Indicele Percepţiei Corupţiei 2022: majoritatea ţărilor din clasamentul IPC au progresat puţin sau n-au progresat deloc în combaterea corupţiei

La 31 ianuarie 2023, la Berlin, Transparency International a lansat Indicele Percepţiei Corupţiei pentru anul 2022 (IPC 2022). Clasamentul IPC 2022 cuprinde 180 ţări şi teritorii, indicele fiind calculat în baza a 13 surse externe (cercetări/studii ale unor organizaţii notorii, inclusiv 8 cercetări – pentru Republica Moldova[1]). IPC reflectă nivelul corupţiei din sectorul public perceput de către experţi şi oamenii de afaceri şi este calculat la o scară de la 0 până la 100, unde „0” semnifică corupţie totală, iar „100” – lipsă totală de corupţie.

În centrul atenţiei IPC 2022 sunt aspectele referitoare la corupţie  şi securitate globală. „Corupţia a făcut din lumea noastră un loc mai periculos. Pe măsură ce guvernele n-au reuşit să facă progrese împotriva acestui fenomen, el alimentează creşterea violenţei şi a conflictelor şi pune în pericol oamenii de pretutindeni…” a remarcat Delia Ferreira Rubio, Preşedinta Transparency International.

Repere generale

IPC 2022 atestă că, în pofida eforturilor depuse, amploarea problemei este enormă: media globală – un scor de 43 puncte a  indicelui rămâne neschimbată pentru al 11-lea an consecutiv, iar mai mult de 2/3 din ţările din clasament au probleme serioase la acest capitol, cu scoruri a indicelui sub 50 de puncte.

În fruntea clasamentului se află Danemarca – cu un scor de 90 puncte, Finlanda şi Noua Zeelandă – 87 de puncte fiecare. La polul opus – Somalia (12 puncte), Siria şi Sudanul de Sud (respectiv cu 13 puncte), cuprinse în conflicte prelungite, anii de violenţă şi război afectând resursele şi lăsând guvernele incapabile să facă vreun progres.

Din 2017, doar 8 ţări şi-au îmbunătăţit semnificativ scorurile IPC, inclusiv Angola (33 puncte), Armenia (46), Irlanda (77), Coreea de Sud (17), Maldive (40), Moldova (39), Vietnam (42).

În regiunea Europa de Est şi Asia Centrală (media IPC pe regiune – 35 puncte) celemai bune rezultate le-au înregistrat Georgia (56 puncte), Armenia (46) şi Muntenegru (45), iar cele mai slabe –  Tadjikistan (24), Azerbaidjan (23) şi Turkmenistan (19). Şi-au îmbunătăţit simţitor scorul în ultimii ani, de la valori de bază scăzute: Armenia (46), Ucraina (33) şi Uzbekistan (31). În Bosnia şi Herţegovina (34) şi Turcia (36) indicele a scăzut semnificativ.

Deşi are în continuare scoruri joase ale IPC, Ucraina (33), sfâşiată de război, a îmbunătăţit indicele, după ce a câştigat 8 puncte din 2013. În anul 2022 a fost adoptată o nouă Strategie Naţională Anticorupţie, fiind întărite instituţiile şi funcţiile statului vulnerabile la corupţie.

Transparency International vine cu recomandări generale, printre care: abordarea profundă a ameninţărilor corupţiei şi finanţărilor ilegale asupra păcii şi securităţii; promovarea separării puterilor în stat; oferirea unor resurse suficiente agenţiilor anticorupţie; acordarea unei atenţii speciale riscurilor din instituţiile de apărare şi securitate; susţinerea şi promovarea dreptului la informaţie pentru public etc.

Republica Moldova în clasamentul IPC 2022

Republica Moldova a înregistrat un scor al IPC 2022 de 39 de puncte, fiind  pe locul 91 din 180 ţări incluse în clasament  (pentru comparaţie, scorul IPC 2021 a fost de 36 puncte, Moldova fiind pe locul 107 din 180 ţări).

În anul 2022, ţara a primit statutul de ţară candidat în UE, ceea ce impune o responsabilitate sporită în realizarea angajamentelor, în special a celor ce ţin de reforma justiţiei şi anticorupţie. A demarat procesul de implementare a Strategiei privind asigurarea independenţei şi integrităţii sectorului justiţiei. Noul Cod electoral, adoptat la sfârşitul anului precedent, conţine prevederi care ar eficientiza mecanismele de asigurare a integrităţii electorale. Şi-a reluat activitatea Consiliul de integritate de pe lângă Autoritatea Naţională de Integritate (ANI).

