Indonezia a interzis exporturile de ulei de palmier

Indonezia, cel mai mare producător mondial de ulei de palmier, a anunţat vineri planuri de a interzice exporturile celui mai utilizat ulei vegetal, într-o mişcare şoc care ar putea amplifica şi mai mult inflaţia alimentară la nivel mondial, transmite Reuters.

Oprirea livrărilor de ulei de gătit şi de materie primă pentru acesta, care este utilizat pe scară largă în produse de la prăjituri la produse cosmetice, ar putea creşte costurile pentru producătorii de alimente ambalate la nivel global şi ar putea obliga guvernele să aleagă între utilizarea uleiurilor vegetale în alimente sau pentru biocombustibil, transmite Adevărul.ro.

Indonezia asigură mai mult de jumătate din livrările globale de ulei de palmier.

Într-o transmisiune video, preşedintele Indoneziei Joko Widodo a spus că doreşte să asigure disponibilitatea produselor alimentare pe piaţa internă, după ce inflaţia alimentară globală a urcat la un nivel record după invazia Rusiei asupra producătorului major de plante Ucraina.

”Voi monitoriza şi evalua implementarea acestei politici, astfel încât disponibilitatea uleiului de gătit pe piaţa internă să devină abundentă şi accesibilă”, a spus el.

Anunţul va afecta consumatorii din India, cumpărătorul de top, şi pe cei la nivel global, a declarat Atul Chaturvedi, preşedintele organizaţiei comerciale Solvent Extractors Association of India (SEA).Publicitate

”Această măsură este destul de nefericită şi total neaşteptată”, a spus el.

Preţurile uleiurilor vegetale alternative au crescut ca răspuns la măsura care va intra în vigoare pe 28 aprilie.

Preţul uleiului de soia, al doilea cel mai folosit ulei vegetal, a crescut cu 4,5% până la un nivel record de 83,21 cenţi pe livră la Chicago Board of Trade.

Preţurile globale ale uleiului de palmier brut, pe care Indonezia îl foloseşte pentru uleiul de gătit, au crescut la maxime istorice în acest an, pe fondul cererii în creştere şi al producţiei slabe din partea producătorilor de top Indonezia şi Malaezia, plus o decizie a Indoneziei de a restricţiona exporturile de ulei de palmier în ianuarie, care a fost ridicată în martie.

Companiile de produse de uz casnic şi produse alimentare, inclusiv Procter & Gamble, Nestle  şi Unilever sunt mari cumpărători de ulei de palmier.

Producătorul de cookie-uri Oreo Mondelez International reprezintă 0,5% din consumul de ulei de palmier la nivel global, potrivit site-ului său.

Alte ţări au experimentat protecţionismul culturilor pentru a încerca să menţină preţurile interne scăzute.

Argentina, cel mai mare exportator mondial de soia procesată, a oprit pentru scurt timp noile vânzări în străinătate de ulei şi făină de soia la mijlocul lunii martie, înainte de a majora cota impozitului la export pentru aceste produse la 33% de la 31%.

Departamentul Agriculturii al SUA a cerut cooperarea internaţională în timpul războiului din Ucraina, mai degrabă decât interzicerea exporturilor.

Preţurile globale ale uleiului comestibil au crescut la maxime istorice în 2022 din cauza şocurilor de aprovizionare

Pieţele globale de ulei comestibil au fost tulburate anul acesta de invazia Ucrainei de către Rusia, o mişcare pe care Rusia o numeşte o ”operaţiune specială” de demilitarizare a vecinului său, care a oprit transporturile de ulei de floarea soarelui din regiune.

Marea Neagră reprezintă 76% din exporturile mondiale de ulei de floarea soarelui, iar livrările din regiune a fost grav afectat de când forţele ruse au intrat în Ucraina în februarie.

Nici rezervele mari de alternative, inclusiv soia şi uleiul de rapiţă, nu sunt disponibile cu uşurinţă, după ce secetele au afectat cele mai recente recolte din Argentina, Brazilia şi Canada.

