Începând cu 20 noiembrie, vor fi reluate cursele aeriene regulate Chișinău-Moscova-Chișinău

Începând cu 20 noiembrie, compania Fly One va relua zborurile directe din Chișinău spre Moscova și în direcția opusă.

separator

Cursele vor fi operate de două ori pe săptămână – în zilele de luni și vineri.

Orarul este următorul: Chișinău (KIV) 10.00 – Moscova (VKO) 13.00 și Moscova (VKO) 14.00 – Chișinău (KIV) 15.00. Potrivit operatorului, prețul biletele pornesc de la 49 de euro și sunt disponibile pe site-ul companiei și la agențiile partenere.

Compania atenționează că, potrivit hotărârii Guvernului Federației Ruse, din 16 martie, privind restricțiile temporare de intrare în Rusia, traversarea frontierei de stat este permisă doar unor categorii de pasageri.

Este vorba despre cetățeni ai Federației Ruse, angajații acreditați sau numiți ai misiunilor diplomatice și ai oficiilor consulare ale statelor străine din Federația Rusă, precum și ai membrilor familiilor acestora, titularii pașapoartelor diplomatice și de serviciu valabile, precum și curierii comunicațiilor diplomatice.

Pot intra în Rusia și persoanele care sunt membri de familie (soți, părinți, copii, părinți adoptivi, copii adoptați), tutori și administratori ai cetățenilor Federației Ruse, sub rezerva unei copii a documentului care confirmă gradul de relație. Este permisă traversare frontierei și pentru persoanele care călătoresc în legătură cu decesul unei rude apropiate în prezența documentelor care confirmă faptul decesului și relația de rudenie etc.

Toți pasagerii sunt obligați să poarte mască, mănuși și să se echipeze cu dezinfectant (în recipient nu mai mare de 100 ml). Pasagerii care nu vor fi echipați corespunzător nu vor fi admiși la bord.

Autoritatea Aeronautică Civilă îndeamnă toți pasagerii care intenționează să procure bilete spre Moscova, să consulte pagina Ministerului Afacerilor Externe, rubrica alerte de călătorie și pagina Ambasadei Federației Ruse la Chișinău.

sursa: www.ipn.md

Statul va rambursa producătorilor agricoli TVA-ul

Statul va rambursa producătorilor agricoli Taxa pe Valoare Adăugată (TVA) pentru acoperirea datoriilor la mai multe tipuri de impozite și taxe de stat. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptata astăzi în lectura a doua de Legislativ.

Documentul a fost elaborat în scopul diminuării impactului negativ asupra agenților economici din domeniul agriculturii și industriei alimentare, cauzat de calamitățile naturale, de creșterea prețurilor la inputuri, de ruperea lanțurilor logistice urmare a războiului Rusiei în Ucraina, de embargoul impus de către Federația Rusă asupra producției de origine vegetală din țara noastră.

Astfel, rambursarea TVA se va efectua pentru perioadele aprilie 2022 – iunie 2023 inclusiv. Se vor încadra în programul respectiv agenții economici care activează în domeniul agriculturii și care au suportat pierderi ale producției agricole de peste 50%, pe o suprafață de minim 50% din totalul terenurilor, ca urmare a calamităților naturale produse în anul 2022.

Rusia a eliberat-o pe Brittney Griner, vedeta baschetului american, la schimb cu „negustorul de moarte” Viktor Bout

Ministerul rus de Externe a anunțat joi că a eliberat-o pe vedeta americană de baschet Brittney Griner pentru a-l primi pe cetățeanul rus Viktor Bout într-un schimb de prizonieri.

Schimbul dintre Victor Bout și Griner a avut loc joi pe aeroportul din Abu Dhabi, au relatat agențiile de presă rusești.

Președintele american Joe Biden a anunțat că Griner, deținută în Rusia din februarie, este acum „în siguranță” și „în drum” spre Statele Unite.

