Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Rusiei la Chişinău, convocat la MAE după declaraţiile lui Lavrov

Ministrul moldovean de externe, Nicu Popescu, a dispus convocarea la MAE de la Chişinău în cursul zilei de joi a însărcinatului cu afaceri ad interim al Federaţiei Ruse în Republica Moldova, după declaraţiile şefului diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, care au fost calificate de autorităţile moldovene drept ”speculaţii neîntemeiate”, transmite Unimedia.info.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a avertizat anterior autorităţile moldovene că Moscova va face totul pentru a proteja interesele populaţiei rusofone din Republica Moldova şi că va considera drept atac împotriva Rusiei orice fel de situaţie de natură să pună în pericol securitatea forţelor de menţinere a păcii din Transnistria, conform media de la Chişinău, care citează presa de stat rusă.

Într-un comunicat, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei moldovene, Daniel Vodă, reaminteşte părţii ruse că legislaţia Republicii Moldova garantează drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului.

‘Vorbitorilor de limbă rusă, ucraineană, găgăuză, bulgară şi ai altor minorităţi etnice le sunt respectate drepturile în conformitate cu principiile democratice, iar în cazul vorbitorilor de limba rusă menţionaţi în declaraţie nu au fost semnalate încălcări ale drepturilor acestora la instituţiile abilitate din ţara noastră’, subliniază Vodă.

Totodată, purtătorul de cuvânt al MAE moldovean a declarat că autorităţile de la Chişinău ‘îşi reiterează ataşamentul pentru metodele paşnice, diplomatice şi bazate pe dialog atât pentru reintegrarea ţării cât şi în dialogul cu Federaţia Rusă privind retragerea trupelor ruse staţionate ilegal pe teritoriul ţării noastre. Oricare alte speculaţii le considerăm neîntemeiate’.

Declaraţiile ameninţătoare din ultimele două zile ale lui Serghei Lavrov la adresa autorităţilor de la Chişinău reprezintă o încercare de a deturna parcursul european al Republicii Moldova, dar şi un joc al Rusiei pentru a aşeza partea moldoveană la masa negocierilor privind statutul regiunii transnistrene, consideră mai mulţi analişti politici şi experţi de la Chişinău, citaţi de Deschide.md.

Comentatorul politic Nicolae Negru consideră că Moscova vrea să sperie Chişinăul pentru a-l obliga să se aşeze la masa negocierilor în vederea obţinerii unei soluţii favorabile Rusiei în reglementarea conflictului transnistrean.

”Vorbim de federalizarea Republicii Moldova, cu drept de veto pentru Transnistria şi pentru Comrat în ceea ce priveşte politica internă şi externă’ a republicii, a precizat el.

Iar analistul politic Anatol Ţăranu apreciază că declaraţiile lui Lavrov intervin ca urmare a mesajelor lansate de liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, care insistă pe ”tratative diplomatice privind securitatea Transnistriei’.

”Este evident că aceste iniţiative a lui Krasnoselski sunt coordonate cu Moscova… Toate declaraţiile lui Lavrov precum că cineva din Republica Moldova ar ameninţa ruşii din Transnistria sunt de mai demult. Acum, el împinge Chişinăul spre începerea unui dialog oficial cu Tiraspolul într-o formă sau alta diplomatică. Aceasta înseamnă că Rusia, parte a procesului de reglementare, va participa la aceste întruniri diplomatice. Rusia are nevoie de aceste tratative, întrucât este într-o izolare internaţională şi nu poate să contacteze şi să relaţioneze cu statele occidentale. Încercarea de a reanima un dialog diplomatic în privinţa Transnistriei este o încercare de a ieşi din izolarea internaţională şi a se prezenta pe post de pacificator. Cred că Chişinăul înţelege acest lucru şi nu va răspunde la această capcană întinsă de Moscova’, a declarat el pentru Deschide.md.

Expertul Ion Tăbîrţă este de părere că autorităţile de la Chişinău trebuie să fie extrem de atente la declaraţiile făcute de Lavrov.

