Înmatricularea elevilor în clasa a zecea s-a încheiat

Cea de-a doua etapă de înmatriculare a elevilor în clasa a zecea s-a încheiat. Pe 5 august are loc evaluarea dosarelor copiilor de către membrii comisiilor din cadrul instituțiilor de învățământ, iar pe 6 august vor fi anunțate rezultatele, scrie radiomolddova.md.

A doua etapă de înmatriculare a elevilor în clasa a zecea s-a desfășurat în perioada 1-4 august. Pentru etapa a doua au fost depuse 1.315 cereri de admitere în clasa a zecea. În acest an, pentru admiterea în clasa a zecea, anul de învățământ 2024-2025, au fost planificate 5.246 de locuri în 219 clase.

Andrei Pavaloi a informat și cu privire la înmatricularea în clasa întâi. Astfel, în acest an au fost planificate 10.566 de locuri, iar pentru primele două etape de înscriere au fost admiși 8.685 de copii, ceea ce înseamnă că au mai rămas disponibile 893 de locuri.

Etapa a treia de înmatriculare în clasa întâi se va desfășura în intervalul 20-30 august. De această dată, părinții vor depune dosarele cu prezența fizică.

Crima de la Căușeni: Băiețelul de 5 ani, condus pe ultimul drum. Cu cine va rămâne fetița de 11 ani care a scăpat ca prin minune de mama ucigașă

Băiețelul de 5 ani i-a tăiat gâtul într-un sat din raionul Căușeni a fost înmormântat de cumnata femeii. Nora acesteia, Andreea Cristea, a făcut mai multe dezvăluiri pe contul său de TikTok, unde este urmărită deja de peste 55 de mii de utilizatori ai platformei, precum că ar exista anumite nemulțumiri legate de ceremonia funerară. De asemenea, a povestit și cu cine va rămâne fetița de 11 ani care a scăpat ca prin minune din mâinile mamei sale, scrie realitatea.md.

Internauții s-a întrebat de ce băiețelul nu a fost înmormântat cu slujbă și preot, conform tradiției ortodoxe. Andreea Cristea a răspuns că era binecuvântat la biserica penticostală. În jurul situației pare să se fi iscat nemulțumiri în familie.

Fetița de 11 ani urma să rămână tot la femeia care a avut grijă de ceremonia de înmormântare, după care însăși Andreea Cristea intenționa să o înfieze, doar că a ieșit la contact o soră de pe mamă, de 20 de ani. Potrivit legislației, copiii rămân la rudele din prima linie și numai dacă acestea se dezic, poate fi căutată o altă familie pentru adopție.

Amintim că tragedia s-a produs în dimineața din 16 septembrie. Femeia de 39 de ani, mama copiilor, se afla la evidența psihiatrului. Suferă de o tulburare delirantă. A fost o perioadă sub grija unui frate de-al său și a soției acestuia. Cuplul ar fi luat decizia să plece din casa ei, în urma unor certuri mari și scandaluri, chiar cu două săptămâni înainte de crimă.

Acum, are statut de bănuită. Starea ei este stabilă, satisfăcătoare, după ce ar fi încercat să-și pună capăt zilelor, și poate să discute cu oamenii legii. Dacă va fi găsită vinovată, riscă 20 de ani de închisoare sau detenție pe viață.

Alexandr Stoianoglo s-a lansat în campania pentru prezidențiale lângă Arcul de Triumf

Candidatul socialiștilor, ex-procurorul general Alexandr Stoianoglo, este primul candidat care s-a lansat în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie, scrie Europa Liberă.

 

Stoianoglo a fost desemnat drept candidat de către Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), fiind prezentat publicului de fostul președinte Igor Dodon.

În cadrul lansării, care a avut loc în apropierea Arcului de Triumf, Dodon a lăudat calitățile lui Stoianoglo, descriindu-l drept „speranța întregii țări la salvare și revenire la normalitate”. De asemenea, el a subliniat că Stoianoglo este un „statalist, un familist care respectă valorile creștine și nu are apartenență politică”. Dodon l-a descris ca fiind un viitor „arbitru destoinic” pentru funcția prezidențială.

În discursul său, Alexandr Stoianoglo a făcut mai multe promisiuni, printre care se numără „instaurarea dreptății”, „victoria definitivă a adevărului asupra minciunii și violenței” și „triumful legii asupra dezmățului”. La acestea se mai adaugă atragerea investițiilor, modernizarea obiectivelor sociale și altele.

Fostul procuror general a mai precizat că a refuzat să fie „un procuror de buzunar pentru guvernare” și a subliniat cu mândrie originea sa, afirmând: „Eu, un găgăuz, candidez la cea mai înaltă funcție de stat”.

Stoianoglo a încheiat prin a menționa valorile familiei sale, afirmând că părinții lui l-au învățat să muncească neîncetat: „Tatăl meu și mama m-au învățat să muncesc 24/24 ore pe zi”.

Astăzi mai este așteptată și lansarea în campania electorală a președintei Maia Sandu, desemnată de Partidul Acțiune și Solidaritate, care va avea loc în scuarul Teatrului de Operă și Balet „Maria Bieșu”.

La început de iulie, Dodon a anunțat că nu candidează la alegerile prezidențiale din 2024 și că-l va sprijini în schimb pe fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, în speranța că acesta va fi susținut și de alte partide de opoziție. Deocamdată ex-procurorul general e susținut doar de socialiști.

Natalia Morari și-a depus semnăturile la CEC pentru înregistrarea în cursa pentru prezidențiale

Jurnalista Natalia Morari și-a depus semnăturile la Comisia Electorală Centrală pentru a se înscrie în cursa pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024. „Avem certitudinea că verificările vor confirma validitatea semnăturilor noastre”, a declarat Natalia Morari, scrie unimedia.info.

”În total, am reușit să colectăm peste 24 mii de semnături din 25 de raioane ale țării, inclusiv municipiile Chișinău și Bălți, precum și din UTA Găgăuzia…

Acesta este doar începutul unui drum frumos, care ne va aduce, fără îndoială, rezultate pozitive pentru noi toți cetățenii Republicii Moldova!”, a spus Morari.

Alegerile prezidențiale vor avea loc pe 20 octombrie 2024.

Maia Sandu s-a întâlnit cu mai mulţi creatori de conținut
Articolul anterior
Elevii mai au posibilitatea să se odihnească în trei tabere din țară pe parcursul lunii august
Articolul următor