Fugind de ororile războiului, Natasha, însărcinată în 7 luni, cu fiica ei de 3 ani, mama și trei surori, a mers timp de 12 ore până la granița cu Moldova, scrie ONU. Mașinile care treceau nu s-au oprit pentru că nu era loc în ele.

În spate au lăsat orașul Harkov distrus de proiectile.
Pe fondul violenței, fricii și incertitudinii tot mai mari care au urmat invaziei Ucrainei de către Rusia, Natasha Kuznetsova, în vârstă de 21 de ani, a fugit de la casa ei din Harkov.
Potrivit femeii, „cel mai frumos oraș din lume” a fost bombardat și distrus. Mii de oameni au rămas fără adăpost.
„Am fost siguri că vom rămâne acasă indiferent de situație. Dar când a devenit clar că bombardamentul nu se va opri, a trebuit să fug”, a declarat Natasha personalului UNFPA. Călătoria a fost obositoare: era foarte frig, cu fiecare oră devenea mai greu de mers, obositor.
Rudele de sex masculin au însoțit femeile, dar la punctul de trecere a frontierei Palanka, familia a fost împărțită – bărbații nu aveau voie să iasă din Ucraina. Când femeile au ajuns în cele din urmă la Chișinău, au fost cazate într-un complex sportiv adaptat, unde personalul UNFPA a sosit pentru a le ajuta.
„Fiecărui dintre noi ni s-a dat un pătuț. Sute de oameni au încercat să se odihnească înainte de a-și continua călătoria. Am adormit aproape imediat”, spune Natalia.
În miezul nopții s-a trezit cu febră mare și durere. A fost chemată o ambulanță, iar femeia a fost transportată de urgență la spital cu o infecție acută la rinichi care îi punea viața în pericol. Din fericire, medicii au reușit să o salveze, iar autoritățile moldovenești au acoperit toate cheltuielile medicale. Acum este încă în spital, dar este deja pe cale de vindecare.
Angajații Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) au adus produse esențiale pentru Natasha, inclusiv produse de igienă. De la începutul războiului, refugiații din Ucraina în Moldova au primit peste 6.000 de astfel de truse de la UNFPA.
În câteva săptămâni, Natalia va naște și este foarte îngrijorată căci copilul ei se va naște în această nouă realitate. Și Natalia se teme că problemele de sănătate apărute vor afecta starea bebelușului.
„Multe dintre rudele și prietenii noștri au rămas în Harkov. Dacă totul se liniștește, ne vom întoarce, dacă nu… ori ne vom rămâne aici, ori ne vom muta în alt loc, ne vom găsi un loc de muncă și să ne creștem copiii în siguranță”, a spus Natalia.
„Ca orice mamă, vreau să am copii sănătoși și să visez că vor crește în pace.”
În săptămânile de după invazia rusă, femeile ucrainene au fost nevoite să nască în subsoluri, adăposturi anti-bombe și stații de metrou. Multe unități medicale au fost distruse. Din 24 februarie, în țară s-au născut 4.300 de copii, iar încă 80.000 de femei ucrainene urmează să nască în următoarele trei luni.
Pe 16 martie, a fost atacat cel mai mare spital din orașul asediat din sudul Mariupol.
Potrivit Oficiului Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați, Republica Moldova găzduiește în prezent cel mai mare număr de refugiați pe cap de locuitor: la 16 martie, în țară au intrat peste 340.000 de ucraineni.
Până în prezent, peste 3 milioane de oameni au părăsit Ucraina, dintre care mulți au ajuns în Ungaria, Polonia, România și Slovacia și în alte țări. Majoritatea refugiaților sunt femei cu copii.
Personalul UNFPA lucrează chiar în Ucraina, precum și în țările care găzduiesc refugiați. Ei intenționează să-și extindă programele în domeniul sănătății reproductive. UNFPA desfășoară, de asemenea, echipe medicale mobile în zone greu accesibile pentru a ajuta și sprijini femeile și fetele.