” …Acum rămâne întrebarea dacă aceste declaraţii fac parte dintr-un eventual plan al Rusiei pentru Republica Moldova sau sunt declaraţii de avertizare la adresa statului nostru, a actualei guvernări, pentru a nu aprofunda dialogul cu Uniunea Europeană, pentru ca guvernarea să nu fie una prooccidentală în promovarea reformelor sale’, a declarat el pentru Deschide.md.

”Rusia încearcă să adune un anumit arsenal împotriva actualei guvernări din Republica .Moldova, astfel ca aceasta să-şi tempereze intenţiile de a se apropia de UE prin realizarea unor reforme’, mai opinează el.

”Reformele de tip european, democratice, nu convin Rusiei pentru că în acest mod Republica Moldova, societatea moldoveană se îndepărtează de modelul de stat post-sovietic pe care încearcă să-l cultive Rusia. Republica Moldova europenizată şi democratizată îndepărtează statul nostru de Federaţia Rusă’, subliniază el, conform media citate.

Ion Tăbîrţă atrage atenţia şi asupra faptului că Lavrov face aluzii precum că actuala guvernare nu ar fi independentă şi că ar fi marioneta Occidentului: ”Aceste declaraţii sunt îngrijorătoare şi pentru că, anterior, asemenea acuzaţii şi etichetări erau îndreptate spre conducerea de la Kiev’, afirmă el.

În ce priveşte ”statutul special’ pentru Găgăuzia, evocat de Lavrov, experţii citaţi au precizat că aceasta ar reprezenta o tentativă de a soma Chişinăul să accepte propunerile Rusiei privind federalizarea Republicii Moldova.

”Este o formă de presiune asupra Chişinăului, asupra guvernării, să cedeze şi să accepte ceea ce propune Moscova. Sunt planuri mai vechi care sunt accelerate în legătura cu situaţia foarte incertă în Ucraina, în contextul perspectivei nu tocmai optimiste pentru armata rusă de acolo. Nefiind siguri de victoria lor, ruşii încearcă să accelereze procesele din Republica Moldova pentru a obliga Chişinăul să adopte o formulă care ar conveni Moscovei’, apreciază Nicolae Negru, editorialist la Ziarul Naţional din Chişinău.

Poliţia a dat Primăria Chişinău în judecată și cere să opreacă manifestaţiile organizate de partidul Şor, în faţa Preşedinţiei şi Parlamentului. Ce motive invocă oamenii legii

Poliţia a dat Primăria Chişinău în judecată și cere să opreacă manifestaţiile organizate de partidul Şor, în faţa Preşedinţiei şi Parlamentului. Se motivează că participanţii încalcă ordinea publică și au fost ănregistrate deja 40 de contravenții. Primăria nu a reacționat la avertizările trimise anterior ți susține că de asigurarea ordinii publice este responsabilă poliţia.

Natalia Gavrilița: Cei care stau în spatele protestelor Partidului Șor și au comis ilegalități trebuie să fie pedepsiți
foto: www.radiochisinau.md

Poliția a anunțat că pe numele manifestanţilor din centrul Chişinăului sunt contravenții pentru nesubordonare, huliganism, ultragierea angajaților forțelor de ordine, încălcarea legislației cu privire la protecția copiilor aflați în situație de risc, blocarea intenționată a carosabilului, limitarea accesului presei și agresarea jurnaliștilor, transmite TVR Moldova.

ANA REVENCO, ministrul Afacerilor Interne: „Toate persoanele care-şi asumă decizia de a protesta, de a-şi arăta în public susţinerea sau nu a unor decizii, este dreptul fiecărui cetăţean. În cazul în care astfel de evenimente sunt autorizate de către alte autorităţi, aceste autorităţi trebuie să intervină pentru a-şi exercita toate atribuţiile necesare pentru ca să trăim în pace, linişte.”

Şi preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, a dat replica unui deputat al Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor, care la invitat să discute cu manifestanţiil.

