cvhjnhgfdsdfgh

Restricții în ziua Summitului pentru locuitorii de pe traseul Chișinău – Bulboaca

În contextul Summitului Comunității Politice Europene, Primăria comunei Chetrosu, raionul Anenii Noi, a impus un șir de restricții pentru locuitori.

Administrația locală solicită oamenilor să respecte anumite reguli la data de 1 iunie, în intervalul orelor 06:00-22:00, transmite Știri.md.

Astfel, locuitorilor din Chetrosu li se solicită insistent:

– Să nu circule cu automobilele pe traseul național R2, indiferent de direcție;
– Să se deplaseze pe traseu doar la necesitate și să dețină un act de identitate;
– Să nu-și parcheze mașinile de-a lungul traseului, chiar și în fața porții, dacă ograda e la marginea traseului;
– Să nu priponească animale pe marginea traseului sau în sate și să nu lase libere păsările sau câinii.

Tot în contextul Summitului, Poliția Națională distribuie pliante informative despre parcarea automobilelor. Pliantele pot fi atașate parbrizul mașinii sau pot fi oferite direct șoferilor. Astfel, Poliția roagă șoferii să nu parcheze în perioada 31 mai – 2 iunie mașinile în locurile menționate în pliante. Conducătorii auto care vor parca, staționa sau opri neregulamentar riscă să fie sancționați, iar automobilul – evacuat.

Totodată, dacă în perioada menționată automobilul dumneavoastră va fi parcat pe o stradă unde sunt impuse restricții de circulație pe perioada Summitului și este deranjat accesul transportului, mașina va fi tractată pe o stradă adiacentă. Poliția recomandă șoferilor să respecte Regulamentul circulației rutiere și să evite parcarea în locurile interzise. În cazul în care nu vă găsiți automobilul în locul unde l-ați parcat, apelați 112.

Amintim că cea de-a doua ediție a Summitului Comunității Politice Europene va avea loc în satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, pe 1 iunie 2023. Pe durata evenimentului, deplasarea prin Capitală va fi restricționată. Hărțile cu traseele pe care se va permite circulația sunt disponibile online.

În această dimineață, primele delegații oficiale deja au început să sosească în Republica Moldova.

Maia Sandu a declarat că va candida pentru încă un mandat în funcția de președinte a țării

Într-un interviu pentru agenția de știri americană Bloomberg, șefa statului, Maia Sandu, a confirmat că va candida pentru încă un mandat în funcția de președente al țării.

Moldova's President Maia Sandu: A Real Friend of the West - CEPA

La fel, dânsa și-a exprimat ferma convingere că Republica Moldova va adera la Uniunea Europeană (UE) până în anul 2030, transmite diez.md.

În cadrul interviului, Maia Sandu a relatat despre parcursul european al Moldovei și pericolul care poate surveni din partea Federației Ruse. Potrivit dânsei, Moscova încearcă să destabilizeze țara, însă Moldova ar putea fi primită în UE în următorii șapte ani, în pofida prezenței trupelor ruse din regiunea transnistreană.

„Secretul soluționării conflictului separatist din Moldova este continuarea reformelor economice și lupta împotriva corupţie. Acest lucru va pune o națiune de 2,6 milioane de oameni – una dintre cele mai sărace din Europa – pe un drum clar de aderare la UE și va arăta oamenilor din Transnistria că legăturile cu blocul comunitar, mai degrabă decât cu Rusia, o să le beneficieze viața. Cu cât creștem mai repede nivelul de trai în țară, cu atât mai repede vom avea șansa la o reunificare”, a declarat Maia Sandu pentru Bloomberg.

La fel, Maia Sandu a confirmat în articol intenția sa clară de a candidă pentru un nou mandat de președinte al Republicii Moldova „pentru a menține sentimentul pro-european”.

Amintim că în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin al prezidențialelor din Republica Moldova, desfășurate în data de 15 noiembrie 2020, Maia Sandu a câștigat alegerile acumulând 57,52 % din voturi după procesarea a 99,63 % dintre procesele-verbale. Astfel, devenind prima femeie președinte din Republica Moldova.

Următoarele alegeri prezidențiale ar urma să se desfășoare, în Republica Moldova, în anul 2024.

Uniunea Europeană dublează ajutorul financiar pentru Republica Moldova

Statele membre ale Uniunii Europene au decis marți, 30 mai, cu două zile înainte de summitul Comunității Politice Europene de la Chișinău, să sporească de aproape de două ori valoarea asistenței macrofinanciare pentru Moldova, pe care a convenit să o acorde cu un an în urmă, anunță caleaeuropeana.ro.

Potrivit unui comunicat al Consiliului Uniunii Europene, în aprilie 2022, cu o zi înainte ca România, Germania și Franța să lanseze platforma de sprijin pentru Republica Moldova, instituția care grupează statele membre ale Uniunii adoptase legislația care permite UE să ajute financiar Moldova cu 150 de milioane de euro. Astăzi, în ajunul summitului CPE de la Chișinău, Consiliul a majorat această sumă cu 145 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că Moldova va avea la dispoziție în total 295 de milioane de euro.

Asistența macrofinanciară a Uniunii are ca scop sprijinirea stabilizării economice și a agendei de reforme structurale a Republicii Moldova, suplimentând resursele puse la dispoziție în cadrul acordului financiar cu FMI.

„R.Moldova poate continua să se bazeze pe UE. Vom continua să sprijinim Moldova, inclusiv din punct de vedere financiar. Având în vedere circumstanțele actuale, este oportun să dublăm fondurile pe care le punem la dispoziția Moldovei”, a declarat Elisabeth Svantesson, ministrul de finanțe al Suediei.

Din suma maximă de 295 de milioane de euro, UE va oferi până la 220 de milioane de euro sub formă de împrumuturi și până la 75 de milioane de euro sub formă de granturi. Asistența va contribui la acoperirea necesităților balanței de plăți a R. Moldovei, așa cum au fost identificate în programul FMI.

Există efecte negative considerabile ale războiului Rusiei din Ucraina asupra economiei moldovenești. Având în vedere că există în continuare un deficit rezidual semnificativ de finanțare externă în balanța de plăți a Moldovei pentru 2023, în plus față de resursele furnizate de FMI și de alte instituții multilaterale, Consiliul a considerat că este necesar să se majoreze asistența macrofinanciară a Uniunii acordată Moldovei. Această majorare este, în circumstanțele excepționale actuale, considerată a fi un răspuns adecvat la solicitarea Moldovei de sprijin pentru stabilizarea sa economică, în conjuncție cu programul FMI.

Prezenta decizie va intra în vigoare în a treia zi de la data publicării sale în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

UE și statele sale membre sunt unite în sprijinul lor neclintit pentru Moldova.

Moldova a primit statutul de țară candidată la UE în iunie 2022. Încă înainte de a i se acorda statutul de candidat la UE, Moldova a primit asistență financiară din partea UE în cadrul Instrumentului european de vecinătate. Această asistență este acum în creștere.

UE ajută Moldova în paralel cu programul Fondului Monetar Internațional (FMI) pentru Moldova din 20 decembrie 2021, în cadrul mecanismului extins de creditare/mediu extins de creditare. În mai 2022, ca urmare a nevoilor de finanțare în creștere care decurg în mare parte din efectele războiului din Ucraina asupra economiei moldovenești, FMI a adoptat, de asemenea, o decizie de a crește sprijinul financiar acordat Moldovei.