Inițiativă legislativă! Tinerii vor pute fi promovați în funcții publice după absolvirea unui program de stagii

Tinerii absolvenți ai instituțiilor de învățământ superior își vor putea găsi mai ușor un loc de muncă după absolvirea unui program de stagii în sectorul public. Membrii Comisiei administrație publică și dezvoltare regională au examinat un proiect de lege ce prevede introducerea în legislația națională a mecanismului de organizare și desfășurare a programului de stagii, scrie deschide.md.

Potrivit proiectului de lege elaborat de un grup de deputați PAS, la programul de stagii se pot înscrie tinerii cu vârste cuprinde între 18-29 de ani. 

La finalizarea programului de stagii, tinerii, la propunerea autorități publice în cadrul căreia și-au desfășurat practica, vor putea fi încadrați într-o funcție publică de execuție, fără organizarea unui concurs și fără instituirea unei perioade de probe.

Stagiarii vor putea fi numiți în funcția publică cu respectarea unor condiții, și anume: deținerea studiilor superioare, realizarea stagiului de practică complet, obținerea calificativului „foarte bine” la evaluarea activității. De asemenea, numirea în funcția publică va fi la propunerea autorității-gazdă, iar funcția publică de execuție va fi fără grad profesional.

Programul de stagii include 720 de ore pentru care tinerii vor fi remunerați cu 13.500 de lei.

Numărul de locuri pentru desfășurarea stagiilor de practică va fi stabilit anual de către autoritățile publice.

În opinia autorilor proiectului, un grup de deputați ai Fracțiunii „Partidul Acțiune și Solidaritate”, posibilitatea încadrării în câmpul muncii a stagiarului după finalizarea programului de stagii ar constitui un punct de reper bun pentru plasarea tinerilor profesioniști pe piața muncii și ar asigura angajatorii cu personal care deține cunoștințe atât teoretice, cât și practice.

Proiectul de lege urmează a fi propus spre examinare în plenul Parlamentului

Gina Pistol plânge întruna. A postat din greșeală poza cu chipul fiicei ei pe Instagram. Rugămintea vedetei

Gina Pistol a publicat marți, 28 martie, prima poză în care se vede chipul fiicei ei și a lui Smiley. Cum imaginea a dispărut rapid de pe Instagram era clar că gestul a fost făcut din greșeală, nu intenționat. Vedeta a revenit cu un mesaj emoționant, în care explică de ce „a scăpat” poza pe Internet.

Gina Pistol, în lacrimi, după ce a publicat poza cu chipul fiicei ei: "Am făcut o greșeală pe care o regret amarnic" | Vedete | Libertatea pentru femei.

Toată lumea vrea să știe cum arată fiica lui Smiley și a Ginei Pistol, dar se pare că părinții nu sunt încă pregătiți să o prezinte oficial. Gina Pistol a publicat azi pe contul de Instagram o suită de imagini de familie, printre care și una în care se vede clar și frontal chipul lui Josephine, însă imaginea a dispărut rapid din social media, scrie Libertatea.

În imaginea de care fanii au apucat să se bucure foarte puțin apar Smiley, Gina Pistol și fiica lor, la o plimbare în natură, într-o zi însorită. Josephine stă pe umerii lui tati, iar Gina a fost cea care a realizat selfie-urile. Îmbrăcată într-o bluziță cu dungi, pantaloni sport și adidași, Josephine se sprijină cu bărbia de capul lui Smiley și este cu adevărat adorabilă. Are părul blond, ca mama ei, însă la chip e toată Smiley. Asta au observat și fanii care au lăsat comentarii: „Superba micuța Josephine! Varianta Smiley pe blond!”

Gina Pistol, despre cum „a scăpat” poza fiicei ei, pe Internet

Poza nu a stat prea mult pe contul de Instagram, iar Gina a venit, cu explicații, pe Instastory. Prezentatoarea de la „Chefi la cuțite” (Antena 1) apare plângând și spune că a pus, fără să vrea, imaginea pe Internet.

