Îngrozitor! 135 de copii, uciși în războiul din Ucraina

Bilanțul victimelor ale războiului din Ucraina este în permanentă creștere și, din păcate, printre acestea se numără și copii nevinovați.

Bilanț sumbru: 135 de copii, uciși în războiul din Ucraina

Potrivit Procuraturii Generale din Ucraina, de la începutul războiului și până la ziua de azi, în război au fost uciși 135 de copii.

Peste 184 de copii au fost răniți.

Numărul de copii care au avut de suferit:

– regiunea Kiev: 64 de copii;
– regiunea Harkov: 44 de copii;
– regiunea Donețk: 46 de copii;
– regiunea Cernigov: 34 de copii;
– regiunea Nikolaev: 25 de copii;
– regiunea Zaporojie: 26 de copii;
– orașul Kiev: 16 copii;
– regiunea Jitomir: 15 copii;
– regiunea Herson: 15 copii;
– regiunea Sumî: 14 copii.

sursa: www.stiri.md

Momentul în care racheta lansată de invadatorii ruși lovește blocul din Uman. Imagini foto și video

Au apărut primele imagini cu momentul producerii exploziei la blocul de locuit din orașul Uman, Ucraina, țintit noaptea trecută de o rachetă lansată de invadatorii ruși. În urma deflagrației s-a produs un incendiu, iar unda de șoc a pornit alarmele mașinilor din parcarea adiacentă.

Update: 17 killed in Russian missile strike on Uman

Imaginile au fost oferite de fostul primar al orașului Uman, Aleksandr Țerbii, care se află în prezent în Dnipro, unde își face serviciul militar după ce s-a înrolat ca voluntar încă de la începutul războiului, transmite www.deschide.md.

”Nu există cuvinte cenzurate care să descrie acest atac. Este durere, tristețe și lacrimi, pe care noi neapărat le vom răzbuna. Racheta a lovit cel mai populat cartier al oraşului. A lovit un bloc cu mai multe etaje. În apropiere nu există niciun obiectiv militar. La 100 de metri distanţă se află cea mai mare şcoală din oraş. Doar printr-o minune nu a nimerit această rachetă în şcoală. Oamenii dormeau. A fost o explozie înfricoşătoare. Oamenii tremurau, oamenii gemeau, oamenii ardeau de vii. Au fost îngropaţi sub dărâmături” ne-a declarat prin telefon Țerbii.

Între timp, a crescut numărul victimelor. 23 de persoane au murit, printre care patru copii. Numărul răniților este de ordinul zecilor. Autoritățile locale spun însă că bilanțul va crește, întrucât salvatorii continuă căutările sub dărâmăturile blocului.

Children among at least 23 killed in early-morning Russian strike on  Ukrainian apartment block | CNN
Russia kills at least 12 in Ukraine air strikes on Uman

Înțelegeri ascunse și prescrieri dubioase! Scheme depistate la prestarea serviciilor de RMN

Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) a depistat o serie de nereguli în prescrierea și prestarea serviciilor de înaltă performanță. Asta după ce reprezentanții CNAM au efectuat o evaluare a prestatorilor de servicii de RMN în perioada 1 ianuarie–28 aprilie, current.

Ca urmare, a fost atestat un număr mare de prescrieri aparent neargumentate la investigațiile de rezonanță magnetică nucleară. De exemplu, o instituție medicală dintr-o localitate rurală ce nu are drept de prescriere a RMN a prescris 124 de servicii. În același timp, din două spitale raionale din nordul țării ce deservesc același număr de populație, un spital a prescris de două ori mai multe RMN decât celălalt.

„De asemenea, există suspiciuni privind eventuale înțelegeri între cei care prescriu servicii de RMN și cei ce prestează astfel de servicii, adică prescriptorul are o înțelegere cu prestatorul, iar pacientul este trimis la acesta din urmă.

O altă neregulă constatată este că unii prestatori nu oferă toate serviciile contractate de CNAM ci selectează, la propria lor discreție, serviciile de înaltă performanță pe care să le presteze populației. De exemplu, pentru a fi contractat, prestatorul a prezentat la CNAM o ofertă de 20 de poziții de investigații, însă el alege să presteze doar zece poziții care îi sunt mai convenabile. Totodată, un prestator din Chișinău a prestat doar 27 din cele 78 de tipuri de investigații contractate de CNAM”, se menționează într-un comunicat de presă al instituției.

Urmare a evaluării, se remarcă și o lipsă de responsabilitate atât din partea prescriptorilor, cât și a prestatorilor de servicii în cadrul programului „Pacient oncologic primar”.

În context, conducerea CNAM solicită în mod repetat prescriptorilor și prestatorilor de SIP să dea dovadă de responsabilitate, corectitudine și transparență în ceea ce privește prescrierea și acordarea serviciilor medicale.

Pentru a evita pe viitor neregularități în acest sens, reprezentanții CNAM vor efectua vizite de monitorizare atât la prescriptori, cât și la prestatorii de servicii contractați, vor solicita explicații de la conducătorii instituțiilor respective, iar acolo unde vor fi depistate încălcări grave și sistematice, se va purcede la nevalidarea prescrierilor neargumentate, precum și la rezolvirea contractului.

Decizia de evalure și monitorizare a venit după ce mai mulți cetățeni au trimis un șir de petiții, în care anunțau că nu au avut acces la serviciile medicale de rezonanță magnetică nucleară (RMN).

În acest context, asiguratorul de stat în medicină susține că pacienții oncologici primari, vor fi programați nemijlocit la serviciile de înaltă performanță începând cu luna mai.

Incendiu uriaș în Crimeea. Care ar fi cauza

Guvernatorul instalat de Moscova în Sevastopol, Mihail Razvozhaev, a declarat că în noaptea de vineri spre sâmbătă un rezervor de combustibil a luat foc în golful Kazachya, după un atac cu dronă, transmite Hotnews.

„Un rezervor de combustibil a luat foc în apropierea străzii Frații Manganari din zona golfului Kazachya. Potrivit informațiilor preliminare, incendiul a fost provocat de o lovitură a unui vehicul aerian fără pilot”, a scris Mihail Razvozhaev pe Telegram.

Razvozhaev a mai spus că incendiul s-a extins pe o suprafață de 1.000 de metri pătrați și că încă se stabilesc detalii privind victime și pagube.

Rezervorul alimenta navele rusești din Flota Rusă de la Marea Neagră, care are baza în Sevastopol.

Luni, un alt atac cu drone a fost lansat asupra orașului port Sevastopol din Crimeea, fiind respins de flota rusă, a susținut guvernatorul prorus al orașului, Mikhail Razvozhaev, citat de CNN și Reuters.

Aceste atacuri cu drone sunt atribuite de obicei ucrainenilor, deși Kievul nu le recunoaște oficial.

Din 20 august 2022, explozii și incendii au fost raportate în mod regulat în Peninsula Crimeea ocupată de Rusia și în Sevastopol, cel mai mare oraș din Crimeea.

La 8 octombrie, o explozie masivă a avut loc pe Podul Crimeei, construit ilegal de Rusia în 2018 pentru a conecta Rusia cu Crimeea, distrugând parțial porțiunea care transporta traficul feroviar.

Rusia a ocupat Crimeea de când a anexat peninsula în 2014, în urma revoluției Euromaidan, care l-a înlăturat pe președintele de atunci, Viktor Ianukovici.

Fostul președinte rus spune că sancțiunile occidentale nu vor influența Kremlinul
Articolul anterior
Pentagon: ”Rusia va ieşi din conflict mai slăbită şi mai izolată”
Articolul următor