Indicele Percepţiei Corupţiei 2022: majoritatea ţărilor din clasamentul IPC au progresat puţin sau n-au progresat deloc în combaterea corupţiei

La 31 ianuarie 2023, la Berlin, Transparency International a lansat Indicele Percepţiei Corupţiei pentru anul 2022 (IPC 2022). Clasamentul IPC 2022 cuprinde 180 ţări şi teritorii, indicele fiind calculat în baza a 13 surse externe (cercetări/studii ale unor organizaţii notorii, inclusiv 8 cercetări – pentru Republica Moldova[1]). IPC reflectă nivelul corupţiei din sectorul public perceput de către experţi şi oamenii de afaceri şi este calculat la o scară de la 0 până la 100, unde „0” semnifică corupţie totală, iar „100” – lipsă totală de corupţie.

În centrul atenţiei IPC 2022 sunt aspectele referitoare la corupţie  şi securitate globală. „Corupţia a făcut din lumea noastră un loc mai periculos. Pe măsură ce guvernele n-au reuşit să facă progrese împotriva acestui fenomen, el alimentează creşterea violenţei şi a conflictelor şi pune în pericol oamenii de pretutindeni…” a remarcat Delia Ferreira Rubio, Preşedinta Transparency International.

Repere generale

IPC 2022 atestă că, în pofida eforturilor depuse, amploarea problemei este enormă: media globală – un scor de 43 puncte a  indicelui rămâne neschimbată pentru al 11-lea an consecutiv, iar mai mult de 2/3 din ţările din clasament au probleme serioase la acest capitol, cu scoruri a indicelui sub 50 de puncte.

În fruntea clasamentului se află Danemarca – cu un scor de 90 puncte, Finlanda şi Noua Zeelandă – 87 de puncte fiecare. La polul opus – Somalia (12 puncte), Siria şi Sudanul de Sud (respectiv cu 13 puncte), cuprinse în conflicte prelungite, anii de violenţă şi război afectând resursele şi lăsând guvernele incapabile să facă vreun progres.

Din 2017, doar 8 ţări şi-au îmbunătăţit semnificativ scorurile IPC, inclusiv Angola (33 puncte), Armenia (46), Irlanda (77), Coreea de Sud (17), Maldive (40), Moldova (39), Vietnam (42).

În regiunea Europa de Est şi Asia Centrală (media IPC pe regiune – 35 puncte) celemai bune rezultate le-au înregistrat Georgia (56 puncte), Armenia (46) şi Muntenegru (45), iar cele mai slabe –  Tadjikistan (24), Azerbaidjan (23) şi Turkmenistan (19). Şi-au îmbunătăţit simţitor scorul în ultimii ani, de la valori de bază scăzute: Armenia (46), Ucraina (33) şi Uzbekistan (31). În Bosnia şi Herţegovina (34) şi Turcia (36) indicele a scăzut semnificativ.

Deşi are în continuare scoruri joase ale IPC, Ucraina (33), sfâşiată de război, a îmbunătăţit indicele, după ce a câştigat 8 puncte din 2013. În anul 2022 a fost adoptată o nouă Strategie Naţională Anticorupţie, fiind întărite instituţiile şi funcţiile statului vulnerabile la corupţie.

Transparency International vine cu recomandări generale, printre care: abordarea profundă a ameninţărilor corupţiei şi finanţărilor ilegale asupra păcii şi securităţii; promovarea separării puterilor în stat; oferirea unor resurse suficiente agenţiilor anticorupţie; acordarea unei atenţii speciale riscurilor din instituţiile de apărare şi securitate; susţinerea şi promovarea dreptului la informaţie pentru public etc.

Republica Moldova în clasamentul IPC 2022

Republica Moldova a înregistrat un scor al IPC 2022 de 39 de puncte, fiind  pe locul 91 din 180 ţări incluse în clasament  (pentru comparaţie, scorul IPC 2021 a fost de 36 puncte, Moldova fiind pe locul 107 din 180 ţări).

În anul 2022, ţara a primit statutul de ţară candidat în UE, ceea ce impune o responsabilitate sporită în realizarea angajamentelor, în special a celor ce ţin de reforma justiţiei şi anticorupţie. A demarat procesul de implementare a Strategiei privind asigurarea independenţei şi integrităţii sectorului justiţiei. Noul Cod electoral, adoptat la sfârşitul anului precedent, conţine prevederi care ar eficientiza mecanismele de asigurare a integrităţii electorale. Şi-a reluat activitatea Consiliul de integritate de pe lângă Autoritatea Naţională de Integritate (ANI).

