Intoxicație cu ciuperci la Rezina: două femei au decedat, iar un copil se află în comă

Două femeie au decedat, iar un copil de 3 ani a ajuns la spital în stare gravă după ce au mâncat ciuperci culese din pădure.

separator

Ofițerul de presă Elena Băetrău a declarat că poliția a fost alertată azi, 8 iunie, de către medicii de pe ambulanță care au fost chemați de către soțul femeii de 26 de ani.

„Cadavrul femeii de 24 de ani era în camera de baie, iar cel al mamei acesteia era culcat pe pat. Vizual asupra cadavrelor nu au fost observate careva semne de moarte violentă.

La fel, la domiciliu se afla și copilul minor de 3 ani, care de urgență a fost transportat la SR Rezina, din motiv că avea vomă și convulsii, fiind internat în secția de reanimare cu diagnoza intoxicație acută”, a spus Băetrău, pentru stiri.md.

Totodată, Elena Băetrău a comunicat că polițiștii au stabilit că pe 7 iunie, în jurul orelor 14:00, soțul împreună cu soția și soacra sa au mers la pădure de unde au strâns ciuperci.

„La orele 22:00, ajungând la domiciliu, femeii de 24 de ani i s-a făcut rău și a plecat în camera de baie, iar mama sa s-a culcat cu copilul minor să doarmă. De, asemenea în bucătărie, pe masă în farfurie şi plită în tigaie, au fost depistate ciuperci pregătite”, a mai spus Băetrău.

Versiunea preventivă este că decesul a survenit în urma intoxicației acute din cauza consumului de ciuperci. Cadavrele au fost transportate la CML Rezina pentru stabilirea cauzei decesului.

Starea copilului este gravă, acesta afându-se în comă.

Specialiștii Centrului de Sănătate Publică atenționează populația asupra faptului că, din cauza mutațiilor genetice, numărul speciilor de ciuperci otrăvitoare crește de la an la an, fenomen care îi derutează chiar și pe cunoscători. Culegătorii de ciuperci trebuie să aibă mai multă experiență, să cunoască la perfecție speciile de ciuperci comestibile și să acorde o atenție sporită.

Intoxicațiile cu ciuperci decurg foarte grav, îndeosebi în rândul copiilor, bătrânilor și asupra celor care au suportat recent boli grave. Este foarte important să ne asigurăm că preparăm și consumăm ciuperci comestibile, preferabil dintre cele care sunt crescute în seră. Simptomatic, intoxicațiile cu ciuperci se manifestă prin grețuri, vărsături, diaree, tulburări gastrointestinale, icter, hemoragii, tulburări neurologice, encefalopatie, manifestări renale grave, afecțiuni hepatice, hipoglicemie, iar după două zile de la ingestie (cu perioada de incubație lungă), apare coma, urmată chiar de deces.

În context, medicii vin cu o serie de recomandări privind prevenirea intoxicațiilor acute cu ciuperci:

  • Nu mâncați și nici măcar nu degustați ciuperci, dacă nu le cunoașteți specia sau înainte de a fi preparate termic;
  • Fierbeți ciupercile în două-trei ape, câte 10-15 minute, schimbând apa de fiecare dată;
  • Nu implicaţi copiii în procesul de culegere a ciupercilor;
  • Limitaţi consumul ciupercilor în raţia alimentară a copiilor;
  • Selectați minuțios ciupercile culese înainte de preparare;
  • Nu culegeți ciuperci din locurile prelucrate cu pesticide și ierbicide;
  • Nu procurați ciuperci din stradă de la persoane necunoscute;
  • Nu păstrați timp îndelungat bucatele preparate din ciuperci;
  • Nu păstrați ciupercile marinate și sărate în vase de zinc;
  • Achiziționați sortimente de ciuperci numai din locuri autorizate (depozite alimentare, magazine de tip hiper și supermarket, unități de alimentație publică), locuri în care se comercializează ciuperci cultivate în sere specializate și care prezintă o garanție pentru consumatori, înlăturând astfel riscul de îmbolnăvire.

În cazul în care aveți anumite simptome și suspectați o intoxicație, trebuie să vă prezentați de urgență la medic, pentru a evita anumite consecințe nefavorabile asupra sănătății.

Proteste în Capitală! Pentru ce au ieșit transportatorii în stradă

Zeci de transportatori au ieșit astăzi, în fața Inspectoratului General Securitate Publică (INSP) din Capitală pentru a-și expune nemulțumirea față de acțiunile ilegale ale Poliției, scrie realitatea.md.

Mai exact, ei acuză forțele de ordine de abuz și acțiuni ilegale în raport cu cei care au transportat oameni la recentele proteste de la Chișinău.

Ei planifică să prezinte numele ofițerilor care ar fi comis încălcări, calificând acțiunile persoanelor vizate pot fi calificate drept „infracțiuni”.

