A început Postul Paștelui! Ce nu ai voie să faci în următoarele 40 de zile

Astăzi, a început Postul Paștelui, care este considerat cei mai lung și mai aspru dintre toate cele patru posturi importante de peste an. Timp de 40 de zile, credincioșii trebuie să postească până în ziua Învierii Mântuitorului.

separator

În timpul Postului Mare, creștinii trebuie să renunțe la alimentele din carne și cele din lactate și, trebuie să se înalțe sufletește prin rugăciune și fapte bune. Pe lângă reținerea totală de la anumite alimente și băuturi, credincioșii nu trebuie să aibă gânduri necurate, pofte sau patimi. Perioada aceasta amintește de postul celor 40 de zile ținute de Mântuitor înainte de începerea activității sale Mesianice. Din această cauză, Postul cel Mare mai poartă numele de Paresimi. După perioada de post, creștinii merg la biserică, unde se spovedesc și se împărtășesc. Totodată, în această perioadă se spune că este bine să se facă și o slujbă de sfințire a casei. Preotul este chemat la casa enoriașilor, unde are loc stropirea cu apă sfinţită a celor prezenţi şi a tuturor camerelor.

De asemenea, se fac şi rugăciuni pentru ocrotirea şi binele casei şi pentru sănătatea trupească şi sufletească a celor ce locuiesc în ea. În timpul Postului Mare, credincioşii vor să petreacă această etapă spirituală mult mai aproape de Dumnezeu. De aceea, în acest interval de nevoinţă, postitorii merg la preotul lor duhovnic și-i mărturisesc păcatele, renunţând la petrecerile mondene, însoţite de bucate „de dulce” şi de alcool.  În acest an, Paştele va fi sărbătorit în data de 19 aprilie.

Sursa: realitatea.net

Ministerului Educației cere identificarea persoanelor care au distrubuit videoclipuri false despre o tabără militar-turistică pe care ar fi deschis-o

În ultimele săptămîni, câteva videoclipuri false cu logo-ul Ministerului Educației și Cercetării (MEC) au fost promovate intens în mediul online, potrivit cărora, instituția ar deschis o tabără militar-turistică pentru copii și că începînd cu 1 iunie mai mulți elevi vor participa la activități cu caracter militar, inclusiv pentru a învăța cum să folosească armele.

Astfel, instituția a atenționat oamenii că acestea sunt falsuri și spune că va cere identificarea persoanelor care le-au distrubuit.

”În ultimele săptămâni cel puțin 2 videoclipuri false, cu logo-ul Ministerului Educației și Cercetării (MEC), au fost promovate intens în mediul online. Acestea conțin informații care nu corespund adevărului și narațiuni inventate privind activitatea MEC.

Ministerul va solicita în continuare organelor abilitate să identifice persoanele care se fac vinovate de fabricarea și distribuirea în spațiul public a acestor falsuri. Aceste acțiuni fac parte dintr-o amplă campanie de dezinformare, care, pe măsură ce ne vom apropia de alegerile prezidențiale și de ziua referendumului, se vor intensifica.

Îndemnăm toți cetățenii să fie vigilenți, să analizeze critic informația şi să se informeze doar din surse oficiale și credibile!”, se arată într-un mesaj al instituției.

Deja 10! Procuratura Anticorupție informează ”cu îngrijorare” despre demisia a 10 procurori în contextul procesului de vetting

Procuratura Anticorupție informează cu îngrijorare publicul despre cererile de demisie depuse de 10 procurori în legătură cu procesul de vetting. Această situație creează un risc major pentru activitatea instituției, având în vedere impactul direct asupra capacității de gestionare a dosarelor de corupție de nivel înalt.

”Menționăm că, 4 din 38 de procurori din cadrul aparatului central al Procuraturii Anticorupție au ales să se retragă din funcție, 3 fiind din cadrul secției judiciare. De asemenea, începând cu 13 iunie 2024, un alt procuror din aceeași secție a fost delegat să exercite interimatul de adjunct al procurorului-șef al Procuraturii mun. Chișinău. Astfel, din cei 10 procurori din secția judiciară, rămân doar 6 procurori pentru a gestiona toate dosarele trimise în instanță de către Procuratura Anticorupție. În prezent, avem peste 500 de cauze pe rol, ceea ce reprezintă o sarcină formidabilă pentru un număr atât de redus de procurori ce reprezintă acuzarea.

Mai mult decât atât, un procuror din una dintre direcțiile de urmărire penală responsabil de investigarea cauzei penale denumită generic ,,Frauda bancară” a decis să demisioneze, lăsând un gol semnificativ în echipa care lucrează la acest caz complex și de importanță majoră pentru societate.

