Începe Festivalul de Film TIFF Chișinău! Acces Gratuit la Proiecții de Top

Astăzi începe cea de-a 4-a ediție a Transilvania International Film Festival – TIFF Chișinău, care se va desfășura în perioada 28-30 iunie 2024. Evenimentul de deschidere promite să fie memorabil, începând cu ora 19:00, la Cinema Odeon. Publicul va avea ocazia să vizioneze filmul „Libertate” regizat de Tudor Giurgiu, unul dintre cele mai apreciate și premiate filme românești ale anului trecut. Proiecția va avea loc în prezența echipei filmului și a regizorului. Accesul este gratuit, în limita locurilor disponibile, iar înregistrările se pot face în prealabil pe film.md.

“Libertate”: Unul dintre cele mai premiate filme românești ale anului „Libertate” este o dramă istorică inspirată din evenimentele Revoluției din 1989 de la Sibiu, un moment de răscruce în istoria României. Filmul a fost apreciat pentru realismul său și pentru modul în care a capturat haosul și tensiunile acelei perioade. La Gala Premiilor Gopo din 2024, „Libertate” a câștigat 10 premii, inclusiv pentru Cel mai bun film, Cea mai bună regie, Cel mai bun scenariu, Cel mai bun actor în rol principal (Alex Calangiu) și Cel mai bun actor în rol secundar (Iulian Postelnicu). De asemenea, filmul a fost recunoscut pentru montaj, sunet, costume și decoruri. Tudor Giurgiu, regizor și producător de renume cu o carieră impresionantă în cinematografie de peste două decenii, va fi prezent la Chișinău pentru a introduce filmul și pentru a discuta cu publicul despre procesul de realizare a acestuia.
“Nasty”: Mai mult decât Tenis Printre filmele prezentate la TIFF Chișinău se numără și „Nasty”, regizat de Tudor Giurgiu, Tudor D. Popescu și Cristian Pascariu, care a avut recent o proiecție specială la Cannes. Acest film explorează viața și cariera lui Ilie Năstase, unul dintre cei mai mari tenismeni din toate timpurile. Proiecția va avea loc sâmbătă, 29 iunie, la ora 17:30, la Cinema Odeon, urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri (Q&A).
Cine-Concertul “Haz de Necaz” LIVE înainte de Gala de Deschidere Festivalul va debuta cu cine-concertul „De haz, de necaz”, o colecție rară de scurtmetraje românești de arhivă din prima jumătate a secolului 20, adevărată mărturie a cinemaului românesc timpuriu, care vor fi aduse la viață prin interpretarea muzicală a compozitoarei Simona Strungaru și a trompetistului jazz Sebastian Burneci. Absolventă a masteratului în muzică la Conservatorul din Amsterdam, Simona Strungaru este un muzician plurivalent, dirijoare de orchestră, compozitoare și pianistă.

Alte Filme din Programul TIFF Chișinău Printre filmele prezentate la TIFF Chișinău se numără și (r. Letiția Roșculeț) cu Eva Măruță și Alex Bogdan, și „Moromeții 3” (r. Stere Gulea), ultima parte a îndrăgitei trilogii bazată pe romanele lui Marin Preda, cu Horațiu Mălăele și Oana Pellea. Alte titluri din program sunt „Băieții buni ajung în Rai” (r. Radu Potcoavă), „Visul” (r. Cătălin Saizescu), „Rusalka” (r. Claudiu Mitcu), cel mai nou film în care joacă Maia Morgenstern, și multe altele. Programul complet al TIFF Chișinău și detalii despre toate proiecțiile pot fi găsite pe www.film.md. Participarea la toate evenimentele din cadrul festivalului este gratuită, dar locurile sunt limitate, așa că vă recomandăm să vă rezervați locul din timp.

 TIFF CHIȘINĂU este un eveniment organizat de Asociaţia Festivalul de Film Transilvania, în colaborare cu YOUBESC și Asociația Companiilor de Creație ”COR”.

Mai mulți neurochirurgi din Chișinău și Bălți au salvat viața unui pacient diagnosticat cu tumoare cerebrală masivă

Mai mulți neurochirurgi din Chișinău și Bălți au salvat viața unui pacient diagnosticat cu tumoră intracerebrală masivă în emisfera cerebrală dreaptă.

Pacient cu o tumoare la creier, salvat de medicii din Chișinău și BălțiFoto: IMSP Spitalul Clinic Bălți

Potrivit responsabililor de la Spitalul Clinic Bălți, intervenția a fost dificilă, de complexitate majoră și deși operația a durat mai bine de trei ore, aceasta a decurs cu succes.

