image-52

Maia Sandu a participat la inaugurarea unui nou sediu al Substației de Asistență Medicală Urgentă din Orhei

Președintele Maia Sandu a participat la inaugurarea unui nou sediu al Substației de Asistență Medicală Urgentă Orhei. La eveniment au mai participat ministra Sănătății, Ala Nemerenco, președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie Adrian Belîi, șefi de substații, personal medical și angajați ai instituției, informează unica.md cu referire la un comunicat al Ministerului Sănătății.

SAMU Orhei este una dintre cele mai mari substații din țară, care are în subordine 6 Puncte de Asistență Medicală Urgentă și deservește peste 100 de mii de locuitori din municipiul Orhei și comunele adiacente. Echipa dislocată în sediul nou-construit, formată din 62 de angajați, va beneficia acum de cele mai bune condiții de muncă, la cele mai înalte standarde.

Edificiul, cu suprafața de 1063 m2, dispune de încăperi spațioase, dotate cu echipament și mobilier nou: săli de alertă, de ședințe, de instruire, de păstrare a medicamentelor, de odihnă a angajaților, boxă pentru dezinfecție, vestiare pentru personal, sufragerie, precum și un garaj cu 6 boxe pentru ambulanțe. La fel, au fost instalate panouri solare, pentru a asigura un grad înalt de eficiență energetică a instituției.

Investițiile în lucrările de construcție și dotare a Substației de Asistență Medicală Urgentă Orhei au constituit circa 34 de milioane de lei, bani alocați de Ministerul Sănătății.

Continuăm cu pași siguri modernizarea sistemului de sănătate, prin facilitarea accesului cetățenilor la servicii medicale de înaltă calitate și crearea celor mai bune condiții de muncă pentru personalul medical.

Trei oameni s-au înecat în acest weekend

Cel puțin trei cazuri de înec au fost înregistrate în weekend, în țară. Acestea au fost raportate inclusiv în regiunea separatistă, scrie realitatea.md.

Un bărbat de 75 de ani și-a pierdut viața în râul Nistru. Tragedia a avut loc în dimineața zilei de 13 iulie 2024, în satul Răscăieți, raionul Ștefan Vodă. Persoana intrase în apă în stare de ebrietate.

În aceeași zi, o femeie de 29 de ani a decedat în apele Nistrului la Chițcani, stânga Nistrului. Persoana se odihnea cu familia pe malul Nistrului și a intrat în apă cu un amic și doi nepoți, apoi a început să se înece. Bărbatul a reușit să scoată la mal copiii, dar nu a putut să o mai salveze pe tânără. Copilul ei, de doar 4 ani, a rămas semi-orfan.

În seara de 13 iulie a decedat și o altă tânără, de 19 ani. Alături de mai mulți prieteni, aceasta se odihnea pe malul Nistrului, iar după e s-a întunecat au vrut să se scalde. Fata a început să se înece, amicii au vrut să o salveze, dar erau cât pe ce să își piardă și ei viața. Un pescar a intervenit și i-a scos la mal.

Conform datelor salvatorilor, de la începutul anului, 36 de persoane, printre care 6 minori, și-au pierdut viața în bazinele acvatice și râuri.

Modificări importante în calendarul de admitere la universitățile din Republica Moldova

Calendarul de admitere la toate universitățile din Republica Moldova, de stat sau private, a fost modificat. Astfel, calendarul de înscriere a candidaților a fost a fost modificat, în contextul eliberării în perioada 22-31 iulie a diplomelor de Bacalaureat pentru absolvenții de liceu care susțin examenele în sesiunea suplimentară. Astfel, depunerea on-line a dosarelor de concurs va avea loc în perioada 22-31 iulie, scrie evz.ro.

Calendarul admiterii în universități

-22-31 iulie, depunerea on-line a dosarului de concurs pe platforma eadmitere.gov.md;

-2 august, anunțarea rezultatelor intermediare;

-3-6 august, prezentarea documentelor în original;

-9 august, afișarea rezultatelor finale.

Sesiunea suplimentară de admitere, în cazul în care rămân locuri libere

-10-14 august,depunerea on-line a dosarului;

-16 august, anunțarea rezultatelor intermediare;

-16-19 august, prezentarea documentelor în original;

-20 august, afișarea rezultatelor finale:

Admiterea la USMF „Nicolae Testemițanu”

Pentru anul universitar 2024-2-25, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova a scos la concurs 1.100 de locuri la studii superioare de licență și integrate. Dintre acestea, 500 sunt cu finanțare bugetară, iar 600 sunt cu taxă. Ca în fiecare an, 25 de locuri bugetare sunt pentru candidații din raioanele de est ale țării.

USMF „Nicolae Testemițanu” a mai anunțat că înscrierea la concurs se poate face concomitent la trei instituții de învățământ superior, a câte maxim trei programe de studii la fiecare. Însă, candidatul va fi înmatriculat doar la un program de studii în cadrul unei singure instituții. Criteriile sunt unice pentru admiterea la locurile cu finanțare bugetară și pe bază de contract cu taxă de studii. Concursul se va desfășura în două etape – intermediar, în baza copiilor, și final, în baza actelor originale.

Important de știut

-85% din numărul total de locuri vor fi oferite deținătorilor diplomei de Bacalaureat,

-15% pentru tinerii cu diplome de studii profesionale de profil

-15% din locurile bugetare sunt destinate pentru nouă categorii separate de candidați: cu statut de copii rămași fără îngrijire părintească, cu grad de dizabilitate sever sau accentuat, din familii cu trei și mai mulți copii cu vârsta de până la 20 de ani.

În afara concursului, în limita Planului de admitere, sunt admiși candidații care au obținut performanțe la olimpiade internaționale sau republicane, cu premii de gradul I-III. Condiția este ca aceștia să opteze pentru specialitatea ce corespunde disciplinei la care au fost premiați. Potrivit USMF „Nicolae Testemițanu”, candidații care au obținut premii la olimpiade sau concursuri naționale la biologie și chimie vor fi admiși la oricare program de studii. De asemenea, cei cu premii la fizică vor fi admiși în afara concursului la programele de studii Optometrie sau Tehnologii în radiologie și imagistică.