De asemenea, de la Oficiul Nord al Procuraturii Anticorupție, 4 din 6 procurori au demisionat, însă oficiile Nord și Sud ale Procuraturii Anticorupție urmează să fie lichidate conform modificărilor legislative referitor la competența Procuraturii Anticorupție și, ca rezultat, al noii structuri organizaționale. 

Alți doi procurori care au ales să-și încheie activitatea activau în alte procuraturii decât Procuratura Anticorupție la momentul depunerii a cererilor de demisie.

În total, rămân 38 procurori anticorupție care vor activa în continuare cu dedicație și profesionalism, având în gestiune aproximativ 700 cauze penale, inclusiv 200 la faza de urmărire penală și 500 în instanța de judecată.

În pofida acestor circumstanțe, Procuratura Anticorupție rămâne dedicată luptei împotriva corupției și va continua să depună toate eforturile necesare pentru a asigura justiția, respectarea legii și construirea unui adevărat stat de drept în Republica Moldova.”, se arată într-un comunicat de presă emis astăzi de instituție.

Distracția verii la cea de-a 3-a ediție a Festivalului KALEIDOSCOP! Două zile de experiență fierbinte pe care nu trebuie să o ratezi

Bucură-te de distracția verii la cea de-a 3-a ediție a Festivalului KALEIDOSCOP, desfășurat pe durata a 2 zile în 2024 – o experiență fierbinte pe care nu vrei să o ratezi!

Și pentru 2024 ne propunem să vă impresionăm cu show-ul artiștilor îndrăgiți. Aceștia vor aduce o explozie de culoare și energie festivalului. În curând, vom anunța treptat cine vor fi cei care vor face parte din line-up-ul acestei ediții.

Conceptul evenimentului se inspiră din filozofia că viața este o schimbare continuă, iar misiunea noastră este să descoperim farmecul ei și să apreciem culorile variate.

Program:

22 iunie
– Subcarpați
– KILLA FONIC
– Alternosfera
– Sickotoy
– Tosh
– Vescan

23 iunie
– Irina Rimes
– The Motans
– Smiley
– The URS
– Andia

Tipuri de bilete:

– Individual (o persoană)
– Family (2 adulți + 3 copii până la 12 ani) *pentru acces la Festival se prezintă toți odată
– 6 Friends (6 persoane) *pentru acces la Festival se prezintă toți odată

#ziua1 înseamnă acces doar pe 22 iunie
#ziua2 înseamnă acces doar pe 23 iunie
*Abonament – acces la Festival ambele zile
**Copiii până la 5 ani au acces gratuit
***În caz de ploi, la Festival vor fi puse în vânzare pelerine de ploaie la preț de 20 lei/bucata
****Acces pe teritoriu cu mâncare și băutura proprie este interzis

Prețuri:


”preț redus”
: 15.04.2024 – 20.06.2024

Abonament ”Individual” – 799 lei
Abonament ”Family” – 1599 lei
Abonament ”6 friends” – 3999 lei
Ziua 1 sau 2 ”Individual” – 499 lei
Ziua 1 sau 2 ”Family” – 999 lei


”standard”
: 21.06.2024 – 23.06.2024Abonament ”Individual” – 900 lei
Abonament ”Family” – 1800 lei
Abonament ”6 friends” – 4500 lei
Ziua 1 sau 2 ”Individual” – 600 lei
Ziua 1 sau 2 ”Family” – 1200 lei

Organizator: iTicket

Partener General: MASTERCARD, FinComBank

Partener Principal: FINCH  

Partener: TYMBARK 

Parteneri Media: JurnalTV, TV8, HIT FM

Stai conectat pe rețelele de socializare pentru a fi printre primii care află noutățile despre festival.

Website: https://kaleidoscop.md/

Facebook: https://www.facebook.com/kaleidoscop.md

Instagram: https://www.instagram.com/kaleidoscop.md/

TikTok: https://www.tiktok.com/@kaleidoscop

Achită cu cardul Mastercard și primește cashback garantat de 10% în contul iTicket.
Perioada 30.05 – 16.06
Iar în perioada 17.06 – 22.06 achită cu Mastercard în sumă de 1000 lei și mai mult și primește garantat 10% cashback în contul iTicket.

Cumpără bilete AICI!

Eurovision România: piesa câștigătoare este ,,Alcohol You” de la Roxen. O poți asculta aici!
Articolul anterior
Cum poți face acasă unt de post?
Articolul următor