Incendiu devastator la Ialoveni. O familie a rămas fără casă, iar stăpânul și-a pierdut viața

Un incendiu s-a produs în seara zilei de ieri, 29 noiembrie, într-o gospodărie din localitatea Văsieni, raionul Ialoveni. La fața locului au intervenit trei echipaje de pompieri și salvatori.

Incendiu la Ialoveni: Pompierii au găsit cadavrul proprietaruluiFoto: IGSU

Angajații IGSU au stabilit că focul a cuprins bunurile materiale din interiorul casei de locuit.

După câteva ore de luptă cu flăcările, incendiul a fost lichidat. Pompierii au depistat cadavrul parțial carbonizat al proprietarului, un bărbat de 62 de ani.

Focul a afectat mai multe bunuri materiale din interiorul a patru odăi ale casei cu suprafața de 108 m2. O versiune prealabilă a izbucnirii incendiului ar fi nerespectarea regulilor de exploatare a sobei. Cazul este cercetat de organele de drept.

În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îndeamnă în mod repetat oamenii să respecte cu strictețe regulile de exploatare a surselor de încălzire, cum ar fi sobele alimentate cu combustibil solid și gazos. 

Conform datelor statistice, de la începutul anului, în Republica Moldova s-au produs 1.464 de incendii, în urma cărora au decedat 76 de persoane.Publicitate

NASA a descoperit alcool în spațiu. Care e teoria astronomilor

Astronomii care lucrează cu ajutorul telescopului spațial James Webb au detectat în jurul a două stele tinere ingrediente chimice obișnuite găsite în oțet, în înțepăturile de furnici și …chiar în celebra băutură alcoolică margarita, potrivit NASA.

Moleculele organice complexe pe care le-au observat folosind telescopul James Webb cu infraroșu au inclus acid acetic, o componentă a oțetului și etanol, cunoscut sub numele de alcool etilic. Echipa a găsit, de asemenea, molecule simple de acid formic, care provoacă senzația de arsură asociată cu înțepăturile furnicilor, precum și dioxid de sulf, metan și formaldehidă.

Oamenii de știință cred că compușii sulfurosi, cum ar fi dioxidul de sulf, ar fi putut juca un rol cheie chiar pe planeta noastră, pe Pământul timpuriu, care în cele din urmă au creat condiții ce au dus la apariția vieții, potrivit CNN, citată de Observator.

Nasa a găsit alcool pe lună

„Hai, noroc! Ce au în comun cocktailurile margarita, oțetul și înțepătura de furnică? Conțin ingredientele chimice pe care Telescopul Spațial James Webb al NASA le-a identificat orbitând în jurul a două protostele, numite IRAS 2A și IRAS 23385.AI”, scrie într-un comunicat NASA.

Moleculele detectate au fost descoperite sub forma unor particule de gheață care înconjoară IRAS 2A și IRAS 23385, două protostele. Adică, două stele atât de tinere care nu au format încă propriul sistem planetar. Stelele se formează din nori învolburați de gaz și praf, iar materialul rămas din formarea stelelor dă naștere planetelor.

Noua descoperire îi intrigă pe astronomi

Noua descoperire îi intrigă pe astronomi, deoarece moleculele detectate în jurul stelelor ar putea fi ingrediente cruciale pentru lumi potențial locuibile, iar acele ingrediente ar putea fi încorporate în planetele care probabil se vor forma în jurul stelelor. Spațiul este plin de metale grele și elemente chimice și compuși care au fost creați și eliberați de exploziile stelare de-a lungul timpului. La rândul lor, elementele chimice devin încorporate în nori care formează următoarea generație de stele și planete. Pe Pământ, combinația potrivită de elemente a permis formarea vieții.

Anterior, oamenii de știință care au folosit telescopul Webb au descoperit tipuri de gheață formate din diferite elemente într-un nor molecular rece și întunecat, un aglomerat interstelar de gaz și praf în care se pot forma molecule de hidrogen și monoxid de carbon.

Aglomerările dense din acești nori se pot prăbuși pentru a forma protostele. Detectarea moleculelor organice complexe în spațiu îi ajută pe astronomi să determine originile moleculelor, precum și pe cele ale altor molecule cosmice mai mari.

Oamenii de știință cred că moleculele organice complexe sunt create prin sublimarea gheții în spațiu sau prin procesul în care un corp solid se transformă în gaz fără a deveni mai întâi lichid, iar noua descoperire făcută de telescopul Webb oferă dovezi acestei teorii.

