Începând de azi, procesele-verbale întocmite de polițiști vor fi în format electronic

Începând de astăzi, procesele-verbale întocmite în varianta clasică, pe suport de hârtie, vor fi înlocuite treptat cu cele în format digital, utilizând tablete și stilouri electronice, care vor permite aplicarea semnăturii electronice simple, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În acest sens, un proiect legislativ a fost aprobat, astăzi, de Guvern.

Această măsură va reduce considerabil timpul necesar pentru întocmirea și examinarea proceselor-verbale, facilitând ca procesul de documentare să fie mai operativ și transparent.

Un aspect important de menționat este că, semnătura electronică simplă are aceeași valoare juridică precum cea olografă.

Aprobarea proiectului prezintă următoarele beneficii: 

  • va permite cetățenilor acces la servicii online, indiferent de locație sau oră;  
  • eliminarea documentelor fizice;  
  • va asigura un schimb mai rapid și mai sigur de informații între instituțiile abilitate în procesul de examinare și soluționare a contravențiilor;  
  • cetățenii vor avea acces mai ușor la informații, fără a fi nevoiți să depună documente în format fizic sau să parcurgă etape birocratice suplimentare;  
  • costurile administrative vor fi reduse;  
  • arhivarea digitală va asigura o mai bună protecție a datelor cu caracter personal.

Menționăm că, digitalizarea proceselor în activitatea polițienească și alinierea Poliției la standardele europene constituie obiective instituționale prioritare ce urmează a fi implementate în următoarea perioadă.

Fântânile din țară, majoritatea poluate: 75% nu corespund normelor de calitate a apei

Aproape 75% dintre fântânile din Republica Moldova nu respectă standardele de calitate a apei. Cele mai multe sunt poluate cu nitraţi şi bacterii periculoase. Laboratorul Centrului de Sănătate Publică din Chişinău face doar verificări parțiale și recomandă oamenilor să fie responsabili şi să dezinfecteze fântânile din gospodării, scrie tvrmoldova.md.

ALEXANDRU NALBA, specialist Centru de Sănătate Publică, ANSPAm scos două căldări de apă, le-am vărsat. Acum, urmează conform cerinţelor operaţionale de prelevare a probelor de apă din fântână, urmează flambarea căldării, iar apoi scoatem o căldare cu apă şi prelevăm proba la indicatorii microbiologici în sticlă sterilă, după aia prelevăm probă la indicatori sanitaro-chimici.

Potrivit specialiştilor de la Agenţia Naţională de Sănătate Publică, printre raioanele cu cele mai grave probleme la calitatea apei sunt raioanele Rezina, Râşcani, Călăraşi, Căuşeni.

LILIANA CARP, medic specialist, ANSPCauzele care conduc la această situaţie sunt în primul rând insalubritatea localităţilor. Lipsa sistemelor de canalizare şi staţiilor de epurare în localităţile rurale care duce la infiltrarea apelor uzate în pânza freatică şi afectarea calităţii apei din fântânile publice. Acestea sunt de multe ori localizate fără coordonarea cu CSP şi sunt amplasate în apropierea grajdurilor, gunoiştilor, depozitelor.

De prin anii 80 e făcută fântâna şi o folosim de atunci. Apa e bună, o bem, o folosim pentru udat. -Mai faceţi dezinfecţie din când în când? – Facem în tot anul. Facem dezinfecţie cu clor, curăţă şi o las să pompeze mai mult, să ud şi apoi o folosesc.Cei mai mulţi localnici din Tohatin evită să folosească apa din fântâni. Apa pentru consum o iau de la rețea sau din magazine.Folosim apa din fântâni mai rar pentru că după cum cunoaştem, în Republica Moldova, calitatea apelor din fântâni nu este prea bună. Iată de ce o folosim doar pentru animale, dăm la păsări, la animale. Noi, din păcate o procurăm.

Apă consumăm din conductă. Pentru tot, pentru tot, din conductă. -Din fântâni luaţi apă? – Nu nu, fântână nu avem, nu ne folosim.Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică recomandă cetăţenilor să evite utilizarea fântânilor publice şi să se informeze asupra calităţii apei înainte de a o consuma. Totuşi, cei care dispun de fântâni în gospodărie, sunt îndemnaţi să le dezinfecteze o dată pe an.

MĂDĂLINA COCIU, jurnalist TVR MOLDOVAPentru dezinfectarea fântânilor se folosesc substanțe pe bază de clor. Fântâna se acoperă cu un capac timp de șase ore. Apa poate fi folosită abia după dispariția totală a mirosului de clor și după verificarea calitatii intr-un laborator.Consumul apei contaminate ar putea duce la apariţia mai multor boli, hepatita, afectiuni gastrointestinale sau boli articulare. Potrivit ANSP, în Republica Moldova sunt aproape 45 de mii de fântâni iar peste 30 de mii sunt periculoase.

O șoferiță de 24 de ani, prinsă cum conducea un BMW cu 170 km/h

În zilele de odihnă, polițiștii INSP au fixat peste 1.700 de șoferi care se deplasau pe drumurile publice încălcând limita de viteză, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Traseul R-6, Chișinău-Orhei

– Șoferiță de 24 de ani a unui BMW se deplasa cu viteza de 170 km/h.

– Un bărbat conducea un Infiniti cu 169 km/h.
– Un alt conducător auto a fost fixat cu 153 km/h.

Poliția îndeamnă repetat șoferii să respecte regimul de viteză pentru a preveni producerea tragediilor.

Un microbuz a luat foc pe șoseaua Muncești

Incendiu pe șoseaua Muncești. Potrivit informațiilor, un Fiat Ducato a luat foc, scrie unimedia.info.

„Un microbuz a luat foc pe șoseaua Muncești. A ars total secțiunea motorului și 50 % din cabina aotomobilului Fiat Ducato. Pentru lichidarea incendiului la fața locului au intervenit 6 pompieri”, a declarat pentru UNIMEDIA, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Liliana Puşcaşu.

Reacția lui Zelenski la condițiile puse de Putin pentru un armistițiu
Articolul anterior
Percheziții de amploare în Chișinău într-un caz de spălare de bani. Șapte milioane de euro introduși ilegal în țară
Articolul următor