Interpreta rusă de pop Monetochka, declarată ,,agent străin” de regimul putinist

O cunoscută interpretă de muzică pop și o figură a opoziției care s-a refugiat în Franța au fost clasificați vineri ca „agenți ai străinilor” de către justiția rusă, un nou semn de represiune pe fondul conflictului din Ucraina, potrivit AFP.

ТП Монеточка посоветовала критикующим ее вокал сходить на концерт Кобзона »  E-News.su | Cамые свежие и актуальные новости Новороссии, России, Украины,  Мира, политика, аналитика

Numele Elizavetei Girdimova („Monetotchka”, de la numele ei de scenă) și al lui Vladimir Osetchkine apar acum alături de alte zeci de persoane pe lista ministerului justiției, considerată „agent al străinilor”, notează AFP.

Monetochka este acuzată că „a strâns fonduri pentru a susține o țară ostilă – Ucraina – și că s-a pronunțat împotriva operațiunii militare speciale”, numele dat de Moscova ofensivei sale armate în Ucraina.

Plecată din Rusia după începerea conflictului, Monetochka s-a ocupat, printre altele, de strângerea de fonduri în străinătate pentru ONG-urile care ajută refugiații ucraineni.

Монеточка заявила, что хочет сменить псевдоним: «Я его переросла» | e1.ru -  новости Екатеринбурга

Vladimir Ossetchkine este fondatorul ONG-ului Gulagu.net, specializat în apărarea drepturilor deținuților din Rusia.

De asemenea, el este acuzat că „s-a pronunțat împotriva operațiunii militare speciale din Ucraina” și că este membru al unei organizații ucrainene care se ocupă de prizonierii de război.

Osetchkine a primit azil politic în Franța, unde spune că a scăpat de o tentativă de asasinat la 12 septembrie, în locuința sa de pe coasta bască.

ONG-ul lui Osetchkine a publicat videoclipuri cu violuri în închisorile rusești în 2021, precum și mărturii ale victimelor și, într-un caz rar, ale torționarilor, ceea ce a dus la deschiderea unei anchete de către autorități.

Acesta susține că deține peste 1.000 de înregistrări video care arată torturi în închisoare.

Opozantul susține că a fost informat, la începutul lunii februarie, despre o tentativă de asasinat împotriva sa și că, de atunci, a fost plasat sub protecția poliției.

Infama etichetă de „agent al străinilor”, care amintește de „dușmanul poporului” din epoca sovietică, este folosită de autoritățile ruse pentru a suprima vocile critice.

Această clasificare îi obligă pe oameni să treacă prin proceduri administrative dureroase și să se identifice ca atare în orice publicație, inclusiv pe rețelele de socializare, sub sancțiunea unei amenzi.

Legea privind „agenții străinilor” a fost înăsprită în 2022, adăugând noi interdicții.

sursa

Lumina Sfântă va fi adusă în R. Moldova de Patriarhia Română cu o aeronavă specială

Credincioșii din Republica Moldova se vor putea bucura și în acest an de aducerea Sfintei Lumini de la Ierusalim, scrie jurnal.md.

Mitropolia Basarabiei informează enoriașii că o aeronavă specială va aduce Sfânta Lumină de la Ierusalim la București, Chișinău și Iași, cele trei capitale românești cu importanță istorică deosebită. Astfel, ierarhii Mitropoliei Basarabiei, împreună cu o delegație de clerici și credincioși, vor întâmpina într-o procesiune solemnă Lumina Sfântă la Aeroportul Internațional Chișinău.

Ulterior, Sfânta Lumină va fi distribuită către fiecare protopopiat și parohie din țară prin cele trei Centre Eparhiale (Chișinău, Bălți și Cahul). Detaliile despre programul evenimentului vor fi anunțate ulterior.

„Această aducere a Sfintei Lumini reprezintă un moment de profundă însemnătate spirituală pentru credincioșii din întreaga lume, oferindu-le ocazia să participe la sărbătoarea Învierii Domnului în mod autentic și binecuvântat. În această zi sfântă, credincioșii sunt încurajați să se alăture acestui moment de bucurie și să primească Sfânta Lumină cu inimile deschise și rugăciuni de mulțumire”, se spune într-un mesaj al Mitropoliei Basarabiei..

Reprezentanții instituției se roagă ca Învierea Domnului să aducă lumină, pace și nădejde în inimile tuturor credincioșilor din Basarabia.

Un reputat avocat din Moldova s-a stins din viață

Uniunea Avocaților anunță despre trecerea în neființă a colegei lor, avocata Aurelia Bagrin, scrie telegraf.md.

”În numele Uniunii Avocaților din Republica Moldova, transmitem sincere condoleanțe familiei, prietenilor și colegilor. Suntem alături de ei, oferindu-le susținerea noastră necondiționată și sentimente de profundă compasiune. Fie ca bunul Dumnezeu să-i odihnească sufletul în pace”, este mesajul semnat de către Dorin POPESCU, președintele Uniunii Avocaților din Republica Moldova.

Aurelia Bagrin a deținut o diplomă de master în Drept. Ea a fost consilier juridic la Centrul de Drept al Avocaților și coordonatoarea proiectului “Ajutor Decentralizat pentru Refugiații Ucraineni”, implementat cu sprijinul Oxfam.

.

10 mai nu va fi declarată zi nelucrătoare

Anul acesta, ziua de 10 mai nu va fi declarată zi nelucrătoare. Cu precizări în acest sens vine Ministerul Muncii și Protecției Sociale în contextul în care pe 9 mai este marcată Ziua Europei, aceasta fiind zi de sărbătoare nelucrătoare.

MMPS menționează că au parvenit mai multe solicitări din partea angajatorilor și salariaților. Anul trecut, bugetarii s-au bucurat de o mini-vacanță, întrucât data de 8 mai a căzut luni și a fost declarată zi de odihnă, prin hotărâre de Guvern, anunță IPN.md.

„Anul acesta, ziua de 10 mai nu va fi declarată zi nelucrătoare. În același timp, în scopul utilizării optime de către salariați a zilelor de repaus și de sărbătoare nelucrătoare, conducătorii unităților din sectorul real al economiei sunt în drept să transfere zilele de repaus sau de lucru în alte zile, după consultarea reprezentanților salariaților”, precizează instituția.

În Republica Moldova zile de sărbătoare nelucrătoare sunt: 1 ianuarie – Anul Nou; 7 și 8 ianuarie – Nașterea lui Isus Hristos (Crăciunul pe stil vechi); 8 martie – Ziua internațională a femeii; a doua zi de Paști (luni) conform calendarului bisericesc; ziua de luni la o săptămână după Paști ( Paștile Blajinilor); 1 mai – Ziua internațională a solidarității oamenilor muncii; 9 mai – Ziua Victoriei și a comemorării eroilor căzuți pentru independența Patriei; 9 mai – Ziua Europei; 27 august – Ziua Independenței; 31 august – sărbătoarea „Limba noastră cea română”; 25 decembrie – Nașterea lui Isus Hristos (Crăciunul pe stil nou); ziua Hramului bisericii din localitate, declarată în modul stabilit de consiliul local al municipiului, orașului, comunei, satului.

Un cuplu a făcut patru nunți pentru a-și sărbători căsnicia și sunt gata să își reînnoiască jurămintele la fiecare câțiva ani
Articolul anterior
După scandalul din România, sediul central al Bismobil Moldova s-a închis ”în legătură cu situația creată”
Articolul următor