Înotătorul Ion Lazarenco Tiron a parcurs 30 de km pe râul Nistru pentru a promova mesajul păcii și drepturile copilului!

Cu ocazia aniversării de 30 de ani a Convenției cu privire la drepturile copilului, satul Molovata din raionul Dubăsari a găzduit o activitate inedită. Ion Lazarenco Tiron, înotător de ape deschise care a reușit să traverseze înot din prima încercare cele 7 strâmtori, numite și provocări ale Oceanului, a parcurs înot 30 de km pe râul Nistru pentru a promova mesajul păcii și drepturile copilului.

separator

Traseul a început la ora 6 dimineața, în apropierea satului Jora de Mijloc din raionul Orhei, și a durat peste 8 ore. Înotătorul, a cărui securitate pe traseu a fost asigurată cu suportul Serviciului Protecție Civilă și Situații Excepționale, a ajuns la destinație în satul Molovata în jurul orelor 14.30, fiind întâmpinat de peste 100 de copii, care au aplaudat performanța înotătorului și au interpretat piesa Imagine de John Lennon.

”Pentru continuitatea noastră noi trebuie să înțelegem că avem nevoie de pace,” a spus Ion Lazarenco Tiron la finele traseului de înot. Fiind întrebat dacă va abandona vreodată înotul în ape deschise, Ion Lazarenco a spus: ”O să continui toată viața mea. Pentru că pacea începe de la noi, pentru că noi suntem datori acestui pământ.”

Desiree Jongsma, Reprezentantă de Țară UNICEF:

”Muzica și sportul pot ajuta la oprirea intoleranței și urii, astfel încât toți copiii să se simtă în siguranță – acasă, în școală și în comunitate. Și nu există o cale mai bună de a construi un viitor decât prin copii, deoarece aceștia sunt liderii și factorii de decizie de mâine”.

Maia Banarescu, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului în Republica Moldova:

”Crearea unui mediu prietenos copiilor pentru buna dezvoltare, un mediu fără violență, abuz și neglijare este obligația fiecărui adult. Doar prin implicarea asumată a noastră a adulților putem să oferim copiilor condițiile și ambianța necesară. Evenimentul de astăzi, fapta frumoasă a dlui Ion Lazarenco Tiron este un îndemn de promovarea păcii, toleranței și incluziunii”.

La evenimentul de la Molovata au mai participat și reprezentanți ai Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, autoritățile locale din satul Molovata și din raionul Dubăsari.

Despre Convenția cu privire la drepturile copilului

Convenția ONU a fost adoptată pe 20 noiembrie 1989. Republica Moldova a aderat la aceasta în 1993, după ratificare de către Parlament. Acest lucru înseamnă că autoritățile naționale, locale și societatea civilă trebuie să depună eforturi comune pentru ca drepturile tuturor copiilor de la noi din țară să fie respectate, cum ar fi accesul la educație, sănătate, dreptul la familie și un mediu fără violență, supraviețuire, precum și dreptul la opinie și liberă exprimare.

Despre Ion Lazarenco Tiron

Ion Lazarenco Tiron este printre puținii oameni de pe glob, care a reuși să traverseze înot din prima încercare cele 7 strâmtori, numite și provocări ale Oceanului: Canalul Mânecii, Strâmtoarea Gibraltar, Canalul de Nord, Canalul Catalina, Canalul Molokai, Canalul Tsugaru și Strâmtoarea Cook. A fost declarat Omul Anului 2018 de către Asociația Mondială a Înotătorilor de Ape Deschise, iar la începutul anului curent a fost declarat candidat oficial al Republicii Moldova la Premiul Nobel pentru Pace.

Despre La La Play Voices

Corul La La Play Voices a fost creat in 2018, pentru a promova diversitatea și incluziunea prin muzică, întrunind 20 de copii din 12 localități ale Moldovei. În acest an, inițiativa a fost extinsă corul întrunind în prezent 130 de copii din toate cele 32 raioane ale țării, inclusiv Găgăuzia și raioanele din stânga Nistrului, selectați în acest an. Pe 26 iulie, corul La La Play Voices a susținut și un concert festiv cu intrare liberă, în scuarul Catedralei.

sursa foto: UNICEF/2019/Dinu Bubulici

Ne alimentăm gustos și sănătos cu Friteuza cu aer cald de la Delimano!
Articolul anterior
Temperaturi record, în Moldova. Urmează două zile de foc
Articolul următor