Însărcinată în 7 luni, Natasha cu fiica ei de 3 anișori au mers 12 ore pe jos până la granița cu Moldova

Fugind de ororile războiului, Natasha, însărcinată în 7 luni, cu fiica ei de 3 ani, mama și trei surori, a mers timp de 12 ore până la granița cu Moldova, scrie ONU. Mașinile care treceau nu s-au oprit pentru că nu era loc în ele.

În spate au lăsat orașul Harkov distrus de proiectile.

Pe fondul violenței, fricii și incertitudinii tot mai mari care au urmat invaziei Ucrainei de către Rusia, Natasha Kuznetsova, în vârstă de 21 de ani, a fugit de la casa ei din Harkov.

Potrivit femeii, „cel mai frumos oraș din lume” a fost bombardat și distrus. Mii de oameni au rămas fără adăpost.

„Am fost siguri că vom rămâne acasă indiferent de situație. Dar când a devenit clar că bombardamentul nu se va opri, a trebuit să fug”, a declarat Natasha personalului UNFPA. Călătoria a fost obositoare: era foarte frig, cu fiecare oră devenea mai greu de mers, obositor.

Rudele de sex masculin au însoțit femeile, dar la punctul de trecere a frontierei Palanka, familia a fost împărțită – bărbații nu aveau voie să iasă din Ucraina. Când femeile au ajuns în cele din urmă la Chișinău, au fost cazate într-un complex sportiv adaptat, unde personalul UNFPA a sosit pentru a le ajuta.

„Fiecărui dintre noi ni s-a dat un pătuț. Sute de oameni au încercat să se odihnească înainte de a-și continua călătoria. Am adormit aproape imediat”, spune Natalia.

În miezul nopții s-a trezit cu febră mare și durere. A fost chemată o ambulanță, iar femeia a fost transportată de urgență la spital cu o infecție acută la rinichi care îi punea viața în pericol. Din fericire, medicii au reușit să o salveze, iar autoritățile moldovenești au acoperit toate cheltuielile medicale. Acum este încă în spital, dar este deja pe cale de vindecare.

Angajații Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) au adus produse esențiale pentru Natasha, inclusiv produse de igienă. De la începutul războiului, refugiații din Ucraina în Moldova au primit peste 6.000 de astfel de truse de la UNFPA.

În câteva săptămâni, Natalia va naște și este foarte îngrijorată căci copilul ei se va naște în această nouă realitate. Și Natalia se teme că problemele de sănătate apărute vor afecta starea bebelușului.

„Multe dintre rudele și prietenii noștri au rămas în Harkov. Dacă totul se liniștește, ne vom întoarce, dacă nu… ori ne vom rămâne aici, ori ne vom muta în alt loc, ne vom găsi un loc de muncă și să ne creștem copiii în siguranță”, a spus Natalia.

„Ca orice mamă, vreau să am copii sănătoși și să visez că vor crește în pace.”

În săptămânile de după invazia rusă, femeile ucrainene au fost nevoite să nască în subsoluri, adăposturi anti-bombe și stații de metrou. Multe unități medicale au fost distruse. Din 24 februarie, în țară s-au născut 4.300 de copii, iar încă 80.000 de femei ucrainene urmează să nască în următoarele trei luni.

Pe 16 martie, a fost atacat cel mai mare spital din orașul asediat din sudul Mariupol.

Potrivit Oficiului Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați, Republica Moldova găzduiește în prezent cel mai mare număr de refugiați pe cap de locuitor: la 16 martie, în țară au intrat peste 340.000 de ucraineni.

Până în prezent, peste 3 milioane de oameni au părăsit Ucraina, dintre care mulți au ajuns în Ungaria, Polonia, România și Slovacia și în alte țări. Majoritatea refugiaților sunt femei cu copii.

Personalul UNFPA lucrează chiar în Ucraina, precum și în țările care găzduiesc refugiați. Ei intenționează să-și extindă programele în domeniul sănătății reproductive. UNFPA desfășoară, de asemenea, echipe medicale mobile în zone greu accesibile pentru a ajuta și sprijini femeile și fetele.

Tragedie în Capitală! O fetiță de 12 ani, lovită mortal de troleibuz

O copilă a fost lovită mortal de un troleibuz. Impactul s-a produs în jurul orei 15:30, pe bulevardul Mircea cel Bătrân, din sectorul Ciocana al Capitalei.

Potrivit Poliției, fetița avea 12 ani și a fost lovită de un troleibuz condus de o femeie.

Preliminar s-a stabilit că fata a fost lovită în timp ce traversa strada regulamentar, la o trecere nedirijată pentru pietoni.

Din imaginile video apărute în mediul online se poate observa că la fața locului au intervenit Poliția, ambulanța și pompierii. Tot din imagini se vede că persoana lovită mortal este acoperită, iar în zonă s-au format ambuteiaje, transmite www.stiri.md.

