Începând cu anul viitor, dobânzile la depozitele bancare ar putea fi impozitate

Începând cu anul viitor, dobânzile la depozitele bancare ar putea fi impozitate cu 3 la sută. Este vorba despre o prevedere din politica bugetar-fiscală a Guvernului pentru anul 2021, adoptată în prima lectură de Parlament.

Autorităţile susţin că adoptă practica internaţională de a impozita orice venit şi că impozitul prevăzut în proiectul de lege nu-i va afecta pe deponenţii bancari. Nici experţii economici nu văd motive de îngrijorare, însă atrag atenţia asupra problemelor care ar putea apărea în urma impozitării cu 12 la sută a valorilor mobiliare.

Politica bugetar-fiscală pentru anul viitor, prevede că începând cu anul viitor, cei care îşi ţin banii în bănci, vor trebui să achite 3 la sută din valoarea dobânzii depozitelor deţinute. De exemplu, potrivit calculelor făcute de diferite bănci din Republica Moldova, un depozit de 10 mii de lei aduce, în medie, un venit de 450-500 de lei anual. Ceea ce înseamnă că suma impozitului la stat pe acest venit, va fi de 15 lei.

DOREL NOROC, secretar de stat al Ministerului Finanţelor: „Eu mă întreb cât este de echitabil ca o persoană student, pensionar, cineva care lucrează şi primeşte un salariu, să achite impozite, iar o persoană care are venituri din depozitele bancare, nu achită impozite. Sunt nişte lucruri la care trebuie să răspundem”. 

Experţii în economie susţin că impozitul de 3 la sută pentru dobânzile bancare este nesemnificativ, iar deponenţii nu-i vor resimţi prea mult efectele.

SERGIU GAIBU, expert economic: „Este o practică aplicată şi în alte ţări, nu am putea spune că este ceva nou. Acest lucru v-a descuraja oamenii? Oarecum, dar sistemul bancar este într-o situaţie foarte bună acum”.

ADRIAN LUPUŞOR, director, Expert Grup: „În economie există aşa un principiu că orice venit trebuie impozitat, aşa este un principiu universal”. 

I-am întrebat pe oameni dacă sunt gata să-şi păstreze banii în bănci, dacă depozitele bancare vor fi impozitate cu 3 la sută.

„Într-o ţară atât de săracă încă şi impozite. Un pensionar, de exemplu, are acolo nişte bănuţi pentru zile negre şi încă şi pe aceia să-i impoziteze. Omul nu o să mai pună bani în bancă. Este exagerat. Primul lucru care ar trebui să-l facă este ca politicienii noştri să-şi declare veniturile începând de la case şi conturi ilegale peste hotare şi noi după ei. 3 la sută este destul de mult”.

Experţii economici mai spun că o adevărata problemă va fi impozitarea cu 12 la sută a valorilor mobiliare, care i-ar discrimina pe cei care vor să investească în stat prin procurarea valorilor mobiliare sau prin obligaţiuni municipale.

ADRIAN LUPUŞOR, director, Expert Grup: „În niciun stat din regiune nu există o discrepanţă, o inconsistenţă în tratamentul fiscal al instumentelor financiare. În toate ţările, dimpotrivă se încurajează investiţiile în buget, investiţiile în ţară, în localitate”.

Potrivit experţilor, pentru depăşirea problemelor bugetare, statul trebuie să ia măsuri pe termen mediu şi lung.

ADRIAN LUPUŞOR, director, Expert Grup: „Este adevărat că Guvernul se confruntă cu  probleme bugetare şi caută surse de finanţare, dar în cazul impozitării cu 12 la sută a valorilor mobiliare de stat este acel caz clasic de acumulări. Eu insist pe ideea că politica bugetar fiscală trebuie să fie una vizionară şi pe termen lung, dar nu să ţintească scopuri pe termen scurt”.

Potrivit datelor Băncii Naţionale, la sfârşitul lunii octombrie, soldul depozitelor persoanelor fizice, în baza căruia se calculează dobânzile, sunt de 24,3 miliarde de lei, în monedă naţională şi 14,4 miliarde de lei, în valută străină. La sfârşitul lunii noiembrie, Guvernul a aprobat proiectul privind politica bugetar fiscală şi vamală pentru anul 2021. Proiectul a fost votat în primă lectură de Parlament.

sursa: www.tvrmoldova.md

Jale mare și lacrimi de durere la Anenii Noi. Mama și cei 5 copii ai săi, morți într-un incendiu provocat de televizorul defect, conduși pe ultimul drum

Jale mare și lacrimi de durere la Anenii Noi. Mama și cei cinci copii ai săi, decedați în urma unui incendiu, la Grigoriopol, au fost petrecuți ieri, 24 aprilie, pe ultimul său drum, scrie unimedia.info.

colaj foto: unimedia.info

Potrivit informațiilor, înmormânatarea a avut loc în localitatea Speia, din raionul Anenii Noi, satul de baștină al femeii.

