Incredibil în Afganistan! Talibanii numesc primele două femei în funcţii de conducere

Malalai Rahim a fost numită director al maternităţii de specialitate „Malalai”, iar dr. Aryan a fost numită director al clinicii de ginecologie.

Mişcarea Talibană, pentru prima dată de la preluarea puterii în Afganistan a anunţat numirea unor femei în funcţii de conducere ale unor instituţii din ţară. Declaraţia corespunzătoare a fost publicată marţi seară pe Twitter pe pagina lui Zabihullah Mujahid, ministru adjunct al Informaţiei şi Culturii în guvernul interimar afgan format din radicali, scrie adevarul.ro.

„Din ordinul şefului cabinetului interimar, dr. Malalai Rahim a fost numit director al maternităţii de specialitate Malalai [din Kabul], singura instituţie de obstetrică şi ginecologie de acest gen din întreaga ţară <…>. la sugestia Ministerului Învăţământului Superior şi cu aprobarea prim-ministrului, între timp, dr. Aryan a fost numit director al clinicii ginecologice [din zona metropolitană] Shahrar”, a spus guvernul.

Aceste numiri au fost precedate de numeroase întâlniri ale radicalilor cu reprezentanţi ai mai multor ţări şi organizaţii internaţionale, la care s-a pus, în special, problema participării reprezentantelor femeilor la viaţa social-politică a ţării.

Maternitatea Naţională Specializată Malalai şi Clinica Ginecologică Shahrara de la Universitatea de Ştiinţe Medicale Abu Ali Ibn Sina din Kabul sunt unice în Afganistan, ţară unde mortalitatea maternă este o problemă. Între timp, datorită sprijinului activ al comunităţii internaţionale, în ultimii 20 de ani, decesele la naştere în Afganistan au scăzut de la 1.450 de decese la 100.000 de naşteri în 2000, la 638 de decese la 100.000 de naşteri în 2019, potrivit ONU. Cu toate acestea, această cifră este una dintre cele mai mari din lume.

Statutul femeii în Afganistan

După ce au obţinut controlul asupra întregului teritoriu al Afganistanului până la începutul lunii septembrie a anului trecut, talibanii au început să impună diverse restricţii (şi, potrivit acestora temporare) asupra femeilor şi fetelor, explicând acest lucru prin necesitatea creării unui „mediu islamic adecvat” în stat. De exemplu, talibanii au lichidat Ministerul Afacerilor Femeii, care exista de aproximativ 20 de ani, creând în schimb Ministerul Apelului Islamic, Îndrumării, Comandării binelui şi Interzicerii faptelor condamnabile. Acesta este un analog al organismului care a funcţionat în 1996-2001 (când talibanii erau la putere în ţară), înzestrat cu funcţiile de „vicepoliţie” islamică.

În plus, talibanii au restricţionat accesul fetelor la şcoli în majoritatea provinciilor ţării, au obligat prezentatoarele TV să poarte hijab şi au sfătuit posturile de televiziune locale să se abţină de la a difuza filme care prezintă sexul frumos.

În guvernul interimar format de talibani, care nu a fost încă recunoscut de nicio ţară, nici femeile nu au fost incluse. Acest lucru a provocat critici serioase din partea comunităţii internaţionale. La întâlnirile cu liderii talibani, reprezentanţii mai multor ţări au afirmat în repetate rânduri necesitatea includerii femeilor în cabinetul de miniştri.

Moment emoționant la Cluj! Mai mulți români și basarabeni s-au prins în Hora Unirii de 27 martie

Aniversarea a 106 de ani de la Unirea Basarabiei cu România este marcată la Cluj-Napoca, în această perioadă, în cadrul unei noi ediţii a Festivalului Cultural Basarabia. Pe parcursul mai multor zile, Grupul de Iniţiativă Basarabeană îşi propune să promoveze istoria comună, cultura, tradiţia şi spiritul basarabean în inima Transilvaniei, scrie presa din România.

Manifestările dedicate Centenarului Unirii Basarabiei cu România au debutat duminică, 24 martie cu concursul „Unde? Cine? Când?”.

Miercuri, 27 martie, studenții basarabeni care învață în centrul universitar din Cluj-Napoca s-au adunat în Piața Unirii unde au încins tradiționala Hora Unirii. Evenimentul a avut loc la ora 17:30 printre cei care au ținut să participe la eveniment pentru a celebra unitatea națională și spiritul european s-au numărat și clujeni.

În cadrul Festivalului Basarabia va mai avea loc în 29 martie evenimentul „Clubul literar basarabean” iar în 3 aprilie este programat concursul intelectual „100 de GIB-iști au zis”.

Manifestările se vor încheia în 6 aprilie cu Gala Aniversară, cu un eveniment special plin de surprize și momente memorabile ce vor rămâne în inimile participanților.

Studenții moldoveni vor primi burse în universitățile din străinătate

Studenții din Republica Moldova vor avea posibilitatea de a beneficia în continuare de burse în instituțiile de învățământ din străinătate. Proiectul de lege care prevede aprobarea acordului privind Programul de schimburi pentru studii universitare în Europa Centrală (CEEPUS IV), semnat la Varșovia în 2023, a fost votat în prima și a doua lectură, în cadrul ședinței plenare de astăzi.

De menționat că, acordul urmează să fie prelungit pentru o perioadă de șapte ani, transmite Știri.md.

În acest sens, va fi încurajată participarea tinerilor studenți, cercetătorilor, cadrelor didactice și personalului administrativ la mobilități academice, programe de cercetare, stagii practice sau activități profesionale în cadrul instituțiilor de învățământ superior din statele contractante ale Acordului. De menționat că și Republica Moldova va oferi burse de studii pentru cetățenii străini.

Anterior, în perioada 2011-2023, 275 de cetățeni moldoveni au beneficiat de burse în țările semnatare ale Acordului. 

Totodată, țara noastră a găzduit 255 de bursieri străini. Republica Moldova este parte a Programului de schimburi pentru studii universitare în Europa Centrală din anul 2011.

Țările semnatare ale Acordului sunt Austria, 

Cod Galben de vânt puternic în țară!

Meteorologii au emis un avertisment Cod Galben de vânt puternic pe întreg teritoriul Republicii Moldova pentru mâine, 29 martie.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), avertizmentul va fi valabil în intervalul orelor 08:00-18:00. Astfel, se prevăd intensificări ale vântului nord-vestic în rafale de până la 15-20 m/s.

Sunt posibile întreruperi temporare ale curentului electric şi ale legăturilor de comunicaţii;

Se pot rupe crengi de copaci şi se poate semnala doborârea unor arbori uscaţi;

Este posibilă decopertarea parţială a unor construcţii.

Specialiștii recomandă evitarea trecerii prin apropierea copacilor; ocolirea cablurilor electrice căzute la pământ; evitarea parcării autovehiculelor în apropierea copacilor, pe care vântul puternic îi poate doborî; evitarea folosirii focului deschis.

Prim-ministrul Natalia Gavrilița a fost testată pozitiv și va lucra de acasă în următoarele zile
Articolul anterior
Piesa „Trenulețul” va fi interpretată la Torino în varianta originală. Anunțul, făcut de producătorul „Zdob și Zdub”
Articolul următor