Inspectoratul General al Poliției a recepționat un lot de automobile din partea UNHCR și Ambasadei SUA

Inspectoratul General al Poliției a recepționat astăzi un lot de 32 de automobile din partea Agenției ONU pentru Refugiați (UNHCR) și a Ambasadei SUA la Chișinău.

IGP a recepționat un lot de automobile din partea UNHCR și Ambasadei SUA

Acestea vor înlocui o parte din automobilele din dotare care au un grad înalt de uzură, transmite IPN.

Ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco, a declarat că, de la declanșarea războiului din Ucraina, a crescut considerabil numărul automobilelor care tranzitează Republica Moldova, precum și numărul celor care rămân în țară pentru o perioadă îndelungată, iar aceasta pune multă presiune pe drumurile publice, crescând riscul de accidente. 

Lotul donat de automobile este binevenit întrucât va face ca polițiștii să fie mai mobili și mai receptivi la solicitările cetățenilor.

„În timpuri mai încordate noi știm să facem un front comun, să lucrăm în comun pentru binele cetățeanului. Aceste automobile vor merge către cei care lucrează în Inspectoratul Național de Securitate Publică, cei care lucrează în localități. Vreau să fim un exemplu al unui lucru bine făcut, împreună cu parteneri de dezvoltare. 

Doar împreună putem asigura acel indice de siguranță care să ne facă să ne mișcăm înainte. Respectarea regulilor de siguranță, în primul rând, salvează vieți omenești. De aceasta, eu cer Poliției să fie în continuare vigilentă. Eu sper că acest eveniment va contribui la faptul ca Poliția să fie mai aproape de cetățean”, a declarat Ana Revenco.

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chișinău, Kent D. Logsdon, a declarat că SUA se angajează să colaboreze cu cetățenii și cu Guvernul Republicii Moldova pentru a ajuta în continuare refugiații ucraineni care rămân să locuiască în Moldova sau tranzitează țara. 

„Aceste automobile reprezintă respectarea acestui angajament. Lotul de automobile este doar un exemplu al sprijinului nostru pentru MAI pentru a ajuta refugiații ucraineni care fug din calea războiului. În timp ce asistența externă este vitală, acțiunile Guvernului Republicii Moldova și ale cetățenilor sunt cele care au făcut diferența. Sunt încrezător că Republica Moldova împreună cu partenerii de dezvoltare vor continua să susțină categoriile vulnerabile, în mod special femeile și copiii”, a declarat ambasadorul SUA.

Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a declarat în cadrul evenimentului că riscurile de securitate apărute în anul 2022 au scos în evidență problemele cu care se confruntă Poliția Națională și necesitățile pe care le are. 

„Odată cu începerea războiului din Ucraina, colegii din Poliție au fost la datorie, fiind înlăturate provocările. Noi cunoaștem problemele și riscurile cu care se confruntă refugiații în Moldova. Aceste mijloace de transport vor fi direcționate către activitatea în teren. Nu-mi este rușine să spun că multe unități de transport (din dotare) sunt vechi, iar aceste noi unități de transport sunt un element important pentru noi”, a declarat Viorel Cernăuțeanu.

Șeful IGP a dat asigurări că Poliția va acționa în conformitate cu așteptările societății în vederea oferirii siguranței depline atât cetățenilor moldoveni, cât și oricărei persoane care vine în Republica Moldova.

Un individ care a dat lovitura în șapte case din orașul Codru al municipiului Chișinău, reținut de polițiști

Un bărbat de 38 de ani a fost reținut de polițiștii capitalei, fiind suspectat de comiterea mai multor furturi din locuințe. Suspectul a pătruns în șapte case din or. Codru, mun. Chișinău.

Bărbatul pătrundea în locuințe după ce se asigura că proprietarii lipsesc de acasă, apoi prin forțarea geamurilor din termopan, intra și sustrăgea bani.

Prejudiciul total cauzat părților vătămate constituie 120 000 de lei.

În cadrul acțiunilor procesual penale acesta și-a recunoscut vina.Bărbatul nu este la prima abatere de la lege, anterior fiind judecat pentru infracțiuni analogice.

Bărbatul a fost plasat în arest pentru 30 de zile, iar conform legislației în vigoare el riscă închisoare de până la 4 ani.

