India vrea să cumpere petrol și mărfuri rusești la preț redus

Rusia a oferit Indiei șansa de a cumpăra petrol și alte mărfuri la prețuri reduse, o ofertă care este luată în considerare de guvernul de la New Delhi, relatează Reuters. Informația vine în contextul în care Rusia riscă să intre în incapacitate de plată din cauza sancțiunilor occidentale impuse Moscovei după declanșarea războiului din Ucraina. 

India vrea să cumpere petrol şi mărfuri ruseşti la preţ redus. Lucrează la un mecanism de plăți rupie-rublă

India ia în considerare să accepte o ofertă din partea Rusiei de a cumpăra petrol și alte mărfuri la prețuri reduse, anunță Reuters citând doi oficiali indieni. Rusia se confruntă cu sancțiuni grele din partea Occidentului din cauza invadării Ucrainei. Mai multe bănci rusești au fost scoase din sistemul internațional de plăți Swift. India importă 80% din petrolul său şi cumpăra în mod normal 2% – 3% din această cantitate din Rusia, dar cum prețul petrolului a crescut în ultimele luni, guvernul indian urmăreşte să-și reducă costurile la energie, scrie Reuters. 

Un oficial indian a declarat agenției de presă că țara sa este bucuroasă să ia mărfurile la preţ redus și spune că India nu este îngrijorată ca va fi implicată în sancțiuni. Ei au mai declarat că Moscova şi New Delhi lucrează la înființarea unui mecanism de plăţi în monedele naţionale: rupie-rublă.

America a stopat importurile de gaz şi petrol din Rusia iar UE a anunțat un plan ca în opt ani să scape de dependenţa de gazul rusesc. Europa va importa gaze și petrol din alte ţări iar în paralel va dezvolta producerea de energie verde.

Ministrul rus de Finanțe Siluanov a recunoscut ieri că aproximativ jumătate din rezervele de aur și valută ale țării, adică aproximativ 300 de miliarde de dolari în total, au fost înghețate în urma sancțiunilor. Rusia a recunoscut duminică că se bazează pe China pentru a o ajuta să facă față loviturii aduse economiei sale din cauza sancțiunilor occidentale, potrivit Reuters. Pe acelaşi subiect

Ministerul rus al Finanţelor a mai acuzat luni că sancţiunile occidentale urmăresc să provoace o intrare în incapacitate de plată ”artificială” a Rusiei, relatează AFP. ”Declaraţiile potrivit cărora Rusia nu-şi poate îndeplini obligaţiile privind datoria sa publică nu corespund realităţii”, denunţă într-un comunicat ministerul, care apreciază că ”blocarea conturilor Băncii Rusiei şi Guvernului poate fi considerată o dorinţă a ţărilor străine de a provoca un default artficial”.

În martie şi aprilie, Rusia are mai multe termene de plată a datoriei în valută. Însă rezervele i-au fost blocate iar Rusia este pusă în dificultate în a-şi onora obligaţiile. O incapacitate de plată desprinde în mod automat un stat de la pieţele financiare şi compromite o eventuală revenire a acestuia pe o perioadă de câţiva ani. Ministerul rus se declară dispus să plătească datoria externă în ruble.

sursa

Emilian Crețu le-a arătat urmăritorilor săi factura care i-a venit pentru consumul de gaze

Emilian Crețu a dezvăluit ce sumă va trebui să achite pentru consumul de gaze în casa în care locuiește în prezent. Suma spre plată nu este deloc una mică, iar actorul a declarat că nu a solicitat compensație din partea statului.

Suma pe care trebuie să o achite depășește 27.000 de lei. Aceasta include si plata din luna precedentă, care nu a fost achitată, întrucât Emlian a fost plecat timp de trei săptămâni în Bali.

„Am fost în Bali trei săptămâni. Am dat căldura la minim, o liniuță. Mi-a venit 14.300. Decembrie și ianuarie: 27.194 de lei și 64 de bani. Și compensație 948, pentru că nu am scris cerere. Nu, normal”, spune comediantul într-un filmuleț publicat pe Instagram.