Cum au votat rușii din România: ”Putin este cel mai bun, la locul lui, cel mai bun!”

Deși nu s-au înregistrat proteste majore, opoziția rusă le-a cerut cetățenilor nemulțumiți de Putin să meargă la vot în ultima zi a alegerilor, la miezul zilei, pentru a transmite un semnal și altora că nu sunt singuri.  

Au apărut cozi uriașe la ambasadele din marile orașe europene și mulți dintre cei veniți să voteze în Berlin, Tokyo sau București s-au declarat împotriva lui Putin.

La prânz au apărut cozi întinse pe sute de metri în fața ambasadelor ruse din capitalele europene.

În Berlin, la un protest anti-Putin a participat și soția activistului Aleksei Navalnîi, mort în condiții suspecte într-o colonie penitenciară din nordul Rusiei.

Cozi similare au apărut și la centrele de vot din Istanbul, Shanghai sau Tokyo. În capitala Armeniei, Erevan, mii de ruși au venit la ambasadă să voteze. În mica țară din Caucaz sunt zeci de mii de refugiați care au fugit din Rusia de teama mobilizării.

La ambasada rusă din Chișinău, un bărbat a aruncat două dispozitive incendiare în curte, strigând că nu vrea să fie ales un fascist la Moscova.

Cozi au fost și la secțiile de votare deschise în Transnistria fără aprobarea Chișinăului.

”Suntem împotriva actualei conduceri și împotriva războiului”

Cei care au votat în București au așteptat în jur de o oră în fața Ambasadei Rusiei până să ajungă la urne. Au avut prioritate femeile însoțite de copii, arată un reportaj realizat de protv.ro.

”Liza, 32 de ani, Sankt Petersburg: Votez întotdeauna ca să îmi exprim punctul de vedere. Cu toții am veni aici la ora 12.00 pentru că este momentul potrivit să fim într-o companie bună. Este, de fapt, o înțelegere într un grup de oameni care îl susțineau pe Aleksei Navalnîi, al cărui memorial îl puteți vedea in fața ambasadei Rusiei, și este felul nostru de a ne arăta poziția și să ne demonstrăm unul altuia că nu suntem singuri.
Reporter: Și cum vă poziționați?
Liza: Suntem împotriva actualei conduceri și împotriva războiului. Nu voi spune cu cine am votat, dar nu am votat pentru președintele în funcție”.

Alți tineri locuiesc în Cipru. Au venit la noi în vacanță.

„-Ne-am așteptat să găsim o mulțime de oameni la ora 12.
– De ce este important să votați astăzi?
– (râd) Probabil, ca să ne arătăm poziția.
– Este o zi de alegeri prezidențiale în Rusia și dacă nu ne arătăm punctul de vedere, nimic nu se va schimba.
– Îl sprijiniți pe actualul președinte?
– Ce credeți?
– E greu de spus?
– Desigur!”.

”La noi e destul de în regulă și Putin este cel mai bun, la locul, cel mai bun!”

Au fost și voci care nu au susținut neapărat schimbarea.

”- Ce așteptări aveți de la votul acesta?
– Care așteptări?
– Adică, ce vreți să se schimbe?
– Să se schimbe unde?
– În țara pentru care votați?
– La noi destul de în regulă și Putin este cel mai bun, la locul lui, cel mai bun! Nu există deocamdată altă alternativă. Nu există! Asta e părerea mea”.

„Mulți ani am votat pentru aceeași persoană, iar astăzi va fi la fel. Sperăm că vor fi schimbări pozitive cât de curând.
– Deci, îl susțineți pe actualul președinte?
– Da. Nu susțin însă războiul și cred că sunt probleme pe plan politic ce trebuie rezolvate la nivel politic, dar noi, cetățenii, vrem pace, să călătorim și să muncim în străinătate ca până acum. Vrem o viață pașnică”.

În România, urnele s-au închis la ora 20.00

Sute de nepalezi s-au trezit pe frontul din Ucraina, după ce au fost recrutați de ruși: ”Ne tratează ca pe animale”

Câteva sute de nepalezi s-au trezit luptând pe frontul din Ucraina de partea Rusiei, după ce au fost păcăliți de firme de recrutare moscovite să-și părăsească țara pentru locuri de muncă fictive. Zeci de nepalezi au murit deja în război.

Krishna Bahadur Shai a fost atras în Rusia cu promisiunea unei vieți mai bune. În schimb, el a fost folosit drept carne de tun în războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina, scrie ABC News, conform protv.ro.