„Nu este pentru prima dată când neurochirurgii din alte instituții medicale colaborează cu doctorii de la Spitalul Clinic Bălți”, se arată în mesajul reprezentanților de la Spitalul Clinic Bălți.

Membrii echipei medicale care au realizat intervenția sunt: Viorel Găină, Dorin Bolduma, Constantin Deliu, medic anesteziolog-reanimatolog, Serghei Pcela, medic rezident Constantin Roznovan, asistenta medicală de operație, Dina Savca și asistenta medicală în anestezie și reanimare – Dina Arsenii.

Schimb de reguli înainte de marea finală Euro 2024. Anunțul făcut de UEFA

UEFA a anunţat o schimbare în regulamentul privind titlul de golgheter la Euro, chiar înainte de marea finală programată mâine, între Spania și Anglia, la Munchen.  Până acum, în istoria recentă, câștigătorul trofeului, în caz de egalitate de reuşite, era desemnat fotbalistul cu cele mai multe assisturi. La Euro 2024, premiul se va împărţi în caz că mai mulți jucători au înscris același număr de goluri, scrie adevărul.ro.

Înainte de ultimul meci de la Campionatul European din Germania, pe lângă trofeul suprem, în joc este şi titlul de golgheter al competiției. La acest moment, Dani Olmo, Harry Kane, Cody Gakpo, Jamal Musiala, Ivan Schranz şi Georges Mikautadze au înscris câte 3 goluri. Primii doi mai au şansa să își îmbunătățească zestrea, naționalele celorlalți fiind deja eliminate din competiție.

În trecut, UEFA acorda titlul de golgheter în caz de egalitate de reuşite fotbalistului cu cele mai multe asissturi la turneul final. A fost o regulă de care a beneficiat, spre exemplu, Cristiano Ronaldo, la Campionatul European din 2020, când a terminat la egalitate de goluri cu cehul Patrik Schick, scrie Eurosport.

Acum, dacă acest criteriu s-ar fi păstrat şi cei 6 jucători cu câte 3 goluri ar fi rămas la egalitate, „Gheata de Aur” a turneului final ar fi ajuns în posesia lui Dani Olmo, mijlocașul ofensiv al lui Luis de la Fuente reușind 3 pase decisive. Doar că forul continental a anunţat o schimbare de regulament, acest criteriu de departajare nemaifiind valabil. În măsura în care mai mulţi jucători au acelaşi număr de goluri marcate, titlul de golgheter la Euro 2024 se va împărți între ei.

Ministrul francez al sporturilor a înotat în Sena ca să arate că apa este curată pentru Jocurile Olimpice

Cu mai puţin de două săptămâni înainte de debutul Olimpiadei de la Paris, ministrul francez al sporturilor şi al Jocurilor Olimpice 2024, Amelie Oudea-Castera, a înotat sâmbătă dimineaţă în Sena, pentru a dovedi că apele fluviului care traversează capitala Franței corespund standardelor, informează AFP, citată de TVR Info.

Îmbrăcată într-un combinezon negru şi ochelari de înot, ministrul a plonjat în apă aproape de podul Invalides, în apropiere de podul Alexandre III, unde sunt programate anumite probe din cadrul Jocurilor Olimpice, conform postului francez de televiziune BFMTV.

Fosta jucătoare de tenis a fost însoţită în apele fluviului de portdrapelul Franţei pentru Jocurile Paralimpice, triatlonistul Alexis Hanquinquant.

„Mă gândesc la toată munca depusă de departamentele guvernamentale și de autoritățile locale în ultimii patru ani. Am spus că vom fi pregătiți și suntem pregătiți”, a spus Amelie Oudea-Castera.

Această ințiativă a ministrului francez al sportului a venit după ce autorităţile locale au anunţat vineri că apele Senei corespund standardelor pentru scăldat în „zece sau unsprezece zile din ultimele douăsprezece”.

Sena era prea poluată pe 16 iunie în ceea ce priveşte criteriile de autorizare a probelor de triatlon şi înot în ape deschise, potrivit rezultatelor analizelor publicate, cu o lună şi jumătate înainte de Jocurile Olimpice de la Paris (26 iulie – 11 august).

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a anunţat, luna trecută, că va înota după Ziua naţională a Franţei (14 iulie) în Sena, pentru a demonstra că apa fluviului nu reprezintă niciun pericol pentru sportivii participanţi la JO 2024.

Jocurile Olimpice de vară 2024 sunt programate în perioada 26 iulie-11 august, la Paris.

Un bărbat, lovit de un microbuz pe o trecere de pietoni din Chișinău
Articolul anterior
Autorităţile europene aprobă un nou vaccin anti-covid
Articolul următor