Cu toate acestea, reforma justiţiei este mult prea lentă, rezultatele nefiind palpabile. Mai mult decât atât, autorităţile nu reuşesc să asigure, în suficientă măsură, un proces incluziv şi transparent de monitorizare. Se menţin carenţe serioase la capitolul comunicării autorităţilor publice cu societatea civilă. Anul 2022 a fost unul cu provizorat în funcţiile de conducere a Procuraturii Generale şi a ANI, în astfel de condiţii devine dificilă exercitarea unui control eficient al instituţiilor. Refuzul de a reveni la procedurile de concurs pentru suplinirea funcţiilor de director şi adjuncţii directorului CNA şi vice-preşedintele ANI afectează credibilitatea autorităţilor anticorupţie, constituind un regres în implementarea standardelor internaţionale. Este regretabilă lipsa unei dinamici în dosarele de rezonanţă, mai cu seamă în dosarul „miliardului furat”. Republica Moldova rămâne restanţieră în implementarea mai multor recomandări ale Grupului de state contra corupţiei (GRECO).

Pornind de la acest context, ar fi importante:

  • elaborarea, cu respectarea standardelor şi bunelor practici, a unui nou document de politici publice în domeniul anticorupţie;
  • punerea în aplicare, efectivă şi eficientă, a instrumentelor controlului parlamentar asupra activităţii anticorupţie;
  • desfăşurarea, în strictă concordanţă cu prevederile legale, a concursului pentru suplinirea funcţiei de preşedinte al ANI;
  • consolidarea capacităţilor SIS în verificarea titularilor şi candidaţilor la funcţii publice şi în evaluarea CNA din perspectiva riscurilor de corupţie;
  • impulsionarea dosarelor de rezonanţă, mai cu seamă a dosarului „miliardului furat”;
  • implementarea recomandărilor GRECO în cea de-a IV-a rundă de evaluare.

Ciclistul moldovean Ilia Novicov a ocupat locul doi printre juniori în cadrul Cupei Burgas

Ciclistul Ilia Novicov a ocupat locul doi la Cupa Burgas printre juniori, anunță Comitetul Național Olimpic și Sportiv.

El se află într-un stagiu de pregătire în Bulgaria. Recent, el a câștigat prima etapă a Cupei Moldovei.

Anul trecut, Ilia Novicov s-a clasat pe locul 35 din 92 de participanți la Festivalul Olimpic al Tineretului European de la Maribor.

Gala laureaţilor Premiilor Naţionale GALEX, ediția a XIII-a

Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Biblioteca Națională a Republicii Moldova în colaborare  cu Liga Bibliotecarilor din Republica  Moldova „ALEXE RĂU”, organizează tradiţional, de Ziua Mondială a Cărţii şi a Drepturilor de Autor şi Ziua Bibliotecarului, Gala laureaţilor Premiilor Naţionale GALEX,  activitate importantă în lumea bibliotecară de nivel naţional, având drept obiectiv promovarea şi stimularea activităţii bibliotecarilor şi a persoanelor fizice sau juridice, care prin acțiunile  sale susțin dezvoltarea bibliotecii ca structură infodocumentară de importanţă strategică, fiind cel mai important serviciu civil de stocare şi difuzare a informaţiei dintr-o comunitate și în numele comunității.

Gala Laureaților Premiilor Naționale GALEX a devenit deja o tradiție și, ca orice tradiție, e ceva care se consolidează în fiecare an cu unele transformări, rămânând fidelă valorilor eterne. Și asta pentru că lucru­rile pe care le facem bine, frumos și eficient, merită a fi apreciate, scoase la lumină, astfel încât să avem micile noastre bucurii care să ne susțină în fața dificultăților de care este atât de plină lumea contemporană.

Astfel, Gala Premiilor Premiilor Naționale GALEX vine să încununeze o activitate în care ne investim, an de an, talentul, vocația, sufletul, reușind să producem servicii ce se află în slujba comunității, având ca și sarcină oferirea de servicii moderne și profesioniste utilizatorilor.