Schemă de spălare de bani, realizată printr-un centru de apel din Chișinău

Ofițerii Direcției combaterea criminalității organizate a INI și procurorii PCCOCS  anunță destructurarea unei scheme de spălare de bani, realizată printr-un centru de apel din Chișinău.

Astfel, timp de câteva luni, cei peste 50 de operatori telefonici au invitat mai multe persoane să investească în acțiuni financiare de pe așa-zise „burse de valori internaționale.” Apelurile erau efectuate printr-un sistem de telefonie instalat de organizatori, prin care numerele de telefon erau falsificate. În așa mod, erau contactați potențiali clienți din Rusia, Kazahstan și state din Europa, ca să-i convingă să investească.

În realitate, cel care administra centrul de apel și complicii săi erau persoanele care gestionau platformele pe care-i invitau pe clienții înșelați să investească.

Prin urmare, aceștia-și însușeau banii. Acum, suma investițiilor cifrează sute de mii de lei. Este de menționat faptul că centrul de apel a fost înființat pe numele persoanei interpuse din regiunea transnistreană, care de fapt nu conducea afacerea.

Urmare a măsurilor speciale, au fost efectuate percheziții la centrul de apel din Chișinău, precum și la domiciliile administratorului acestuia și a superiorului responsabil de sala din care erau efectuate apelurile – bărbați cu vârste de 35 și 25 de ani. De acolo, inclusiv din automobilul administratorului au fost ridicate șase calculatoare portabile, 20 de telefoane și înscrisuri de cioarnă.

Acum, procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) i-au atribuit administratorului centrului de apel statutul de bănuit. Investigațiile continuă, inclusiv în vederea identificării altor responsabili în afară de interpușii depistați, timp în care aceștia beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Cum decurge recensământul și unde sunt probleme. A ajuns deja în aproape 300.000 de gospodării din țară

Recensământul populației și locuințelor din Republica Moldova avansează încet, dar constant, la ceva mai mult de o săptămână de la începerea sa, scrie evz.ro.

colaj foto: www.zdg.md

Până acum, recenzorii au vizitat și au introdus în baza de date informații despre aproape 300.000 de gospodării din Republica Moldova, potrivit datelor făcute publice de Biroul Naţional de Statistică.

De asemenea, potrivit aceleiași surse, în perioada 8 – 16 aprilie inclusiv, la recensământul populaţiei din Republica Moldova au fost recenzate 402.000 de persoane.

Printre cei chestionați de recenzori se numără atât persoane cu domiciliul permanent, cât și persoanele fără rezidență permanentă, precum și 290.000 de gospodării, inclusiv cele în care nu locuiește nimeni.

Mulțumiri pentru cei care au răspuns deja recenzorilor

Biroul Național de Statistică le-a mulțumit tuturor cetățenilor care au participat deja la recensământ, oferind recenzorilor răspunsuri complete și exacte la întrebările adresate.

Instituția, care coordonează Recensământul din Republica Moldova, încurajează populația să fie în continuare receptivă și deschisă la participarea la recensământ.

Biroul Național de Statistică a mai precizat că, în ciuda acoperirii pe scară largă a recensământului în mass-media, există cetățeni care continuă să aibă întrebări și îndoieli. Acest lucru se întâmplă mai ales din cauza unui val puternic de dezinformare care are drept scop perturbarea evenimentului.

Recensământul populației și locuințelor, participare obligatorie

Reamintim că Recensământul populației și locuințelor a fost lansat pe 8 aprilie. Biroul Național de Statistică a precizat că întrebările din chestionare de la Recensământul Populației și Locuințelor au fost elaborate în conformitate cu prevederile legale și urmând toate bunele practici internaționale.

Întrebările din chestionarele de recensământ au fost pe larg discutate cu instituțiile interesate și societatea civilă, procesul de consultare fiind lansat încă în decembrie 2022 și a inclus mai multe etape.

Conform legislației, participarea la recensământ a persoanelor care fac obiect al recenzării este obligatorie. Cetățenii trebuie să furnizeze, pe proprie răspundere, informații corecte și complete conform chestionarelor de recensământ.

Dar, la întrebări referitor la caracteristicile etno-culturale (etnie, limbă, religie), respondentul poate să aleagă opțiunea „Nu declar”.

O fetiță de trei ani a fost găsită moartă în mașina de spălat. Părinții nu știau ce făceau copiii lor
Articolul anterior
Fotomodelul Tatjana Patitz s-a stins la vârsta de 56 de ani
Articolul următor