Noi instalaţii pentru procesarea uleiului de soia şi de canola urmează să se deschidă în Statele Unite şi, respectiv, Canada în următorii ani, pe măsură ce cererea de biocombustibili pe bază de plante creşte, dar creşterea producţiei pe termen scurt va fi dificilă.

Grupul industrial Clean Fuels Alliance America a spus că această măsură ar putea dăuna producătorilor de biocombustibili, chiar dacă producătorii de biodiesel şi motorină regenerabilă din SUA nu folosesc ulei de palmier, deoarece livrările de toate uleiurile sunt limitate.

„Cerul ar fi limita pentru preţurile uleiului comestibil acum. Cumpărătorii mizau pe uleiul de palmier după ce aprovizionarea cu ulei de floarea soarelui a scăzut din cauza războiului din Ucraina”, a declarat un dealer din Mumbai la o firmă comercială globală.

”Acum ei (cumpărătorii) nu au nicio opţiune, deoarece rezervele de ulei de soia sunt, de asemenea, limitate”.

Producătorii din Malaezia spun că ţara, al doilea mare exportator mondial de ulei de palmier, care se confruntă cu un deficit de producţie din cauza deficitului de forţă de muncă indus de pandemie, este puţin probabil să reuşească să compenseze diferenţa.

Indonezia a oprit din 2018 eliberarea de noi autorizaţii pentru plantaţiile de ulei de palmier, adesea acuzate pentru defrişarea şi distrugerea habitatelor animalelor pe cale de dispariţie, cum ar fi urangutanii.

Asociaţia industriei uleiului de palmier GAPKI a spus că va adera la această politică, dar a avut rezerve.

”Dacă această politică are vreun impact negativ asupra durabilităţii sectorului de ulei de palmier, am cere guvernului să reevalueze politica”, se arată într-un comunicat.

În Indonezia, preţul de vânzare cu amănuntul al uleiului de gătit este în medie de 26.436 de rupii (1,84 dolari) pe litru, în creştere cu peste 40% în acest an.

În unele provincii din ţară, preţurile aproape s-au dublat doar în ultima lună, potrivit unei pagini de monitorizare a preţurilor.

Demonstraţii ale studenţilor au avut loc în mai multe oraşe din Indonezia în ultimele zile cu privire la preţul ridicat al uleiului de gătit.

Guvernul Indoneziei a stabilit un plafon de 14.000 de rupii pe litru pentru uleiul de gătit în vrac, dar datele Ministerului Comerţului au arătat că a fost vândut la peste 18.000 de rupii luna aceasta. O investigaţie guvernamentală este în desfăşurare cu privire la presupusa corupţie care implică permisele de export.

Uniunea Europeană a notat conform căror indicatori Moldova o depășește

Delegaţia UE la Chişinău consideră că, conform mai multor indicatori, Moldova se află chiar într-o poziţie mai bună decât UE.

DOC/ Cum evaluează Comisia Europeană nivelul de pregătire al R. Moldova  pentru aderarea la UE – Ziarul de Gardă

Astfel, dacă în UE sunt 38,7 medici la 100 de mii de locuitori, atunci în Moldova sunt chiar 47,5, însă aici nu este vorba despre calitatea îngrijirilor şi tratamentului medical, transmite Infotag.

Dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 20-24 de ani, 56,5% studiază la universităţile din ţară, faţă de 35,2% în ţările UE. În plus, ponderea tinerilor în populaţia ţării este de 18,4%, faţă de 17% în UE. 

În acelaşi timp, speranţa de viaţă în Uniunea Europeană este cu 10, 6 ani mai mare decât în Moldova (80,4, respectiv, 69,8 ani); Acces la internet – 92% şi 66,8%; femeile care lucrează – 63,4% şi 43,8%. Pădurile ocupă 41,1% din teritoriul UE, în timp ce în Moldova – 11%. 

Delegaţia UE a precizat că a comparat datele Biroului naţional de statistică şi Eurostat pentru anul 2020.