„Îmi dă întruna fiică-mea șervețele, pentru că plâng întruna. Plâng pentru că am făcut o greșeală pe care o regret amarnic. Îi rog pe cei din presă să blureze chipul fetiței mele, am postat acea poză din greșeală și preț de câteva minute a fost pe Instagram, după care am șters-o. Rugămintea mea este să blurați chipul copilului pentru că încă nu consider că este pregătită să apară pe platformele online și în publicații. Vă mulțumesc foarte mult”, a spus Gina, vizibil afectată.

Și fanii i-au scris imediat Ginei când au văzut că imaginea nu mai e pe Instagram. „Ai făcut o magie și a dispărut poza cu fiica”.

smiley-si-gina-pistol-au-aratat-pentru-prima-data-chipul-fetitei-lor-josephine-la-2-ani-ce-papusica-frumoasa_1_1
smiley-si-gina-pistol-fiica

Filmul ”Capra cu trei iezi“, locul 1 pe Netflix

La fel ca alte pelicule românești lansate pe platforma de streaming, producția horror „Capra cu trei iezi“ a împărțit telespectatorii în două tabere, scrie adevarul.ro.

Lansată pe Netflix pe 23 martie, pelicula cu Maria Morgenstern și Marius Bodochi a intrat pe locul 1 în top 10 cele mai urmărite filme din România. Însă opiniile celor care au văzut filmul s-au aflat la extreme. Umii telespectatori au considerat că producția horror este o adevărată capodoperă, alții au fost foarte dezamăgiți, în pofida faptului că protagoniștii sunt două nume uriașe ale actoriei românești.

Iată ce au spus comentatorii pe pagina de Facebook a platformei Netflix.

  • „Un film foarte bun, însă nerecomandat minorilor. De mult nu am mai văzut un film românesc atât de captivant“.
  • „M-a traumatizat filmul asta și ați ruinat povestea pentru mine. Mă duc să arunc cărțile cu «Capra cu trei iezi», că nu vreau să mai aud de ea….. mai faceți și voi o comedie“.
  • „Un film ce n-ar fi trebuit să existe…. crud, tâmpit, limbaj creat numai din arhaisme 90%… O poveste adaptată ce n-ar fi trebuit gândită că film niciodată. Groaznic… n-ai cum să extrapolezi în așa hal povestea și să transformi «iezii» în copii… Crud, jalnic, groaznic“.
  • „Bun, foarte bun. Incredibilă atmosfera“.
  • „Un film horror de prost. Nu ne mai facem bine! Exclus să fie văzut de copii“.
  • „Fără supărare, dar mi se pare o dramă foarte proastă, nu poveste. Păcat!“.
  • „Bun filmul, văzut în cinema“.
  • „Of, of… Același tipar de când mă știu în filmele românești… ca la teatru… Sper să ne facem bine și noi în industria de film. Ecranizări după orice s-ar face nu putem depăși tiparul… Prea profundă pentru mine toată «industria» filmului românesc“.

Ce spune Marius Bodochi despre filmul „Capra cu trei iezi“

Una dintre cele mai cunoscute povești ale românilor, „Capra cu trei iezi“, a revenit în atenția publicului sub forma unei adaptări cinematografice. Pelocula regizată de Victor Canache îşi propune să dezvăluie adevărata natură a faimoasei poveşti şi să prezinte publicului o nouă perspectivă, una care oferă imaginea reală a tragediei, dincolo de personificări și cântece vesele.

În România rurală a secolului al XIX-lea, izolată de lume, o văduvă și mamă a trei copii (Maia Morgenstern) este nevoită să țină piept unui vechi prieten de familie care, văzându-i fără apărare, își dă în vileag adevărata natură sadică (Marius Bodochi). Rolurile copiilor sunt interpretate de Antonio Gavrilă, Răzvan Ilina şi Silviu Corbu.

Regizorul respectă povestea lui Creangă, doar că schimbă personajele. În locul animăluțelor acum sunt oameni. Dar când un individ omoară un copil, atunci ce este? Un horror, nu? Exact asta se întâmplă în film. Motivația bărbatului-lup din film de a ucide un copil este, de fapt, o răzbunare pe mama celor trei copii. Bărbatul-lup are o dorință puternică pentru femeia respectivă. Aceasta îl refuză și de aici pornește drama. Așa s-a ajuns la un horror psihologic. Victor Canache insistă mult pe psihologia acestor personaje, pe care așa le creionează și Ion Creangă“ a declarat Marius Borochi.

