creştină a participat la hramul Bisericii de Lemn „Sfântul Alexandru de Svir”, dar şi aderarea parohiei la Mitropolia Basarabiei.

Decizia de a trece la Mitropolia Basarabiei a fost luată de preot şi a fost susţinută de credincioşi. Cu această ocazie, a avut loc o slujbă specială, la care a participat şi Înaltpreasfinţitul Petru, mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor.

ANDREI PERCIC paroh, Biserica de Lemn „Sfântul Alexandru de Svir”: „Am aderat în cadrul Mitropoliei Basarabiei pentru că noi simţim româneşte, noi credem că suntem români, dar în deosebi… din momentul în care s-a început războiul din Ucraina, am înţeles că ceva este putred în biserica în care slujeam cu toţii. Dumnezeu nu iubeşte războiul, Dumnezeu nu iubeşte vărsarea de sânge”.

Tot retorica pro-război a Patriarhului Kiril, din Biserica Ortodoxă Rusă, a fost principalul motiv pentru care a aderat la Mitropolia Basarabiei şi protoiereul Igor Chelea, parohul Bisericii Sfântul Ioan Teologul din satul Roşcani, raionul Anenii Noi.

IGOR CHELEA paroh, Biserica „Sfântul Ioan Teologul”, Roşcani: „Decizia a fost luată de o echipă din sat încă de vreun an şi jumătate în urmă. Mi-au spus: părinte, ar fi bine să trecem în cadrul bisericii mame, Patriarhiei Române. Noi ne-am hotărât, am mai înştiinţat satul, am format un consiliu nu bisericesc, am dat actele la ASP, am înregistrat tot legal. Mitropolia Basarabiei ne-a primit cu dragoste frăţească”.

După ce parohul şi-a anunţat decizia, Mitropolia Moldovei a anunţat că îl va oprit din a oficia slujbele religioase. În replică, Mitropolia Basarabiei reaminteşte că aceste sancţiuni nu sunt canonice.

ÎPS PETRU mitropolitul Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor: „Orice sancţiuni va lua biserica rusă asupra clericilor Mitropoliei Basarabiei este nulă şi neavenită, adică nu este recunoscut şi nu este canonic. Biserica rusă nu este recunoscută de Constantinopol aici, în Basarabia. Noi suntem români, toţi, şi noi trebuie să aparţinem bisericii neamului nostru, nu bisericii ruse, unui Kiril care duce război cu creştinii din Ucraina. Mor copii acolo”.

În prezent, Mitropolia Basarabiei numără peste 200 de parohii. De la începutul războiului în Ucraina, peste 60 de preoţi au părăsit Mitropolia Moldovei, care este supusă Patriarhiei Ruse. Numărul celor ce iși doresc revenirea la trupul bisericii ortodoxe române continuă să crească. Mitropolia Basarabiei înregistrează săptămânal astfel de cereri.

Tragedie în Armata Națională! Un militar s-a împușcat mortal în timpul serviciului la post

Un militar prin contract al Armatei Naționale, care executa serviciul în cadrul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii, s-a rănit mortal astăzi, 12 septembrie curent, în rezultatul unei împuşcături cu arma din dotare, în timpul executării serviciului la post, scrie pulsmedia.md.

Potrivit informaţiei oferite de Centrul operaţional de comandă, incidentul a avut loc la 17:50. Medicii sosiţi la faţa locului au constatat decesul soldatului. Totodată, o echipă de criminaliști ai poliției, investighează cazul.

Militarul prin contract executa serviciul în Armata Națională din anul 2023.

Ministerul Apărării exprimă sincere condoleanţe familiei soldatului decedat și va oferi tot sprijinul necesar elucidării acestui caz regretabil.

Primăria Chișinău a fost distinsă cu Ordinul de Aur al Federației Mondiale de Armwrestling
Articolul anterior
Polițiștii anunță reținerea unei femei care le propunea bărbaților de lucru în Franța și Germania, în baza unor acte românești false
Articolul următor