Inflația a atins cote record în Republica Moldova. Lista produselor sociale ar putea fi extinsă

Inflația din țara noastră atinge noi cote record, după ce a ajuns la 34,29 de procente. Datele au fost publicate de către Biroul Național de Statistica, care a notat că prețurile medii de consum, în luna august, la fel, au crescut.

TRM - Natalia Gavriliţa efectuează o vizită de lucru la Bruxelles

Între timp, aseară, la emisiunea Cutia Neagră de la TV8, prim-ministra Natalia Gavrilița a spus că lista produselor social importante ar putea fi completată și, respectiv, prețurile ar putea fi plafonate. 

34,29% la această cotă-record a ajuns inflația din Republica Moldova. Ca urmare, potrivit Biroului Național de Statistică, prețurile medii de consum, în luna august, au crescut și ele cu 0,89% față de luna iulie. S-au scumpit nu doar produsele alimentare, dar și cele nealimentare. Datele statistice arată că cel mai tare s-au scumpit ouăle de găină – cu 17 la sută. Și prețul fructelor a crescut cu aproape 5%. Cu patru la sută mai mult ne costă astăzi zahărul, urmat de pâinea din făină de grâu, prețul căreia s-a majorat cu 2,4%. Sunt mai scumpe cu 1,3 la sută și produsele lactate.

  1. Ouă de găină – cu 17,0%
  2. Fructe – cu 4,7%
  3. Zahăr – cu 4,0%
  4. Pâine din făină de grâu – cu 2,4%
  5. Lapte şi produse lactate – cu 1,3%.

Totodată, cu aproape două procente mai mult ne costă și serviciile prestate populației. Totuși, luna trecută s-au ieftinit legumele, în medie cu 5,6 la sută. Între timp, aseară, la emisiunea Cutia Neagră de la TV8, premierul Natalia Gavrilița a declarat că se va verifica cât de justificată este majorarea prețurilor și că lista produselor social importante ar putea fi extinsă.

„Poate în această toamnă și iarnă merită să mai extindem această listă, să mergem cu verificări. Am de gând să introduc un mecanism mai eficient de verificare la nivel local. Prețurile au luat-o razna, în special, la resursele energetice. Eu cred că oamenii înțeleg care sunt greutățile care ne așteaptă”, a declarat prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița.

De la începutul acestui an, prețurile medii de consum au crescut cu aproape 23%, iar inflația s-a majorat cu peste 20 la sută, în comparația cu anul trecut, când a fost 13,94%. În august, guvernatorul Băncii Naționale declara că abia după ce va atinge acest vârf, nivelul inflației va începe să scadă, iat într-un raport al BNM mai era indicat că, abia spre sfârșitul anului 2023, inflația ar putea să scadă esențial și să ajungă la 8 procente.

Intrarea la Cetatea Soroca, mai scumpă după restaurare. Ce este nou la monumentul unic de la Nistru

Cetatea Soroca a fost redeschisă pentru vizitatori, după lucrările de restaurare, dare preţul unui bilet de intrare a crescut. Acum este de 30 de lei pentru adulți și de 10 lei pentru copii, scrie evz.ro.

Cetatea Soroca s-a aflat în ultima perioadă în plin proces de restaurare, în baza proiectului „Ștefan cel Mare, istorie comună-patrimoniu comun, Soroca-Vaslui”, finanțat de Uniunea Europeană.

Dar lucrurile nu a decurs tocmai cum s-a prognozat. O parte din bani au fost returnați Uniunii Europene pentru că nu au fost folosiți conform destinației inițiale. Iar unele dintre lucrări încă nu au fost finalizate.

De exmplu, două cazemate nu au fost acoperite, iar alta urma să fie conservată, dar lucrările nu s-au făcut. Nici problema evacuării apei pluviale din Cetatea Soroca nu a fost încă rezolvată decât pe jumătate. Iar în ceea ce privește condițiile pentru persoanele cu dizabilități, drumul dintre cele două ascensoare a rămas neterminat.