IGOR GROSU, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova: „Eu discut cu protestatarii veritabili, nu cu cei plătiţi de bandiţi. Ăştia care sunt plătiţi, hrăniţi, legănaţi, adăpaţi, numiţi cum vreţi. După asta vine salvarea. În fiecare dimineaţă vine salvarea, îl ia câte unul trudit. Îl duce, probabil, îl dezalcoolizează, îl aduce înapoi. Asta e profanarea noţiunii de protest.” Primăria Chişinău pasează Politiei responsabilitatea privind dezordinea făcută de protestatari.

„Municipiului Chișinău amintește că sistarea sau interzicerea protestului din fața Legislativului și a Președinției nu ține de competența autorităților administrației publice locale. (…) Municipalitatea a organizat mai multe ședințe, cu participarea părților implicate / responsabile, în cadrul cărora a fost adus la cunoștința organizatorilor obligațiIe și responsabilitățile lor, care trebuie să fie în conformitate cu norma legală.”

Poliția Republicii Moldova a anunţat că participanții la protestul din centrul Chisinaului au atacat forțele de ordine cu diferite obiecte, iar atunci când au fost somați, ar fi refuzat să se conformeze.

UE adoptă cel de-al optulea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Uniunea Europeană a adoptat un nou pachet de sancţiuni economice şi individuale împotriva Rusiei, ca urmare a anexării ilegale a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, anunță un comunicat postat joi pe site-ul Consiliului UE.

Parlamentul European votează joi proiectul legislativ Garanția pentru Copii  care își propune să ofere educație și îngrijire gratuită, asistență  medicală, accesul la locuințe adecvate pentru copiii din UE - Edupedu.ro

Pachetul de sancţiuni, al 8-lea adoptat de blocul comunitar de la începerea invaziei ruse în Ucraina, include o serie de măsuri menite să crească presiunea asupra guvernului şi economiei ruse, să slăbească capacităţile militare ale Moscovei şi să facă Kremlinul să plătească prețul pentru recenta escaladare, scrie Digi24.

Noul set de sancţiuni introduce în legislaţia UE baza pentru instituirea unui plafon de preţ legat de transportul maritim al petrolului rusesc destinat ţărilor terţe şi a unor restricţii suplimentare privind transportul maritim al ţiţeiului şi al produselor petroliere către ţări terţe. Concret, se va interzice furnizarea de servicii de transport maritim şi furnizarea de asistenţă tehnică, servicii de intermediere sau finanţare sau asistenţă financiară în legătură cu transportul maritim către ţări terţe de ţiţei (începând cu decembrie 2022) sau de produse petroliere (începând din februarie 2023) care provin sau sunt exportate din Rusia. Derogarea bazată pe plafonul de preţ ar permite furnizarea serviciilor de transport şi a celorlalte servicii în cazul în care petrolul sau produsele petroliere sunt achiziţionate la un plafon de preţ prestabilit sau sub acesta.

Noua interdicţie impusă navelor UE de a furniza servicii de transport maritim pentru astfel de produse către ţări terţe se va aplica de la data la care Consiliul va decide în unanimitate să introducă plafonul de preţ. Plafonul de preţ va reduce drastic veniturile pe care Rusia le obţine din petrol după ce războiul său ilegal împotriva Ucrainei a dus la creşterea preţurilor energiei la nivel mondial. Plafonul de preţ aplicat petrolului poate contribui, de asemenea, la stabilizarea preţurilor energiei la nivel mondial.

În ceea ce priveşte comerţul, Uniunea europeană extinde interdicţia de import asupra produselor siderurgice care fie provin din Rusia, fie sunt exportate din Rusia. De asemenea, sunt impuse restricţii suplimentare la import asupra pastei din lemn şi hârtiei, ţigaretelor, materialelor plastice şi produselor cosmetice, precum şi asupra elementelor utilizate în industria bijuteriilor, cum ar fi pietrele şi metalele preţioase, care, împreună, generează venituri semnificative pentru Rusia.

Vor fi impuse restricţii şi cu privire la vânzarea, furnizarea, transferul sau exportul unei alte serii de produse utilizate în sectorul aviaţiei.

