Astăzi începe Postul Sâmpetrului. Prin ţinerea acestui post, se cinstesc darurile Sfântului Duh, care s-au pogorât peste Sfinţii Apostoli la Cincizecime, de aceea, în vechime, acesta se numea Postul Cincizecimii.
Spre deosebire de celelalte posturi, care au o durată fixă, Postul Sâmpetrului are o durată variabilă de la an la an, de la 2 la 9 săptămâni, deoarece începutul lui e în funcție de data variabilă a Învierii lui Hristos. Postul începe luni, 15 iunie, și ține până în ziua de 11 iulie, cand sunt sărbătoriți Sfinții Petru și Pavăl (dacă sărbătoarea cade miercurea sau vinerea, este dezlegare la pește și untdelemn).
Postul închinat Sfinţilor Apostoli Petru și Pavel este mai puţin aspru. Rânduielile şi Învăţătura din Ceaslovul Mare arată cum trebuie să ţinem acest post. Astfel, în zilele de luni, miercuri şi vineri se mănâncă legume, gătite fără untdelemn, iar marţi şi joi se poate consuma untdelemn şi vin. Sâmbăta şi duminica se poate mânca peşte.
Dacă în acest răstimp cade o sărbătoare mai mare în zilele de miercuri şi vineri, se face dezlegare la untdelemn şi vin, iar în zilele de luni, marţi şi joi se dezleagă la peşte. La hramuri și la Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul (7 iulie) se face dezlegare la pește, în orice zi a săptămânii ar cădea.