Celulele senescente accelerează procesul de îmbătrânire, iar oamenii de știință lucrează la tratamente pentru a le elimina, scrie adevărul.ro.

La spitalul de cercetare pediatrică St. Jude din Memphis, Tennessee, se desfășoară un studiu clinic neobișnuit, care, dacă va avea succes, ar putea revoluționa tratamentul bolilor cronice asociate vârstei.
Deși supraviețuitorii cancerului infantil pot părea o categorie atipică pentru studiul îmbătrânirii, Greg Armstrong, investigator principal al studiului Childhood Cancer Survivorship de la St. Jude, explică de ce acești pacienți sunt, de fapt, un exemplu extrem de relevant.
Prețul ascuns al copiilor care supraviețuiesc cancerului
Deși chimioterapia și radioterapia moderne sunt din ce în ce mai eficiente în tratarea cancerului la copii, efectele lor secundare pot fi devastatoare pe termen lung. Pe măsură ce acești pacienți ajung la vârsta mijlocie, impactul tratamentelor devine tot mai evident.
„Dintre acești copii, 85% vor învinge cancerul, dar victoria vine cu un preț. Știm că vor avea o durată de viață mai scurtă. Mulți dintre ei mor prematur din cauza unor boli cronice precum afecțiunile cardiovasculare, accidentele vasculare cerebrale sau cancerele secundare, care apar mult mai devreme decât în mod normal. Am descoperit în urmă cu aproximativ un deceniu că acest fenomen se produce deoarece îmbătrânesc accelerat, dincolo de vârsta lor biologică”, spune Greg Armstrong.
Îmbătrânirea prematură – prețul nevăzut al supraviețuirii
Această îmbătrânire prematură nu se manifestă doar la nivel celular, ci și fizic. Kirsten Ness, fizioterapeut și epidemiolog clinic la St. Jude, a studiat un grup de supraviețuitori ai cancerului infantil cu vârste între 24 și 41 de ani și a constatat că funcția cardiacă, flexibilitatea, capacitatea respiratorie și mobilitatea acestora sunt similare cu cele ale unor persoane mult mai în vârstă.
„Am demonstrat că, la 30 de ani, acești pacienți prezintă semne de fragilitate fizică, comparabile cu cele ale unor persoane de 70-80 de ani, iar situația se agravează în timp”, explică Ness.
Celulele „zombie” și impactul asupra supraviețuitorilor cancerului infantil
Senescența celulară este un proces prin care celulele își pierd capacitatea de a se divide, dar, în loc să moară, rămân active într-o stare disfuncțională. Aceste celule, numite și „celule zombie”, se acumulează treptat în organism pe parcursul vieții și sunt considerate un factor-cheie al îmbătrânirii.
În cazul supraviețuitorilor cancerului infantil, tratamentele agresive administrate la o vârstă fragedă favorizează o acumulare prematură a unui număr mare de celule senescente – un proces care, în mod obișnuit, s-ar desfășura pe parcursul mai multor decenii. Această acumulare accelerează degradarea funcțiilor fiziologice și crește riscul de apariție a unor afecțiuni asociate îmbătrânirii.
Mai mult, celulele senescente nu doar că își pierd funcția normală, ci și eliberează molecule inflamatorii, generând un fenomen cunoscut sub numele de fenotip secretor asociat senescenței (SASP).
Eliminarea celulelor senescente nu este suficientă – ce mai lipsește
Totuși, cercetătorii subliniază că eliminarea celulelor senescente nu este suficientă pentru a combate îmbătrânirea. Meijnikman avertizează că, în cazul pacienților vârstnici ale căror organe au fost afectate de un stil de viață nesănătos sau de boli cronice, simpla eliminare a acestor celule nu reprezintă o soluție completă.
„Corpul trebuie să aibă capacitatea în continuare de regenerare. Dacă eliminăm celulele senescente, dar nu mai există celule stem funcționale care să le înlocuiască, beneficiile vor fi limitate. În viitor, vom putea trata tot mai mulți pacienți vârstnici, însă, deocamdată, trebuie să acumulăm mai multe dovezi privind eficiența senoliticelor la oameni”, explică specialistul în gastroenterologie și hepatologie.