Instituțiile medicale din țară încep a strânge cureaua din cauza crizei: ”Nici măcar un generator electric nu avem”

Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă trebuie să economisească din consumul de apă, gaz, lumină și chiar combustibil. Un ordin emis de instituție obligă toate substațiile de Asistență Medicală Urgentă din țară, să optimizeze și să valorifice rațional cheltuielile pentru a putea face față crizei energetice, scrie sanatateinfo.md.

Acțiunile ar fi necesare în scopul soluționării situației de criză, generate de starea de urgență declarată pe întreg teritoriul Republicii Moldova, precum și în contextul secetei cu care se confruntă țara în acest moment, se arată în ordin. Redacția Sănătate INFO i-a întrebat pe mai mulți șefi ai stațiilor stațiilor AMU, dar și pe directorii de spitale din mai multe regiuni ale Moldovei la ce pot face economii.

Larisa Nemțanu, șefa Substației Asistență Medicală Urgentă, Leova, afirmă că este greu să faci economii pe motorină, atâta timp cât trebuie să deservești solicitările de urgență ale pacienților.

„Da, avem o astfel de circulară. Dacă ne referim la autosanitare nu putem spune că putem economisi. Solicitările pe care le primim trebuie deservite, indiferent de destinația lor. În afara solicitărilor, mașinile nu se utilizează și, respectiv, cheltuieli în plus nu există. Sunt cheltuieli strict pentru deservirea solicitărilor. În medie avem 20-40 de solicitări pe zi”, a precizat Larisa Nemțanu.

Aproximativ 40 de solicitări pe zi au și angajații Substației AMU, Glodeni.

„Cum să economisești combustibil la Urgență? Dacă facem economie pe combustibil, logic ar fi să nu ieșim la solicitări. Putem face economie la lumină, dar astea sunt economii neesențiale”, a menționat Mihail Cașcaval, șeful Substației.

„Este solicitare trebuie să o deservești. Aici nu poate fi vorba de economisire. Noi avem peste o sută de solicitări pe zi. Este clar că se poate economisi energia electrică pe timpul zilei, acum când este vara, dar în rest nu avem cum economisi”, a precizat și șeful substației AMU din Orhei, Lilian Croitoru. 

Am vorbit și cu directorii de spitale despre economiile pe care le-ar putea face, dar și despre alternativele la care se gândesc în cazul unei crize energetice.

„Noi avem cheltuieli mari pentru toate necesitățile. Astăzi o să discutăm în cadrul ședinței cu tot efectivul administrativ ca să vedem ce putem face. Spitalul Raional Cahul are cazangerie centralizată. Până la sfârșitul săptămânii urmează să încheiem contract cu agentul economic care va deservi această cazangerie. Până acum am reușit să termoizolăm 2 clădiri ale spitalului – Centrul Perinatologic și blocul terapeutic, unde am schimbat și geamurile. Până pe 2 septembrie vrem să participăm la un proiect pentru instalarea panourilor fotovoltaice”, a declarat pentru Sănătate INFO, Vasile Rotaru, directorul Spitalului Raional Cahul.

Gheorghe Brânza, directorul SR Glodeni, susține că în instituția pe care o administrează demult se fac economii.

„Noi deja economisim. După ora 23.00 stingem lumina din curtea spitalului. Asta nu afectează nicidecum activitatea lui. Pe combustibil nu știu dacă putem. Noi și așa am strâns cureaua. De exemplu, avem testele la Covid, pe care trebuie să le transportăm la Bălți. Am convenit cu șefa Centrului de Sănătate Glodeni să ne rânduim. O săptămână le transportăm noi, o săptămână ei, ca să economisim combustibilul”, a precizat directorul.

Totodată, managerul nu știe cum se vor descurca, dacă Moldova nu va primi gaze.

„Cazanele noastre sunt doar pe gaze, nu pot fi modificate pe biomasă sau alte tipuri de carburanți”, a afirmat Gheorghe Brânza.

Sergiu Vasilița, directorul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, spune că încă nu are un plan privind aprovizionarea instituției cu energie  alterrnativă, în cazul în care țara nu va mai fi aprovizionată cu gaze.

