„Inima mea este ruptă de durere: copii în cărucioare sub dărâmături își dorm somnul de veci”. Mărturiile unei moașe din Mariupol

Înainte de război, Tatyana Sokolova a lucrat timp de mulți ani ca moașă la maternitatea nr. 2 din Mariupol. Ea nu și-a abandonat pacienții nici după 24 februarie, când trupele ruse au invadat Ucraina și au început să bombardeze orașele ucrainene. Timp de o lună și jumătate, moașa a continuat să ajute femeile să nască în Mariupol, sub bombardamente non-stop și lovituri aeriene. Fără curent, fără apă și încălzire, într-o clădire distrusă. În prezent, femeia este refugiată în orașul Lvov și își amintește cu durere primele săptămâni ale invaziei rușilor.

În subsolul maternității s-au născut 27 de bebeluși. În toate aceste luni, Tatyana a făcut fotografii cu ceea ce se întâmpla în Mariupol și în maternitate, pentru ca lumea să cunoască adevărul despre războiul din Ucraina.

Când o parte a orașului a intrat sub controlul armatei ruse, aceștia au început să forțeze medicii de la maternitate să plece în Rusia.

Tatyana a reușit să treacă de filtrare și să plece spre teritoriul controlat de Kiev. Din păcate, în timpul „filtrării” moașa a fost nevoită să steargă toate fotografiile din telefon făcute în timpul războiului.

,,Războiul a intrat în viața mea când eram la serviciu. La ora 5:30 dimineața s-au auzit împușcături puternice în maternitate. Nu era clar ce se întâmplă. Sticla de la geamuri a căzut. Pe fundalul împușcăturilor, la subsolul maternității au fost amenajate în grabă o sală de maternitate, o sală de operație și o sală prenatală. Fără lumină. Nu exista nimic cu care să fie sterilizeze instrumentele. Le-am ars doar cu alcool aprins. Era foarte frig. Sarcina principală era să ținem nou-născuții la cald.

Bebelușii au suferit enorm

,,Femeile au născut, laptele lor apărea în a doua sau a treia zi, iar bebelușii au nevoie să fie hrăniți cu ceva în tot acest timp. Nu exista mâncare artificială pentru copii. Acele femei care aveau deja lapte îi hrăneau pe nou-născuții altora. Nașterea acestor 27 de copii la subsol este superioritatea vieții asupra morții. Ne-au salvat, ne-au dat speranță, ne-au ajutat să trăim.

După una dintre loviturile aeriene, militarii ne-au adus două femei grave pe targă.

O femeie avea țesut lezat pe picioare. Brațe, picioare rănite de așchii și o rană pe abdomen. Femeia își pierdea cunoștința, tensiunea arterială scădea. Atunci, pentru prima dată la subsol am făcut o operație cezariană. Copilul s-a născut mort.

Când era cusută rana, motorina se terminase. Am cusut cu lanterne de la telefon. Vica avea 37 de ani. Prima sarcină, foarte dorită. A fost tratată pentru infertilitate. A stat sub evidență medicilor 9 luni de sarcină. A doua zi, m-am apropiat de Vika.

– Vika, ai născut un băiat, are 3700 de grame. El este mort.

– Știu, am înțeles asta după naștere.

– Ai vrea să-l vezi? Vorbea destul de calmă. Se simțea că, în această situație, femeia își pierduse capacitatea de a plânge, a ,,înghețat” pur și simplu. Era foarte speriată.

– Tatiana Ivanovna, m-am gândit la asta. Cred că dacă mă uit la acest copil, o să înnebunesc. Și dacă nu mă uit la el, voi regreta toată viața.

– Vika, tu decizi cum ar trebui să fie, ce ar trebui să facem.

Am adus acel bebeluș, s-a uitat la el. L-a luat de mânuță și a spus: „Da, seamănă cu soțul meu”. L-a ținut în mâini probabil cinci minute.

Vika s-a ținut, s-a ținut tot timpul. Mai târziu, când a venit presa rusă, care se plimba cu mitraliere, femeia a fost intervievată și atunci a izbucnit, într-o isterie cumplită. Am adus-o foarte greu în starea de calmitate.

Sunt aici, în Lvov, dar amintirile mă însoțesc mereu. Te plimbi prin frumosul și însoritul Lvov, vezi acești copii, mamele lor. Le țin de mâni, îi duc în cărucioare. Te uiți la ei, iar inima ți se rupe de durere și deznădejde, realizând că acolo, la Mariupol, mulți copii au rămas în aceleași cărucioare, sub dărâmături. Acolo, ei își duc somnul de veci”, povestește moașa Tatyana, îngrozită și copleșită de lacrimi. Video:

O matematiciană ucraineană a primit prestigioasa Medalie Fields

Beneficiarii sunt anunțați în mod normal la Congresul Internațional al Matematicienilor. Viazovska a dedicat recent una dintre prelegerile sale Iuliei Zdanovksa, o tânără matematiciană și informaticiană ucraineană din Harkov care a fost ucisă într-un atac cu rachete rusești. Când cineva ca ea moare, este ca și cum ar muri viitorul, a spus Viazovska.

Matematiciana ucraineană Maryna Viazovska a fost desemnată marți ca fiind unul dintre cei patru laureați ai prestigioasei Medalii Fields, care este adesea descrisă ca fiind Premiul Nobel pentru matematică.