Polițiștii se află la fața locului și stabilesc toate circumstanțele. Video:

Laura Pausini s-a căsătorit, după 18 ani de relație. Imagini cu artista în rochie de mireasă

Laura Pausini și Paolo Carta s-au căsătorit, după mulți ani de relație. Cântăreața a spus un mare „Da!”. Cei doi formează un cuplu de 18 ani și au împreună o fată, pe Paola, în vârstă de 10 ani. Artista din Italia a împărtășit cu fanii ei de pe rețelele sociale o imagine, dar și un clip emoționant de la cel mai important eveniment.

Ea și tatăl copilului ei s-au căsătorit după 18 ani de relație, iar în imaginile de pe rețelele sociale par extrem de fericiți, chiar dacă nu mai sunt la începutul vieții lor de cuplu. Ceremonia privată a fost urmată de un spectacol, unde Laura Pausini a cântat acompaniată chiar de soțul ei, chitaristul Paolo Carta.

Ea a purtat o rochie albă pe care a combinat-o cu un sacou în aceeași nuanță, dar și un voal, în timp ce Paolo Carta a purtat un costum negru. A fost însoțită pe culoar de tatăl ei, Fabrizio Pausini, notează a1.ro, conform Hola.com.

„Am spus Da”, a scris ea în dreptul unei fotografii, care îi înfățișează pe cei doi ținându-se de mână și zâmbind. În jurul lor, cadrul este unul simplu și elegant, din care nu au lipsit lumânările și draperiile.

În dreptul clipului în care apare cântând alături de soțul ei, Laura Pausini a lăsat un mesaj emoționant: „Avem în fața noastră, deja, tot ce ne dorim”.

Paolo Carta ar fi cerut-o de soție în urmă cu un deceniu, însă la o săptămână după, artista a rămas însărcinată. Laura Pausini și-a dorit ca fetița lor să crească și să-i ajute cu verighetele, scrie Unica.

„A fost primul bărbat care mi-a spus că sunt frumoasă. Da, așa mi-a spus: Ești frumoasă. Două cuvinte care mi-au schimbat viața. Nimeni nu-mi spusese asta vreodată. (…)

Soțul meu, pentru că îl numesc așa, m-a cerut în căsătorie în 2012. A fost chiar în săptămâna de dinainte de a afla că sunt însărcinată, așa că am așteptat ca ea să crească, să ne aducă verghitele.

Acum fetița mea dă sens vieții mele. Mi-am dorit foarte mult să devin mamă și am reușit. Întotdeauna cred că Paola a știut cumva să aleagă momentul potrivit pentru a ajunge în viața mea. A fost o sosire cu adevărat magică”, a povestit ea, conform sursei citate.

laura pausini alaturi de sot si de fiica lor

Ce date personale colectează TikTok de la abonați: aplicația poate înregistra tot ce tastați, unde mergeți și ce discuții purtați

Şeful TikTok a fost audiat și criticat aspru, joi, în Congresul american. În contextul în care tot mai multe țări iau măsuri împotriva aplicației, o lume întreagă se întreabă ce date persoanale colectează compania despre utilizatorii săi.

Why Is TikTok So Popular?

Echipa Antena 3 CNN a studiat Politica de Confidențialitate a TikTok pentru utilizatorii din România. Iată principalele date colectate de aplicația socială și explicațiile specialiștilor.

Colectăm Conținutul utilizatorului prin preîncărcare în momentul creării, importului sau încărcării, indiferent dacă alegeți să salvați sau să încărcați acel Conținut al utilizatorului.

Ce înseamnă – Dacă oferiți acces la folderul de media, tot conținutul din acel folder este urcat pe serverele TikTok de fiecare dată când faceți poze sau filmați un video.

Colectăm conținut (precum text, imagini și videoclipuri) din clipboardul dispozitivului dumneavoastră, dacă alegeți să copiați și să lipiți conținut pe sau de pe Platformă sau să partajați conținut între aceasta și o platformă terță.

Ce înseamnă – Tot conținutul la care ați dat copy (n.r. copiază) în telefon este colectat de TikTok.

Colectăm informații despre locație (precum atracțiile turistice, magazinele sau alte puncte de interes) dacă alegeți să adăugați informațiile despre locație la Conținutul utilizatorului creat sau publicat de dumneavoastră.

Ce înseamnă – Dacă ați ales să partajați cu aplicația locația, atunci aplicația va ști tot timpul unde sunteți, care sunt locurile pe care le vizitați cel mai des, cu ce prieteni vă vedeți și când, asta dacă și ei au ales să partajeze locația.