„Pe sănătatea oamenilor nu se poate economisi, dacă vrem să avem servicii de calitate. Noi ne gândim demult ce putem face, dar este foarte dificil. Bugetul este mic, problemele sunt mari. Noi nici măcar un generator electric nu avem, deși am scris demers la Ministerul Sănătății că avem nevoie și ne-au promis unul”, a menționat acesta.

Directorul Spitalului Clinic Republican, Andrei Uncuța afirmă că în acest moment spitalele, mai ales cele municipale, care se încălzesc cu gaze naturale, alternative nu prea au.

„A fost anterior o hotărâre a Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale în care ni se recomanda să facem economii, dar asta a fost demult. Economiile trebuie întotdeauna făcute, dar într-o instituție medicală asta e mai dificil. Noi monitorizăm lucrurile, dar acțiuni drastice nu poți face. La combustibil am putea face economii, dar totul depinde de necesitățile pe care le are o instituție medicală. La noi cheltuielile pentru consumul automobilelor cu fiecare an scad. Noi nu avem foarte multe mijloace de transport. Cât despre alternative, ele nu sunt. Pe parcursul anilor nu s-au creat posibilități de asigurare alternativă cu energie, nu sunt nicăieri lucrurile respective. Poate pentru unele instituții medicale mai mici asta este posibil. La nivel de Municipiu asta nu este posibil”.

Vom preciza că, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova a inițiat consultările publice la Hotărârea de Guvern cu privire la aprobarea unor măsuri de prevenire și atenuare a impactului crizei energetice, în caz de limitare a furnizării gazelor naturale și pregătirea pentru perioada sezonului de încălzire 2022-2023.

Proiectul prevede instituirea Comisiei guvernamentale de coordonare a măsurilor necesare pentru prevenirea și atenuarea impactului crizei energetice în caz de limitare a furnizării gazelor naturale în perioada sezonului de încălzire 2022-2023, comisie din care fac parte mai multe ministere, printre care și Ministerul Sănătății.

De asemenea, proiectul prevede analiza potențialelor riscuri în cazul unor limitări sau sistări de livrare a gazelor naturale de către Gazprom (sunt analizate 3 scenarii cu probabilități de limitare a furnizării gazelor naturale în proporții de 35%, 50% și 100%).

Totodată, proiectul prevede și creșterea și suplinirea rezervelor de stat de păcură pentru diversificarea surselor de energie alternativă a gazelor naturale, asigurarea accesului populației pentru procurarea lemnului de foc, dar și facilitarea importului de cărbune, mai scrie sursa citată.

Halucinant! O femeie a plătit o sumă colosală unui fals atronaut rus care i-a cerut bani de rachetă să se întoarcă pe Pământ şi să se căsătorească cu ea

O femeie din Japonia, înşelată de un fals astronaut rus care a cerut bani să se întoarcă pe Pământ şi să se căsătorească cu ea.

O femeie japoneză în vârstă de 65 de ani a fost victima unei escrocherii romantice internaționale puse la cale de o persoană care pretindea că este un astronaut rus care are nevoie de fonduri pentru a se întoarce pe Pământ, a anunțat poliția locală.

Poliția prefecturii japoneze Shiga a afirmat că victima din orașul Higashiomi i-a trimis escrocului aproximativ 4,4 milioane de yeni (aproximativ 41.340 de dolari) pe parcursul a mai multor luni, potrivit Global News.

Cei doi s-au cunoscut pe Instagram în iunie, când falsul astronaut i-a trimis femeii un mesaj și a pretins că lucrează la Stația Spațială Internațională, susține poliția.

Rețeaua de televiziune japoneză TV Asahi a afirmat că profilul escrocului includea mai multe fotografii făcute din spațiu.

Kyodo News, o agenție de știri cu sediul la Tokyo, a relatat că cei doi au comunicat și prin intermediul unei aplicații de mesagerie numită Line. Acolo, escrocul a pretins că este îndrăgostit de victimă și că vrea să se întoarcă pe Pământ pentru a se căsători cu ea.

Dar exista o capcană: escrocul pretindea că trebuie să plătească din buzunar pentru mai multe elemente ale călătoriei de întoarcere, inclusiv o rachetă și „taxele de aterizare” ale acesteia, a relatat Kyodo News.