Uniunea Matematică Internațională a declarat că Viazovska, care deține catedra de teoria numerelor la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Lausanne, a fost onorată pentru munca sa privind cea mai densă împachetare a sferelor identice în opt dimensiuni.

Viazovska a declarat că atacul Rusiei asupra Ucrainei din februarie a schimbat profund viața ei și a tuturor ucrainenilor. Când a început războiul nu m-am putut gândi la nimic altceva, inclusiv la matematică”, a spus ea, adăugând că predarea i-a oferit totuși un oarecare răgaz.

Când sunt în fața clasei, trebuie să uit de orice altceva pentru că trebuie să fiu foarte concentrată, a spus Viazovska. Acest lucru m-a făcut să uit de frica și durerea din interiorul meu.

Alți câștigători ai Medaliei Fields

Ceilalți câștigători au fost matematicianul francez Hugo Duminil-Copin de la Universitatea din Geneva, matematicianul american de origine coreeană June Huh de la Princeton și matematicianul britanic James Maynard de la Universitatea din Oxford.Medalia Fields este acordată la fiecare patru ani matematicienilor cu vârsta sub 40 de ani.

Beneficiarii sunt anunțați în mod normal la Congresul Internațional al Matematicienilor, care trebuia să aibă loc inițial în Rusia anul acesta, dar care a fost mutat la Helsinki. Războiul barbar pe care Rusia continuă să îl ducă împotriva Ucrainei arată în mod clar că nicio altă alternativă nu era fezabilă, a declarat președintele Uniunii Matematice Internaționale, Carlos E. Kenig.

Viazovska a dedicat recent una dintre prelegerile sale Iuliei Zdanovksa, o tânără matematiciană și informaticiană ucraineană din Harkov care a fost ucisă într-un atac cu rachete rusești.

Când cineva ca ea moare, este ca și cum ar muri viitorul, a spus Viazovska. În acest moment, ucrainenii dau cel mai mare preț pentru convingerile noastre și pentru libertatea noastră”.

sursa

Franța donează Republicii Moldova ambulanțe în cadrul mecanismului european de protecție civilă

Assistance Publique – Hôpitaux de Paris a donat Ministerului Sănătății al R. Moldova trei ambulanțe recondiționate. Un anunț în acest sens a fost făcut de reprezentanții Ambasadei Franței în R. Moldova, care au menționat faptul că Franța continuă să ofere sprijin umanitar R. Moldova.

Potrivit misiunii diplomatice, operațiunea, organizată de Centrul de criză și sprijin al Ministerului Europei și al Afacerilor Externe, s-a desfășurat în cadrul mecanismului european de protecție civilă.

„(…) Franța continuă să ofere sprijin umanitar, financiar și economic autorităților și populației R. Moldova”, anunță misiunea diplomatică într-o notă informativă.

La începutul lunii mai, la Fondation Merieux din Franța a donat Ministerului Sănătății al R. Moldova un lot de medicamente pentru a asigura tratamentul pacienților refugiați din Ucraina.

Proteste în Italia. Taximetriștii s-au luat la bătaie cu polițiștii

Străzile Romei s-au umplut de sute de taximetriști care au intrat în grevă de 48 de ore împotriva iminentei ordonanțe privind concurența.

Proteste masive în Italia | Taximetriștii s-au luat la bătaie cu polițiștii 777415

Noua politică implică oficial eliminarea barierelor din calea concurenței, extinderea pieței și sprijinirea întreprinderilor mici. Aparent, concurența va îmbunătăți calitatea serviciilor și va scădea prețurile. 

Cu sprijinul guvernului italian, Uber și alte servicii similare, care au fost suprimate de cele vechi din 2019, se vor integra în sfârșit. Înainte de a începe să funcționeze Uber, un taxi în Europa era în mod tradițional un serviciu costisitor și complicat. Ca orice altă industrie generatoare de venituri, au existat teritorii, acțiuni, mafie.

Serviciile online au creat o adevărată revoluție – au simplificat foarte mult procesul de angajare și au automatizat complet atât furnizarea de servicii, cât și procesul de găsire a mașinilor pentru clienți, făcând procedura transparentă.

Tehnic vorbind, aproape oricine are un permis de conducere poate obține un loc de muncă. Numărul taximetriștilor va crește, costul serviciilor va scădea la nivelul transportului public. De asta se tem șoferii de taxi.

Acum, în Italia, „taxiul” fără permisiunea specială din partea autorităților este strict interzis și se pedepsește cu o amendă de la 500 la 800 EUR. În țară funcționează atât taxiuri private, cât și taxiuri oficiale.

În medie, în majoritatea orașelor italiene plata este de aproximativ 10 EUR pentru o călătorie de 3 kilometri, în Zurich – 20 EUR, în Nisa – 15 EUR.

Proteste masive în Italia | Taximetriștii s-au luat la bătaie cu polițiștii 777413
Proteste masive în Italia | Taximetriștii s-au luat la bătaie cu polițiștii 777412

sursa

The Economist: Invadând Ucraina, Putin a condamnat întreaga lume la foamete
Articolul anterior
VIDEO! Tom Cruise a încălcat protocolul regal, dar gestul lui faţă de Kate a cucerit pe toată lumea
Articolul următor