Tragedia s-a produs în stânga Nistrului, în data de 20 aprilie. Femeia de 28 de ani din Grigoriopol și cei 5 copii ai săi au fost găsiți fără suflare în locuința lor. Întreaga familie a decedat în urma unei intoxicații cu fum, provocate de un scirtcircuit, care s-a produs din cauza televizorului defect.

Este vorba despre 3 băieței – din 2017, 2019 și 2022 și 2 fetițe – din 2016 și 2021.

Vecinul femeii s-a alertat când tânăra nu a scos vaca la pășune și a mers să vadă ce s-a întâmplat. Când a intrat în casă, ambele camere erau pline cu fum.

O fetiță dădea semne de viață și bărbatul a scos-o afară, însă până la venirea ambulanței copila a decedat.

Parcul central al orașului Bălți va purta numele lui Mihai Volontir

Parcul central din municpiul Bălți va purta numele regretatului actor și artist Mihai Volontir. Decizia fost votată ieri la ședința consiliului local, anunță presa din nordul țării.

Au votat consilierii Partidului Acțiune și Solidaritate, Partidul Comuniștilor, Partidul Socialiștilor și Partidul Schimbării.

Legendarul actor Mihai Volontir ar fi împlinit în luna martie 90 de ani.

Mihai Volontir, actor de teatru și film, s-a născut în 1934, în satul Glinjeni, raionul Șoldănești. A făcut studii la Școala Pedagogică din Orhei și concomitent a lucrat în calitate de pedagog la școala din Păpăuți, Rezina.

Din 1957 și până la sfârșitul vieții, a fost actor la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți. Debutează cu rolul Surugiului din spectacolul „Chirița în Iași” de Vasile Alecsandri. A jucat în peste 120 de spectacole, a realizat zeci de roluri memorabile în diverse comedii, tragedii și drame.

A debutat ca actor de film la Studioul cinematografic „Moldova-film” în 1967, în rolul lui Ivan Turbincă din filmul „Se caută un paznic” în regia lui Gheorghe Vodă. În 1979, a jucat rolul lui Budulai în filmul artistic „Țiganul”, care i-a adus celebritate în lumea întreagă, apoi în 1984, a urmat filmul ”Întoarcerea lui Budulai”. În 2000 a fost desemnat cel mai bun actor al secolului XX al cinematografiei moldovenești.

Mihai Volontir este cavaler al „Ordinului Republicii”, cetățean de onoare al municipiului Bălți și cetățean de onoare al municipiului Chișinău.

Mihai Volonti s-a stins la vârsta de 81 de ani, pe 15 septembrie 2015, la Spitalului Clinic Republican din Chișinău, în urma complicațiilor cauzate de diabetul zaharat.

Havuzurile din capitală vor fi puse în funcțiune de la 1 mai

Toate, cele 14 havuzuri funcționale sunt verificate, așa încât de sărbătorile pascale, acestea să fie pornite.

În prezent, specialiștii de la Î.M. Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi, cei ai preturilor și de la Direcția Generală Locativ-Comunală şi Amenajare, verifică echipamentele tehnice, cum ar fi pompele, robinetele și rețelele de distribuție și efectuează lucrări de amenajare și reparație a zonelor din preajmă, a fântânilor arteziene, acolo unde este cazul, anunță municipalitatea.

În centrul capitalei, verificări au avut loc la havuzul din Grădina Publică ,,Ștefan cel Mare şi Sfânt” și la fântânile din scuarul Teatrului Național de Operă și Balet ,,Maria Bieșu”.

Lucrări de profilaxie au fost făcute și la havuzul din Complexul memorial ,,Feciorilor Patriei – Sfântă Amintire” din sectorul Rîșcani şi la Scara Cascadelor din Parcul ,,Valea Morilor”.

De asemenea, verificări au fost realizate și la havuzurile din parcurile ,,Șipca”, din str. N. Dimo, ,,La Izvor” și ,,Alunelul”, din sectorul Buiucani, care au fost construite de la zero de Primăria Chișinău în ultimii trei ani.

Un bebeluș de doar 3 zile a murit în spital, după ce s-a înecat cu lapte
Articolul anterior
O moldoveancă este nevoită să-și închidă afacerea în care a investit și să apuce calea străinătății
Articolul următor