Cu toate acestea, reforma justiţiei este mult prea lentă, rezultatele nefiind palpabile. Mai mult decât atât, autorităţile nu reuşesc să asigure, în suficientă măsură, un proces incluziv şi transparent de monitorizare. Se menţin carenţe serioase la capitolul comunicării autorităţilor publice cu societatea civilă. Anul 2022 a fost unul cu provizorat în funcţiile de conducere a Procuraturii Generale şi a ANI, în astfel de condiţii devine dificilă exercitarea unui control eficient al instituţiilor. Refuzul de a reveni la procedurile de concurs pentru suplinirea funcţiilor de director şi adjuncţii directorului CNA şi vice-preşedintele ANI afectează credibilitatea autorităţilor anticorupţie, constituind un regres în implementarea standardelor internaţionale. Este regretabilă lipsa unei dinamici în dosarele de rezonanţă, mai cu seamă în dosarul „miliardului furat”. Republica Moldova rămâne restanţieră în implementarea mai multor recomandări ale Grupului de state contra corupţiei (GRECO).

Pornind de la acest context, ar fi importante:

  • elaborarea, cu respectarea standardelor şi bunelor practici, a unui nou document de politici publice în domeniul anticorupţie;
  • punerea în aplicare, efectivă şi eficientă, a instrumentelor controlului parlamentar asupra activităţii anticorupţie;
  • desfăşurarea, în strictă concordanţă cu prevederile legale, a concursului pentru suplinirea funcţiei de preşedinte al ANI;
  • consolidarea capacităţilor SIS în verificarea titularilor şi candidaţilor la funcţii publice şi în evaluarea CNA din perspectiva riscurilor de corupţie;
  • impulsionarea dosarelor de rezonanţă, mai cu seamă a dosarului „miliardului furat”;
  • implementarea recomandărilor GRECO în cea de-a IV-a rundă de evaluare.

Armele au amuțit la Kiev. Muzica maestrului Eugen Doga a răsunat în capitala Ucrainei

Un concert al renumitului compozitor, maestrului Eugen Doga a avut loc în capitala Ucrainei. Acesta a fost susținut de Orchestra simfonică și soliștii Operei din Kiev. Evenimentul este perceput drept un gest al solidarității popoarelor R.Moldova și Ucrainei. Când răsună muzica maestrului Eugen Doga, armele tac, menționează Consulatul onorific al R.Moldova la Vinița, citând-o pe președinta R.Moldova, Maia Sandu.

Ar putea fi o imagine cu 5 persoane, persoane în picioare, persoane cântând la instrumente muzicale şi interior

Gazda evenimentului au fost Larisa Rusnak, Artistă a Poporului din Ucraina și dirijorul Evgheni Voronko.

Concertul urma să aibă loc acum doi ani, cu prilejul marcării celor 85 de ani de la nașterea maestrului Eugen Doga. Evenimentul însă a fost zădărnicit de războiul Rusiei declanșat împotriva Ucrainei.

„Chiar din primele ore de la invazia rusă în Ucraina, poporul R.Moldova a susținut Ucraina în lupta pentru apărarea independenței. „Se spune că atunci când vorbesc armele, muzica tace, însă muzica maestrului Eugen Doga poate reduce armele la tăcere. Întreaga lume va fi alături de noi”, Maia Sandu””, se arată în mesajul Consulatului onorific al R.Moldova la Vinița, conform www.deschide.md.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană şi text
Ar putea fi o imagine cu 5 persoane, persoane cântând la instrumente muzicale şi interior
Ar putea fi o imagine cu 4 persoane, persoane cântând la instrumente muzicale şi interior
Ar putea fi o imagine cu 5 persoane, persoane în picioare, persoane cântând la instrumente muzicale şi interior
Ar putea fi o imagine cu 8 persoane, persoane cântând la instrumente muzicale, persoane în picioare şi interior
Ar putea fi o imagine cu 3 persoane, persoane în picioare, persoane cântând la instrumente muzicale şi interior

Eugen Doga este un compozitor cu renume mondial. A compus muzică pentru mai mult de 200 de filme. Printre acestea „Regina Margo”, „Ana Pavlova”, „O tabără urcă în cer”, „Maria Mirabela” și alte pelicule îndrăgite de public.

Renumele mondial i-a adus celebrul vals „Tandra și gingașa mea fiară”, apreciat de UNESCO drept cea mai valoroasă operă muzicală a secolului XX.

În Chișinău numele maestrului Eugen Doga îl poartă o stradă din centrul orașului și o școală de muzică.

