Înmatricularea cu numere neutre pentru mașinile din stânga Nistrului, prelungită

Înmatricularea cu numere neutre a vehiculelor din stânga Nistrului a fost prelungită de Parlamentul Republicii Moldova, scrie evz.ro.

Este vorba despre un proiect legislativ al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), adoptat în primă lectură de Parlamentul de la Chișinău, care extinde posibilitatea locuitorilor din stânga Nistrului de a-și înmatricula autovehiculele cu numere neutre.

Această posibilitate are ca scop sprijinirea locuitorilor din raioanele din autodeclarata republică Transnistria în a-și face înmatricularea vehiculelor atât timp cât conflictul dintre Chișinău și Tiraspol nu este reglementat.

Proiectul prin care extinderea înmatriculării cu numere neutre este extinsă până pe 31 decembrie 2026 a fost votat de 78 de deputați din Parlamentul Republicii Moldova.

Inițiativa legislativă a fost inițiată și elaborată de un grup din Fracțiunea PAS. Proprietarii de vehicule din regiunea transnistreană vor putea să-și facă înmatricularea cu aceste numere neutre, care le permit accesul la traficul internațional.

Cine poate beneficia de această măsură

Dar proiectul legislativ al PAS cuprinde și câteva limitări:

  • măsura privind înmatricularea cu numere neutre nu se aplică vehiculelor folosite în scopuri comerciale;
  • înmatricularea cu numere neutre nu este accesibilă persoanelor care nu locuiesc în localitățile din teritoriul necontrolat;

se arată într-un comunicat al Parlamentului de la Chișinău.

Reglementarea privitoare la înmatricularea cu numere neutre a fost introdusă inițial în 2018 pentru a permite înregistrarea temporară a vehiculelor pe o perioadă de doi ani. Ulterior, termenul pentru înscrierea cu numere neutre a fost prelungit.

Ce este înmatricularea cu numere neutre

Mecanismul găsit de Parlamentul Republicii Moldova este necesar datprită Convenției asupra circulației rutiere, care impune ca vehiculele personale să fie înmatriculate în mod regulat în cazul în care doresc să participe la traficul internațional, pentru a se putea identifica șoferii în cazul producerii unor accidente rutiere.

Agenția Servicii Publice din Republica Moldova a înregistrat, până acum, peste 10.000 de vehicule la birourile de înmatriculare din orașele Tiraspol și Râbnița, potrivit comunicatului emis de Parlamentul de la Chișinău.

Interesul cetățenilor pentru înmatricularea cu numere neutre a vehiculelor a devenit mai mare după ce, în anul 2021, Ucraina a interzis autovehiculelor cu plăcuțe de înmatriculare nerecunoscute, emise în stânga Nistrului, trecerea frontierei.

Proiectul legislativ inițiat de PAS cu privire la prelungirea termenului pentru înmatricularea cu numere neutre mai are de trecut de votul în a doua lectură, iar apoi va fi supus dezbaterilor și va merge la votul final.

ATENȚIE! Poliția cere ajutorul oamenilor pentru a gsit un bărbat dispărut mai bine de o lună

Poliția cere ajutorul oamenilor pentru a gsit un bărbat dispărut mai bine de o lună, informează unica.md cu referire la un anunț Poliției.

De o lună jumătate Poliția se află în căutarea unui bărbat de 41 de ani, din raionul Sîngerei, care, în noaptea de 29 mai a plecat de la domiciliul său din satul Cubolta într-o direcție necunoscută și până la moment locul aflării acestuia nu se cunoaște.

Semnalmente: înălțimea 1,70 m, păr negru, ochi căprui și corpolență medie.

Persoanele care dețin informații despre bărbatul din imagine sunt rugate să anunțe Poliția la 112 sau la numărul 068910547.

Student la un click distanță. Cum pot aplica online tinerii la universități

În premieră, în anul curent, admiterea la universități (studii superioare de licență) se va desfășura prin intermediul platformei unice eadmitere.gov.md. Platforma oferă posibilitatea de a depune dosarele online și va fi funcțională din data de 22 iulie, când începe procesul de #admitere#online la universități. Candidații vor putea selecta cel mult 3 universități și câte cel mult 3 specialități din cadrul fiecărei instituții, informează unica.md cu referire la un comunicat al Ministerului Educației și Cercetării.

„Peste 70% dintre absolvenții noștri aleg să continue studiile universitare acasă, în Republica Moldova. În acest an, admiterea la studii superioare de licență se va efectua exclusiv online prin platforma eadmitere.gov.md”, a menționat ministrul Dan perciun în cadrul conferinței de presă organizată cu ocazia lansării platformei.

Admiterea la toate instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova va începe pe 22 iulie. Candidații la studii de licență vor putea depune dosarele pe platforma eadmitere.gov.md în două tururi:

22 – 31 iulie (sesiunea de bază) și

10 – 14 august (sesiunea suplimentară).

Rezultatele intermediare vor fi anunțate pe data de 2 august și, respectiv, 16 august. Ulterior, candidații care au fost admiși de instituțiile de învățământ, la una sau mai multe specialități, vor face alegerea și vor depune dosarele în original la universitatea unde vor să-și facă studiile. Afișarea rezultatelor finale se va face pe 9 august (sesiunea de bază), și pe 20 august (sesiunea suplimentară).

Tinerii care nu au decis încă la ce specialitate să depună dosarul pot veni la Comisia de admitere a instituției, unde vor fi ajutați să aleagă specialitatea, în funcție de preferințele pe care le au. De asemenea, candidații vor putea primi ajutorul Comisiei la completarea formularului online pe platforma eadmitere. Pentru orice detalii referitoare la admiterea în învățământul superior din țară, persoanele interesate vor putea apela la Call Centru: 0 8000 5005.

ULTIMA ORĂ! Alertă de incendii în toată țara. A fost emisă o avertizare Cod Galben

Meteorologii au emis un avertisment Cod Galben de incendii în toată țara, în intervalul de acțiune: 16-22.07.2024. Din cauza temperaturilor ridicate și a lipsei precipitaților, pe arii extinse se va menține pericol excepțional de incendiu (clasa V) cu caracter natural, informează unica.md cu referire la Serviciul Hidrometeorologic de Stat.

”Vă îndemnăm să respectați cu strictețe regulile de apărare împotriva incendiilor. În condiții de umiditate redusă și temperaturi ridicate orice sursă de aprindere scăpată de sub control poate provoca incendii de proporții. Mai mult, o atenție maximă trebuie acordată copiilor, pentru a evita jocul acestora cu focul și respectiv izbucnirea unor situații excepționale.”, anunță meteorologii.

Sindicaliștii cer stoparea majorării vârstei de pensionare a femeilor
Articolul anterior
Peste 8.000 de copii au fost admiși în clasa I, în Capitală, după încheierea primele două etape de înscriere
Articolul următor