Pompierii din sudul R. Moldova au intervenit pentru a lichida un focar de ardere, care a izbucnit într-un elevator de uscare a cerealelor pe teritoriul unei întreprinderi în preajma localităţii Iargara raionul Leova. Potrivit informaţiilor preliminare înregistrate, focul a cuprins acoperişul elevatorului în care era depozitat porumb.
La faţa locului pentru stingerea arderii au intervenit 6 echipe de pompieri, care ajunşi au stabilit că într-un elevator de metal mocnesc mai multe tone de porumb uscat.
Graţie intervenţiei pompierilor focarul nu s-a răspândit la alte obiective şi construcţii pe teritoriul întreprinderii, iar procesul de mocnire a afectat circa 50 tone de porumb depozitate în interiorul elevatorului.
Nici o persoană nu a avut de suferit.
Circumstanţele şi cauza urmează a fi stabilite ulterior.
În ultimele 24 de ore angajaţii IGSU au intervenit în 53 situaţii de risc.
Rusia îi încorporează cu forța pe studenții din Moscova în cadrul campaniei de recrutare de primăvară, pentru a-și crește numărul soldaților
Sesiunea de recrutare din această primăvară desfășurată de armata rusă i-a vizat inclusiv pe studenții moscoviți, într-o aparentă încercare de a atinge obiectivul președintelui Vladimir Putin de a înrola 147 000 de tineri pentru serviciul militar obligatoriu, scrie marți site-ul independent de știri Meduza, potrivit The Moscow Times, citat de libertatea.
Această informație vine în contextul în care săptămâna trecută au existat relatări potrivit cărora autoritățile au început să îi trimită cu forța pe studenți la centrele de înrolare. Studenții din cel puțin trei instituții de învățământ superior, inclusiv de la Universitatea de Stat din Moscova (MSU), au povestit că au primit citații de înrolare în căminele lor.
O activistă din cadrul Mișcării Obiectorilor de Conștiință, o organizație care îi ajută pe tinerii ruși să evite în mod legal recrutarea, a declarat pentru Meduza că aceste raiduri de încorporare au fost o surpriză, deoarece, de obicei, acestea nu încep până în luna mai.
Ea a spus că raidurile timpurii înseamnă că armata rusă ar putea căuta să înroleze rapid 147 000 de recruți în cadrul apelului de primăvară, înainte de a se concentra asupra unei potențiale noi campanii de mobilizare.
„Să se ocupe simultan de fluxuri de soldați mobilizați și de recruți este peste puterile lor”, a declarat despre autoritățile militare ruse activista, pe care Meduza a citat-o cu pseudonimul Larisa.
Potrivit acesteia, Moscova este orașul din Rusia cu cele mai multe raiduri de recrutare care îi vizează pe studenți, din cauza numărului mare de universități și cămine unde ar fi imposibilă evitarea ofițerilor de înrolare.
Vasta rețeau de supraveghere din capitala rusă a fost, de asemenea, desfășurată pentru a-i ajuta pe ofițerii de recrutare să găsească persoanele care se sustrag de la încorporare.
Sesiunea de recrutare de primăvară din Rusia a început la începutul lunii și este programată să se încheie pe 15 iulie.
Studenții sunt de obicei scutiți de recrutare în cadrul acestui proces bianual de recrutare, care se desfășoară chiar și pe timp de pace.
În condițiile în care invazia Moscovei din Ucraina se confruntă cu eșecuri continue, Vladimir Putin l-a autorizat la sfârșitul anului trecut pe ministrul apărării, Serghei Șoigu, să crească personalul de luptă al Rusiei de la 1,15 milioane la 1,5 milioane de oameni.
Luna aceasta, Rusia a adoptat o legislație prin care a creat o bază de date online cu recruții și a impus interdicții de ieșire din țară și alte restricții paralizante împotriva celora care speră să se sustragă încorporării.
