af031c4b727b972024428e579c4c4092

Narcotice în penitenciarul din Bălți! Un angajat, vizat în cadrul unor percheziții

Trei bărbați, printre care un angajat al Penitenciarului nr.11 Bălți, cercetați penal pentru circulația ilegală a drogurilor și transmiterea lor în instituțiile penitenciare.

Ofițerii Direcției investigații „Nord”a INI, în comun cu angajații Penitenciarului nr.11 Bălți, sub conducerea procurorilor PCCOCS, oficiul Nord, au efectuat la 27 martie 2023, percheziții la trei bărbați cu vârsta cuprinsă între 32 și 40 de ani, locuitori ai municipiului Bălți, suspectați de punerea în circulație a drogurilor și transmiterea lor în instituțiile penitenciare. 

Urmare a probatoriului acumulat, polițiștii au constatat că unul dintre suspecți este un bărbat de 32 ani, angajat al Penitenciarului nr.11 Bălți. 

În urma efectuării perchezițiilor la punctul de control și trecere asupra angajatului instituției penitenciare, în lenjeria intimă a acestuia au fost depistate 25 de comprimate întregi și 5 jumătăți de același tip de comprimate, similare substanței interzise ,,subutex”.

Totodată, urmare a cinci percheziții efectuate la domiciliile suspecților, polițiștii au depistat și ridicat telefoane mobile, cartele SIM, precum și mijloace financiare în sumă de 2100 lei, ceea ce ar fi o parte din recompensa bănească dobândită de suspecți pentru favorizarea trecerii substanțelor interzise pe teritoriul instituției penitenciare vizate. 

Cei doi suspecți, printre care și angajatul Penitenciarului nr. 11 Bălți au fost reținuți pentru 72 de ore, iar al treilea bănuit  este cercetat în stare de libertate. 

Pe acest caz a fost inițiată o cauză penală pentru ,,circulația ilegală a drogurilor” și ,,transmiterea tăinuită de control prin orice mijloace persoanelor deţinute în instituţiile penitenciare a drogurilor’’. 

În continuare sunt întreprinse acțiuni în vederea stabilirii și altor participanți la comiterea infracțiunii.

Au ajuns și ei în atenția autorităților! Încă 12 centre de tineret din țară vor fi dotate cu echipament tehnic și mobilier

Douăsprezece centre de tineret din Republica Moldova vor fi modernizate și vor deveni mai atractive, oferind noi facilități pentru tineri. Acestea vor fi dotate cu mobilier, laptopuri și alte echipamente IT, din sursele Ministerului Educației și Cercetării. Valoarea totală a investiției se ridică la peste 685 000 de lei. Decizia a fost aprobată în cadrul ședinței de guvern, anunță instituția.

Echipamentele și mobilierul transmise din administrarea Ministerului Educației și Cercetării către autoritățile publice locale vor fi repartizate, cu titlu gratuit, pentru dotarea centrelor de tineret din localitățile: Geamăna (Anenii Noi), Sireți (Strășeni), Cupcini (Edineț), Vasilcău și Badiceni (Soroca), or. Ștefan Vodă, mun. Bălți (Centrele de tineret „CRAT”, „Contemporanul” și „Făclia”), Molovata Nouă și Ustia (Dubăsari).

Ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, a menționat că ministerul încurajează autoritățile locale să contribuie la crearea unor spații multifuncționale de calitate dedicate tinerilor, oferind, totodată, susținere în dezvoltarea programelor de tineret.

„Dezvoltarea sectorului de tineret este una dintre prioritățile ministerului. Datorită suportului continuu acordat de MEC și de partenerii de dezvoltare, precum și odată cu dezvoltarea și creșterea activității Rețelei Naționale a Centrelor de tineret, mii de tineri au acces la oportunități adecvate vârstei. Vom dezvolta această rețea de centre și pe viitor, astfel ca toți tinerii din țara noastră să beneficieze de condiții necesare pentru a-și dezvolta potențialul”, a menționat ministrul Anatolie Topală.

Până în prezent, 22 de centre de tineret raionale/municipale (inclusiv filialele acestora din 19 localități rurale) au beneficiat de suport din partea Ministerului Educației și Cercetării.

Acțiunea se încadrează în Programul național de dezvoltare a Centrelor de tineret care prevede asigurarea unui mediu favorabil și prietenos pentru tinerii din Republica Moldova, inclusiv prin crearea condițiilor minime pentru prestarea și extinderea serviciilor de calitate pentru tineri, mai ales în localitățile rurale. 

Uimitor cum s-a îmbogățit! Firma fiicei lui Peskov a încasat venituri de 70 de ori mai mari după un an de război

Firma Centrum Moscova, la care Elisaveta Peskova, fiica lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt de la Kremlin, este acționară, a avut un an deosebit de fructuos de la declanșarea invaziei în Ucrainei, scrie digi24.ro.

Potrivit publicației Verstka, compania a realizat venituri de peste 70 de ori mai mari decât în anul precedent, principalii săi clienți fiind autorități guvernamentale. Centrum Moscova a avut venituri de 137 de milioane de ruble (echivalent a 1,6 milioane de euro) în 2022, potrivit datelor financiare ale firmei, consultate de Verstka.

Veniturile realizate în anul în care economia Rusiei a fost puternic afectată de sancțiunile occidentale, impuse ca urmare a invadării Ucrainei, sunt de 72 de ori mai mari decât cele din 2021, când firma a încasat 1,9 milioane de ruble (aproape 23.000 de euro). De asemenea, profitul companiei în 2022 a fost de 24 de milioane de ruble (288.000 de euro).

Cifrele arată o creștere spectaculoasă, având în vedere că în anii precedenți firma realiza venituri de câteva mii de euro înregistra pierderi sau cel mult profit zero, mai scrie Verstka.

Obiectul de activitate al firmei este designul și realizarea de expoziții și spații expoziționale. Principalii clienți de anul trecut ai Elisavetei Peskova au fost Ministerul Industriei și Comerțului din Rusia, Ministerul Agriculturii, Guvernul Rusiei, Agenția pentru Pescuit și alte agenții guvernamentale. Elisaveta Peskova deține 30% din companie, în timp ce restul de 70% este deținut de un anume Evgheni Litvinov, care este și directorul executiv al firmei.