Interpretul Iurie Sadovnic a fost condus pe ultimul drum, pe fundalul unui recital de muzică și poezie

Interpretul Iurie Sadovnic a fost condus astăzi, 9 iunie, pe ultimul drum. Pe lângă familie, au venit să-i aducă un ultim omagiu mai mulți colegi de breaslă, politicieni, dar și cetățeni care i-au apreciat creația.  

De la Catedrala Sfânta Teodora de la Sihla, acolo unde a fost oficiată slujba de înrmomântare, cortegiul funerar s-a îndreptat către cimitir. Au fost recitate poezii, iar mai multe persoane publice din țara noastră au ținut discursuri în memoria îndrăgitului artist al neamului. La ceremonia funebră au fost prezenți prim ministrul Aureliu Ciocoi, maestrul Eugen Doga, Gheorghe Țopa, Zinaida Julea, Eugen Doga, Constantin Moscovici, Frații Bivol, dar și mai mulți politicieni: Andrei Năstase, Chiril Moțpan, Monica Babuc.

„Eu am scris nişte semne care nu vorbeau, tu le-ai dat suflare. Toate sentimentele pe care le-ai transmis publicului erau aşteptate şi asta te face să rămâi în memoria miilor de oameni ca o amintire frumoasă pentru mulţi ani înainte”, a spus maestrul Eugen Doga.

„Ai ales să pleci în această perioadă, iar noi nu am ştiut să-ți fim alături, să-ți spunem că e devreme. Mă întreb de ce se numea unul din ultimele CD-uri ale dumitale „Evadare”? Voiai să evadezi din lumea noastră, a certurilor, a răului, a indispoziţiei? 

De fiecare dată m-a mirat bunătatea dumitale: pe toţi i-ai crezut, pe toţi i-ai iubit, răbdat şi ai ştiut să fii bărbat când ai mers la Nistru în război să cânţi ostașilor care au mers să verse sânge pentru patria noastră”, a fost mesajul Monicăi Babuc.

Iurie Sadovnic este distins cu titlul Artist emerit al RSSM (1984), cu Medalia „Meritul Civic” (1993), cu medalia „Mihai Eminescu” (2000), cu titlul Artist al Poporului al Republicii Moldova (2011) și Ordinul Republicii (2015), cea mai înaltă distincție în stat.

Iurie Sadovnic s-a stins din viață pe 7 iunie. Artistul a fost găsit împușcat cu arma pe care o deținea legal.

sursa: www.ipn.md, Foto: www.protv.md; video: www.deschide.md

Keira Knightley: ,,Toate femeile pe care le știu au fost hărțuite sexual”
Articolul anterior
O ploaie puternică a făcut prăpăd la Soroca
Articolul următor
Alte articole interesante