La Taraclia s-a deschis un centru pentru copiii orfani sau separați de părinți

Copiii separați de părinți din raionul Taraclia, orfani, ai căror părinți au fost declarați dispăruți, și copiii despărțiți temporar de familie vor beneficia de servicii specializate la Centrul de plasament temporar „Încredere”, scrie stiri.md.

Amenajat în clădirea unei foste școli auxiliare, care a fost reparată și adaptată corespunzător, Centrul are o capacitate de 25 de locuri.

Copiii în situații de risc vor fi plasați aici în baza deciziei Direcției raionale asistență socială și protecție a familiei (DASPF) și vor rămâne la Centru până când se va stabili o formă permanentă de protecție socială. Copiii vor beneficia de cazare, siguranță și hrană, dar și de asistența permanentă a specialiștilor: asistent medical, psiholog și pedagog. Ei vor fi înmatriculați la școală sau grădiniță, vor fi ajutați să însușească programa școlară, să-și formeze abilități de viață independentă și vor primi consiliere și reabilitare psihosocială. 

Consiliul raional Taraclia a finanțat o parte din lucrările de reparație, a procurat echipamentul și va gestiona Centrul în continuare. „Acest serviciu este absolut necesar, el ne va permite să ajutăm mulți copii din raionul nostru, de aceea îl vom finanța în continuare. Consiliul Raional Taraclia a alocat 1, 2 milioane de lei pentru lucrările de reparație și amenajare”, a spus la inaugurare Lazari Dermenji, vicepreședintele raionului Taraclia. 

„Crizele sociale prin care trecem au afectat mai multe familii din grupul de risc, care se confruntă cu dificultăți financiare și sociale. În consecință suferă copiii. Serviciile Centrului de plasament vor îmbunătăți esențial calitatea vieții copiilor separați de părinți. Sperăm că vom colabora în continuare cu Uniunea Europeană și Fundația Soros Moldova pentru a dezvolta servicii sociale”, a menționat șefa DASPF Taraclia, Galina Filipova. 

„Este esențial ca sistemul de protecție socială să intevină în ajutorul copiillor în situații de risc cât mai curând. Pentru aceasta, este necesar ca autoritățile și societatea civilă să aibă la dispoziție un inventar cât mai larg de instrumente de suport. Fundația Soros Moldova sprijină, alături de Uniunea Europeană, crearea serviciilor corespunzătoare destinate copiilor în diferite regiuni ale țării. În acest fel, noi contribuim la protecția și  reabilitarea copiilor și familiilor care se află în dificultate”, a spus Diana Teacă, specialistă evaluare și monitorizare în cadrul Fundației Soros Moldova. 

„Pentru Delegația Uniunii Europene cooperarea cu societatea civilă este foarte importantă, în special cu organizațiile care prestează servicii sociale. Crizele prin care am trecut – pandemică, energetică și criza războiului, au făcut multe persoane vulnerabile, iar copiii vulnerabili au nevoie de susținere în mod deosebit. Aici, la Centru, 25 de copii vor beneficia de asistență. Au fost create condiții pentru plasamentul lor, dar greul abia începe, deoarece serviciul urmează a fi prestat calitativ și într-o manieră multidisciplinară”, a spus Victoria Neaga, manageră de proiecte la Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova. 

Centrul de plasament temporar pentru copiii separați de părinți „Încredere” este unul dintre cele 40 de servicii sociale dezvoltate în cadrul proiectului „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune” finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat și implementat de Fundația Soros Moldova în parteneriat cu Keystone Moldova și AO Institutum Virtutes Civilis.   

VIDEO! Moment emoționant! Fotografiile EROILOR căzuți în luptele de la Nistru, purtate pe brațe prin centrul Capitalei
Articolul anterior
Moartea subită a medicului care a asistat-o la naștere pe amanta lui Putin. „Îți mulțumesc că nu m-ai uitat”
Articolul următor