Inspectoratul General al Poliției a recepționat un lot de automobile din partea UNHCR și Ambasadei SUA

Inspectoratul General al Poliției a recepționat astăzi un lot de 32 de automobile din partea Agenției ONU pentru Refugiați (UNHCR) și a Ambasadei SUA la Chișinău.

IGP a recepționat un lot de automobile din partea UNHCR și Ambasadei SUA

Acestea vor înlocui o parte din automobilele din dotare care au un grad înalt de uzură, transmite IPN.

Ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco, a declarat că, de la declanșarea războiului din Ucraina, a crescut considerabil numărul automobilelor care tranzitează Republica Moldova, precum și numărul celor care rămân în țară pentru o perioadă îndelungată, iar aceasta pune multă presiune pe drumurile publice, crescând riscul de accidente. 

Lotul donat de automobile este binevenit întrucât va face ca polițiștii să fie mai mobili și mai receptivi la solicitările cetățenilor.

„În timpuri mai încordate noi știm să facem un front comun, să lucrăm în comun pentru binele cetățeanului. Aceste automobile vor merge către cei care lucrează în Inspectoratul Național de Securitate Publică, cei care lucrează în localități. Vreau să fim un exemplu al unui lucru bine făcut, împreună cu parteneri de dezvoltare. 

Doar împreună putem asigura acel indice de siguranță care să ne facă să ne mișcăm înainte. Respectarea regulilor de siguranță, în primul rând, salvează vieți omenești. De aceasta, eu cer Poliției să fie în continuare vigilentă. Eu sper că acest eveniment va contribui la faptul ca Poliția să fie mai aproape de cetățean”, a declarat Ana Revenco.

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chișinău, Kent D. Logsdon, a declarat că SUA se angajează să colaboreze cu cetățenii și cu Guvernul Republicii Moldova pentru a ajuta în continuare refugiații ucraineni care rămân să locuiască în Moldova sau tranzitează țara. 

„Aceste automobile reprezintă respectarea acestui angajament. Lotul de automobile este doar un exemplu al sprijinului nostru pentru MAI pentru a ajuta refugiații ucraineni care fug din calea războiului. În timp ce asistența externă este vitală, acțiunile Guvernului Republicii Moldova și ale cetățenilor sunt cele care au făcut diferența. Sunt încrezător că Republica Moldova împreună cu partenerii de dezvoltare vor continua să susțină categoriile vulnerabile, în mod special femeile și copiii”, a declarat ambasadorul SUA.

Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a declarat în cadrul evenimentului că riscurile de securitate apărute în anul 2022 au scos în evidență problemele cu care se confruntă Poliția Națională și necesitățile pe care le are. 

„Odată cu începerea războiului din Ucraina, colegii din Poliție au fost la datorie, fiind înlăturate provocările. Noi cunoaștem problemele și riscurile cu care se confruntă refugiații în Moldova. Aceste mijloace de transport vor fi direcționate către activitatea în teren. Nu-mi este rușine să spun că multe unități de transport (din dotare) sunt vechi, iar aceste noi unități de transport sunt un element important pentru noi”, a declarat Viorel Cernăuțeanu.

Șeful IGP a dat asigurări că Poliția va acționa în conformitate cu așteptările societății în vederea oferirii siguranței depline atât cetățenilor moldoveni, cât și oricărei persoane care vine în Republica Moldova.

Moldova va beneficia de un împrumut de 25 milioane de euro din partea BERD pentru gestionarea deșeurilor solide

Republica Moldova va beneficia de un împrumut din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în valoare de 25 milioane de euro pentru realizarea proiectului ,,Deșeuri solide în Republica Moldova”. Parlamentul a votat, în ambele lecturi, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de împrumut dintre Guvern și BERD.

Un mediu sănătos începe de acasă. Precolectează selectiv deșeurile, ai  grijă de planetă!