„Noi vom mai veni aici cu unități de transport. Vom pleca cu flashmoburi la ambasadele Uniunii Europene. Vom depune plângeri la Procuratură pe numele polițiștilor care au admis aceste abuzuri. Sunt abuzuri pe care dorim să fim examinate”, a declarat Șeful APOTA, Oleg Alexa.

În contextul în care, astăzi, Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto intenționează să desfășoare o întrunire în capitală, Poliția îndeamnă atât organizatorii, cât și participanții să respecte legislația și să se conformeze indicațiilor oamenilor legii.

”Amintim organizatorilor întrunirii că, potrivit Dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale, desfășurarea întrunirilor cu blocarea benzilor de circulație, a arterelor de transport sau a căilor de acces și evacuare către instituțiile publice în zilele lucrătoare sunt interzise.

Poliţia nu are scopul de îngrădire a dreptului cetățenilor la libera exprimare/întrunire, dar acesta urmează a fi asumat responsabil, fără a fi încălcate drepturile şi libertăţile altor persoane.

Solicităm cetățenilor să manifeste înţelegere faţă de măsurile de ordine şi siguranţă publică și să respecte indicaţiile forţelor de ordine.

Vom depune tot efortul ca să evităm disconfortul participanților la trafic și al locuitorilor capitalei”, a anunțat astăzi Poliția Republicii Moldova.

Moldova, în topul țărilor care beneficiază de cel mai ieftin Internet fix

Utilizatorii serviciilor de Internet fix de mare viteză din țara noastră beneficiază de cele mai mici prețuri din lume, arată studiul realizat de platforma Cable.co.uk din Marea Britanie, scrie goodnews.ro.

Studiul a cuprins analiza a 3 703 pachete de oferte pentru Internet în bandă largă din 219 țări și a fost realizat în perioada 2 ianuarie 2023 – 1 martie 2023. Astfel, Republica Moldova ocupă locul 3 în lume în clasamentul țărilor cu cel mai ieftin Internet fix în bandă largă, cu un abonament mediu lunar de 7,03$ pe lună, după Sudan, care a înregistrat un abonament lunar de – 2,3$ și respectiv, Kazahstan – cu 5,11$.

La cealată extremă, locuitorii din Burundi achită cel mai scump abonament de Internet la un preț mediu de 383,79$ pe lună.

De remarcat este faptul că, țările din Europa de Est se bucură de cele mai mici prețuri, media fiind de 19,22$ per lună, având concomitent și cea mai mare acoperire cu FTTP. Țările din Europa de Vest oferă abonamente lunare la un preț mediu de 50,87$, iar ofertele pentru utilizatorii Americii de Nord urcă 104,33$ per lună.

Autorii studiului au constatat că ”Deși penetrarea Internetului fix în bandă largă în Republica Moldova este mult mai mică decât în țările europene comparabile, rămâne un spațiu enorm de creștere, iar numărul abonaților la Internetul fix de mare viteză înregistrează o creștere constantă”.

Zeci de vinificatori moldoveni participă la o prestigioasă expoziție internațională în Germania

Mai mulți vinificatori din Republica Moldova participă în această săptămână la expoziția ProWein-2023, care se desfășoară în orașul german Düsseldorf, transmite moldpres.md.

Cele mai bune vinuri ale 41 de producători autohtoni sunt prezentate la standul vinificatorilor din Republica Moldova. Evenimentul întrunește zeci de mii de oameni de afaceri, mii de standuri ale producătorilor și regiunilor vitivinicole pentru a expune produsele vitivinicole și a relata despre noutățile și tendințele de dezvoltare a pieței globale a vinului, conform Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA).

„Ne bucurăm nespus de mult să fim aici, la acest eveniment extrem de important pentru lumea vinificației. Avem 41 de vinificatori ai Republicii Moldova sub umbrela comună care se numește „Wine of Moldova”. Acest brand de țară a unit sârguința și munca vinificatorilor, care ne duc faima în peste 70 de țări. Sperăm că acest progres să continue mai departe și să bucurăm toți cetățenii de progresul vinificatorilor noștri”, a declarat ieri, la ceremonia de inaugurare a expoziției, Sergiu Gherciu, secretar de stat la MAIA.

În acest an, în premieră, industria vitivinicolă a Republicii Moldova are cel mai mare stand de țară din ultimii ani, de circa 200 de metri pătrați și un număr record de vinificatori, pentru a găzdui cunoscătorii și experții internaționali din domeniu și a celebra împreună „10 ani de revoluție a Vinului Moldovei” prin lansarea campaniei internaționale #10yearsofwinerevolution. Genericul campaniei a fost inspirat din titlul  articolului de apreciere a progreselor Vinului Moldovei, scris de cea mai influentă personalitate a lumii vinului, Jancis Robinson. 

Meteorologii prognozează temperaturi caniculare
Articolul anterior
Cum a fost marcat Paștele Blajinilor în acest an?
Articolul următor