Inflația a atins cote record în Republica Moldova. Lista produselor sociale ar putea fi extinsă

Inflația din țara noastră atinge noi cote record, după ce a ajuns la 34,29 de procente. Datele au fost publicate de către Biroul Național de Statistica, care a notat că prețurile medii de consum, în luna august, la fel, au crescut.

TRM - Natalia Gavriliţa efectuează o vizită de lucru la Bruxelles

Între timp, aseară, la emisiunea Cutia Neagră de la TV8, prim-ministra Natalia Gavrilița a spus că lista produselor social importante ar putea fi completată și, respectiv, prețurile ar putea fi plafonate. 

34,29% la această cotă-record a ajuns inflația din Republica Moldova. Ca urmare, potrivit Biroului Național de Statistică, prețurile medii de consum, în luna august, au crescut și ele cu 0,89% față de luna iulie. S-au scumpit nu doar produsele alimentare, dar și cele nealimentare. Datele statistice arată că cel mai tare s-au scumpit ouăle de găină – cu 17 la sută. Și prețul fructelor a crescut cu aproape 5%. Cu patru la sută mai mult ne costă astăzi zahărul, urmat de pâinea din făină de grâu, prețul căreia s-a majorat cu 2,4%. Sunt mai scumpe cu 1,3 la sută și produsele lactate.

  1. Ouă de găină – cu 17,0%
  2. Fructe – cu 4,7%
  3. Zahăr – cu 4,0%
  4. Pâine din făină de grâu – cu 2,4%
  5. Lapte şi produse lactate – cu 1,3%.

Totodată, cu aproape două procente mai mult ne costă și serviciile prestate populației. Totuși, luna trecută s-au ieftinit legumele, în medie cu 5,6 la sută. Între timp, aseară, la emisiunea Cutia Neagră de la TV8, premierul Natalia Gavrilița a declarat că se va verifica cât de justificată este majorarea prețurilor și că lista produselor social importante ar putea fi extinsă.

„Poate în această toamnă și iarnă merită să mai extindem această listă, să mergem cu verificări. Am de gând să introduc un mecanism mai eficient de verificare la nivel local. Prețurile au luat-o razna, în special, la resursele energetice. Eu cred că oamenii înțeleg care sunt greutățile care ne așteaptă”, a declarat prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița.

De la începutul acestui an, prețurile medii de consum au crescut cu aproape 23%, iar inflația s-a majorat cu peste 20 la sută, în comparația cu anul trecut, când a fost 13,94%. În august, guvernatorul Băncii Naționale declara că abia după ce va atinge acest vârf, nivelul inflației va începe să scadă, iat într-un raport al BNM mai era indicat că, abia spre sfârșitul anului 2023, inflația ar putea să scadă esențial și să ajungă la 8 procente.

Un oligarh rus își vinde de urgență iahtul ascuns în Maldive

Miliardarul rus Igor Kesaev, care are o avere de peste 2,6 miliarde de dolari, și-a scos iahtul MySky la vânzare. Oferta de cumpărare a fost trimisă unui număr semnificativ de cumpărători.

Despre acest lucru informeză agenția de presă TASS.

Oferta de vânzare a superyacht-ului a fost trimisă de brokerul de iahturi Merle Wood & Associates unor potențiali cumpărători anonimi.

Kesaev nu a intrat sub sancțiunile SUA, dar a fost inclus pe lista de sancțiuni de către UE, Canada, Marea Britanie și Australia.

Iahtul MySky este vândut cu 29,5 milioane de euro.

Putin ar avea cel puțin trei dubluri: „Au comportamente diferite, uneori chiar înălțimi diferite”

Kirill Budanov, șeful Direcției principale de informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, consideră că președintele rus Vladimir Putin are cel puțin trei dubluri.

Владимир Путин президент двойник Россия Кремль

„Eu personal nu sunt un „expert în Putin”, să spunem așa. Dar, pentru mine, sunt exact trei dubluri, pe care personal le observ imediat. Câți sunt cu adevărat – trebuie doar să avem mai multe informații”, a adăugat Budanov, într-un interviu citat de presa ucraineană.

