w-31

Republica Moldova, prima țară din regiune care a obținut recunoașterea reciprocă a agenților economici autorizați cu UE
Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea Deciziei Subcomitetului vamal Republica Moldova-Uniunea Europeană, adoptată la Bruxelles, la 3 octombrie 2022, cu privire la recunoașterea reciprocă a Programelor privind operatorii economici autorizați (AEO).

Decizia urmărește scopul implementării Acordului de asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană, în special la capitolul privind regimul vamal și facilitarea comerțului, astfel consolidând relațiile de cooperare între autoritățile vamale ale celor două părți.
Recunoașterea reciprocă a programelor de parteneriat comercial va contribui la îmbunătățirea securității și facilitarea lanțului de aprovizionare a mărfurilor între țara noastră și UE.
Prin urmare, agenții economici care vor obține statutul de AEO vor beneficia de mai multe avantaje, cum ar fi controale reduse, tratament prioritar la vămuire, prioritate la controlul transporturilor.
Menționăm că ratificarea Deciziei va eficientiza interacțiunea și coordonarea activității autorităților vamale ale Republicii Moldova și UE în cadrul eforturilor comune de securizare a frontierelor și facilitare a schimburilor comerciale.

Ce prevede Satul European Expres? Precizările autorităților
Proiectele în cadrul programului„ Satul European Expres” vor beneficia de granturi de până la 450.000 de lei. După ce vineri va fi aprobat un ghid de aplicare, urmează să fie anunțată aplicarea, scrie realitatea.md.

Ministra Infrastructurii, Lilia Dabija, precizează că apelul de propuneri va fi simplificat, cu set minim de acte. Inițiativele vor ține de infrastructura tehnico-edilitară și socială.
În cadrul inițiative se vor implementa proiecte ce țin de iluminat public, construcția și renovarea clădirilor publice, măsuri de îmbunătățire a eficienței energetice, instalarea sistemelor de energie regenerabilă, construcția și reconstrucția obiectivelor sportive, medicale, dar și conservarea monumentelor istorice.
Bugetul noului program este circa 100 de milioane de lei. În total, se prevede finanțarea a aproximat 220 de inițiative.

Diaspora, chemată pe 21 mai acasă, în Piața Marii Adunări Naționale
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, s-a întâlnit marți seara cu un grup de cetățeni stabiliți cu traiul în Republica Cehă. Oficialul i-a invitat să participe la Adunarea Națională ”Moldova Europeană”, stabilită pentru 21 mai în PMAN, chiar dacă sunt peste hotare.

”Seara de ieri am petrecut-o alături de moldovenii noștri stabiliți în Republica Cehă. Am discutat despre situația internă de acasă și prioritățile pentru anul curent. Ca și alți moldoveni din diasporă, un subiect important l-a reprezentat numărul curselor aeriene din și spre Chișinău. Sunt anumite probleme la acest capitol, dar le-am dat asigurări că odată cu revenirea Aeroportului în gestiunea statului, ne propunem să creăm cele mai bune condiții pentru ca un număr cât mai mare de companii aeriene să zboare spre și din Moldova.
Ca de fiecare dată când discut cu cetățenii noștri din străinătate, m-am bucurat să văd cât de interesați sunt de situația din țară și cât de bine cunosc realitățile de acasă.Le-am mulțumit pentru susținere și i-am rugat să ne ajute în parcursul nostru european. I-am invitat să participe la Adunarea „Moldova Europeană” oriunde s-ar afla și să-i sune pe cei de acasă. Eu sunt convins că doar împreună și uniți, pentru viitorul copiilor și viitorul țării noastre, vom reuși să transformăm Republica Moldova și să aducem Europa acasă.”, scrie Igor Grosu pe pagina sa oficială de Facebook.