În plus, a fost extinsă lista produselor restricţionate care pot contribui la consolidarea militară şi tehnologică a Rusiei sau la dezvoltarea sectorului său de apărare şi securitate. Lista va include acum anumite componente electronice, substanţe chimice şi bunuri suplimentare care pot fi utilizate pentru a aplica pedeapsa capitală, tortura sau alte tratamente cu cruzime, inumane sau degradante.

Noul set de sancţiuni include interzicerea vânzării, furnizării, transferului sau exportului de arme de foc pentru uz civil, precum şi de componente esenţiale ale acestora şi de muniţie pentru acestea, de vehicule şi echipamente militare, de echipamente paramilitare şi de piese de schimb.

Noile sancţiuni vizează și persoane şi entităţi care au jucat un rol în organizarea unor „referendumuri” ilegale, reprezentanţi ai sectorului apărării şi personalităţi care răspândesc dezinformarea cu privire la război. De asemenea, Consiliul a decis să extindă criteriile de includere pe listă pe baza cărora pot fi făcute desemnări specifice, pentru a include posibilitatea de a viza persoanele care facilitează eludarea sancţiunilor UE.

Cetăţenii UE au interdicţia de a deţine posturi în cadrul organelor de conducere ale anumitor persoane juridice, entităţi sau organisme ruse deţinute sau controlate de stat.

Sancţiunile mai cuprind inserarea pe lista entităţilor deţinute de stat care fac obiectul interdicţiei privind tranzacţiile a Registrului naval rus, o entitate deţinută de stat în proporţie de 100%, care desfăşoară activităţi legate de clasificarea şi inspecţia, inclusiv în domeniul securităţii, a navelor şi a ambarcaţiunilor înmatriculate în Rusia sau în altă ţară.

Este interzisă total furnizarea de conturi sau servicii de custodie pentru criptoactive cetățenilor ruşi sau persoanelor fizice cu reşedinţa în Rusia, indiferent de valoarea totală a criptoactivelor respective.

De asemenea, Consiliul UE a decis că, începând de joi 6 octombrie, domeniul geografic de aplicare al restricţiilor introduse la 23 februarie, incluzând mai ales interdicţia de import asupra bunurilor din zonele care nu sunt controlate de guvern din oblastele Doneţk şi Lugansk, va fi extins pentru a include şi zonele care nu sunt controlate din oblastele Zaporojie şi Herson.

„Acest nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei este o dovadă a hotărârii noastre de a opri maşina de război a lui Putin şi de a răspunde celei mai recente escaladări a acestuia prin referendumuri false şi anexarea ilegală a unor teritorii ucrainene. Astfel lovim şi mai mult economia de război a Rusiei, limitând capacităţile de import/export ale Rusiei, şi suntem pe calea cea mai rapidă pentru a ne elibera de dependenţa energetică de Rusia. Îi vizăm, de asemenea, pe cei responsabili de anexarea ilegală a unor teritorii ucrainene. UE va fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie”, a declarat şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, citat de Agepres.

Regiunile ucrainene anexate ilegal apar deja în prognoza meteo din Rusia

În urma anexării ilegale a patru regiuni ucrainene, zonele au început să apară în prognozele meteo ale televiziunilor rusești, relatează g4media.ro, cu referire la Sky News.

Jurnalistul Francis Scarr de la BBC a împărtășit o captură de ecran a unui buletin meteo de la televiziunea de stat a Kremlinului, care include regiunile nou anexate.

Președintele Vladimir Putin a semnat decretele de anexare a patru regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson, în timp ce armata rusă se străduia să controleze noul teritoriu.

Documentele care finalizează anexarea au fost publicate pe un site al guvernului rus.

Într-un gest de sfidare, Kremlinul a ținut, de asemenea, ușa deschisă pentru noi acaparări de terenuri în Ucraina.

Traducătorul lui Mihail Gorbaciov dezvăluie că acesta a fost șocat și tulburat de războiul dintre Rusia și Ucraina
Articolul anterior
Un avion a fost la un pas să decoleze după ce o fotografie revoltătoare a fost trimisă prin AirDrop pasagerilor
Articolul următor