Bani de rachetă pentru a se întoarce pe Pământ

Escrocul i-a spus femeii că o iubește și că vrea să înceapă o nouă viață cu ea în Japonia, dar că acest lucru se poate întâmpla doar după ce cumpără racheta pentru a zbura în țară, a susținut el. Femeia s-a conformat și i-a trimis „astronautului” tranzacții monetare repetate într-un cont bancar specificat.

Când escrocul a continuat să insiste ca ea să trimită mai mulți bani, victima a devenit suspicioasă și a alertat poliția.

Escrocheriile romantice online – deși rareori prezintă astronauți – au crescut în popularitate în ultimii ani.

Poliția regală canadiană încurajează utilizatorii rețelelor de socializare să rămână sceptici cu privire la mesajele venite de la persoane necunoscute. Organizația recomandă efectuarea unei căutări amănunțite pe internet cu privire la identitatea unei persoane. De asemenea, aceștia susțin că, dacă o persoană s-a „îndrăgostit repede” sau cere bani, ar trebui să fie privit ca un semnal de alarmă.

sursa

Mod sănătos de viață după gratii: Cursuri gratuite de fitness pentru deținutele de la Rusca

Pentru prima oară în istoria penitenciarului de femei din Rusca sunt organizate și desfășurate cursuri de instruire fitness. O antrenoare celebră în lumea sportului din Republica Moldova, Natalia Șveț s-a oferit să instruiască, gratis, timp de 6 săptămâni, femeile aflate în detenție, scrie unimedia.info.

„În scop de solidaritate, dar și de promovare a unui mod sănătos de viață după gratii, la prima ședință de sport, alături de femeile din detenție s-au antrenat și doamnele din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor, în frunte cu directoarea adjunctă Liuba Jignea-Suveica. 

Înainte de a purcede la antrenamentul propriu-zis, directoarea adjunctă a ANP și-a exprimat mulțumirea pentru un astfel de eveniment, menționând că cea mai bună pastilă antistres este efortul fizic, îndemnând persoanele din custodia penitenciarului gazdă să practice sportul, indiferent de starea  de spirit. 

Pe lângă antrenamentele performante, trainer-ul Natalia Șveț, a venit cu un șir de recomandări în fața celor prezenți ce ține de o poziționare corectă, respirație corespunzătoare, stare de sănătate pozitivă și altele. Totodată, antrenoarea a dat promisiuni că timp de 6 săptămâni va depune toată străduința ca să transmită femeilor din detenție o parte din dragostea sa față de sport, dar și experiența acumulată, astfel încât, pe viitor, aceste antrenamente să aibă continuitate în cadrul penitenciarului. 

„Rănile câștigătorilor se vindecă mai repede, este un fenomen stabilit științific. La fel ca și faptul că frica și stresul slăbesc imunitatea. Trăim un stres continuu și acest lucru este cu certitudine dăunător pentru sănătate. A venit timpul să schimbăm lucrurile!„ a menționat înainte de a purcede la „treabă„ Natalia. 

Administrația Națională a Penitenciarelor aduce sincere mulțumiri antrenoarei Natalia Șveț pentru efortul și contribuția sa la reintegrarea persoanelor din detenție”, menționează ANP.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Onlin de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Condiții moderne la Hubul educațional de la Colegiul „Iulia Hasdeu” din Cahul, renovat și dotat cu mobilier. Ce alte instituții urmează

Hubul educațional de la Colegiul „Iulia Hasdeu” din Cahul a fost renovat și dotat cu mobilier modern pentru elevi și profesori. Încăperea are o suprafață de 500 de metri pătrați și cuprinde mai multe laboratoare și săli de clasă, un spațiu de consiliere psihologică, un laborator de creație video și o sală multifuncțională.

Modernizările au fost făcute din cadrul proiectului „Învățământul Superior din Moldova”, implementat de Ministerul Educației și Cercetării și finanțat de Banca Mondială. Suma investițiilor alocate colegiului din Cahul se ridică la 339 175 euro.

În total, în cadrul Proiectului „Învățământul Superior din Moldova” sunt prevăzute aproape 25 mln euro pentru modernizarea a 7 universități și 6 colegii pedagogice din țară.

Un neurolog cunoscut din Manhattan, care își droga și abuza sexual pacienții, s-a sinucis în închisoare. Cum își manipula victimele
Articolul anterior
Zeci de ședințe au fost amânate într-un proces în care Platon este cercetat pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari
Articolul următor