Insula din Grecia pe care sunt interzise mașinile. Ce folosesc localnicii

La prima vedere, insula Hydra nu se deosebește cu nimic de celelalte. La fel ca alte insule din Marea Egee, are străzi vopsite în alb, aer parfumat de iasomie și priveliști uluitoare asupra apelor albastre strălucitoare din jur, relatează CNN citat de adevarul.ro.

Ceea ce diferențiază Hydra este modul său preferat de transport. Localnicii au respins zgomotul claxoanelor, îmbrățișând în schimb sunetul ritmic al copitelor de cal.

Aici, mașinile nu sunt doar absente, ci sunt ținute la distanță în mod intenționat. O interdicție privind vehiculele motorizate (cu excepția camioanelor de pompieri și de gunoi și a ambulanțelor) este inclusă în legislația locală.

Populația de aproximativ 2.500 de localnici de pe insula grecească se deplasează cu ajutorul catâinilor, măgarilor și cailor mici.

Coborând de pe feribot și ajungând în portul Hydra, inima insulei, vizitatorii sunt întâmpinați de cai mici care își croiesc cu grație drum pe străzile pietruite și care le dau o idee despre ritmul liniștit al insulei

În timp ce vă plimbați pe străzile pitorești din Hydra, veți observa localnici care își văd de treburile zilnice, însoțiți de companionii lor cu patru picioare.

De la Kaminia, un sat liniștit de pe coasta sudică, împodobit cu case tradiționale din piatră, până la Mandraki, pe țărmul vestic al insulei, renumit pentru apele sale virgine și aura relaxată, insula este împletită cu prezența lor.

„Hydra este o insulă care te duce cu adevărat înapoi în timp”, spune Harriet Jarman, proprietara companiei de drumeții cu cai, Harriet’s Hydra Horses. „Transportul pe această insulă se face cu cai sau catâri. Pentru că nu există mașini, viața tuturor este puțin mai calmă”.

Legătura lui Jarman cu Hydra a început în urmă cu 24 de ani, când mama ei a adus-o pe insulă în vacanță, ceea ce a dus la o decizie care i-a schimbat viața, aceea de a face din Hydra casa lor permanentă.

Un deceniu mai târziu, în timpul crizei economice din Grecia, Jarman s-a confruntat cu presiuni pentru a-și vinde calul ei drag, Chloe.

Hotărâtă să își păstreze iubitul companion, a decis să își înființeze afacerea de drumeții cu cai, o afacere care nu numai că a sprijinit-o pe Chloe, dar i-a permis și să împărtășească dragostea ei pentru peisajele insulei.

„M-am săturat ca toată lumea să-mi spună să o vând (pe Chloe) pentru că este scump să ții un cal”, își amintește ea. „M-am gândit, bine, am să le arăt oamenilor motivele pentru care vreau să rămân eu însămi pe insulă”.

Compania are acum o echipă de 12 cai, cu tururi ghidate pe traseele de pe insulă, conduse de călăreți experimentați.

Aceste călătorii cuprind numeroasele mănăstiri vechi și plaje pitorești din Hydra.

O moștenire sculptată în urme de copite

Decizia de a adopta transportul tradițional tras de cai, cunoscut sub numele de „cáiques”, aduce un omagiu patrimoniului bogat al insulei și angajamentului față de un stil de viață durabil.

În secolele XVIII și XIX, Hydra a înflorit ca un centru maritim plin de viață. Dar, odată cu sosirea secolului XX, care a adus transportul motorizat în restul Greciei, străzile înguste și abrupte ale insulei, împreună cu terenul stâncos, au făcut ca mașinile să fie impracticabile pentru a se deplasa.

Așa că locuitorii s-au agățat de transportul ecvestru, care putea traversa mai eficient peisajul accidentat.

În timp, această „dependență de copite” a devenit înrădăcinată în cultura și modul de viață al Hydrei.

Măgarii și catârii au devenit o parte integrantă a identității insulei și au fost folosiți pentru a transporta bunuri, materiale de construcție și chiar oameni în jurul insulei – o tradiție care persistă până în prezent.

„Toată lumea de pe aici trăiește pe spinarea lor”, spune Jarman. „Sunt mașinile și mâinile noastre, transportând totul, de la materiale de construcție și mobilier până la bagaje și cumpărături”.

