Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Rusiei la Chişinău, convocat la MAE după declaraţiile lui Lavrov

Ministrul moldovean de externe, Nicu Popescu, a dispus convocarea la MAE de la Chişinău în cursul zilei de joi a însărcinatului cu afaceri ad interim al Federaţiei Ruse în Republica Moldova, după declaraţiile şefului diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, care au fost calificate de autorităţile moldovene drept ”speculaţii neîntemeiate”, transmite Unimedia.info.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a avertizat anterior autorităţile moldovene că Moscova va face totul pentru a proteja interesele populaţiei rusofone din Republica Moldova şi că va considera drept atac împotriva Rusiei orice fel de situaţie de natură să pună în pericol securitatea forţelor de menţinere a păcii din Transnistria, conform media de la Chişinău, care citează presa de stat rusă.

Într-un comunicat, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei moldovene, Daniel Vodă, reaminteşte părţii ruse că legislaţia Republicii Moldova garantează drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului.

‘Vorbitorilor de limbă rusă, ucraineană, găgăuză, bulgară şi ai altor minorităţi etnice le sunt respectate drepturile în conformitate cu principiile democratice, iar în cazul vorbitorilor de limba rusă menţionaţi în declaraţie nu au fost semnalate încălcări ale drepturilor acestora la instituţiile abilitate din ţara noastră’, subliniază Vodă.

Totodată, purtătorul de cuvânt al MAE moldovean a declarat că autorităţile de la Chişinău ‘îşi reiterează ataşamentul pentru metodele paşnice, diplomatice şi bazate pe dialog atât pentru reintegrarea ţării cât şi în dialogul cu Federaţia Rusă privind retragerea trupelor ruse staţionate ilegal pe teritoriul ţării noastre. Oricare alte speculaţii le considerăm neîntemeiate’.

Declaraţiile ameninţătoare din ultimele două zile ale lui Serghei Lavrov la adresa autorităţilor de la Chişinău reprezintă o încercare de a deturna parcursul european al Republicii Moldova, dar şi un joc al Rusiei pentru a aşeza partea moldoveană la masa negocierilor privind statutul regiunii transnistrene, consideră mai mulţi analişti politici şi experţi de la Chişinău, citaţi de Deschide.md.

Comentatorul politic Nicolae Negru consideră că Moscova vrea să sperie Chişinăul pentru a-l obliga să se aşeze la masa negocierilor în vederea obţinerii unei soluţii favorabile Rusiei în reglementarea conflictului transnistrean.

”Vorbim de federalizarea Republicii Moldova, cu drept de veto pentru Transnistria şi pentru Comrat în ceea ce priveşte politica internă şi externă’ a republicii, a precizat el.

Iar analistul politic Anatol Ţăranu apreciază că declaraţiile lui Lavrov intervin ca urmare a mesajelor lansate de liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, care insistă pe ”tratative diplomatice privind securitatea Transnistriei’.

”Este evident că aceste iniţiative a lui Krasnoselski sunt coordonate cu Moscova… Toate declaraţiile lui Lavrov precum că cineva din Republica Moldova ar ameninţa ruşii din Transnistria sunt de mai demult. Acum, el împinge Chişinăul spre începerea unui dialog oficial cu Tiraspolul într-o formă sau alta diplomatică. Aceasta înseamnă că Rusia, parte a procesului de reglementare, va participa la aceste întruniri diplomatice. Rusia are nevoie de aceste tratative, întrucât este într-o izolare internaţională şi nu poate să contacteze şi să relaţioneze cu statele occidentale. Încercarea de a reanima un dialog diplomatic în privinţa Transnistriei este o încercare de a ieşi din izolarea internaţională şi a se prezenta pe post de pacificator. Cred că Chişinăul înţelege acest lucru şi nu va răspunde la această capcană întinsă de Moscova’, a declarat el pentru Deschide.md.

Expertul Ion Tăbîrţă este de părere că autorităţile de la Chişinău trebuie să fie extrem de atente la declaraţiile făcute de Lavrov.

” …Acum rămâne întrebarea dacă aceste declaraţii fac parte dintr-un eventual plan al Rusiei pentru Republica Moldova sau sunt declaraţii de avertizare la adresa statului nostru, a actualei guvernări, pentru a nu aprofunda dialogul cu Uniunea Europeană, pentru ca guvernarea să nu fie una prooccidentală în promovarea reformelor sale’, a declarat el pentru Deschide.md.

