Înscrie-te și participă la programul “Femei cu idei” și află cum să contribui la soluționarea problemelor din comunitatea ta!

Participarea deplină şi echitabilă a femeilor în viaţa publică este esențială pentru o democraţie puternică. Inițiativa civică „Pune Umărul” lansează programul “Femei cu idei” destinat femeilor active, în special din municipiul Chișinău, cu vârsta cuprinsă între 20 și 45 de ani, care vor să contribuie la soluționarea problemelor din comunitatea lor. Dacă îți dorești să înveți cum să abordezi creativ o inițiativă, cum să generezi idei și să le transpui în realitate, acest program este pentru tine!

separator

Instruirile teoretice și practice vor fi livrate de cei mai experimentați traineri din Moldova. Participanții la proiect își vor spori încrederea în sine, capacitatea de relaţionare cu diverse comunități, puterea personală de decizie și motivare, dar și abilităţile de argumentare ale ale ideilor și soluțiilor.

Programul oferă:

– Instruire în Branding personal și tehnici de influencer;

– Dezvoltarea abilităților de management al conflictelor, stresului și al timpului;

– Practică în dezvoltarea discursului public și a unei comunicări eficiente;

– Cunoștințe teoretice și practice în organizarea campaniilor de advocacy, inclusiv în definirea și soluționarea problemelor selectate;

– Interacțiune cu personalități marcante și femei implicate;

– Creșterea încrederii în sine și dezvoltare personală;

– Finanțarea ideilor care abordează o problemă a comunității.

Programul are o durată de 9 luni și se va desfășura în ianuarie-septembrie 2019. Activitățile în cadrul programului vor avea loc în Chișinău, conform unui orar flexibil, în weekend-uri sau după orele de muncă, în dependență de disponibilitatea participantelor. Participarea în cadrul programului este gratuită.

Doritoarele de a participa sunt încurajate să completeze acest formular de înscriere până pe 3 decembrie, ora 18:00.

Programul “Femei cu idei” este implementat cu susținerea National Democratic Institute for International Affairs (NDI) Moldova. NDI este o organizație neguvernamentală, neafiliată politic și non-profit, cu sediul în Washington, DC, SUA, care mai bine de trei decenii susține instituțiile și practicile democratice în întreaga lume.

Alina Stoianov a devenit mămică. Emilian Crețu a publicat primele imagini de la maternitate

Actrița Alina Stoianov a devenit astăzi mămică. Ea a adus pe lume o fetiță sănătoasă, iar Emilian Crețu a publicat primele poze de la maternitate.

Emilian a mers la maternitate împreună cu sora sa Nina.

Actorul a dezvăluit ieri că fetița va purta numele Mora.

Sănătate multă și felicitări tuturor cu ocazia acestui fericit eveniment!

Accident grav de autobuz în Italia: Cel puțin 18 morți și mai multe persoane rănite

Un accident teribil a avut loc, marți seară, în Italia. Un autobuz de pasageri a căzut de pe podul care leagă Veneția de Mestre.

S-a întâmplat în jurul orei 19:40, ora Italiei.

Autobuzul în care se aflau mai multe persoane ar fi plonjat de pe o porțiune înălțată de pe Via dell’Elettricità, sfârșind pe linia de cale ferată care trece pe lângă drum, conform rainews.it. 

După ce s-a izbit de pasarelă, autobuzul a luat foc. 

Accidentul s-a produs într-o zonă supraînălțată de pe via dell’Elettricità, autobuzul căzând de la o înălțime de 15 metri și ajungând pe calea ferată.

Trenurile dintre Mestre și Veneția au fost suspendate, în timp ce serviciile de urgență și Poliția au intervenit la fața locului pentru a gestiona consecințele acestui eveniment tragic.

Numeroase ambulanțe și vehicule ale pompierilor s-au deplasat la fața locului. 

Dinamica accidentului nu este deocamdată clară și nici nu se știe dacă a fost vorba de un autobuz turistic sau de un autocar. Nu este încă clar cum s-a produs accidentul și nici dacă a vehiculul implicat este un autocar turistic sau un autobuz. 

Conform ansa.it, cel puțin 40 de persoane sunt rănite.

Bilanțul provizoriu al accidentului în care a fost implicat autobuzul este de cel puțin 18 morți, 15 dintre aceștia fiind deja transferați la morgile spitalelor locale.

Un oraș din Japonia interzice mersul pe scările rulante. Care este motivul

Într-un oraș din Japonia a fost introdusă o ordonanță pentru a-i împiedica pe oameni să meargă pe scările rulante.

Ordinul a intrat în vigoare în Nagoya la 1 octombrie și interzice oamenilor să meargă pe scările rulante, în încercarea de a preveni accidente precum căzăturile, scrie Independent.

Deși în orașul de pe coasta Pacificului se obișnuiește ca oamenii să se oprească pe partea stângă a scărilor rulante și să păstreze partea dreaptă liberă pentru cei care se grăbesc, au existat cazuri în care mai multe persoane și-au pierdut echilibrul și i-au dezechilibrat și pe alții.

Chiar dacă s-au făcut încercări de promovare a practicii de a sta nemișcat pe scările rulante după persoanele în vârstă și-au exprimat îngrijorarea cu privire la posibile accidente sau căzături, acestea nu au dat niciun rezultat.

Peste 805 accidente care au avut loc pe scările rulante au fost catalogate ca fiind cauzate de „utilizarea necorespunzătoare a acestora” în 2018 și 2019, potrivit celor mai recente date ale Asociației japoneze a ascensoarelor, a relatat Japan Times.

În urma introducerii noii ordonanțe, primăria a difuzat, de asemenea, spoturi publicitare și afișe în principalele gări, în încercarea de a sensibiliza populația.

Nagoya nu este primul oraș care introduce o astfel de ordonanță. Și în orașul Saitama a fost aplicată o regulă similară în urmă cu doi ani, în octombrie 2021.

sursa

VIDEO! Cum poți să adormi bebelușul în doar un minut
Articolul anterior
La Chișinău, s-a defășurat Conferința științifică cu participarea internațională „Holodomorul – crimă împotriva umanității”
Articolul următor