Familiile cu venituri mici din nordul țării au primit gratuit lemne oferite de România

Frig afară, frig și în casele mai multor bătrâni, care nu-și permit din puținul pe care îl au să își asigure necesarul de foc. Așa că orice mână de ajutor este ca o gură de aer pentru ei. Este și cazul a 20 de familii din comuna Cubolta, raionul Sângerei, care au beneficiat de lemne pentru foc, oferite țării noastre de România.

Bătrânii din nordul țării, recunoscători pentru lemnele din România

Oamenii sunt recunoscători Guvernului țării vecine pentru ajutor, transmite tvn.md.

„Foarte bine, e bine ca să aibă, mai sunt și mai rău decât mine, e greu, dar așa… – Lemnul acesta o să vă ajungă ca să ieșiți din această iarnă? – Nu știu, este puțin, dar așa cum este…”

„Eu sunt bucuroasă că mi-au adus. Dacă nu-i cu ce face focul acum și e frig, și am bărbat invalid, am nepoți invalizi, iată sunt aici alături. Sunt una singură care îi țin pe ei, îi ajut. Sunt mulțumită de tot deja, să-i țină Dumnezeu și să-i îndrepte pe toți, să aibă viață bună înainte.”

„Nu mă pot ridica deloc, n-am picioare. – Cine vă ajută? – Niște băieți mai vin, îmi aduc și de mâncare. O să aibă cine să vă ajute, să taie lemnele? – Vin băieții, aduc, da.”

În comuna Cubolta au fost înregistrate 300 de cereri din partea localnicilor care au solicitat autorităților lemne pentru foc. Din lotul primit din România, în localitate au beneficiat 20 de familii.

„Problema lemnelor a început de când a venit toamna. Sigur că unica scăpare sau unica șansă poate ar fi suportul din exterior și aici extrem de mult mulțumim Guvernului României, fraților de peste Prut, pentru aportul și munca, că au și ei ale lor greutăți, și din puținul pe care-l au se împart cu noi și pentru asta trebuie să le scoatem căciula în față, să le mulțumim. În prima etapă, sperăm că vor mai fi… Cel puțin, beneficiază persoanele țintuite la pat și veteranii de război.”

Precizăm că lemnele au fost achiziționate de Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați (UNHCR) în volum de 2.100 m.c. Masa lemnoasă din România este distribuită gratuit veteranilor de război, pensionarilor de peste 70 de ani, persoanelor cu dizabilități, familiilor care au persoane refugiate la întreținere și centrelor de plasament.

Rușii vor să ocupe regiunea Donbas. Moscova trimite tot mai multe trupe către Harkov și Zaporojie

Potrivit șefului securității naționale a Ucrainei rușii vor viza regiunile Harkov și Zaporojie în următoarea perioadă, drept urmare Kremlinul trimite tot mai multe trupe către aceste zone. Obiectivul Moscovei ar fi ocuparea întregii regiuni Donbas.

Rușii vor să ocupe regiunea Donbas: Moscova trimite tot mai multe trupe

Rușii iau cu asalt orașul Bahmut din toate părțile. Atacă în grupuri mici, care sunt greu de detectat, dar armata ucraineană rezistă cu înverșunare, conform stirileprotv.ro.

Natalia Nahorna, corespondent 1+1 Ucraina: „Blocurile din Bahmut aproape că au rămas fără geamuri, multe nu mai au balcoane, clădiri întregi au fost aruncate în aer. E absolut îngrozitor.”

Reporter: „Mai aveți ceva utilități?”

Ucrainean: „Nu mai avem nimic. Nu mai avem apă curentă, căldură și nici conexiune la Internet. Nu mai avem de niciunele!”.

Luptele grele continuă și devin din ce în ce mai intense în multe zone din estul Ucrainei. Rușii spun că au făcut câteva progrese, dar cu siguranță lucrurile sunt dificile, în special în jurul orașului Bahmut. Rușii susțin că au cucerit câteva sate în nordul și sudul orașului, în încercarea lor de a încercui zona, iar luptele devin tot mai brutale pe zi ce trece.

Câțiva dintre luptătorii din grupul paramilitar Wagner, capturați de ucraineni, vorbesc despre cruzimea celor care conduc acest grup.