„În urmă cu câteva momente am vorbit cu Brittney Griner. Ea este în siguranță. Ea este într-un avion. Ea este în drum spre SUA”, a scris președintele american pe Twitter.

Moscova a spus de multă vreme că ar dori ca traficantul de arme Viktor Bout să fie inclus în orice acord.

Supranumit atât „negustorul de moarte” cât și „spărgătorul de sancțiuni” pentru abilitatea sa de a ocoli embargourile privind negoțul cu armament, Bout a fost unul dintre cei mai căutați oameni din lume înainte de arestarea sa în 2008 pentru mai multe acuzații legate de trafic de arme.

Timp de aproape două decenii, Bout a fost unul dintre cei mai cunoscuți traficanți de arme din lume, vânzând armament unor țări corupte, grupuri de rebeli și căpetenii războinice din Africa, Asia și America de Sud.

Americanca Griner risca să stea nouă ani după gratii în Rusia după ce a fost condamnată pentru acuzații de trafic de droguri. La proces, Griner – care a jucat baschet pentru o echipă rusă în intersezonul din SUA – a declarat că a folosit canabis pentru a se vindeca de accidentările sportive, dar că nu a vrut să încalce legea.

Bout a fost judecat pentru acuzațiile legate de FARC, pe care le-a negat, iar în 2012 a fost declarat vinovat și condamnat de un tribunal din Manhattan la 25 de ani de închisoare, pedeapsa minimă posibilă. De atunci, statul rus a tot încercat să îl recupereze.

Pentru SUA și Rusia, țări care au acum cele mai tensionate relații de după Criza rachetelor cubaneze din 1962, operațiunea de joi marchează unul dintre cele mai extraordinare schimburi de prizonieri din istoria lor.

Schimbul nu a inclus un alt nume foarte vehiculat în acest sens. Fostul pușcaș marin american Paul Whelan se află în continuare în custodia Rusiei, a declarat joi avocatul său, adăugând că dialogul privind un posibil schimb de prizonieri continuă, a relatat agenția de presă Interfax.

Whelan a fost condamnat în 2020 pentru spionaj și condamnată la 16 ani într-o închisoare de maximă securitate.

sursa: www.hotnews.ro

Costurile serviciilor consulare pentru cetățenii moldoveni din afara țării vor fi reduse

Proiectul de lege care prevede reducerea costului serviciilor consulare acordate cetățenilor Republicii Moldova a fost votat de Parlament în lectura a doua, scrie jurnal.md.

Astfel, au fost eliminate taxele aferente prestării serviciilor consulare. De asemenea, au fost reduse cu 50% taxele stabilite la perfectarea şi eliberarea paşaportului de cetăţean al Republicii Moldova, la acţiunile consulare în domeniul cetăţeniei, la înregistrarea actelor de stare civilă, la îndeplinirea actelor notariale, la supralegalizarea consulară și la alte acţiuni consulare.

Suplimentar, au fost eliminate taxele consulare aferente perfectării setului de documente pentru obţinerea paşaportului de cetăţean al Republicii Moldova, pentru persoanele care nu au împlinit vârsta de 18 ani. În rezultat, taxele consulare pe care le plătesc cetățenii moldoveni la procurarea unui serviciu au fost reduse cu 60 la sută.

Până în prezent, la solicitarea unui serviciu prin intermediul oficiilor consulare, cetățenii Republicii Moldova achitau un cost total format din mai multe componente: taxa percepută de Agenția Servicii Publice, taxa consulară și cheltuielile aferente. În cazul în care cetățenii solicitau suplimentar și expedierea actelor prin intermediul serviciilor de curierat, se adăuga și costul pentru expedierea la domiciliu a actelor.

ONU deblochează 100 de milioane de dolari pentru ţările ameninţate de foamete
Articolul anterior
Cum răsună șlagărul „Drumurile Noastre”, interpretat de artistul Edward Sanda
Articolul următor