”Rusia încearcă să adune un anumit arsenal împotriva actualei guvernări din Republica .Moldova, astfel ca aceasta să-şi tempereze intenţiile de a se apropia de UE prin realizarea unor reforme’, mai opinează el.

”Reformele de tip european, democratice, nu convin Rusiei pentru că în acest mod Republica Moldova, societatea moldoveană se îndepărtează de modelul de stat post-sovietic pe care încearcă să-l cultive Rusia. Republica Moldova europenizată şi democratizată îndepărtează statul nostru de Federaţia Rusă’, subliniază el, conform media citate.

Ion Tăbîrţă atrage atenţia şi asupra faptului că Lavrov face aluzii precum că actuala guvernare nu ar fi independentă şi că ar fi marioneta Occidentului: ”Aceste declaraţii sunt îngrijorătoare şi pentru că, anterior, asemenea acuzaţii şi etichetări erau îndreptate spre conducerea de la Kiev’, afirmă el.

În ce priveşte ”statutul special’ pentru Găgăuzia, evocat de Lavrov, experţii citaţi au precizat că aceasta ar reprezenta o tentativă de a soma Chişinăul să accepte propunerile Rusiei privind federalizarea Republicii Moldova.

”Este o formă de presiune asupra Chişinăului, asupra guvernării, să cedeze şi să accepte ceea ce propune Moscova. Sunt planuri mai vechi care sunt accelerate în legătura cu situaţia foarte incertă în Ucraina, în contextul perspectivei nu tocmai optimiste pentru armata rusă de acolo. Nefiind siguri de victoria lor, ruşii încearcă să accelereze procesele din Republica Moldova pentru a obliga Chişinăul să adopte o formulă care ar conveni Moscovei’, apreciază Nicolae Negru, editorialist la Ziarul Naţional din Chişinău.

O mamă și fiica ei au fost diagnosticate cu același tip de cancer, la o distanță de doar zece zile

O mamă din Anglia a trecut prin momente delicate după ce a fost diagnosticată cu cancer, dar coșmarul a venit abia zece zile mai târziu, când fiica ei a primit același diagnostic. Doi ani mai târziu, acestea au decis să-și spună povestea, atrăgând atenția asupra importanței cercetării din domeniu, scrie peroz.ro.

În 2022, Catherine Tudor a fost diagnosticată cu cancer de colon în stadiu al treilea. Zece zile mai târziu, fiica ei, Rihannon, a aflat că suferă de aceeași boală, dar într-un stadiu mai avansat.

„Când mama mi-a mărturisit că a fost diagnsoticată cu cancer am fost tristă. Îmi amintesc că mi-am spus că „probabil a avut ghinion, dar eu voi fi bine!”, a povestit ea potrivit People, adăugând: „Care ar fi fost șansele ca amândouă să fim diagnosticate cu aceeași boală la un interval de o săptămână?”

Rihannon, care locuiește în Cheltenham, Anglia, însă, nu doar că a primit același diagnostic, dar boala era într-un stadiu mai avansat. Mai exact, medicii i-au descoperit peste 20 de tumori în ficat și în plămâni, fapt pentru care a fost nevoită să înceapă imediat ședințele de chimioterapie și alte tratamente, în încercarea de a opri extinderea cancerului. 

Doi ani mai târziu, Rihannon continuă tratamentul împotriva cancerului, iar mama ei a fost declarată vindecată: „Am trăit un amalgam de emoții, dar sunt foarte puternică și pozitivă”, a mai declarat tânăra, într-un interviu la BBC, mărturisind că această gândire pozitivă a ajutat-o să depășească această perioadă.

„Când te gândești că poți să lupți cu boala, că poți să treci prin ea, corpul răspunde în aceeași manieră. Iar corpul meu, slavă Domnului, are un răspuns pozitiv de mai bine de doi ani, am avut numeroase tumori care au scăzut în dimensiune”, a povestit femeia.

Chiar dacă este foarte optimistă, ea a descris chimioterapia, radiațiile și operația ca fiind brutale. Tocmai de aceea, speră ca oamenii de știință să descopere alte tratamente, unele mai blânde.

„Cercetarea mă ajută să sper, să merg mai departe. Îmi doresc ca specialiștii să descopere alte terapii care să vină în sprijinul bolnavilor de cancer. Este vital”, a mai spus ea, potrivit sursei citate.