Ucrainean: „Artileria ne-a luat în vizor. Nu aveam unde să ne ascundem. Am continuat să fugim, dar unul dintre noi s-a ascuns totuși după un copac. I-am spus comandantului mai târziu și l-au condamnat după ce s-a întors la bază. L-au împușcat la 15 metri de bază.”

Mărturiile luptătorilor Wagner sunt confirmate și de o înregistrare video ieşită din comun, făcută publică de ucraineni. Imaginile par să arate luptători din Wagner care îşi târăsc comandantul grav rănit departe de câmpul de luptă, iar apoi îl bat violent cu ceea ce par a fi lopeţi.

Operaţiunile militare din apropierea orașelor Bahmut și Vuledar „progresează”, susține ministrul rus al Apărării.

Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării: „SUA şi aliaţii săi încearcă să prelungească conflictul cât mai mult posibil. Pentru a face acest lucru, ei au început să furnizeze arme ofensive grele, îndemnând în mod deschis Ucraina să pună stăpânire pe teritoriile noastre. De fapt, astfel de paşi antrenează ţările NATO în conflict şi ar putea duce la un nivel imprevizibil de escaladare.”

În ultimul an, Statele Unite au trimis Ucrainei ajutoare militare de peste 20 de miliarde de dolari şi urmează să furnizeze Kievului tancuri, dar şi un nou tip de rachetă inteligentă, care poate dubla raza de acțiune a sistemelor de artilerie HIMARS.

Oficialii de la Kiev spun că au nevoie de acest echipament militar pentru că Moscova pregătește un atac de amploare în următoarele săptămâni.

În paralel, președintele Zelenski a ținut să pună capăt speculațiilor legate de revocarea ministrului ucrainean al Apărării, acuzat de corupție. Într-un discurs rostit în Parlament, șeful statului le-a cerut oamenilor să pună capăt răspândirii de zvonuri, ce ar putea submina unitatea în războiul împotriva Rusiei.

Nu și-a anunțat însă decizia legată de soarta lui Oleksii Reznikov. A precizat, în schimb, cine îi va lua locul ministrului de Interne, care a murit luna trecută în accidentul de elicopter de la periferia Kievului.

Zelenski: „Mă aștept ca Rada Supremă a Ucrainei să susțină numirea lui Ihor Klimenko în funcția de ministru de Interne al Ucrainei. Am solicitat, de asemenea, numirea lui Maliuk Vasil Vasiliovici în funcția de șef al Serviciului de Securitate al Ucrainei.”

Ucraina va primi cel puțin 100 de tancuri Leopard 1 „în următoarele luni”, au anunțat miniștrii Apărării din Germania, Olanda și Danemarca într-o declarație comună. Potrivit oficialului de la Berlin, primele astfel de blindate vor puse în luptă pe frontul ucrainean până la sfârşitul lui martie.

Boris Pistorius, ministrul german al Apărării: „Tocmai mi-am luat rămas-bun de la soldații ucraineni care au plecat în Germania pentru a începe antrenamentul. Într-adevăr, tancurile Leopard 2A4 încă lipsesc din teren, iar livrarea de tancuri Leopard 1 este, de asemenea, în discuție. Se poartă ultimele discuții și negocieri. Cred că vom vedea, sper, un progres în curând, pentru că aceste tancuri de luptă sunt necesare pentru a putea aduce o contribuție importantă, nu vreau să spun decisivă, la o evoluție pozitivă a războiului din Ucraina.”

Consiliul de securitate al Germaniei a aprobat în total livrarea către Ucraina a 178 de tancuri Leopard 1, aflate în stocuri – adică mult mai multe decât se anunţase anterior.

Însă o parte dintre aceste blindate vor fi trimise abia în vară, iar restul ar urma să fie livrate anul viitor, susține publicația „Der Spiegel”.

Lumina Sfântă, adusă de un grup de pelerini. Mitropolia Moldovei: „Nu ne asociem cu reprezentanții unor partide”
Articolul anterior
Mesajul lui Vladimir Zelenski: De Paște, îi cerem lui Dumnezeu să ne împlinească marele vis – ziua în care marea pace va veni în Ucraina
Articolul următor