Intalnire neasteptata! Pe cine a surprins Emilian Cretu in timpul plimbarii  sale prin Bali: „Am mai gasit o maimutica” - VIDEO

Uniunea Europeană a notat conform căror indicatori Moldova o depășește

Delegaţia UE la Chişinău consideră că, conform mai multor indicatori, Moldova se află chiar într-o poziţie mai bună decât UE.

DOC/ Cum evaluează Comisia Europeană nivelul de pregătire al R. Moldova  pentru aderarea la UE – Ziarul de Gardă

Astfel, dacă în UE sunt 38,7 medici la 100 de mii de locuitori, atunci în Moldova sunt chiar 47,5, însă aici nu este vorba despre calitatea îngrijirilor şi tratamentului medical, transmite Infotag.

Dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 20-24 de ani, 56,5% studiază la universităţile din ţară, faţă de 35,2% în ţările UE. În plus, ponderea tinerilor în populaţia ţării este de 18,4%, faţă de 17% în UE. 

În acelaşi timp, speranţa de viaţă în Uniunea Europeană este cu 10, 6 ani mai mare decât în Moldova (80,4, respectiv, 69,8 ani); Acces la internet – 92% şi 66,8%; femeile care lucrează – 63,4% şi 43,8%. Pădurile ocupă 41,1% din teritoriul UE, în timp ce în Moldova – 11%. 

Delegaţia UE a precizat că a comparat datele Biroului naţional de statistică şi Eurostat pentru anul 2020.

Familiile cu venituri mici din nordul țării au primit gratuit lemne oferite de România

Frig afară, frig și în casele mai multor bătrâni, care nu-și permit din puținul pe care îl au să își asigure necesarul de foc. Așa că orice mână de ajutor este ca o gură de aer pentru ei. Este și cazul a 20 de familii din comuna Cubolta, raionul Sângerei, care au beneficiat de lemne pentru foc, oferite țării noastre de România.

Bătrânii din nordul țării, recunoscători pentru lemnele din România

Oamenii sunt recunoscători Guvernului țării vecine pentru ajutor, transmite tvn.md.

„Foarte bine, e bine ca să aibă, mai sunt și mai rău decât mine, e greu, dar așa… – Lemnul acesta o să vă ajungă ca să ieșiți din această iarnă? – Nu știu, este puțin, dar așa cum este…”

„Eu sunt bucuroasă că mi-au adus. Dacă nu-i cu ce face focul acum și e frig, și am bărbat invalid, am nepoți invalizi, iată sunt aici alături. Sunt una singură care îi țin pe ei, îi ajut. Sunt mulțumită de tot deja, să-i țină Dumnezeu și să-i îndrepte pe toți, să aibă viață bună înainte.”

„Nu mă pot ridica deloc, n-am picioare. – Cine vă ajută? – Niște băieți mai vin, îmi aduc și de mâncare. O să aibă cine să vă ajute, să taie lemnele? – Vin băieții, aduc, da.”

În comuna Cubolta au fost înregistrate 300 de cereri din partea localnicilor care au solicitat autorităților lemne pentru foc. Din lotul primit din România, în localitate au beneficiat 20 de familii.

„Problema lemnelor a început de când a venit toamna. Sigur că unica scăpare sau unica șansă poate ar fi suportul din exterior și aici extrem de mult mulțumim Guvernului României, fraților de peste Prut, pentru aportul și munca, că au și ei ale lor greutăți, și din puținul pe care-l au se împart cu noi și pentru asta trebuie să le scoatem căciula în față, să le mulțumim. În prima etapă, sperăm că vor mai fi… Cel puțin, beneficiază persoanele țintuite la pat și veteranii de război.”

Precizăm că lemnele au fost achiziționate de Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați (UNHCR) în volum de 2.100 m.c. Masa lemnoasă din România este distribuită gratuit veteranilor de război, pensionarilor de peste 70 de ani, persoanelor cu dizabilități, familiilor care au persoane refugiate la întreținere și centrelor de plasament.

Un bărbat din Rusia s-a legat de ușa unui McDonald’s din Moscova: ,,M-au lăsat fără mâncarea pe care am mâncat-o toată viața”
Articolul anterior
Fetiţă de 9 ani, rămasă fără braţ după bombardamentele din Kiev
Articolul următor