India a luat petrol rusesc, l-a rafinat şi l-a transportat în SUA, spre nemulţumirea americanilor

Statele Unite au transmis Indiei că sunt îngrijorate că un producător indian a exportat la New York combustibil produs din țiței rusesc, transferat pe mare pentru a-i ascunde originea, încălcând sancțiunile americane, a declarat un important bancher indian, citat de Reuters.

India's GDP recovery years away: RBI deputy governor Michael Patra- The New  Indian Express

Trezoreria Statelor Unite a transmis Indiei că o navă indiană a preluat din largul mării ţiţei de la un petrolier rusesc și l-a adus într-un port din Gujarat, pe coasta de vest a Indiei, unde a fost rafinat și exportat, a declarat Michael Patra, viceguvernatorul Băncii Centrale din India.

Sancțiunile impuse de americani Rusiei pentru că a invadat Ucraina în februarie interzic importul în Statele Unite de energie de origine rusă, inclusiv țiței, combustibili rafinați, diesel, cărbune și gaze naturale.

„Produsul rafinat a fost reîncărcat pe nava respectivă care a părăsit portul fără destinație. Nave a primit destinația când se afla deja pe mare şi şi-a stabilit cursul, a mers la New York”, a povestit Patra la un eveniment dedicat împlinirii a 75 de ani de la independența Indiei. Ambasada SUA din New Delhi nu a făcut niciun comentariu imediat.

Michael Petra este primul oficial indian care vorbeşte public despre aceste preocupări ale SUA. India nu s-a alăturat sancțiunilor împotriva Rusiei și nu a condamnat ceea ce Moscova numește „operațiunea militară specială” din Ucraina.

Potrivit oficialului indian, ţițeiul rusesc a fost procesat și transformat într-un produs distilat folosit pentru fabricarea plasticului de unică folosință. El nu a numit vasul care a transportatul ţiţeiul distilat, nici rafinatorul indian care l-a produs. „Deci așa funcționează războiul. Funcționează în moduri ciudate”, a spus Petra.

India este cel de-al treilea importator și consumator de petrol din lume. În trecut a cumpărat rar petrol rusesc, dar de când a început războiul din Ucraina, rafinăriile indiene au cumpărat petrol rusesc la preț redus, evitat de multe țări și companii occidentale.

sursa

Un individ care a dat lovitura în șapte case din orașul Codru al municipiului Chișinău, reținut de polițiști

Un bărbat de 38 de ani a fost reținut de polițiștii capitalei, fiind suspectat de comiterea mai multor furturi din locuințe. Suspectul a pătruns în șapte case din or. Codru, mun. Chișinău.

Bărbatul pătrundea în locuințe după ce se asigura că proprietarii lipsesc de acasă, apoi prin forțarea geamurilor din termopan, intra și sustrăgea bani.

Prejudiciul total cauzat părților vătămate constituie 120 000 de lei.

În cadrul acțiunilor procesual penale acesta și-a recunoscut vina.Bărbatul nu este la prima abatere de la lege, anterior fiind judecat pentru infracțiuni analogice.

Bărbatul a fost plasat în arest pentru 30 de zile, iar conform legislației în vigoare el riscă închisoare de până la 4 ani.

Schemă de spălare de bani, realizată printr-un centru de apel din Chișinău

Ofițerii Direcției combaterea criminalității organizate a INI și procurorii PCCOCS  anunță destructurarea unei scheme de spălare de bani, realizată printr-un centru de apel din Chișinău.

Astfel, timp de câteva luni, cei peste 50 de operatori telefonici au invitat mai multe persoane să investească în acțiuni financiare de pe așa-zise „burse de valori internaționale.” Apelurile erau efectuate printr-un sistem de telefonie instalat de organizatori, prin care numerele de telefon erau falsificate. În așa mod, erau contactați potențiali clienți din Rusia, Kazahstan și state din Europa, ca să-i convingă să investească.

În realitate, cel care administra centrul de apel și complicii săi erau persoanele care gestionau platformele pe care-i invitau pe clienții înșelați să investească.

Prin urmare, aceștia-și însușeau banii. Acum, suma investițiilor cifrează sute de mii de lei. Este de menționat faptul că centrul de apel a fost înființat pe numele persoanei interpuse din regiunea transnistreană, care de fapt nu conducea afacerea.

Urmare a măsurilor speciale, au fost efectuate percheziții la centrul de apel din Chișinău, precum și la domiciliile administratorului acestuia și a superiorului responsabil de sala din care erau efectuate apelurile – bărbați cu vârste de 35 și 25 de ani. De acolo, inclusiv din automobilul administratorului au fost ridicate șase calculatoare portabile, 20 de telefoane și înscrisuri de cioarnă.

Acum, procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) i-au atribuit administratorului centrului de apel statutul de bănuit. Investigațiile continuă, inclusiv în vederea identificării altor responsabili în afară de interpușii depistați, timp în care aceștia beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Cum decurge recensământul și unde sunt probleme. A ajuns deja în aproape 300.000 de gospodării din țară

Recensământul populației și locuințelor din Republica Moldova avansează încet, dar constant, la ceva mai mult de o săptămână de la începerea sa, scrie evz.ro.

colaj foto: www.zdg.md

Până acum, recenzorii au vizitat și au introdus în baza de date informații despre aproape 300.000 de gospodării din Republica Moldova, potrivit datelor făcute publice de Biroul Naţional de Statistică.

De asemenea, potrivit aceleiași surse, în perioada 8 – 16 aprilie inclusiv, la recensământul populaţiei din Republica Moldova au fost recenzate 402.000 de persoane.

Printre cei chestionați de recenzori se numără atât persoane cu domiciliul permanent, cât și persoanele fără rezidență permanentă, precum și 290.000 de gospodării, inclusiv cele în care nu locuiește nimeni.

Mulțumiri pentru cei care au răspuns deja recenzorilor

Biroul Național de Statistică le-a mulțumit tuturor cetățenilor care au participat deja la recensământ, oferind recenzorilor răspunsuri complete și exacte la întrebările adresate.

Instituția, care coordonează Recensământul din Republica Moldova, încurajează populația să fie în continuare receptivă și deschisă la participarea la recensământ.

Biroul Național de Statistică a mai precizat că, în ciuda acoperirii pe scară largă a recensământului în mass-media, există cetățeni care continuă să aibă întrebări și îndoieli. Acest lucru se întâmplă mai ales din cauza unui val puternic de dezinformare care are drept scop perturbarea evenimentului.

Recensământul populației și locuințelor, participare obligatorie

Reamintim că Recensământul populației și locuințelor a fost lansat pe 8 aprilie. Biroul Național de Statistică a precizat că întrebările din chestionare de la Recensământul Populației și Locuințelor au fost elaborate în conformitate cu prevederile legale și urmând toate bunele practici internaționale.

Întrebările din chestionarele de recensământ au fost pe larg discutate cu instituțiile interesate și societatea civilă, procesul de consultare fiind lansat încă în decembrie 2022 și a inclus mai multe etape.

Conform legislației, participarea la recensământ a persoanelor care fac obiect al recenzării este obligatorie. Cetățenii trebuie să furnizeze, pe proprie răspundere, informații corecte și complete conform chestionarelor de recensământ.

Dar, la întrebări referitor la caracteristicile etno-culturale (etnie, limbă, religie), respondentul poate să aleagă opțiunea „Nu declar”.

Un șantier inundat de pe Calea Orheiului pune în pericol construcțiile din preajmă
Articolul anterior
Șeful statului explică de ce nu se poate renunța la raioane
Articolul următor