Taxă de intrare în Veneția, din 25 aprilie. Zilele în care poate fi vizitată gratis

Veneția a introdus o taxă de intrare, începând din 25 aprilie. Dar taxa se aplică doar în anumite zile, iar anumite categorii de turiști pot fi exceptați de la plata sa, scrie evz.ro.

Reprezentanții unui foarte celebru oraş – Veneția – s-au gândit să mai domolească din fluxul de vizitatori prin introducerea unei taxe de intrare.

Valoarea acesteia va fi de 5 euro pentru turiști și se va aplica în weekenduri, începând cu 25 aprilie.

Măsura își propune să mai reducă aglomerația în oraș și va fi aplicată până la jumătatea lunii iulie.

Mai exact, taxa se aplică în 29 de zile specifice, între 25 aprilie și 14 iulie, respectiv 25-30 aprilie, 1-5, 11, 12, 18, 19, 25 și 26 mai, 8, 9, 15, 16, 22, 23, 29, 30 iunie și 6, 7, 13 și 14 iulie. Astfel, că în cazul în care veți evita aceste zile veți putea să faceți o mică economie.

Dar, evitarea zilelor cu taxă nu este singura posibilitate aflată la dispoziția vizitatorilor de a nu o plăti. Cum taxa este obligatorie pentru toți turiștii care intră în acest oraş între orele 8:30 și 16:00, cu orice fel de mijloc de transport (tren, feribot etc.), în zilele arătate, planificarea sosirii în Veneția în alt interval orar decât cel menționat este o a doua modalitate de a vă aduce o mică economiei în bugetul de vacanță.

De asemenea, taxa de intrare nu se va plăti de către turiștii care înnoptează în hoteluri din Veneția.

Practic, oficialii orașului Veneția și-au propus să descurajeze un pic turismul de tip „hit and run” în anumite zile, când numărul de vizitatori este foarte mare.

Cei care nu respectă regulile riscă amenzi cuprinse între 50 și 300 de euro, potrivit Mediafax.

Descoperire macabră în România! Schelete umane, inclusiv unul de copil, găsite în curtea unui spital din Vaslui

O descoperire macabră a fost făcută în curtea Spitalului nr. 2 din Vaslui, acolo unde 13 schelete au fost găsite ca urmare a unor săpături de excavare, scrie evz.ro.

Anchetatorii consideră inițial că spitalul ar fi fost edificat peste un cimitir vechi și există indicii concludente că nu este vorba despre o groapă comună.

Schelete umane găsite în curtea Spitalului nr. 2 din Vaslui

Conform autorităților de la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” din Vaslui, au fost identificate 13 schelete, dintre care 12 aparțin adulților și unuia unui copil.

În acest moment, săpătura de supraveghere s-a transformat într-o săpătură preventivă, pe cale de consecinţă, ne vom organiza în aşa fel încât să facem această lucrare pentru a putea descărca arheologic zona.

Se pare că sunt două nivele de înhumare, unul contemporan şi unul de tip medieval, însă toate aceste lucruri se pot spune doar după ce se vor face analizele specifice, ca să ne putem da seama exact din ce perioadă sunt”, a transmis directorul Muzeului Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui, Ramona Mocanu.

El subliniază că nu există niciun indiciu că ar fi vorba despre o groapă comună. Scheletele sunt aranjate într-un mod specific, existând urme ale unor sicrie.

Procesul de construcție a fost suspendat pe termen nelimitat pentru a permite desfășurarea activităților de descărcare arheologică. Pentru a asigura o cercetare precisă, specialiștii intenționează să folosească scanările magnetometrice.

Conform reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, într-o primă etapă, constructorul care efectua lucrările de excavare în zonă a raportat descoperirea unui schelet uman, iar ulterior au fost găsite și alte schelete.

În urma acestor evenimente, poliția a inițiat o anchetă, iar un dosar penal pentru ucidere din culpă a fost deschis, potrivit Agerpres.

Lucrările de la Spitalul nr. 2 Vaslui urmează să se construiască două corpuri noi de clădiri, pentru secțiile Psihiatrie și Boli Infecțioase.

Traducătorul lui Mihail Gorbaciov dezvăluie că acesta a fost șocat și tulburat de războiul dintre Rusia și Ucraina
Articolul anterior
Un avion a fost la un pas să decoleze după ce o fotografie revoltătoare a fost trimisă prin AirDrop pasagerilor
Articolul următor