Intoxicație în masă la un gimnaziu din Comrat. 36 de elevi, internați în stare gravă

Intoxicație alimentară în masă la gimnaziul din satul Cioc-Maidan, Comrat. 36 de elevi au ajuns în stare gravă la spital.

separator
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale s-a sesizat pe cazul intoxicației alimentare în masă din cadrul gimnaziului din satul Cioc-Maidan, Comrat.

A fost acordată asistența medicală copiilor internați și la necesitate transferați în cadrul instituțiilor medicale republicane, cât și verificarea stării de sănătate a tuturor copiilor din gimnaziu, a profesorilor și altor angajați ai instituției.

36 de copii sunt internați, starea lor fiind gravă dar stabilă.

Gest de profundă umanitate! Un bărbat și o femeie au oprit pentru a salva o căprioară rănită care zăcea pe marginea carosabilului

Grija pentru viața oamenilor, dar și a vietăților! Doi angajați ai organizației ,,Copil Comunitate Familie” au salvat o căprioară rănită. Au sunat la 112 și au așteptat sosirea poliției și reprezentanților ocolului silvic.

Gestul de umanitate a fost relatat pe facebook de către ,,Copil Comunitate Familie”:

,,Veronica și Eugeniu, colegii noștri, porniți de dimineață spre copii, pe drumurile Nisporeniului, într-un canal de pe lângă acostament au văzut o căprioară rănită. Probabil a fost lovită pe carosabil, avea piciorul fracturat și cornițele însângerate.

Imediat au sunat la 112, așteptând prezența poliției și reprezentanții ocolului silvic. Așa cum suntem deprinși cu monitorizarea, colegii au solicitat contactele responsabililor să putem afla ulterior evoluția acestui caz.

”Ziua mea deja e mai bună, știind că am putut salva această căprioară”, a mărturisit Eugen.

,,Oamenii au nevoie de Oameni. Vietățile au nevoie de bunătate și umanitate”.

Ar putea fi o imagine cu în aer liber
Ar putea fi o imagine cu 3 persoane, maşină şi drum

A fost lansată campania de Paști „Masa Bucuriei”! Să-i ajutăm pe cei nevoiași care cu greu își permit o masă caldă!

Campania de Paști „Masa Bucuriei”, organizată de Misiunea Socială Diaconia, are drept scop sensibilizarea societății față de situația oamenilor nevoiași, în special de cea a bătrânilor singuratici, care „din cauza sărăciei cu greu își permit o masă caldă”.

În cadrul unei campanii de Paști, în 24 de localități se strâng alimente

Tradițional, campania culminează cu o colectă națională de produse alimentare în sâmbăta Floriilor, care se va organiza în acest an pe 8 aprilie, în 24 de localități, transmite diez.md.

În 2022, la Căușeni, în campania „Masa Bucuriei” a fost colectată peste o tonă de alimente. Din aceste produse, echipa locală a distribuit pachete către 130 de beneficiari.

„A fost o posibilitate de a-i mângâia pe oamenii care sunt cei mai nevoiași în localitate, rămași în grija nimănui sau la mila vecinilor”, zice părintele paroh Mihail Câșlaru.

Astfel, în continuare vă împărtășim istoria de viață a Olgăi Juravscaia, una dintre persoanele din Căușeni care beneficiază de campanie.

De trei ani, voluntarii din campanie ajung la ușa Olgăi Juravscaia cu daruri de Paști, din ceea ce reușesc să colecteze. Vor merge și în acest an, pentru că are o poveste plină de durere și mare nevoie de ajutor.

Potrivit Misiunii Sociale Diaconia, femeia are 62 de ani și o pensie de 2 100 de lei. În ultimii ani a suferit câteva intervenții chirurgicale. A primit și un diagnostic dur, care îi stoarce zilnic banii pe medicamente și o pune la grea încercare. Cancer. Cu atât mai mult că nu prea îi deschide nimeni ușa, pentru că e singură. Desigur, nimic nu se compară cu durerea sufletească și trupească chinuitoare pe care e nevoită să o înfrunte, dar și în acest an zice că va aștepta Paștile cu bucurie, precum și pe voluntarii părintelui, evident.

„E o sărbătoare de care n-ai cum să nu te bucuri, măcar că năcazul meu nu-i ușor de dus. Le mulțumesc acestor copii care vin cu punga plină cu de toate și la alte sărbători. Mă rog mereu de sănătate pentru ei”, zice cu mari emoții Olga Juravscaia, îndreptându-și chipul palid spre cer.

Organizatorii campaniei menționează că în situații similare trăiesc majoritatea vârstnicilor din Moldova, starea multora dintre ei fiind însoțită și de o suferință fizică.

„Creșterea prețurilor, migrația, pensiile mizere au adus acești oameni la limita sărăciei, iar alimentele colectate timp de o zi pot hrăni oamenii nevoiași întregul an”, adaugă ei.

În acest an, colectarea de produse alimentare se va desfășura pe 8 aprilie, în 100 de magazine din 24 de localități: „Aproximativ 1 000 voluntari din toată țara vor transmite mesajul de solidaritate și vor îndemna oamenii să facă o donație de alimente neperisabile”.

Dacă doriți să vă implicați, sunați la numărul de telefon: +373-22-46-32-34.

Campania e la a 14-a ediție și este realizată cu suportul financiar al European Union in the Republic of Moldova, prin intermediul Proiectului Parteneriate pentru servicii de cantină socială, cofinanțat și implementat de Keystone Moldova, A.O. CONCORDIA Proiecte Sociale Moldova și Misiunea Socială Diaconia.

Criză de ceapă. Transnistria restricționează exportul

Transnistria limitează exportul de ceapă prin impunerea unei taxe. Potrivit deciziei luate de Tiraspol, taxa va fi de 0,7 dolari la un kg de ceapă.

De ce plătesc românii pentru banala ceapă aproape dublu decât unele țări  din UE deși suntem printre cei mai mari producători - B1TV.ro

Această sumă reprezintă aproximativ o treime din preţul actual al cepei, care a crescut de peste două ori în ultima lună, transmite Infotag.

Taxa va fi valabilă până la 1 iunie a anului în curs – până la noua recoltă. Preţul cepei a crescut pentru că, din cauza războiului, recolta de ceapă din Ucraina a avut de suferit, iar în ţara vecină s-a creat un deficit. 

În plus, după cutremurul devastator, Turcia şi-a limitat exportul de legume.

Cozi imense la cabinetele medicilor de familie. În Moldova, bântuie cel puțin trei tipuri de viroze
Articolul anterior
Un copil de 2 ani, internat la spitalul ,,Toma Ciorbă” cu semne de Covid-19
Articolul următor