Imagini cutremurătoare cu soldații ucraineni care recuperează trupul unui camarad căzut la datorie

Un soldat ucrainean care luptă la Bahmut, oraș care a devenit scena celei mai sângeroase bătălii a războiului, a publicat imagini din timpul unei misiuni în care a mers cu alți trei militari pentru a recupera trupul unui camarad căzut pe front, transmite Hotnews.ro.

Roman Trokhymets spune că nu a vrut să publice o astfel de înregistrare, însă a vrut ca întreaga lume să vadă care este prețul victoriei în fața invaziei ruse.

„Suntem epuizați. Am mers pe pozițiile sparte de artileria inamică. Sub foc continuu și gloanțe inamice”, a povestit Trokhymets.

Împreună cu alți trei colegi au mers sub focul inamic pentru a recupera trupul neînsuflețit al unui camarad care și-a pierdut viața în timpul bătăliilor crâncene de la Bahmut.

„Doi dintre noi l-au scos, al treilea ne-a acoperit pentru a nu fi împușcați în spate. Nu mă înțelegeți greșit, nu reușim întotdeauna să luăm și cadavrele, pentru că intensitatea luptelor este nebună. În aceste bătălii, am suferit pierderi, dar am ucis un număr uriaș de inamici. Așa că vom învinge cu siguranță ”, a mai spus soldatul ucrainean.

Bahmut rezistă

Forţele ucrainene din afara oraşului disputat Bahmut din estul Ucrainei reuşesc să ţină unităţile ruse la distanţă, astfel că muniţii, alimente, echipamente şi medicamente pot fi livrate apărătorilor, a anunţat armata ucraineană sâmbătă, informează Reuters.

De asemenea, în cel mai recent raport al său privind pagubele grele pe care le-a provocat inamicului, armata ucraineană susţine că a ucis 193 de ruşi şi a rănit alţi 199 în timpul luptelor de vineri.

Rusia a făcut din capturarea oraşului Bahmut o prioritate a strategiei sale pentru preluarea controlului asupra regiunii industriale Donbas din estul Ucrainei. Oraşul a fost în mare parte distrus în luptele care durează luni de zile, timp în care Rusia a lansat asalturi repetate.

„Reuşim să livrăm muniţiile, hrana, echipamentele şi medicamentele necesare spre Bahmut. De asemenea, reuşim să scoatem răniţii noştri din oraş”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene Serhii Cerevatîi la postul de televiziune ICTV.

Potrivit lui Cerevatîi, trupele de recunoaştere şi contra-artileria armatei ucrainene ajută să fie menţinute deschise unele drumuri spre oraş. Alături de pagubele grele provocate inamicului, forţele pro-Kiev au doborât două drone şi au distrus cinci depozite de muniţii ale acestuia, vineri, a adăugat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene.

Aceste informaţii nu au putut fi verificate din surse independente, precizează Reuters.

Duminica trecută, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că trupele ruse au înregistrat mai mult de 1.100 de morţi în mai puţin de o săptămână de lupte în şi lângă oraşul Bahmut.

Și-a pus cizmele vechi pe raftul magazinului și a plecat acasă cu pantofi noi! Isprava unei tinere din capitală

O tânără, vizitatoare a unui magazin din sectorul Buiucani al Capitalei, fără să știe că este filmată, a probat o pereche de pantofi sport, s-a uitat în oglindă cum i se potrivește și cu ei a plecat acasă. Problema e că nu a trecut pe la casă pentru a-i plăti. 

Magazin incaltaminte din piele naturala pentru femei si barbati. Intra pe  site si comanda incaltaminte din piele de sezon. | Incaltaminte piele  naturala femei si barbati. Made in Romania. Pas Mania

Cizmele pe care le purta când a venit la magazin le-a aranjat frumos pe raft, unde erau și alți pantofi ai magazinului. 

Fata ar fi venit la magazin cu o prietenă. Și cealaltă a probat ceva, dar nu a avut același curaj. Mai mult, se pare că a observat camera și asta, cel mai probabil, a făcut-o să se răzgândească, scrie publika.md

Imaginile de pe camera de supraveghere au fost analizate de angajații magazinului și acum caută suspectele. 

Pe un canal de telegram, unde a fost distribuită înregistrarea video pentru a fi identificate mai ușor, a a menționat cineva că suspecta ar fi furat patru perechi de pantofi. 

O femeie a fost moartă timp de 27 de minute, apoi a revenit la viață. Ce le-a spus medicilor după ce s-a trezit
Articolul anterior
Mireasa care i-a șocat pe toți în ziua nunții. De ce și-a chemat foștii iubiți la petrecere
Articolul următor