Un autocar plin cu moldoveni, la un pas de a se răsturna în România. Opt răniți
Planul roşu de intervenţie a fost activat în Vrancea, în noaptea de marţi spre miercuri, după ce un autocar cu turişti care mergeau spre R. Moldova a părăsit partea carosabilă, pe DN2-E85, în afara localităţii Pufeşti, opt persoane fiind rănite, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), transmite Agerpres.
„În noaptea de marţi spre miercuri, începând cu ora 00:00, la nivelul judeţului Vrancea a fost declanşat Planul roşu de intervenţie, după ce un apel primit la numărul unic de urgenţă 112 anunţa că un autocar în care se aflau 44 de pasageri, care circula pe sensul de mers înspre Adjud, a ieşit în afara părţii carosabile, pe DN2-E85, în localitatea Pufeşti. Autocarul avea ca destinaţie Republica Moldova. În urma evenimentului, din cei 44 de pasageri, două persoane au fost rănite, iar şase au suferit atac de panică”, a precizat ISU Vrancea.
Alte şase persoane au fost asistate la faţa locului de echipajele medicale.
Ceilalţi pasageri au refuzat serviciile de cazare oferite de autorităţile vrâncene, fiind preluaţi ulterior de un autocar al firmei de transport pentru continuarea traseului.
Un echipaj ISU Vrancea asigurat zona, până în jurul orei 06:00, când bagajele au fost preluate de reprezentaţii firmei de transport.
Potrivit Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vrancea, conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind zero.
Planul roşu de intervenţie a fost dezactivat la ora 00:30.
Pentru gestionarea situaţiei de urgenţă, la faţa locului au fost mobilizate de urgenţă şi au acţionat gradual o autospecială de descarcerare, o autospecială de transport personal şi victime multiple, patru ambulanţe SMURD, o autospecială de stingere cu apă şi spumă, un microbuz transport persoane şi o autospecială de primă intervenţie şi comandă din cadrul ISU Vrancea, precum şi trei ambulanţe ale SAJ Vrancea.
De asemenea, au acţionat în cooperare şi forţe şi mijloace ale structurilor suport, respectiv echipaje din cadrul IPJ Vrancea, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Vrancea şi Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Pufeşti.
În cauză a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă.
Avertisment OMS: „Risc biologic uriaș” după ce luptătorii din Sudan au capturat un laborator cu virusuri periculoase
OMS a transmis marți un avertisment de „risc biologic uriaș” după ce luptătorii grupării paramilitare au confiscat Laboratorul Național de Sănătate Publică din capitala Khartoum care conține bacterii și virusuri mortale, transmite protv.ro, conform CNN.
O sursă medicală de rang înalt a declarat pentru CNN că laboratorul, care conține mostre de virusuri și alte materiale biologice, a fost preluat de forțele RSF. OMS a spus că tehnicienii medicali nu mai au acces la unitate, fără să indice a cui este vina.
Nima Saeed Abid, reprezentantul OMS în Sudan, a descris situația ca fiind „extrem de periculoasă” și a spus că în laborator există mostre de material biologoic ce pot declanșa boli extrem de periculoase.
„Este extrem de periculos pentru că avem specimene de poliomielită în laborator, avem specimene de pojar, avem specimene de holeră în laborator”, a enumerat Nima Saeed Abid, reprezentantul OMS în Sudan.
Reprezentanții OMS în Sudan au declarat jurnaliștilor CNN că „tehnicienii de laborator instruiți nu mai au acces la laborator” și există riscul să se manevreze greșit „materialele biologice care sunt depozitate în laborator pentru scopuri medicale”.
Izbucnirea oricărei confruntări armate în laborator ar putea să îl transforme într-o „bombă germinativă”, a mai spus sursa medicală pentru CNN.
„Este necesară o intervenție internațională urgentă și rapidă pentru restabilirea energiei electrice și protejarea laboratorului de orice confruntare armată, deoarece avem de-a face cu un pericol biologic real”, a adăugat sursa.