În acelaşi timp, Premiul Naţional GALEX se acordă  celor mai buni bibliotecari din bibliotecile naţionale şi din bibliotecile publice.

Anul acesta Premiile Naționale GALEX sunt decernate la următoarele nominalizări:

  • Cel mai bun om politic susţinător al bibliotecilor;
  • Cel mai bun fondator de biblioteci;
  • Cel mai bun scriitor promotor al cărţii şi lecturii;
  • Cel mai bun editor susţinător al bibliotecilor;
  • Cel mai bun promotor şi susţinător al bibliotecilor, cărţii şi lecturii în mass-media;
  • Cel mai generos mecena al bibliotecilor;
  • Cel mai bun prieten – filantrop al Bibliotecii Naţionale;
  • Cel mai bun susținător al politicilor și programelor de valorificare a moștenirii culturale;
  • Cel mai bun manager al anului 2023 din Biblioteca Națională Republicii Moldova;
  • Cel mai bun bibliotecar al anului 2023 din Biblioteca Naţională a Republicii Moldova;
  • Cel mai bun bibliotecar al anului 2023 din Sistemul Național de Biblioteci;
  • Cel mai bun proiect biblioteconomic;
  • Cea mai bună bibliotecă – promotor al tehnologiilor informaționale, nominalizare nou

Evenimentul va avea loc marți, 23 aprilie 2024, ora 12:00, în incinta Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, Chișinău, str. 31 august 1989 78 A (etajul 2, sala de lectură nr.1).

Premiul GALEX a fost instituit în 2010, denumirea acestuia fiind compusă din primele litere ale numelor lui Gavriil Bilevici și Alexe Rău, doi foști distinși directori ai Bibliotecii Naționale.

Biserica din lemn din satul Măcăreuca, veche de peste 230 de ani, riscă să se prăbușească

Biserica din lemn din satul Măcăreuca din raionul Drochia, veche peste 230 de ani, riscă se prăbușească. În timp ce oamenii și parohul bisericii din sat fac apel la autorități să salveze monumentul istoric, primarul comunei spune că primăria nu are mijloacele financiare necesare pentru a restaura biserica veche, scrie TVN.

„De vreo 15 ani nu se face nimic. S-a agravat și tragem nădejde la bunul Dumnezeu cumva și Maica Domnului să ne ajute, poate cumva să reușim să o restaurăm, asta este principalul. Te doare sufletul, e clar lucru. Este ca monument istoric, iaca care-i socoteala, îi dată la Ministerul de Cultură, cum se spune el, aceștia răspund”, a spus preotul satului Măcăreuca, raionul Drochia, Fiodor Zeru. Autoritățile spun biserica trebuie să fie restaurată de urgență, altfel riscă să se ruineze.

„Acest monument este foarte important pentru comuna noastră, deoarece este deja biserica aceasta din piatră construită alături, iar aceasta din lemn a rămas ca un monument istoric. Din păcate, noi nu avem finanțe să alocăm pentru construcția acestei clădiri, dar sperăm că Guvernul și alte organe vor contribui la dezvoltarea și reamenajarea acestei construcții”, a declarat primarul comunei Cotova, raionul Drochia, Dumitru Cuțchi, potrivit sursei citate.

„Raionul Drochia are 2 biserici din lemn. Este vorba de această biserică și biserica din satul Fîntînița, care este conservată mult mai bine. Din păcate, biserica din lemn de la Măcăreuca are peste 200 de ani, este din 1793, dar se presupune că este mult mai veche, ultima reparație sau restaurare a fost făcută cu ajutorul comunității de aici, în 1985.

În această biserică s-au păstrat niște elemente din ușile împărătești, au fost și icoane, dar cu timpul au dispărut și nu mai știm de urma acestor icoane vechi. Biserica merită a fi salvată”, a spus șefa Direcției cultură, tineret și sport Drochia, Cristina Țurcanu. Reconstrucția bisericii din lemn a fost estimată în 2014 la 3 milioane de lei. Ultima slujbă a fost ținută aici în anii 90.

O femeie a fost moartă timp de 27 de minute, apoi a revenit la viață. Ce le-a spus medicilor după ce s-a trezit
Articolul anterior
Mireasa care i-a șocat pe toți în ziua nunții. De ce și-a chemat foștii iubiți la petrecere
Articolul următor