Totul a mers prost într-o zi rece de decembrie, când se plimba printr-o pădure din Rostov-pe-Don, în sudul Rusiei. A nins în timp ce el și alți cetățeni nepalezi adunau lemne ca să construiască un buncăr pentru armata rusă.

Au stat câteva zile în pădure și au învățat să tragă cu armele pe care le purtau, înainte de a-și continua călătoria prin pădure. Apoi, brusc, dronele ucrainene au început să tragă gloanțe și gaze lacrimogene spre bărbați. Krishna habar nu avea când au trecut în zona de conflict.

„Am tras 15 minute. O magazie are 30 de gloanțe. Am avut patru magazii. Toate gloanțele au fost consumate”, a spus el.

Krishna s-a târât înapoi la buncărul său, crezând că cineva îi va veni în ajutor. „Dar nimeni nu a venit să mă salveze”, a spus el. „Corpul meu era plin de sânge. Îmi beam propriul sânge. Pentru că nici măcar nu apucasem să beau apă”.

El spune că a șchiopătat apoi 4 kilometri până la cel mai apropiat spital din teritoriul deținut de Rusia, unde a primit tratament de bază. Krishna a supraviețuit, dar a văzut trei prieteni murind în fața lui. „Numai nepalezii sunt trimiși în prima linie acolo. Numai dacă nepalezii sunt terminați, rușii vor merge înainte”, a spus el cu amărăciune.

Krishna este unul dintre sutele de bărbați nepalezi despre care se estimează că s-au înscris pentru a lupta alături de Rusia în războiul său împotriva Ucrainei. Oamenii au fost atrași de promisiuni cu salarii de peste 3.000 de dolari pe lună și de obținerea rapidă a cetățeniei ruse.

În cazul lui Krishna, el spune că a fost abordat de un recrutor care i-a promis un loc de muncă în Europa. Dar când a ajuns la Moscova, i s-a spus că nu are de lucru pentru el din cauza ninsorilor mari din timpul iernii din emisfera nordică.

Rușii nici măcar nu returnează trupurile nepalezilor uciși în Ucraina

După trei luni, timp în care a devenit din ce în ce mai disperat, recrutorul i-a sugerat lui Krishna să se alăture armatei ruse.

„Ne-am dat seama că am făcut o greșeală. Dar după modul în care am ajuns în Rusia și am fost păcăliți de agent, nu aveam nicio alternativă”, a spus el. În ciuda condamnării de către Nepal a invaziei Rusiei în Ucraina, oferta este atractivă având în vedere economia aflată în dificultate a Nepalului.

Statisticile arată că unul din cinci oameni trăiește sub pragul sărăciei, șomajul în rândul tinerilor este de aproape 20% și o medie de 1.500 de tineri părăsesc Nepalul în fiecare zi pentru a-și găsi locuri de muncă în străinătate, inclusiv în Rusia. Dar pentru mulți, acele planuri se termină în tragedie.

Sharmila Giri spune că soțul ei Rajkumar și-a imaginat o viață mai bună pentru copiii lor decât cea pe care o trăiau în Chitwan, un oraș din zonele joase din Nepal. După ce a servit opt ani în poliția din Dubai, a decis să se alăture armatei ruse.

Sharmila nu voia ca el să plece. „Copiii noștri sunt mici. Avem responsabilitatea de a-i educa și de a-i hrăni. I-am spus să se întoarcă acasă, dar nu a mai putut”, a spus ea. A fost ucis în luptă în decembrie anul trecut. Sharmila spune că soțul ei a vorbit despre banii pe care i-a câștigat în timpul celor trei luni petrecute în armată. Dar familia nu a văzut nici un cent. Iar Rusia nici măcar nu i-a returnat trupul familiei.

Au îngropat un corp făcut din paie: ”A fost atât de multă durere”

Familia hindusă a trebuit să îndeplinească ultimele ritualuri ale lui Rajkumar folosind un corp fals făcut din iarbă. „I-am păstrat fotografia acolo și i-am organizat înmormântarea. A fost atât de multă durere. Ne-am dori să-l vedem”, a spus ea.

Escrocheria vine la doi ani de când Rusia și-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei. Războiul nu a fost chiar distracția de weekend pe care președintele rus Vladimir Putin și-a imaginat-o, trupele sale confruntându-se cu o rezistență acerbă din partea unei armate ucrainene bine înarmate.

În 2022, Putin a mobilizat 300.000 de bărbați ruși pentru a-și susține eforturile în Ucraina și s-a bazat pe grupuri de mercenari precum Wagner, care a apelat la strategii abjecte, cum ar fi recrutarea condamnaților direct din penitenciare.