Ce este nou la Cetatea Soroca

Zidurile cetății au fost curățate cu ajutorul unei tehnologii revoluționare, și s-au efectuat și lucrări de hidroizolare și de amenajare a scurgerilor la nivelul superior și cel mediu. Printre atracțiile noi, ce vor putea fi vizitate în fortăreață sunt două capcane, cunoscute ca guri de lup, acoperite parțial cu sticlă.

Bugetul total al proiectului „Ștefan cel Mare, istorie comună-patrimoniu comun, Soroca-Vaslui” pentru ambele orașe, este de peste un 1.800.000 de euro, dintre care 90% sunt din partea Uniunii Europene. Durata proiectului este de 33 de luni.

Programul rămâne neschimbat, biletele sunt mai scumpe

„Cetatea a prezentat dintotdeauna un interes deosebit pentru toți vizitatorii și turiștii, localnicii și cei veniți din străinătate. Îi așteptăm cu drag să vină să contemple o urmă a trecutului nostru glorios care este unicat pentru întreaga zonă de sud-est a Europei”, a declarat directorul Muzeului de Istorie și Etnografie „Nicolae Bulat” din Soroca, Victor Botnaru, citat de IPN.

Programul de activitate al Cetății Soroca rămâne neschimbat, între ora 08:30 și 17:30. Prin decizia Consiliului Raional prețul biletelor a fost majorat pentru copii și dublate pentru maturi.

Un individ care a dat lovitura în șapte case din orașul Codru al municipiului Chișinău, reținut de polițiști

Un bărbat de 38 de ani a fost reținut de polițiștii capitalei, fiind suspectat de comiterea mai multor furturi din locuințe. Suspectul a pătruns în șapte case din or. Codru, mun. Chișinău.

Bărbatul pătrundea în locuințe după ce se asigura că proprietarii lipsesc de acasă, apoi prin forțarea geamurilor din termopan, intra și sustrăgea bani.

Prejudiciul total cauzat părților vătămate constituie 120 000 de lei.

În cadrul acțiunilor procesual penale acesta și-a recunoscut vina.Bărbatul nu este la prima abatere de la lege, anterior fiind judecat pentru infracțiuni analogice.

Bărbatul a fost plasat în arest pentru 30 de zile, iar conform legislației în vigoare el riscă închisoare de până la 4 ani.

Schemă de spălare de bani, realizată printr-un centru de apel din Chișinău

Ofițerii Direcției combaterea criminalității organizate a INI și procurorii PCCOCS  anunță destructurarea unei scheme de spălare de bani, realizată printr-un centru de apel din Chișinău.

Astfel, timp de câteva luni, cei peste 50 de operatori telefonici au invitat mai multe persoane să investească în acțiuni financiare de pe așa-zise „burse de valori internaționale.” Apelurile erau efectuate printr-un sistem de telefonie instalat de organizatori, prin care numerele de telefon erau falsificate. În așa mod, erau contactați potențiali clienți din Rusia, Kazahstan și state din Europa, ca să-i convingă să investească.

În realitate, cel care administra centrul de apel și complicii săi erau persoanele care gestionau platformele pe care-i invitau pe clienții înșelați să investească.

Prin urmare, aceștia-și însușeau banii. Acum, suma investițiilor cifrează sute de mii de lei. Este de menționat faptul că centrul de apel a fost înființat pe numele persoanei interpuse din regiunea transnistreană, care de fapt nu conducea afacerea.

Urmare a măsurilor speciale, au fost efectuate percheziții la centrul de apel din Chișinău, precum și la domiciliile administratorului acestuia și a superiorului responsabil de sala din care erau efectuate apelurile – bărbați cu vârste de 35 și 25 de ani. De acolo, inclusiv din automobilul administratorului au fost ridicate șase calculatoare portabile, 20 de telefoane și înscrisuri de cioarnă.

Acum, procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) i-au atribuit administratorului centrului de apel statutul de bănuit. Investigațiile continuă, inclusiv în vederea identificării altor responsabili în afară de interpușii depistați, timp în care aceștia beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Schimbări în Marea Britanie după moartea Reginei Elisabeta a II-a. Se modifică imnul național, banii și rugăciunile
Articolul anterior
Rușii au inclus moldovenii în lista popoarelor Rusiei și ne-au numit „ruși italieni”
Articolul următor