Beneficiarii proiectului vor fi autoritățile publice locale și populația din raioanele Ungheni, Nisporeni, Călărași, Edineț, Dondușeni, Ocnița, Briceni, Cahul, Cantemir, Taraclia, precum și cele din Găgăuzia. Populația din localitățile respective va beneficia de colectarea selectivă a deșeurilor solide, iar accentul va fi pus pe tranziția către economia circulară.

Proiectul va fi implementat pe parcursul anilor 2023-2027.

Ursula von der Leyen anunță că va fi înființat la Haga un centru internațional pentru urmărirea penală a crimelor din Ucraina

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că la Haga va fi înființat un centru internațional pentru urmărirea penală a crimelor din Ucraina, relatează The Guardian, scrie G4Media.ro.

Von der Leyen Says Ukraine's EU Bid Advancing During Kyiv Visit - Bloomberg

Von der Leyen se află la Kiev, unde, împreună cu alți oficiali UE, se află în vizită pentru a-și arăta sprijinul și a promite ajutor militar, financiar și politic pentru Ucraina înainte de aniversarea unui an de la începerea războiului.

„Ea va coordona colectarea de probe, va fi integrată în echipa comună de anchetă, care este sprijinită de agenția noastră Eurojust”, a afirmat ea.

Cel mai lung tunel feroviar și rutier subacvatic din lume va lega Germania și Danemarca: Proiectul, gata până în 2029

Danemarca și Germania vor fi legate în curând printr-un tunel subacvatic lung de 18 kilometri. Tunelul Fehmarnbelt va fi cel mai lung tunel feroviar și rutier combinat din lume când va fi finalizat în 2029, scrie Euronews.ro.

Acest proiect de 10 miliarde de euro – care traversează o porțiune a Mării Baltice cunoscută sub numele de „Centura Fehmarn” – va conecta Rødbyhavn din insula daneză Lolland și Puttgarden din nordul Germaniei.

Tunelul va reduce timpul de călătorie din Germania către Danemarca

Tunelul, denumit oficial Fehmarnbelt Fixed Link, va avea două autostrăzi cu două benzi și două șine electrificate.

Călătoria prin ea va dura șapte minute cu trenul și 10 minute cu mașina, evitând o ocolire de 160 de kilometri pe continentul danez. Timpul de călătorie cu trenul de la Hamburg în Germania la Copenhaga în Demarca va fi redus de la aproximativ cinci ore la mai puțin de trei.

O legătură rutieră va înlocui un serviciu de feribot incredibil de aglomerat care transportă milioane de pasageri pe an, reducând timpul de călătorie cu aproape o oră.

Danemarca intenționează, de asemenea, să construiască linii electrice de mare viteză către și din tunel. Și serviciile de tren vor continua pe lângă granița daneză către Suedia, Norvegia și Finlanda.

Cum va fi construit tunelul Fehmarnbelt?

Ideea de a lega Germania de Danemarca printr-un tunel nu este nouă. După 10 ani de planificare, construcția a început în 2020 pe partea daneză și apoi în 2021 pe partea germană.

Tunelul va costa în total 10 miliarde de euro, Uniunea Europeană contribuind cu 1,1 miliarde de euro la proiect.

Acesta va fi asamblat la 40 de metri sub Marea Baltică folosind 89 de secțiuni masive de beton. Acestea vor fi pre-construite pe uscat și apoi coborâte în apă cu ajutorul unei macarale. Femern A/S, compania daneză de stat responsabilă de proiect, speră că va fi gata să cufunde prima dintre aceste secțiuni până în 2024.

Odată ce acestea sunt la locul lor, secțiunile de beton vor fi montate împreună și vor fi instalate alte elemente precum șinele de cale ferată, ventilația și camerele de luat vederi.

Unele grupuri de mediu au pus sub semnul întrebării impactul tunelului asupra vieții sălbatice din Centura Fehmarn – o zonă protejată a UE.

O fetiță de trei ani a fost găsită moartă în mașina de spălat. Părinții nu știau ce făceau copiii lor
Articolul anterior
Fotomodelul Tatjana Patitz s-a stins la vârsta de 56 de ani
Articolul următor