Nu este clar câți nepalezi au ajuns să lupte pentru Rusia. De asemenea, nu se știe câți au mers de bunăvoie și câți au fost ademeniți acolo cu promisiune false. Dar ABC a obținut un document confidențial de la Ministerul de Externe al Nepalului care arată că 240 de familii au informat departamentul despre rudele care s-au alăturat armatei ruse.

Documentul dezvăluie că 12 bărbați au murit în luptă. Peste 100 de bărbați nu pot fi contactați, 12 sunt răniți sau internați, aproximativ 93 au fost recrutați recent și doar 10 bărbați sunt pe drumul de întoarcere în Nepal. Cel puțin alți 9 bărbați au murit de când ABC a primit documentul.

Cum funcționează escrocheria rușilor

În ianuarie, guvernul Nepalului a interzis cetățenilor săi să mai meargă în Rusia sau Ucraina pentru muncă. Dar investigațiile autorităților nepaleze au scos la iveală un sindicat organizat de agenți specializați în traficul acestor bărbați în țări străine.

Nouăsprezece persoane, inclusiv o femeie, au fost arestate până acum, unele dintre ele găsite cu sume mari de numerar asupra lor, mai multe pașapoarte și documente false. „Agenții, ofițerii consulari, chiar și poliția și birocrații primesc bani”, a declarat Bhupendra Khati, șeful poliției din districtul Kathmandu.

Înșelătoria pare a fi foarte simplă. De obicei, un recrutor sau un agent te abordează cu o oportunitate de educație sau de angajare în Rusia și tot ce trebuie să faci este să depui 10.000 de dolari într-un cont bancar nominalizat pentru a aranja toate documentele și costurile de călătorie.

Un agent de turism te duce într-un oraș precum Dubai sau Kuala Lumpur – locuri unde este destul de ușor pentru nepalezi să obțină o viză de turist. Apoi, un intermediar pregătește documente false și îți rezervă următoarea deplasare în Rusia. Odată ajuns acolo, agenții își schimbă oferta inițială și îți oferă oportunitatea de a te alătura armatei ruse.

Într-un sat mic, Ganga Dhakal și soțul ei își așteaptă singurul fiu Siddhartha, care a plecat să lupte pentru Rusia la sfârșitul anului trecut. „L-am rugat să nu meargă. Ne descurcăm cu ceea ce aveam și asta ar fi suficient și pentru el”, a spus ea. Ganga a spus pentru ABC că a împrumutat aproximativ 10.000 de dolari de la cooperativa lor agricolă și i-a depus în contul asociat cu un agent de imigrație pe care îl cunoșteau.

”Rușii te tratează ca pe un animal sălbatic”

Dar când Siddhartha a ajuns la Moscova, agentul l-a lăsat blocat acolo și i-a luat banii, cufundându-și familia în dificultăți financiare.

Data următoare când părinții lui au mai auzit de el a fost într-un videoclip difuzat pe rețelele de socializare. „Namaste tuturor”, spune Siddhartha în videoclip. El stă în fața unui steag ucrainean, cu însemne militare și o tăietură.

„Au trecut aproape două luni de când am venit aici în Rusia. Ei te tratează ca pe un animal sălbatic. Aici ne confruntăm cu multe dificultăți pentru a supraviețui. Câțiva dintre prietenii mei au murit deja. Nu știu ce s-a întâmplat cu alții”.

Siddhartha a fost capturat de ucraineni și este ținut ca prizonier de război. Nimeni nu a mai putut să-l contacteze de atunci. NP Saud, care a fost ministru de Externe al Nepalului până la începutul acestei luni, spune că a fost în contact regulat cu omologul său rus în legătură cu escrocheria de recrutare. „Am cerut guvernului rus să-i repatrieze pe cei recrutați și să nu mai recruteze nepalezi”, a spus el.

„Cei care au murit în război — cadavrele lor ar trebui să fie predate familiilor lor pentru ritualurile funerare. Răniții ar trebui tratați. De asemenea, le-am spus că ar trebui să ofere despăgubiri familiilor decedaților prin intermediul ambasadei nepaleze din Moscova”.

Saud a recunoscut că Nepalul se luptă cu șomaj și sărăcie. „Dar a merge la război nu este o soluție”, a spus el.

Pretinsul ministru de Externe de la Tiraspol vine la Chișinău
Articolul anterior
Fondatorul Alibaba, miliardarul chinez Jack Ma, se ascunde în Japonia din cauza președintelui țării Xi Jinping
Articolul următor