Absența mașinilor a contribuit la liniștea de netăgăduit a insulei, atrăgând creatori de pretutindeni, inclusiv pe renumita actriță italiană Sophia Loren, care s-a îndrăgostit de Hydra în timp ce filma „Boy on a Dolphin” în 1957.

Mulți artiști celebri au vizitat sau au trăit în Hydra. Farmecul magnetic al insulei i-a atras pe țărmurile sale pe pictorii Brice Marden, Alexis Veroucas, Panagiotis Tetsis, Nikos Hadjikyriakos-Ghikas și John Craxton, precum și pe scriitorul Henry Miller, fiecare găsind inspirație în peisajele sale liniștite.

După un șoc, opoziția din exil își imaginează un viitor fără Navalnîi. A fost cel care a dat tonul unei revoluții antiputiniste

Aliați direcți ai lui Aleksei Navalnîi sau nu, toți încearcă să se inspire din energia și umorul de care a dat dovadă oponentul lui Putin, scrie evz.ro.

În mare parte exilată, această opoziție rusă continuă să facă tot posibilul. Pentru alegerile prezidențiale din Rusia din 15-17 martie, ea le-a cerut celor care votează împotriva lui Putin să meargă cu toții la secțiile de votare la prânz,în timp ce autoritățile reprimă cu înverșunare orice formă de critică.

Aleksei Navalnîi a dat tonul unei revoluții antiputiniste

Pentru foarte numeroșii oponenți ruși care au fost nevoiți să-și părăsească țara, Aleksei Navalnîi dădea tonul. După șocul morții sale, aceştia încearcă să se reorganizeze și să continue împreună cu văduva sa, Iulia, mobilizarea împotriva puterii lui Vladimir Putin.

„Vom plânge în camerele noastre, în băile noastre, dar public, evident, vom continua să luptăm împotriva regimului, cu toate mijloacele pe care le avem la dispoziție”, a declarat pentru AFP Evgheni Nasirov, coordonatorul mișcării lui Navalnîi, în Germania.

„Obiectivul lui Putin este să ne pierdem motivația și să ne dispersăm”, adaugă activistul, care a părăsit Rusia cu puțin timp înainte de invadarea Ucrainei din 24 februarie 2022.  În mare parte exilată, această opoziție continuă să facă tot posibilul: pentru alegerile prezidențiale din Rusia din 15 până în 17 martie le-a cerut celor care votează împotriva lui Putin să meargă cu toții la secțiile de votare la prânz, în timp ce autoritățile reprimă cu înverșunare orice formă de critică.

Chiar dacă Navalnîi a murit, încă mai există opoziție

„Chiar și cei care nu votează, chiar dacă nu sunt ruși, vrem să adunăm mulțimi”, explică Evgheni Nasirov, care povesteşte cum contactează neobosit oamenii din Rusia pentru a le vorbi despre războiul din Ucraina. Dincolo de aceste acțiuni, coeziunea acestei opoziții ridică semne de întrebare. Până acum, doar organizația lui Navalnîi formează un curent structurat şi a reușit să construiască o mișcare credibilă anti-Putin înainte de a fi distrusă de represiune.

Dar acest grup stă singur împotriva unei adunări de personalități disparate, al căror singur punct comun este să fie împotriva invaziei din Ucraina și a regimului rus. Printre aceste figuri, Marat Guelman, un renumit colecţionar de artă rus și critic al Kremlinului, descrie un roller coaster emoționant de la moartea opozantului în închisoare:

„Mai întâi, am considerat că trebuie să nu mă mai gândesc la Rusia, să mă concentrez pe muncă, să reflectez cum să organizez o nouă viață”.

Iulia Navalnaia preia ștafeta

Apoi speranța a revenit, în special datorită anunțului șoc al Iuliei Navalnaia, la trei zile după moartea soțului ei, când aceasta s-a declarat gata să preia ștafeta.

„Iulia a schimbat totul”, spune Marat Guelman, acum stabilit la Berlin, care chiar asigură că doamna Navalnaia va putea reuni chiar mai mult decât soțul ei. În opinia lui, ea este, femeia situației:

„Machismul lui Putin funcționează bine împotriva bărbaților, dar împotriva unei femei nu mai funcționează. Fața Rusiei anti-război trebuie să fie cea a unei femei”.