Nu este pentru prima dată când șeful direcției de informații din ministerul ucrainean al Apărării vorbește despre dublurile lui Putin. Acesta spunea în urmă cu două luni că Putin folosește dublurile în funcție de evenimentele la care participă.

„Au comportamente diferite, maniere diferite, mișcări diferite, uneori chiar înălțimi diferite, dacă te uiți cu atenție”, a menționat șeful serviciilor de informații militare ucrainene. Dublurile se pot schimba în funcție de evenimentul la care trebuie să apară liderul de la Kremlin.

The ceremony of signing agreements on joining the Donetsk and Lugansk people's republics, as well as the Kherson and Zaporozhye regions in the Grand Kremlin Palace.

Subiectul dublurilor lui Putin a fost ridicat în mod repetat în mass-media. Oamenii au observat schimbări ale feței și ale comportamentului său.

În online a apărut chiar și un tabel cu dublurile lui Putin. Anterior, activistul rus pentru drepturile omului Mark Feigin a spus că Putin folosește periodic dubluri care îndeplinesc funcții operaționale.

Într-un interviu din urmă cu câțiva ani, întrebat despre dubluri, Vladimir Putin a spus că „am refuzat să apelez la dubluri, Am primit această propunere într-una dintre cele mai dificile perioade, în timpul luptei împotriva terorismului”, spunea acesta, referindu-se la perioada de început a anilor 2000.

Budanov a mai spus că o mulțime de oficiali ruși au încercat să prevină o invazie pe scară largă a Ucrainei, pentru că au înțeles la ce ar putea duce acest lucru.

„Dar, după cum știți, în Rusia deciziile sunt luate de o singură persoană. Și i s-au oferit informațiile pe care dorea să le vadă. În plus, au existat anumite ciocniri în interiorul administrației de la Kremlin, care au avut o influență puternică asupra deciziei finale”, a adăugat el. el.

Budanov a menționat că decizia finală privind o invazie la scară largă a fost luată în jurul orei 15:00 pe 23 februarie.

Nouă țări susțin intrarea Ucrainei în NATO

Președinții țărilor membre NATO s-au opus anexării de către Rusia a teritoriilor ucrainene. Șefii a nouă state europene care sunt membre NATO au făcut o declarație comună cu privire la războiul din Ucraina și, în special, și-au exprimat reacția la încercarea Rusiei de a anexa teritoriile ucrainene.

76,000+ Ukraine Pictures

De asemenea, într-o declarație postată pe site-ul președintelui Poloniei, se spune că aceste țări susțin dorința Ucrainei de a adera la NATO, transmite Focus.

Într-o declarație comună făcută de liderii țărilor din Europa Centrală și de Est, se spune că aceștia au văzut personal consecințele agresiunii ruse în Ucraina. Prin urmare, ei nu pot rămâne tăcuți în timp ce Rusia, prin anexarea ilegală a teritoriilor Ucrainei, încalcă cartele dreptului internațional.

Liderii a nouă țări europene și-au exprimat sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și au spus că nu vor recunoaște niciodată legitimitatea anexării ruse a patru regiuni ale Ucrainei și a oricărui alt teritoriu al acesteia.

Președinții statelor Polonia, Andrzej Duda, Cehia, Milos Zeman, Muntenegru, Milo Djukanovic, România, Klaus Johannis, Slovacia, Zuzana Czaputova, Lituania, Gitanas Nausėda, Estonia Alar Karis, Macedonia de Nord, Stevo Pendarovski și Letonia, Egils Levits, au declarat că susțin decizia summitului NATO din 2008 conform căreia Ucraina ar trebui să devină membră a Alianței.

De asemenea, președinții țărilor europene au declarat deplin sprijin pentru Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei și au cerut Federației Ruse să părăsească imediat toate teritoriile ocupate ale Ucrainei.

,,Toți cei care comit crime de război trebuie trași la răspundere și aduși în fața justiției”, se arată în declarație.

Declarația lui Vladimir Zelensky cu privire la aderarea Ucrainei la NATO a fost o surpriză pentru Statele Unite.

Schimbări în Marea Britanie după moartea Reginei Elisabeta a II-a. Se modifică imnul național, banii și rugăciunile
Articolul anterior
Rușii au inclus moldovenii în lista popoarelor Rusiei și ne-au numit „ruși italieni”
Articolul următor