Mesajele directe. În cazul în care comunicați cu alte persoane folosind mesaje directe, colectăm conținutul mesajului și metadatele asociate (cum ar fi ora la care mesajul a fost trimis, primit și/sau citit, precum și participanții la comunicare). Procedăm astfel pentru a bloca spamurile, pentru a detecta infracțiunile și pentru a ne proteja utilizatorii.

Ce înseamnă – Toate mesajele pe care le trimiteți sau primiți în aplicație sunt colectate de TikTok.

Colectăm anumite informații despre dispozitiv și conexiunea la rețea atunci când accesați Platforma. Aceste informații includ modelul dispozitivului, sistemul de operare, tiparele sau ritmurile de apăsare a tastelor, adresa IP și limba sistemului dumneavoastră. 

Ce înseamnă – Este important de subliniat faptul că orice apăsare de “taste” este colectată de TikTok, însă nu se precizează dacă se rezumă doar la ce scrieți în aplicație sau în general.

Colectăm informații legate de service, diagnosticare și performanță, inclusiv rapoarte de defecțiuni și jurnale de performanță. 

Ce înseamnă – Acest lucru se traduce prin faptul că specialiștii TikTok știu cât de bine vă funcționează telefonul înainte să vă dați seama dacă are vreo problema sau nu, câtă baterie are, ce semnal aveți la telefon și unde vă aflați atunci când nu aveți semnal (asta dacă ați partajat și locația). 

Colectăm automat informații despre locația dumneavoastră aproximativă (de exemplu, țara, statul sau orașul) pe baza Informațiilor dumneavoastră tehnice (cum ar fi cartela SIM și adresa IP). De asemenea, în cazul în care activați serviciile de localizare pentru aplicația TikTok din setările dispozitivului dumneavoastră, colectăm informații despre locația aproximativă de la dispozitivul dumneavoastră. Faceți clic aici pentru a afla mai multe despre modul în care colectăm Informațiile despre locație.

Ce înseamnă – Chiar dacă nu oferiți accesul la locație în aplicație, ei pot afla locația în baza IP-ului, dacă sunteți conectați la wi-fi.

Funcții și caracteristici ale conținutului. Detectăm și colectăm caracteristici și proprietăți ale videoclipurilor, imaginilor și înregistrărilor audio care fac parte din Conținutul utilizatorului, de exemplu, prin identificarea obiectelor și peisajului, a existenței sau localizării într-o imagine a unei fețe sau a altor părți ale corpului; și a textului cuvintelor vorbite în Conținutul utilizatorului. Procedăm astfel, de exemplu, pentru moderarea conținutului și pentru a oferi efecte speciale (precum filtre video și avataruri) și texte descriptive, se arată în Politica de confidențialitate a TikTok.

Ce înseamnă – TikTok poate citi ce se află într-o imagine sau video, însă combinat cu partea în care vă copiază tot ce aveți în folderul media (foto sau video) fără să le urcați în aplicație, ei pot afla pe unde vă petreceți timpul, cu cine și orice se discută în videoclipurile înregistrate cu telefonul.

Șeful TikTok a dat explicații în Congresul american

Şeful TikTok, Shou Zi Chew, a fost audiat în Congresul american. Misiunea sa nu a fost una uşoară, fiind nevoit să convingă congresmenii americani că aplicaţia folosită de 150 de milioane de americani nu reprezintă un pericol pentru securitatea naţională americană.

„Aplicația noastră este un loc în care oamenii pot fi creativi și curioși și unde aproape 5 milioane de întreprinderi americane, majoritatea întreprinderi mici, merg pentru a găsi noi clienți și pentru a-și stimula creșterea.

Acum a TikTok a crescut, am încercat să învățăm lecțiile companiilor care ne-au precedat, în special când vine vorba de siguranța adolescenților. Deși marea majoritate a persoanelor de pe TikTok au peste 18 ani, iar una dintre dintre categoriile demografice cu cea mai rapidă creștere sunt persoanele de peste 35 de ani, am petrecut mult timp adoptând măsuri pentru a-i proteja pe adolescenți. 

Acum, TikTok în sine nu este disponibil în China continentală. Avem sediul central în Los Angeles și în Singapore, iar în prezent avem 7.000 de angajați în SUA.

Cu toate acestea, am auzit preocupări importante cu privire la potențialul de acces străin nedorit la datele din SUA și la potențiala manipulare a ecosistemului TikTok din SUA. Abordarea noastră nu a fost niciodată aceea de a respinge sau de a banaliza oricare dintre aceste preocupări. Le-am abordat cu acțiuni reale.”, a susținut Shou Zi Chew.

Povestea unui soldat de 21 de ani, înmormântat singur la 900 de kilometri de casă
Articolul anterior
Ucraina utilizează un software de recunoaştere facială pentru a identifica cadavrele soldaţilor ruşi
Articolul următor