Începând cu anul viitor, dobânzile la depozitele bancare ar putea fi impozitate cu 3 la sută. Este vorba despre o prevedere din politica bugetar-fiscală a Guvernului pentru anul 2021, adoptată în prima lectură de Parlament.
Autorităţile susţin că adoptă practica internaţională de a impozita orice venit şi că impozitul prevăzut în proiectul de lege nu-i va afecta pe deponenţii bancari. Nici experţii economici nu văd motive de îngrijorare, însă atrag atenţia asupra problemelor care ar putea apărea în urma impozitării cu 12 la sută a valorilor mobiliare.
Politica bugetar-fiscală pentru anul viitor, prevede că începând cu anul viitor, cei care îşi ţin banii în bănci, vor trebui să achite 3 la sută din valoarea dobânzii depozitelor deţinute. De exemplu, potrivit calculelor făcute de diferite bănci din Republica Moldova, un depozit de 10 mii de lei aduce, în medie, un venit de 450-500 de lei anual. Ceea ce înseamnă că suma impozitului la stat pe acest venit, va fi de 15 lei.
DOREL NOROC, secretar de stat al Ministerului Finanţelor: „Eu mă întreb cât este de echitabil ca o persoană student, pensionar, cineva care lucrează şi primeşte un salariu, să achite impozite, iar o persoană care are venituri din depozitele bancare, nu achită impozite. Sunt nişte lucruri la care trebuie să răspundem”.
Experţii în economie susţin că impozitul de 3 la sută pentru dobânzile bancare este nesemnificativ, iar deponenţii nu-i vor resimţi prea mult efectele.
SERGIU GAIBU, expert economic: „Este o practică aplicată şi în alte ţări, nu am putea spune că este ceva nou. Acest lucru v-a descuraja oamenii? Oarecum, dar sistemul bancar este într-o situaţie foarte bună acum”.
ADRIAN LUPUŞOR, director, Expert Grup: „În economie există aşa un principiu că orice venit trebuie impozitat, aşa este un principiu universal”.
I-am întrebat pe oameni dacă sunt gata să-şi păstreze banii în bănci, dacă depozitele bancare vor fi impozitate cu 3 la sută.
„Într-o ţară atât de săracă încă şi impozite. Un pensionar, de exemplu, are acolo nişte bănuţi pentru zile negre şi încă şi pe aceia să-i impoziteze. Omul nu o să mai pună bani în bancă. Este exagerat. Primul lucru care ar trebui să-l facă este ca politicienii noştri să-şi declare veniturile începând de la case şi conturi ilegale peste hotare şi noi după ei. 3 la sută este destul de mult”.
Experţii economici mai spun că o adevărata problemă va fi impozitarea cu 12 la sută a valorilor mobiliare, care i-ar discrimina pe cei care vor să investească în stat prin procurarea valorilor mobiliare sau prin obligaţiuni municipale.
ADRIAN LUPUŞOR, director, Expert Grup: „În niciun stat din regiune nu există o discrepanţă, o inconsistenţă în tratamentul fiscal al instumentelor financiare. În toate ţările, dimpotrivă se încurajează investiţiile în buget, investiţiile în ţară, în localitate”.
Potrivit experţilor, pentru depăşirea problemelor bugetare, statul trebuie să ia măsuri pe termen mediu şi lung.
ADRIAN LUPUŞOR, director, Expert Grup: „Este adevărat că Guvernul se confruntă cu probleme bugetare şi caută surse de finanţare, dar în cazul impozitării cu 12 la sută a valorilor mobiliare de stat este acel caz clasic de acumulări. Eu insist pe ideea că politica bugetar fiscală trebuie să fie una vizionară şi pe termen lung, dar nu să ţintească scopuri pe termen scurt”.
Potrivit datelor Băncii Naţionale, la sfârşitul lunii octombrie, soldul depozitelor persoanelor fizice, în baza căruia se calculează dobânzile, sunt de 24,3 miliarde de lei, în monedă naţională şi 14,4 miliarde de lei, în valută străină. La sfârşitul lunii noiembrie, Guvernul a aprobat proiectul privind politica bugetar fiscală şi vamală pentru anul 2021. Proiectul a fost votat în primă lectură de Parlament.
sursa: www.tvrmoldova.md