„La amiază împotriva lui Putin”

„Iulia poate conta pe sprijinul meu. Sper că această tragedie va marca un punct de cotitură, astfel încât să ne coordonăm împreună activitățile de opoziție”, asigură pentru AFP fostul deputat de opoziție Dimitri Gudkov, care călătorește prin Europa pentru a stabili contacte cu autoritățile de pe continent.

Dmitri Gudkov speră că rușii vor urma în masă inițiativa „La amiază împotriva lui Putin”.

„Nu putem influența rezultatele alegerilor, dar, dacă putem arăta mulțimi care merg la urne la amiază, acest lucru poate submina legitimitatea lui Putin”, asigură adversarul, care își amintește că a participat la nunta cuplului Navalnîi și a condus demonstrații alături de ei în Rusia.
Locotenenții lui Navalnîi nu sunt însă așteptați la o întâlnire programată sâmbătă și duminică la Vilnius, Lituania, cu alți activiști împotriva puterii ruse.

Rusia ar trebui să fie o țară democratică și pașnică

Aliați direcți ai lui Aleksei Navalnîi sau nu, toți încearcă să se inspire din energia și umorul de care a dat dovadă acest oponent al lui Putin în toate împrejurările. Serghei Guriev, un fost consilier economic al guvernului rus, exilat în Franța, unde este director de formare la Sciences Po Paris, spune că a vorbit cu Aleksei Navalnîi înainte de transferul acestuia dintr-o închisoare din regiunea Moscovei în îndepărtata colonie penală din Arctica unde a murit.

Mai presus de toate, el își păstrează „convingerea că Rusia ar trebui să fie și va fi o țară democratică și pașnică”.  Activistul Evgheni Nasirov își amintește de o întâlnire avută în 2017 la deschiderea unui birou al mișcării lui Navalnîi la Celiabinsk, în estul Siberiei.

„A venit cu un singur bodyguard și l-am întrebat dacă nu se teme pentru siguranța lui. Mi-a răspuns în glumă: „O să mă aperi, nu-i așa?” (Traducerea- Rador)

Inteligența Artificială, folosită în Republica Moldova într-un amplu plan de dezvoltare a țării

În Republica Moldova, Executivul de la Chișinău vrea să folosească Inteligența Artificială într-un amplu plan de dezvoltare a țării.

Republica Moldova se va baza pe sprijinul inteligenței artificiale în procesul de dezvoltare a țării. Astfel, Cartea Albă”, ce vizează guvernanța datelor și IA, urmează să fie aprobată de către cabinetul de miniștri.

Documentul respectiv a fost elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării al Republicii Moldova (MDED). Pentru acest plan au fost consultați oamenii de afaceri, instituțiile publice, specialiștii în tehnologii informaționale, mediul academic, dar și alți responsabili din diverse domenii.

Inteligența Artificială, sprijin pentru dezvoltare în Republica Moldova

„Concluziile exprimate în Cărțile Albe se bazează pe o evaluare anterioară a documentelor de politici publice, a rapoartelor și analizelor disponibile publicului larg, precum și a cadrului normativ și de politici la nivel național și internațional, referitor la guvernanța datelor și IA. În elaborarea Cărții Albe au fost luate în considerare recomandări concrete formulate de organizațiile internaționale, special pentru cazurile în care statele demarează procese de dezvoltare a documentelor de politici în acest domeniu. Se precizează în metodologia documentului.

Cei care au conceput actul respectiv au spus că dezvoltarea Inteligenței Artificiale din ultimii doi ani poate genera o nouă revoluție tehnologică, aduce impact educației, medicinei, culturii, agriculturii, eficienței guvernamentale și productivității în antreprenoriat.

„Cartea Albă reprezintă instrumentul preliminar prin care acțiunile instituțiilor guvernamentale se vor alinia, conecta și intensifica pentru a produce rezultate, conturate ulterior într-un document de politici național, plan de acțiuni și cadru de guvernanță asumat la nivel politic. (…)

Implementarea tehnologiilor de IA poate avea un impact profund asupra economiei Republicii Moldova. Măsura exactă a creșterii PIB-ului datorată tehnologiilor de IA depinde de mai mulți factori, inclusiv de nivelul de adoptare a IA, de investițiile în cercetare și dezvoltare, de infrastructura existentă și de capacitatea forței de muncă de a se adapta la noile tehnologii”, au afirmat fondatorii documentului.

Viitorul aparține AI

Se estimează că până în 2030 circa 70% din companii vor utiliza cel puțin o tehnologie de inteligență artificială. Tehnologia va genera cu aproximativ 1,2% creșterea anuală a PIB-ului global.

În aceste condiții, autoritățile consideră că, în contextul procesului de aderare la UE, Moldova trebuie să își adapteze reglementările în domeniu, pentru a fi pregătită de schimbările în domeniul tehnologiilor informaționale care se vor produce la nivel global.

sursa: realitatea.md

Protest cu mortul în faţa Primăriei: ”Să-l îngroape aleșii care au mărit impozitele”

Protest cu mortul în faţa Primăriei. Viorel Pașca, omul care întreține sute de oameni, a protestat într-un mod inedit deoarece i-au fost mărite impozitele pe aceste așezăminte, scrie evz.ro.

Viorel Pașca spune că nu am crezut niciodată că lucrurile vor involua în așa măsură la Tinca, județul Bihor. De asemenea, el mai spune că  nu a crezut că v ajunge să fac vreodată ceea ce a făcut cu cest protest.

Viorel Pașca a mai protestat pentru modul în care i-au fost mărite impozitele pe aceste așezăminte. Acum i-a ajuns cuțitul la os constatând că plătește impozit mai mare decât în centrul Oradiei la casele din Tinca.

Din 2006 și până acum, Viorel Pașca a îngrijit aproape 3.000 de români loviți de soartă. În casele sale din Incești, Dumbrava și Tinca, bărbatul le oferă gratuit celor fără de adăpost și uitați de rude, hrană, medicamente și un loc unde să doarmă. Cu ajutorul donațiilor a reușit să cumpere aproape 20 de locuințe pe care le pune la dispoziția celor năpăstuiți, trimiși aici din toată țara. În ultima vreme, casele au devenit însă motiv de scandal, după ce primăria Tinca a decis să-i majoreze impozitele.

„Le-a mărit impozitul a nu știu câta oară, am ajuns la peste 5.000 de lei, pe unele case, ceea ce nu mi s-a părut normal, am avut o discuție cu domnul primar și cu alți angajați de-ai lui și mi-au spus că așa spune legea, să am impozit 5.000 de lei pe o casă.”, a declarat Viorel Pașca.

Viorel Pașca a decis să nu-i mai îngroape pe cei care mor în casele lui

Când a văzut că primăria rămâne indiferentă, Viorel Pașca a decis să nu-i mai îngroape pe cei care mor în casele lui. Primul pe care a căzut năpasta a fost un bărbat de 92 de ani din Satu Mare. Acesta era de cinci ani în grija lui Pașca. Dar joi și-a dat sfârșitul într-un salon în care se aflau și alți bolnavi. Primarul nu l-a ajutat așa că omul a sunat la 112.

„Legea spune că dacă moare un astfel de om care nu are pe nimeni și nu are cine să îl înmormânteze, primăria este obligată să-l înmormânteze. Am sunat acolo, nu m-a ajutat nimeni. Așa că am sunat și la 112. Am spus Poliției că am o persoană decedată pe care nu am unde să o duc și nu o pot lăsa noaptea afară, domnul de la Poliție mi-a zis că Poliția nu se ocupă cu așa ceva, și să sun la televiziune.”, a mărturisit Viorel Pașca.

Pașca nu a mai stat pe gânduri, l-a pus pe bărbat într-un sicriu și a chemat firma de pompe funebre, pentru a-l duce pe mort, direct în stradă, în mijlocul satului. Mai exact, a declanşat un protest în fața primăriei din Tinca.

„Ideea e că va mai muri unul, mâine, poimâine, peste o săptămână, măcar acum știm procedura, îl aducem la capelă, îl lăsăm aici și primăria se va ocupa, dacă va dori, dacă nu..nu știu. Misiunea mea e să am grijă de ei cât sunt în viață.”, a mai spus Viorel Pașca.

Cercetătorii au identificat cauza principală a obezităţii
Articolul anterior
O femeie s-a întors din vacanță și-a găsit casa complet dărâmată. Firma de demolări a greșit adresa
Articolul următor